Mgr. Zlata Kapounová Ústav preventivního lékařství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
Advertisements

KAŽDODENNÍ STRAVA Zpracovali: Sklenář Jiří
B.Procházka Poděbrady 16. –
Stravovací návyky a jejich změny u českých dětí ve věku 1-5 let
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
19.1 Odčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Téma: SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ CELÝCH ČÍSEL 2
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
Elektronická učebnice - I
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Zábavná matematika.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu.
Stav studie „Seroprevalence VHC u injekčních uživatelů drog“ k Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti Úřad vlády ČR tel.
stravovací režim školáků
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Také si myslíte, že to děláte správně?
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ V OBORU DO 100
GLYKEMICKÝ INDEX Ing.Hana Bačíková srpen Definice glykemického indexu (GI) - udává rychlost, s jakou se v našem těle uhlohydrátové potraviny rozpadají.
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
NUTRILITE – Kroměříž.
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Mléko nám pomáhá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.. Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Přednost početních operací
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
KONTROLNÍ PRÁCE.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
Porovnání výroby a prodejů vozidel ve světě
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Zdravé stravování KC3.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Potrava
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Mouky. Mouka pšeni č ná -Obsahuje LEPEK -Nejpoužívanější mouka -Je ochuzena o vlákninu, minerální látky a vitamíny -Vyrábí se z vnitřní části obilky Typy.
Transkript prezentace:

Snídaňové cereálie ve stravě dětí – zdravá snídaně nebo sladká pochoutka? Mgr. Zlata Kapounová Ústav preventivního lékařství Masarykova univerzita Brno

Cereálie…? Z angl. „Cereals“ >> Cereálie = obiloviny Z angl. „Breakfast cereals“ /„Ready-to-eat cereals“ >> (Cereální) obilné směsi/snídaně Technologicky zpracované obiloviny, které jsou pro člověka lépe stravitelné při současném zachování co nejvyšší nutriční hodnoty Sušené obilné kaše Obilné vločky Müsli – sypké, crunch

Historie OS Dr. C.J. Jackson - zakladatel lázní v NY (USA) - hydroterapie + výživa 1863 Granula = velmi hrubé těsto ze 100% celozrnné mouky, sušené v troubě, nalámané na kousky, před konzumací namáčené přes noc ve vodě Dr. Caleb James Jackson (1811–1895)

Historie OS Lékař a manažer léčebného sanatoria Battle Creek (Michigan, USA) Medicína založena na holistickém přístupu s důrazem na výživu, očistné kůry, cvičení a fototerapii (stoupenci církve Adventistů sedmého dne) Výživa –vegetariánské charakteru, suroviny v přírodním stavu, základem obiloviny, ořechy a potraviny urychlující pasáž střevem, abstinence alkoholu, tabáku a kofeinu 1894 kukuřičné lupínky Dr. John Harvey Kellogg (1852–1943) Will Keith Kellogg (1860 –1951)

OS dnes Tvrzení na obalech „Cereální kuličky s kakaem obsahují celozrnné cereálie a jsou zdrojem vitamínů a minerálních látek.“ „Dopřejte svým dětem zdravý start do celého dne!“ „Cereálie jsou tou nejlepší volbou zdravé a vyvážené snídaně.“

Příklad – nutriční hodnota OS Hodnoty na 100 g výrobku Lion BeBe rodinné cereální Energie (KJ) 1781 1806 Sacharidy (g) 77,5 72 - Jednoduché sach. (g) 39,1 23 - Vláknina (g) 1,7 4,9 Bilkoviny (g) 6,4 8,4 Tuky (g) 9,6 12 - SFA (g) 4,8 4 Sodík (g) 0,4 0,29

Příklad – nutričního hodnota OS Hodnoty na porci výrobku Lion (30 g) BeBe cereální rodinné (29 g) = 5 sušenek Energie (KJ) 534 525 Sacharidy (g) 23,3 21 - Jednoduché sach. (g) 11,7 6,7 - Vláknina (g) 0,5 1,4 Bilkoviny (g) 2,6 2,4 Tuky (g) 2,9 3,5 - SFA (g) 1,2 Sodík (g) 0,1 0,08

http://www.nestlecereals.co.uk/battleofthebreakfasts/

Velikost porce

doporučená velikost porce vs. reálná velikost porce http://www.sugarstacks.com/breakfast.htm

Legislativa Nařízení evropského parlamentu a rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin: Zdroj vlákniny – nejméně 3 g/100 g výrobku S vysokým obsahem vlákniny – nejméně 6 g/100 g výrobku Zákon o potravinách 110/1997 Sb. , vyhláška. č. 333 pro mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta: Celozrnným výrobkem se rozumí výrobek, ve kterém je použito nejméně 80 % celozrnných mouk (nebo jim odpovídající množství upravených obalových částic z obilky)

Kritéria pro posuzování kvality obilných snídaní Úřad pro potraviny (Food Standard Agency, UK) Nízký obsah ve 100 g Střední obsah Vysoký obsah Jednoduché sacharidy ≤ 5,0 g ≤ 12,5 g > 12,5 g Celkové tuky ≤ 3,0 g > 3,0 to ≤ 20,0 g >20,0 g Nasycené mastné kyseliny ≤ 1,5 g > 1,5 to ≤ 5,0 g > 5,0 g Sůl ≤ 0,30 g > 0,30 to ≤ 1,5 g >1,5 g Sodík ≤ 0,12 g > 0,12 to ≤ 0,6 g >0,6 g

Kritéria pro posuzování kvality obilných snídaní Úřad pro potraviny (Food Standard Agency, UK) Hodnoty / 100 g Lion Energie (KJ) 1781 Sacharidy (g) 77,5 - Jedn. sach. (g) 39,1 - Vláknina (g) 1,7 Bilkoviny (g) 6,4 Tuky (g) 9,6 - SFA (g) 4,8 Sodík (g) 0,4 Nízký obsah Střední obsah Vysoký Jednoduché sacharidy ≤ 5,0 g ≤ 12,5 g > 12,5 g Celkové tuky ≤ 3,0 g >3,0 to ≤20,0 g >20,0 g Nasycené mastné kyseliny ≤ 1,5 g > 1,5 to ≤ 5,0 g > 5,0 g Sůl ≤ 0,30 g >0,30 to ≤1,5 g >1,5 g Sodík ≤ 0,12 g >0,12 to 0,6 g >0,6 g

Dětské obilné snídaně – „sladká bomba“ Název výrobku Jed. sacharidy (g/100 g) Kellog´s Smack 43 Nestlé Chocapic 39 Nestlé Cheerios 38 Nestlé Cookie Crisp 37 Nestlé Nesquik Lidl Golden Puffs Emco Teddy 36 Lidl Flakers Choco 35 Emco Ferda 30 Tesco Frosted Flakes 26 D-test 11/2008

Přehled obilných výrobků podle glykemického indexu (GI) a glykemické nálože (GL) Obilný výrobek GI GL GI vysoký > 70 Pufovaná rýže Chocapic Kukuřičné lupínky Cheerios 87 84 81 74 22 21 15 GI střední 56-69 Ovesná kaše instantní Ovesná kaše připravená doma z vloček Müsli a müsli zapečené 65 55 40 - 66 17 - GI nízký < 55 Pohankové lupínky Ovesné vločky obyčejné Pšeničné vločky obyčejné Žitné vločky obyčejné 54 51 41 34 16 2 14 13 KUNOVÁ, V. Není všechno zlaté, co je cereální. Výživa a potraviny, 2009; 64 (5): 77-79.

Podíl vlákniny Název výrobku, výrobce Vláknina (g/100g) Dobrá vláknina, 3 druhy Bonavita 22,8 - 19,6 Plněné poltářky, 3 druhy, Emco 0,32-0,74 Bio špaldové lupínky, Semix 13,6 Lion, Nestlé 1,7 Křupavé müsli s lískovými oříšky, Semix 13,3 Jeníkův lup, 2,0 Celozrnné polštářky, 13,0 Kukuřičné lupínky plus med a oříšky, Emco 2,2 Diabetické müsli mandle a borůvka, Semix 12,3 Gold Flakes, 2,4 Celozrnné lupínky Natural, 11,8 Nesquik, Ovesné vločky křupavě, Chocapic, 3,5 Mysli křehké a lehké s roličkami čokolády, Emco 10,6 Kukuřičné lupínky, Nestlé, Emco 3; 3,3 Organic wholegrain wheat bisks, Marks n´Spencer 10,5 Miss Fit cereální lupínky Natural, Emco Mysli křupavé s ořechy, 10,2 Cereal Fit, 3 druhy, 3,7 – 3,9

Podíl nasycených mastných kyselin Název výrobku, výrobce NMK (g/100g) NMK (g/100g) Bio křupavé müsli banán a jahoda, Semix 11,8 Bio mysli křupavé s ořechy a čokoládou, Emco 7,2 Bio müsli křupavé s červeným ovocem, Emco 8,4 Musli křupavé, 4 druhy, Dr. Oetker 4,5 – 5,8 Active křupavé müsli, 3 druhy Bonavita 7 - 8,2 Lion, Nestlé 4,8 Bio müsli křup. s čokoládou, 7,8 Cinimis, Nestlé 4,4 Plněné polštářky, 3 druhy, Emco 5,4 - 7,2 Jeníkův lup – taštičky s nápní, Bonavita 4,1

Doporučení Úřadu pro potraviny UK (Food Standards agency, FSA) Nízký obsah Střední obsah Vysoký obsah Sůl ≤ 0,30 g/100g > 0,30 to ≤ 1,5 g/100g >1,5 g/100g Sodík ≤ 0,12 g/100g > 0,12 to ≤ 0,6 g/100g >0,6 g/100g > 0,6 g sodíku/100 g obsahuje tradičně většina kukuřičných lupínku

Vitaminy a minerální látky v OS Příspěvek obilných snídaní k průměrnému příjmu vitaminů a minerálních látek u dospělých (UK) KOPÁČOVÁ, O. Trendy ve zpracování cereálií z přihlédnutím zejména k celozrnným výrobkům. ÚZEI (2007): http://www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/File/Kopov_Cerelie%20web.pdf.

Studie u dětí Obilné snídaně představují jeden z hlavních zdrojů celozrnných obilovin ve výživě americké dospívající mládeže (spolu s celozrnným chlebem a popcornem) Konzumace obilných snídaní je u dětí spojena s příznivými stravovacími návyky - pravidelné snídaně, vyšší konzumace mléčných výrobků BURGESS-CHAMPOUX, T. L., et al. Longitudinal and secular trends in adolescent whole-grain consumption, 1999-2004. American Journal of Clinical Nutrition, 2010; 91 (1): 154-159. ALBERTSON, A. M. et al. Ready-to-eat cereal consumption: Its relationship with BMI and nutrient intake of children aged 4 to 12 years, Journal of the American Dietetic Association, 2003; 103(12): 1613-1619.

Studie u dětí Pravidelná konzumace obilných snídaní je spojena s příjmem vhodných nutrientů (vláknina, vit. C, vit. D, k. listová, vápník, železo, zinek), s pozitivním ovlivněním hladin krevních lipidů a s nižším BMI u dětí (8-10 let) (bez ohledu na druh konzumovaného obilného výrobku) ALBERTSON, A. M. et al. The relationship of ready-to-eat cereal consumption to nutrient intake, blood lipids, and body mass index of children as they age through adolescence. Journal of the American Dietetic Associaton, 2009; 109 (9): 1557-1565.

Dotazníkové šetření Popis souboru Metodika Dotazník zaměřený frekvenci, preferenci a způsob konzumace OS (nebyla zjišťována velikost porce) Manuál s vyobrazenými příklady konkrétních výrobků Popis souboru Dospělí a mladiství od 10 let (n = 140) 62 % žen, 38 % mužů; 66 % ve věku 30 a méně BMI 73 % < 24,9, 25 % > 25 Rodiče dětí mladších 9 let (n = 38) 58 % chlapci, 42 % dívky; 58 % ve věku 7- 9 let PISKÁČKOVÁ, Z. Cereální snídaně [online]. 2010 [cit. 2012-11-10]. Bakalářská práce. Masarykova univerzita, Lékařská fakulta. Vedoucí práce Lucie Martykánová. Dostupné z: <http://theses.cz/id/jqrjmd/>.

Počet dospělých respondentů konzumujících OS Dotazníkové šetření Počet dospělých respondentů konzumujících OS

Počet dětských respondentů konzumujících OS Dotazníkové šetření Počet dětských respondentů konzumujících OS

Jak často konzumujete snídaňové cereálie? Dotazníkové šetření Jak často konzumujete snídaňové cereálie?

Jak často Vaše dítě konzumuje snídaňové cereálie? Dotazníkové šetření Jak často Vaše dítě konzumuje snídaňové cereálie?

Na jaký způsob obvykle konzumujete snídaňové cereálie? Dotazníkové šetření Na jaký způsob obvykle konzumujete snídaňové cereálie?

Na jaký způsob Vaše dítě obvykle konzumuje snídaňové cereálie? Dotazníkové šetření Na jaký způsob Vaše dítě obvykle konzumuje snídaňové cereálie?

Při jaké denní příležitosti nejčastěji konzumujete snídaňové cereálie? Dotazníkové šetření Při jaké denní příležitosti nejčastěji konzumujete snídaňové cereálie?

Dotazníkové šetření Při jaké denní příležitosti nejčastěji konzumuje Vaše dítě snídaňové cereálie?

Jaký druh snídaňových cereálií Vy konzumujete ? Dotazníkové šetření Jaký druh snídaňových cereálií Vy konzumujete ?

Jaký druh snídaňových cereálií Vaše dítě konzumuje? Dotazníkové šetření Jaký druh snídaňových cereálií Vaše dítě konzumuje?

Co si představujete po pojmem „cereálie“? Dotazníkové šetření Co si představujete po pojmem „cereálie“?

Diskuze Problematika velikosti porce OS nepřímá úměra mezi množstvím a energetickou denzitou doporučená velikost porce vs velikost porce, která zasytí podle věku dítěte otázka, zda rodiče znají správnou velikost porce Vyšší energetický příjem z OS není u dětí kompenzován dostatečnou pohybovou aktivitou Alternativa: vlastní výroba domácího müsli, obilných kaší ajn.

Závěr I Konzumace obilných snídaní se v ČR těší čím dál větší oblibě Sortiment výrobků na trhu je široký, ale úroveň jejich kvality je různorodá Zejména OS určené dětem vykazují vysoké hodnoty energie s vysokým podílem jednoduchých sacharidů a poměrně nízké hodnoty vlákniny oproti některým OS, které nejsou určené a priori dětem

Závěr II U dětí převažuje obliba OS, které nejsou svým nutričním složením zcela optimální a blíží se spíše sladkostem, nikoliv plnohodnotné porci obilovin Konzumace OS je spojena s pravidelným příjmem mléčných výrobků a jsou častou volbou snídaně Výběr kvalitních potravin/obilovin vyžaduje určitou odbornou znalost a orientaci ve výživě (absence pomocných vodítek vs vliv reklamy)

Vybírejme to nejlepší z obilovin “ The Sweetheart of the Corn”

Upozornění Tato prezentace neslouží k reklamním účelům.

Děkuji za pozornost