Zpracoval: ing. Pavel Králík

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ukládají se na níže položených místech
Advertisements

Půdy:.
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav
VY_52_INOVACE_20 Nerudní suroviny určeno pro 5. ročník ZŠ
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: USAZENÉ HORNINY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vznik a složení půdy Vznik půdy
Název Geologie Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
NÁZEV ŠABLONY: INOVACE V PŘÍRODOPISU 52/P10/ , VRTIŠKOVÁ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA NÁZEV VÝUKOVÉHO MATERIÁLU: GEOLOGICKÉ DĚJE AUTOR:
Exogenní geologické děje
Jaká je definice horniny ? Jak se liší hornina a minerál ?
SŮL KAMENNÁ bílý nebo průhledný nerost tvořící krystaly
Dělení hornin Podle vzniku.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Usazené horniny - úlomkovité
Škola:. Základní škola Kladruby
Usazené horniny.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Přírodověda Ročník :
Usazené horniny.
Nerudní suroviny 5. ročník
Usazené horniny = sedimenty
Horniny a nerosty. Na výběr máte ze tří možností. Pokud se pro jednu z nich rozhodnete, najeďte na ni šipkou myši a klikněte. Bude-li Vaše odpověď chybná,
NEROSTY A HORNINY – 5. roč. Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
NázevPetrologie 2 Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast Fyzickogeografická sféra Anotace Prezentace na usazené horniny doplněná fotografiemi.
CZ.1.07/1.1.10/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s vlastnostmi a vznikem usazených.
Usazené horniny Vznikají tak, že se různé drobné částečky usazují na dně moří, jezer, řek i na souši. Jednotlivé částečky ( zrnka) se navzájem spojují.
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE A VZNIK USAZENÝCH HORNIN
Nerostné suroviny Zemská kůra je zdrojem minerálů a hornin Pokud je průmyslově využitelné,označujeme je jako nerostné suroviny Minerály jsou ovšem často.
Nerostné bohatství 4. ročník
Název Petrologie 1 Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – pedosféra autor VM:Ondřej Vojáček.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Petrologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se složením a vlastnostmi hornin. Materiál je plně funkční pouze.
H ORNINY Mgr. Miroslava Zbavitelová Fotografie z vlastních zdrojů 2014/15 „Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“
Vznikají činností vnějších geologických činitelů. Pokrývají až 90% zemského povrchu a tvoří 8% zemské kůry. Často obsahují zkameněliny. Dělí se na: 1.
Anotace Pracovní list k procvičení základních poznatků o horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití oxidů VI TÉMATICKÝ CELEK:
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková VY_32_INOVACE_13_Přírodověda 4.ročník_Minerály a horniny Téma: Minerály a horniny CZ.1.07/1.4.00/
Neživá příroda Nerosty a horniny.
NEŽIVÁ PŘÍRODA - HORNINY
USAZENÉ HORNINY (SEDIMENTÁRNÍ)
PETROLOGIE Přehled hornin
Nerudní suroviny 5. ročník
HORNINY PŘEMĚNĚNÉ. HORNINY PŘEMĚNĚNÉ Metamorfované neboli přeměněné horniny vznikají ze všech druhů hornin v důsledku vysokých teplot, tlaků a chemizmu.
Zdroje surovin a jejich obnovitelnost
Prezentace – výklad učiva
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Pokusy – neživá příroda
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
VY_32_INOVACE_01_32_NERUDNÍ SUROVINY
Součásti neživé přírody
Prezentace – výklad učiva
HORNINY USAZENÉ. HORNINY USAZENÉ Hornina je heterogenní směs tvořená různými minerály, někdy i organickými složkami, vulkanickým sklem či kombinací.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Nerudní suroviny 5. ročník
Petrologie Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_14_Horniny a nerosty
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
VY_52_INOVACE_19_ Živá a neživá příroda
Petrologie 2 Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
ÚLOMKOVITÉ USAZENINY.
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Transkript prezentace:

Zpracoval: ing. Pavel Králík Petrologie Zpracoval: ing. Pavel Králík Nezpevněné sedimenty - štěrk, písek, jíly Štěrk - složen z větších zaoblených úlomků hornin a nerostů (křemen, písek, jíl) - u nás těžen z říčních, jezerních nánosů - nejhrubší produkt zvětrávání - využití: stavebnictví jako přísada do základových betonů, cesty

Petrologie Štěrk foto autor

Petrologie Písek - skládá se převážně z drobných zrnek křemene - těží se většinou ze dna řek, jezer - filtrují srážkovou vodu podzemní voda - využití: stavebnictví, při výrobě skla, malty, slévárenství

Petrologie Písek foto autor

Petrologie Jíly - tvoří se ukládáním nejjemnějších částic na dně moří, jezer - jílnaté částice vytvářejí tmel a spojují nezpevněné sedimenty ve zpevněné, důležitá součást půd - využití: cihlářskou a keramickou surovinou

Petrologie Jíly http://us.123rf.com/400wm/400/400/tatiana53/tatiana530905/tatiana53090500043/4878135-j-l-a-na-zem-textura.jpg / 1.7.2011

Petrologie 1. Z čeho se skládá štěrk? 2. Jaké má štěrk využití? 3. Z čeho se skládá písek, význam? 4. Jaké má písek využití? 5. Jaké využití mají jíly, význam? 6. Poznejte nezpevněné usazeniny: