POLITICKÁ GEOGRAFIE Teoretické základy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezpečnost, bezpečnostní hrozby a rizika
Advertisements

Mezinárodní nevládní organizace, transvládní organizace
Svět na rozcestí Evropa Supervelmoci – SSSR, USA Atomové zbraně.
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám"
Ing. Daniel Konczyna U Prostředí marketingu Ing. Daniel Konczyna U
GEOGRAFIE KRAJINNÁ SFÉRA
HLAVNÍ OHNISKA NAPĚTÍ VE SVĚTĚ
Ekonomická geografie Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
Úvod do rozvojových studií
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Energetická bezpečnost ČR závěry NEK – aktualizace Václav Pačes Hynek Beran.
Globální rizika Neočekávané události, které mohou negativně ovlivnit státy a jejich ekonomiky v dalších 10 letech.
Politologie a mezinárodní vztahy
MARKETING FINANČNÍCH SLUŽEB E :00 – 13:30.
Terorismus.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Konflikty ve světě.
HOSPODÁŘSKÉ PROBLÉMY SOUČASNÉHO SVĚTA
Cesta k 1. světové válce 1. část
Globalizace z různých úhlů dopadu
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Marketingové prostředí
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
VY_32_INOVACE_23-01 Zámořské objevy 1/ Obecná východiska.
Rozvojová a humanitární pomoc. Faktory způsobující nerovnosti: A/ vnitřní faktory – v kompetenci chudých států ► fyzickogeografické faktory – podnebí,
Účetní systémy ve světě.. Účetní systémy se navzájem odlišují: Vymezením okruhu uživatelů účetních výkazů Mírou regulace účetnictví Vztahem mezi účetnictvím.
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Postavení Evropy ve světě
Nováčková Kateřina, Nováčková Dominika C2A
Kouřimská, Hríbiková, Havlovicová, Matějková
Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc.
Úvod do mezinárodních vztahů 2011
Dopady změn bezpečnostního prostředí v Evropě a ve světě na bezpečnostní politiku ČR ve střednědobém (3-5 let) a dlouhodobém horizontu (10 let) Alžběta.
Nástin hospodářských problémů Čínské lidové republiky a rozvojových zemí od druhé světové války do roku 1990.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Mexicko-americké vztahy, Kuba v LA
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie
Globalizace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Geografie = zeměpis Z řeckého γεός geos = (po)zemský + γράφειν grafein = psáti Věda studující prostorové rozšíření jevů na Zemi, jejich vzájemnou interakci.
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Se sídlem v Uherském Hradišti, Studentské nám
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_10_MEZINARODNI_VZTAHY.
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
Migrace Z latinského migratio = stěhování změna sídliště přecházením z jednoho kraje do druhého (přesídlování, stěhování) Emigrant = dobrovolný nebo sociálně.
Konflikty. 3 základní druhy mezilidských interakcí Spolupráce.
Soudobý svět Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_2101_GLOBÁLNÍ E. Téma: Pojem F. G._ GLOBÁLNÍ EKONOMIKA Číslo.
CELOU PREZENTACI I PDF PODOBU NALEZNETE NA
 Terorismus je hrubé zastrašování politických odpůrců hrozbou síly a užití různých forem násilí. Vedle individuálního terorismu existuje terorismus.
Geopolitika a geostrategie Úvod do kurzu Definice pojmů apod.
BEZPEČNOST A OZBROJENÉ SÍLY
Regionální politika EU v období
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Zeměpis – 8.ročník VY_32_INOVACE_
Lidstvo - problémy demografické problémy jako součást problému globálních 1) vyplývající 2) související.
doc. JUDr. Jan Ondřej, CSc., DSc.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Politologie a mezinárodní vztahy
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Britské impérium – Britské impérium – 1922.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Ohniska konfliktů TÉMATICKÝ CELEK: Společenské.
Vojenství od konce Studené války
TERORISMUS.
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
Ozbrojený konflikt a válka
Globalizace z různých úhlů dopadu
GLOBALIZACE.
Konflikty ve světě Význam ozbrojených sil Příčiny a důsledky konfliktů
GLOBALIZACE.
Transkript prezentace:

POLITICKÁ GEOGRAFIE Teoretické základy

Politická geografie Část geografie zabývající se politickými vztahy v prostoru i samotným vztahem mezi politikou a prostorem Řeší například vztahy mezi státy (konflikty), organizaci státu (státní uspořádání, volby), vliv politiky na utváření prostoru (státní hranice), nebo vliv geografických faktorů na politiku (naleziště diamantů, přístav).

Objekt zájmu PG Politické regiony (makroregiony, státy, okresy) či politické entity (integrační seskupení, nadnárodní firmy, teroristé, ekologisté Typická témata: ozbrojené konflikty, enviromentální politika (ekologie, udržitelný rozvoj), demografie (demografická exploze, etnická struktura), rozvojová problematika (vztah sever x jih)

Geopolitika Část politické geografie (někdy synonymum) – zabývá se významem a vlivem jednotlivých států a mezinárodních organizací a jejich vzájemnými vztahy Typická témata: politická organizace světa, politická hegemonie, sféry zájmů Adjektivum geopolitický (vliv, problém, postavení, uspořádání, apod.) většinou odkazuje na mezinárodní politiku

Ozbrojený konflikt Ozbrojený konflikt čili válka je stav organizovaného násilí mezi dvěma nebo více skupinami lidí. Realpolitický přístup považuje konflikt za přirozenou součást vývoje společnosti. Nejlépe je tento přístup vyjádřen parafrází, že „válka je pokračování politiky jinými prostředky“ (Karl von Clausewitz).

Klasifikace konfliktů I. Dle prostoru: mezistátní – mezi dvěma nezávislými státy extrasystémové - války in proxy, terorismus, válka proti Tálibům a Al Kaidě, válka proti narkomafii vnitrostátní – boj o moc či nové uspořádání mezi dvěma skupinami uvnitř jednoho státu

Klasifikace konfliktů II. Dle rozsahu:  Globální – týká-li se více států z více regionů Regionální – týká-li se více států v rámci regionu Lokální – týká-li se dvou států či probíhá v rámci jednoho státu I nejzapadlejší lokální konflikty jsou v dnešní době globalizované

Klasifikace konfliktů III. Dle příčin: politické faktory – politické represe, slabost moci ekonomické faktory - chudoba, přírodní zdroje kulturní faktory – etnické/náboženské geografické faktory – poloha, demografie geopolitické faktory - imperialismus Nikdy není jedna, ale kombinace více příčin

Konflikty 1945-90 Převažují dekolonizační války (Afrika, Asie) Války ideologické – vedené většinou in proxy - vycházející z podstaty studené války mezi USA a SSSR Častější byly mezistátní konflikty

Konflikty po roce 1990 I. Převládají separativní války vyplývající z nárůstu nacionalismu, tj. války za identitu (oblast býv. SSSR a Jugoslávie, ale také Asie) Války o přírodní zdroje – vyplývající ze zrychlení globalizace a rostoucího významu Číny, Indie a dalších regionálních velmocí, tj. neokolonialismus Války extrasystémové – proti státu stojí neformální protivník, není jasná bojová linie a často ani jasný cíl

Konflikty po roce 1990 II. Rozšířenější jsou guerillové války a terorismus Používají se nové zbraně (bezpilotní letadla, satelitem řízené střely, na dálku odpalované bomby, sebevražední atentátníci) Rozšířenější jsou žoldnéřská vojska a dětský vojáci Nově jsou definovány např. kyberválky (napadání informačních systémů)

Konflikty po roce 1990 III. Války pro válku – warlord ovládající své teritorium uvnitř státu udržuje permanentní válku s cílem zisku (bývají nejbrutálnější, neb záměrně do konfliktu zatahují nevinné civilisty, např. krvavé diamanty). Svatá válka jako reakce na společenskou modernizaci (islámský terorismus)

Konflikty po roce 1990 IV. Prolongace konfliktů – války se prodlužují, čemuž přispívá i globalizace a rozvoj informačních sítí (rychlé šíření informací a technologií) Ilegální obchody s nerostnými surovinami, drogami i technologiemi, globalizovaný finanční trh, činnost neprůhledných nadnárodních firem