OXIDAČNÍ ČÍSLO, ÚVOD DO CHEMICKÉHO NÁZVOSLOVÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRINCIP SOUČASNÉHO NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH SLOUČENIN
Advertisements

NÁZVOSLOVÍ HALOGENIDŮ
Redoxní reakce = Oxidačně-redukční reakce (učebnice str. 60???)
NÁZVOSLOVÍ SOLÍ.
Názvosloví halogenidů
Základy názvosloví anorganických sloučenin
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
I. NÁZVOSLOVÍ.
Autor materiálu: RNDr. Pavlína Kochová Datum vytvoření: září 2012
Autor materiálu: RNDr. Pavlína Kochová Datum vytvoření: červen 2013
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
NÁZVOSLOVÍ HYDROXIDŮ.
Názvosloví hydroxidů VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Chemické názvosloví anorganických sloučenin 1
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_52_INOVACE_SlL201 EU OP VK Škola, adresaGy a SOŠ Přelouč, Obránců míru 1025 AutorMgr. Vendula Salášková Období tvorby.
NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH LÁTEK.
VY_32_INOVACE_3.2.Ch2N,1.11/Žž Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Kochová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr.
Ch_090_NÁZVOSLOVÍ OXIDŮ Ch_090_Oxidy_Názvosloví oxidů Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková.
Sulfidy Dvouprvkové sloučeniny síry (S) s jiným prvkem
CHEMICKÉ NÁZVOSLOVÍ Ch_089_Chemické sloučeniny_Chemické názvosloví
OXIDAČNÍ ČÍSLO Ch_091_Oxidy_Oxidační číslo Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
Ch_091_Oxidy_Oxidační číslo
NÁZVOSLOVÍ DVOUPRVKOVÝCH SLOUČENIN
Chemické názvosloví halogenidy.
Názvosloví oxidů.
NÁZVOSLOVÍ HALOGENIDŮ
NÁZVOSLOVÍ KYSELIN.
OXIDY.
NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH SLOUČENIN I
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Anorganické sloučeniny - úvod
Názvosloví binárních sloučenin
NÁZVOSLOVÍ OXIDŮ.
NÁZVOSLOVÍ SULFIDŮ.
Názvosloví oxidů Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_G1.
Názvosloví sulfidů Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_G1.
Názvosloví halogenidů Mgr. Helena Roubalová
VY_52_INOVACE_02/1/26_Chemie HALOGENIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
NÁZVOSLOVÍ KYSELIN.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Názvosloví anorganických sloučenin I.
OXIDY Kyslík patří mezi nejrozšířenější prvky.
SLOUČENINY sloučením atomů 2 či více prvků
Názvosloví anorganických sloučenin
NÁZVOSLOVÍ KYSELIN.
Názvosloví sulfidů.
NÁZVOSLOVÍ HYDROXIDŮ.
Názvosloví Oxidů.
CHEMICKÉ NÁZVOSLOVÍ Ch_089_Chemické sloučeniny_Chemické názvosloví
PROCVIČOVÁNÍ HALOGENIDŮ
HALOGENIDY NÁZVOSLOVÍ VÝZNAMNÉ HALOGENIDY Obr.1 Obr.2.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Edita NAĎOVÁ Název prezentace 4. Chemické názvosloví Název sady: Obecná a anorganická chemie (pro 3.ročník.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Kyseliny – názvosloví H 3 PO 4 HCl HNO 3 H 2 SO 4 H 2 CO 3 H2SH2S sírová.
Názvosloví halogenidů DVOUPRVKOVÉ SLOUČENINY - chemické látky složené ze dvou prvků - patří k nim hlavně : oxidy sufidy a halogenidy.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
1. Vzorec z názvu. -je náboj, který zdánlivě mají jednotlivé atomy v molekule sloučeniny Prvek ve sloučenině má dané oxidační číslo. Oxidační číslo se.
CHEMICKÉ SLOUČENINY Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Chemická vazba Autor.Mgr.Vlasta Hrušová.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Úvod do názvosloví.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Chemické názvosloví anorganických sloučenin
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Autor: Stejskalová Hana
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8
Názvosloví anorganické chemie
Názvosloví halogenidů
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

OXIDAČNÍ ČÍSLO, ÚVOD DO CHEMICKÉHO NÁZVOSLOVÍ

Oxidační číslo Oxidační číslo prvku je elektrický náboj, který by byl přítomen na atomu, kdybychom elektrony v každé vazbě vycházející z tohoto atomu přidělili elektronegativnějšímu atomu. Abychom mohli pojmenovat sloučeniny, potřebujeme nejprve určit oxidační čísla prvků ve sloučenině.

Elektronegativita K určení oxidačních čísel ve sloučenině potřebujeme znát hodnoty elektronegativity prvků. Elektronegativita je síla, kterou se jednotlivé prvky snaží přitáhnout vazebný elektronový pár. Obr.1

Oxidační číslo Oxidační číslo může nabývat hodnoty: Kladné Záporné Rovno nule Značí se římskou číslicí. Vpravo nahoře u chemické značky prvku. Např.: CaII, O-II, Cl-I Znaménko mínus se píše před číslici, znaménko plus nepíšeme.

Pravidla Součet oxidačních čísel atomů prvků vyjadřujících vzorec sloučeniny je roven nule. Součet oxidačních čísel v iontu je číselně roven náboji iontu. Atomy vodíku ve sloučeninách s nekovy mají oxidační číslo I (HI). Atomy kyslíku ve většině sloučeninách mají oxidační číslo -II (O-II). Nesloučené a sloučené atomy téhož prvku mají oxidační čísla rovna nule (Zn0)

Pravidla Z oxidačních čísel vychází české názvosloví anorganických sloučenin. Uvádí se v názvu koncovkou přídavného jména.

Přípony pro jednotlivá oxidační čísla Oxidační číslo koncovka I. ný II. natý III. itý IV. ičitý V. - ičný/ - ečný VI. ový VII. istý VIII. ičelý

Pozor ! Pozor na rozdíly v koncovkách -itý a -ičitý. Užití koncovek -ičný a -ečný závisí na jazykové podobě názvu prvku a časem se pro jednotlivé prvky vžije. České chemické názvosloví patří k nejdokonalejším na světě. Zasloužil se o ně český chemik Emil Votoček.

Použité zdroje Všechny uveřejněné odkazy [cit. 20. 1. 2013] Použité zdroje Všechny uveřejněné odkazy [cit. 20.1.2013]. jsou dostupné pod licencí Creative Commons . Obr.1 http://us.123rf.com/400wm/400/400/pressmaster/pressmaster1005/pressmaster100500061/6895140-unternehmer-und-unternehmerinnen-spielen-tauziehen.jpg Ostatní informace byly vytvořeny z vlastních zdrojů a sady klipart.