Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OBEZITA.
Advertisements

CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
16.1 Odčítání desítek V obchodě mají 70 krabiček mléka. Balí je po 10.
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
10.1 Vztahy o několik více, o několik méně
21.1 Vím, jakým způsobem třídíme chemické rovnice.
19.1 Odčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
10.1 Cyklista na silnici, výbava cyklisty
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
6.1 Hmotnostní a objemový zlomek
CUKROVKA /diabetes mellitus/.
26.1 Zaokrouhlování čísel na desítky v oboru do 100
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
1.1 Vznik a vývoj života Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Přírodopis Autor: Mgr. Petra.
15.1 Sčítání desítek Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Matematika Autor: Mgr. Dana Krenková.
15.1 Vím, co jsou hydroxidy MÝDLA ČIŠTĚNÍ ODPADŮ
37.1 Ekologie – vztah organismus x prostředí
5.1 Částicové složení látek, prvky, PSP.
20.1 O chemických reakcích (t, v, katalyzátor, n, c).
2.1 Viry, bakterie Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku nebo neštovice?
18.1 Obratlovci Kdo jsou obratlovci?
7.1 Odčítání v oboru V krabici byly žárovky.
Metabolismus = přeměna látek a energií přijaté živiny – růst organismu
Cukrovka Diabetes mellitus
32.1 Enzymy Enzymy Eduard Buchner
Alternativní zdroje energie
CIVILIZAČNÍ CHOROBY 8. ROČNÍK
02.1 Zdravý způsob života Ve zdravém těle zdravý duch.
HOBITI.
„EU peníze středním školám“
1.1 Prostorová orientace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Matematika Autor: Mgr. Dana.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Nejznámější látky nezbytné pro život jsou vitaminy!
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
31.1 Aminokyseliny, bílkoviny
12.1 Mimořádné události, IZS
13.1 Vím, co jsou dvouprvkové sloučeniny .
07.1 Stavy ohrožující život
16.1 Vím, co je pH, znám podstatu neutralizace.
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
05.1 Péče o tělo, hygiena v dospívání
34.1 Dusíkaté organické sloučeniny
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
DIABETES MELLITUS dětská cukrovka
18.1 Sčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
OSTEOPORÓZA Iveta Antoszyková 2.HA.
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice – II
14.1 Numerace do 100 Čti čísla v první desítce, ve druhé desítce atd.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Monika Dušová Simona Tomková
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Civilizační choroby. látka tukové povahy konzistencí podobný mýdlu či vosku.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_30 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiáluČasté neinfekční choroby - ateroskleroza.
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Číslo v digitálním archivu školy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
= přeměna látek a energií
2.1 Viry, bakterie Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku nebo neštovice?
1.1 Vznik a vývoj života Co je to život?
Transkript prezentace:

Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice – II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova ke zdraví 17.1 Výživa a nemoci Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. Během růstu a dospívání se mění nároky těla na příjem energie a živin (viz tabulka). Sacharidy by měly pokrýt o něco více než polovinu celkové denní energie, bílkoviny přibližně 15 %, tuky asi 30 – 35 %. Potřeba tuků je ve školním věku mírně vyšší než u dospělých (light potraviny jsou nevhodné). BMI 18,5 – 25,0 (kg/m2) ideální míry v pase: muži – pod 94 cm ženy – pod 80 cm Autor: Mgr. Petra Křivánková

17.2 Co již víme? Kdy je třeba zvláštní výživa? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice – II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova ke zdraví Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 17.2 Co již víme? Kdy je třeba zvláštní výživa? výživa Potíže s příjmem potravy v dětství u seniorů v těhotenství a kojení Nadváha a obezita Podvýživa Mentální anorexie Mentální bulimie Poruchy příjmu potravy

17.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice – II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova ke zdraví Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 17.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Ateroskleróza onemocnění cévní stěny (ucpávání cév) nemoci: srdeční infarkt, mozková mrtvice rizika: zvýšený cholesterol, vysoký krevní tlak, cukrovka, kouření, obezita, nedostatek pohybu Osteoporóza řídnutí kostí – uvolňování vápníku (kolem 50. roku života) rizika: ženské pohlaví, bílá rasa, dědičnost, nízký přívod vápníku ve stravě, nedostatek vitaminu D, kouření, alkoholismus Nádory příčiny: různé – dědičnost, výživa, obezita, kouření, alkohol … Jak se chránit? – udržovat přiměřenou tělesnou hmotnost, dostatek pohybu (min. 30 min denně), pestrá strava, 5 porcí ovoce a zeleniny denně, nekonzumovat nadmíru alkohol

Nesnášenlivost potravin Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice – II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova ke zdraví Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 17.4 Co si řekneme nového? Potravinové alergie Na reakci se nepodílí imunitní systém, ale např. špatná funkce enzymů. Nesnášenlivost potravin Alergie nepřiměřená reakce organismu na „něco“ - alergen Anafylaktický šok nejtěžší alergická reakce organismu, smrtelně nebezpečná Nejčastější příčiny potíží: Laktóza – mléko a mléčné výrobky – mléčný cukr Lepek – celiakie - pšenice Fenylalanin - fenylketonurie, u každého novorozence se provádí testy Fruktóza - nesnášenlivost ovocného cukru Zdravá strava je rozhodně důležitou součástí našeho života, ale v případě, že se snaha o zdravé stravování stává posedlostí, může vážně ohrozit tělesné i duševní zdraví postiženého

Jaké jsou příznaky, důsledky a léčba? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice – II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova ke zdraví Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 17.5 Procvičení a příklady Co je diabetes? Jaké rozlišujeme typy? cukrovka = úplavice cukrová narušení látkové přeměny cukrů, tuků, bílkovin Cukrovka I. typu nedostatečné vylučování hormonu inzulin dědičné faktory, virové infekce Jaké jsou příznaky, důsledky a léčba? Cukrovka II. typu nedostatečný účinek hormonu inzulin obezita, vyšší věk, vysoký krevní tlak Příznaky: časté močení, trvalá žízeň Důsledky: infekce dolních končetin, špatně se hojící rány Léčba: inzulinová terapie, podávání léků, dieta, přiměřený tělesný pohyb

Toxické látky v potravinách Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice – II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova ke zdraví Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 17.6 Něco navíc pro šikovné Onemocnění postihující hlavně zažívací trakt, způsobeno viry, bakteriemi, parazity Nákazy z potravy Virové žloutenka BSE – nemoc šílených krav nedostatečná hygiena, požití nervové tkáně Bakteriální salmonelóza průjmy listerióza horečka bacilární úplavice nedostatečná tepelná úprava, kontaminované potraviny Parazitární toxoplazmóza chřipkové příznaky tasemnice bolesti břicha ze syrového masa, nedostatečná hygiena Mikrobiální - botulismus - masové, zeleninové konzervy Otravy z jídla Potravinové plísně - vláknité mikroskopické houby, na potravinách různě zbarvené porosty Toxické látky v potravinách - přírodní – alkaloidy – káva, čaj, tabák - kontaminanty – pesticidy, ftaláty, toxické kovy Houby - jedovaté houby - nevolnost, bolesti břicha, hřib satan, muchomůrka červená, muchomůrka zelená

- an infection with Salmonella bacteria Elektronická učebnice – II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova ke zdraví Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemistry Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 17.7 CLIL Allergy Fruit Fish Nuts Salmonellosis - an infection with Salmonella bacteria Botulinum toxin - neurotoxin

17.8 Test znalostí Jakými nemocemi se můžete nakazit z potravin? Elektronická učebnice – II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova ke zdraví Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 17.8 Test znalostí Jakými nemocemi se můžete nakazit z potravin? a/ cukrovkou, aterosklerózou b/ salmonelou, toxoplazmózou c/ osteoporózou, AIDS d/ tasemnicí, úplavicí 3. Nedostatečné vylučování hormonu inzulin způsobuje: a/ cukrovku b/ otravu c/ alergii d/ celiakii 2. Které potraviny nejčastěji způsobují nesnášenlivost? a/ rajčata, pomeranč, mléko b/ laktóza, ovoce, ryby c/ lepek, laktóza, fruktóza d/ mléko, oříšky, ryby Co je alergie? a/ nepřiměřená reakce organismu b/ špatná funkce enzymů c/ onemocnění zažívacího traktu d/ nechutenství Správné odpovědi: b c a Test na známku

Elektronická učebnice - II Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova ke zdraví 17.9 Použité zdroje, citace http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5b/Botox-structure.png Obrázky z databáze klipart

17.10 Anotace Autor Mgr. Petra Křivánková Období 07 – 12/2011 Ročník Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova ke zdraví 17.10 Anotace Autor Mgr. Petra Křivánková Období 07 – 12/2011 Ročník 8. ročník Klíčová slova Výživa, otrava z jídla, nesnášenlivost potravin, alergie Anotace Prezentace popisující nemoci způsobené nesprávnou výživou.