Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Druhy potravin Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_16 Název DUMu: Cukry Pro obor vzdělávání: 65 – 51 – E/01 Stravovací a ubytovací služby Předmět: Potraviny a výživa Ročník: 2. ročník Autor: Bc. Kubová Alena Datum: 10.9.2013
Cukry
Význam a druhy cukru je energeticky vysoce hodnotná potravina v lidském těle se rychle vstřebává a zužitkovává jsou lehce stravitelné a dodávají tělu energii u nás se užívá cukr řepný – z cukrové řepy jinde se vyrábí z cukrové třtiny v zahraničí se jako sladidlo používá javorový sirup
Cukrová řepa
Další druhy cukru v kuchyni se často nepoužívají běžně, ale pro zdraví člověka jsou velmi důležité jsou obsažené v mléce, v čerstvém ovoci, vinných hroznech…. sacharóza – řepný a třtinový cukr maltóza – sladový cukr laktóza – mléčný cukr glukóza – hroznový cukr fruktóza – ovocný cukr BRIDŽ TŘTINOVÝ CUKR
Tržní druhy cukru Řepný rafinovaný cukr se na trh dodává: krystalový – hrubý, polojemný, jemný a krupice, hygienicky balený práškový – pudr a moučkový cukr kostkový – kostkový, Bridž, moka a hygienicky balené kostky homole a homoličky – především k vývozu homole cukru mokka kostky
Nerafinovaný cukr – hnědý cukr- má vyšší obsah biologicky hodnotných látek, z hlediska zdravé výživy je hodnotnější Rafinovaný – bělený- neobsahuje biologicky cenné živiny, dodává tělu pouze energii a ochucuje
Cukry obohacené vanilkový a skořicový cukr – slouží k dochucování moučníků želírovací cukr – pro výrobu marmelád, zavařenin a rosolů barevný cukr – ke zdobení pečiva a čokoládových výrobků
Použití cukru v kuchyni ke slazení nápojů ke slazení pokrmů při přípravě moučníků a zmrzlin
Skladování cukru v suchých skladech teplota kolem 15ºC bez slunečního světla
Cukr laktóza je obsažen v jablku v hroznovém víně v cukrové řepě v cukrové třtině v medu v mléce
Zdroj materiálů: ŠEBELOVÁ, Marie. Potraviny a výživa. Praha: PARTA, 2004, ISBN 80-7320-054-6 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:SugarBeet.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d1/Cukrov%C3%A1_homole_001.jpg/640px-Cukrov%C3%A1_homole_001.jpg Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.