Vědy o sportu (Sport sciencis)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní akademie ELDO, o. p. s.
Advertisements

Požadavky k získání známky
Výuka probíhá metodou řízené diskuse. V první části se věnujeme přirozeným rozdílům, které charakterizují sport mužů a sport žen, ve druhé se věnujeme.
ORGANIZAČNÍ FORMY V TĚLESNÉ VÝCHOVĚ
Volnočasové a sportovní aktivity studentů OA pro TP
Obchodní akademie ELDO, o. p. s.
Obratnostní schopnosti
VÝZNAM KOMPENZAČNÍCH CVIČENÍ PRO SPRÁVNÉ DRŽENÍ TĚLA
ZDRAVOTNÍ TĚLESNÁ VÝCHOVA
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
Pojetí a obsah pedagogiky sportu u nás a v zahraničí
Doc. Michal Kaplánek, Th. D.
Přednáška č. 2 Kinezioterapie v kontextu rehabilitace, dělení kinezioterapie, metody kinezioterapie.
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
KOORDINAČNÍ SCHOPNOSTI 1. BIOLOGICKÁ DETERMINOVANOST 2. SENZITIVNÍ OBDOBÍ – MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK 3. ÚZKÝ VZTAH S MOTORICKOU DOCILITOU 4. JEMNÁ A HRUBÁ MOTORIKA,
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
 Nepopíratelný je pozitivní vliv pohybové činnosti na zdraví člověka. Ne každému však vyhovuje prestižní forma závodění. Existuje bezpočet pohybových.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
dotazníkové šetření na vysokých školách
SVALOVÁ SOUSTAVA 5. ROČNÍK.
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
- zabývají se studiem živých soustav
Základní infomace: Počet přednášek a seminářů 11
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
RVP ZV příloha Vzdělávací oblast Umění a kultura
Psychologie ve sportu Úvod Mgr. Veronika Kavková
Přednáška č. 1 Úvod do studia antropomotoriky
Zdravotní tělesná výchova
Západočeská univerzita v Plzni
DĚJINY SPORTU V NOVOVĚKU
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Psychologie pro sportovní praxi
Úvod do psychologie
Vědy o sportu (Sport sciencis)
Možnosti seberealizace v odborných soutěžích Patrik Čermák.
Postavení pedagogiky mezi vědami
Tělesná výchova patří do vzdělávací oblasti Člověk a zdraví (stejně jako Výchova ke zdraví) učivo je členěno do samostatných a na sebe navazujících etap.
DĚJINY SPORTU V NOVOVĚKU
Název a kód: FYZIOLOGIE ASEBS Rozsah: Konzultační hodiny: Ukončení: ???? Mgr. Bernaciková – pouze po domluv ě mailem 8x p ř ednáška + 8x seminá ř za semestr.
Teorie sportovní přípravy Školení trenérů baseballu II.tř. Nymburk 2010.
VÝZNAM KOMPENZAČNÍCH CVIČENÍ PRO SPRÁVNÉ DRŽENÍ TĚLA Blanka Hošková, Pavlína Nováková Katedra Zdravotní TV a tělovýchovného lékařství FTVS UK.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
DIDAKTIKA ZÁKLADNEJ A REKREAČNEJ TELESNEJ VÝCHOVY sylaby predmetu
Základy pedagogiky volného času Jihočeská univerzita - Teologická fakulta Bakalářské studium pedagogiky volného času ZS 2005/2006 Mgr. Michal Kaplánek,
TĚLESNÝ, FUNKČNÍ A PSYCHICKÝ VÝVOJ DĚTÍ A MLÁDEŽE Linda Husáková UTV-SE
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Markéta Stará  Cíle školní TV  Vzdělávací, výchovné, zdravotní, socializační  Cíle vzdělávací oblasti “Člověk a zdraví“  ZŠ, středoškolské.
Organizační formy práce v tělesné výchově
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Aplikovaná zdravotní TV OSP
Pedagogické disciplíny
Organizační formy práce v TV Vyučovací jednotka TV Lukáš Buřt
Organizační formy ve školní TV vyučovací jednotka
Školení cvičitelů III. třídy VG 1. konzultace
4. Pedagogika sportu v systému věd
Současné pojetí školní TV, inovace ve vzdělávání
Didaktika TV; Martina Matúšková
ANTROPOMOTORIKA.
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
3. Vznik a vývoj pedagogiky sportu
Centrum celoživotního vzdělávání Pedagogické fakulty Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem 2017/2018.
ŠKOLNÍ PEDAGOGIKA ZÁKLADY PEDAGOGIKY DPS002 PS 2017
Studijní obor Fyzioterapie
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
KOMPETENCE TERMÍN : Oprávněnost, způsobilost, pravomoc
Studijní obory Speciální edukace bezpečnostních složek Aplikovaná sportovní edukace bezpečnostních složek.
Úvod do psychologie II. přednáška
Studijní obor Management sportu
Studijní obor Bc. Regenerace a výživa ve sportu NMgr
Transkript prezentace:

Vědy o sportu (Sport sciencis) SPORTOVNÍ KINANTROPOLOGIE (Sport kinantropology) SPORTOVNÍ HUMANISTIKA (Sport humanistics) SPORTOVNÍ EDUKOLOGIE (Sport educology)

Sportovní kinantropologie integrovaný model studia pohybu člověka Základní vědy Aplikované vědy Speciální vědy Přírodní vědy Fyzika Chemie Biologie Fyziologie Lékařské vědy Biochemie sportu Kineziologie Biologie sportu Fyziologie tělesných cvičení Tělovýchovné lékařství Vědy o pohybu člověka Kinetika člověka Biomechanika Antropomotorika Společenské vědy Pedagogika Psychologie Sociologie Ekonomika Právo Dějiny Filozofie Pedagogika Tv a sportu Psychologie Tv a sportu Sociologie Tv a sportu Ekonomika Tv a sportu Právo a sport Dějiny Tv a sportu Sport a filozofie Teorie a didaktika sportu Teorie a didaktika rekreační Tv Teorie a didaktika zdravotní Tv Teorie a didaktika školní Tv Podle Jungera, Kasy (1996)

Antropomotorika =Anthropos= = Motus= Motorika Antropomotorika Vlastnosti, předpoklady systému pro pohyb Souhrn pohybových projevů systému Antropomotorika věda , studující pohybové projevy vzhledem k vnitřním integrovaným předpokladům věda o pohybových předpokladech a projevech v oblasti tělesné výchovy a sportu

Předmět studia Motorické předpoklady Motorické projevy Ontogeneze motoriky Diagnostické prostředky -tvorba a studium

Vývoj Aristoteles, da Vinci Guts Muths, Vieth, Spiess, Ling, Tyrš 1960 Meinel „Bewegungslehre“ 1964 vznik v ČSSR 1979 Čelikovský – 1.celostátní učebnice Dnes:

Charakteristika lidského pohybu (z hlediska řízení) Reflexní pohyby Volní pohyby - pohybový prvek - pohybový akt - pohybová operace - pohybová aktivita volní pohyb ≠ vědomý pohyb Mimovolní pohyby

Význam pohybu ve fylo- a ontogenezi člověka Odraz pohybu u člověka Zlepšení svalové síly, rozsahu a koordinace pohybu Ekonomický chod cirkulace při střední a submaximální zátěži Prostředek regulace napětí a stresu Stimulace produkce endorfinů Zdržuje optimální hmotnosti a snižuje podíl nadměrného tuku o 8 – 10% Snižuje riziko vzniku arteriosklerózy, odvápnění a riziko zlomenin Vztah psychiky a těla Hypokineze Funkce školní TV (lékař x učitel) -kompenzační, -výchovný,- výkonnostní ,-zdravotní ???

Funkce školní TV Lékaři Učitelé Kompenzační Zdravotní Výchovný Výkonnostní Učitelé

Funkce školní TV Lékaři Kompenzační Zdravotní Výchovný Výkonnostní Učitelé Zdravotní Výchovný Kompenzační Výkonnostní