Přístupnost prakticky v Seznam.cz

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přístupnost informací na webech Prezentace na seminář Parádní web Michal Rada, MVČR.
Advertisements

Poznejte jak je skvělé Mít to pod Kontrolou a máte svou infrastrukturu pod kontrolou Michal Hroch Produktový manažer Microsoft ČR.
Mobilní služby a reklama
Informační vzdělávání uživatelů Co je nového?. Vznik sekce IVU při SDRUKu Přehled aktivit Přehled aktivit Odborné semináře Brno – duben 2010 Brno – duben.
Jak vzniká mobilní stránka Seznamu
… najdu tam, co neznám !.
Mobilní display kampaně
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP DSPACE CZ Zpráva o české komunitě DSpace Zpracovala Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality Kaizen.
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
MĚSTSKÝ ROK INFORMATIKY GIS – současnost a budoucnost mapových služeb města Plzně gis.plzen-city.cz Václav Kučera Správa GIS, Správa informačních.
Školení internetového vyhledávače. Co je to internetový vyhledávač Aplikace na internetu,která dokáže podle klíčového slova najít internetovou.
Školení internetového vyhledavače Co je to internetový vyhledávač Aplikace na internetu,která dokáže podle klíčového slova najít internetovou.
Školení internetového vyhledávače. Co je to internetový vyhledávač Aplikace na internetu, která dokáže podle klíčového slova najít internetovou.
Podmínky úspěšné realizace metodiky nového monitoringu Jiří Winkler, FSS MU Brno Projekt OP LZZ „Aktivní matching: Strategická podpora poradenství.
Projekt č. 310 Evropská konkurenceschopnost pražské podnikatelské samosprávy Střední podnikatelský stav Ing. Martina Holíková ,
Webové stránky obecních knihoven Seminář dobrovolných knihovníků 22. listopadu 2006 Ing. Jana Tomancová.
Prezentace PROJEKTU SENIOR POINT
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Asociace knihoven vysokých škol ČR výroční konference.
STATUTÁRNÍ MĚSTO CHOMUTOV Ing. Jarmila Mravcová Cesta časem k Úřadu 21. století Národní konference kvality ve veřejné správě Brno 19. – 21. únor 2013.
Dotyková zařízení ve výuce​ KA4 Evaluace
Jako příklad uznávání neformálního vzdělávání Ing. Petra Nakládalová, ČNA Mládež YOUTHPASS.
Hodnocení přístupnosti soutěžních webů aneb proč se vyplatí myslet na přístupnost webů veřejné správy RNDr. Hana Bubeníčková, Mgr. Radek Pavlíček, duben.
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
9. Národní konferenci kvality ve veřejné správě, 2013, Brno.
APPN, o.s. Agentura pro neslyšící. Agenda: 1) Kdo jsme 2) Jaký je náš cíl 3) Naše projekty.
Přístupnost jako jeden z aspektů kvalitního webu Autor: Mgr. Radek Pavlíček Metodické centrum informatiky SONS ČR
Zpráva o činnosti komise rozhodčích ČSJ za rok 2007.
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
Příprava před schůzkou Získávání klientů a kontaktů Školení Market Express.
ISSS 2003 BusinessInfo.cz Portál státní správy pro malé a střední podnikatele Miloslav Marčan, Ministerstvo průmyslu a obchodu Michal Sontodinomo, CzechTrade.
Nové funkce v novém Skliku
Jaký byl Březen měsíc internetu 2005? 20. dubna 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Národní knihovna ČR Tel: ,
Aneb proč to dělat složitě, když to jde jednoduše S Datronem proti proudu.
WEBOVÝ PORTÁL ŽIVOT ONLINE.CZ. OBSAH Komu je portál určen Spolupráce Obsah portálu Návrh grafické podoby Účel.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
Agentura BESTa Promotion. Firmy využívají řadu nástrojů na podporu prodeje. Profesionální pomoc a organizace jsou zde nezbytné.Specializované agentury.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
CZ / /0045 Centrum podpory talentů České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Agentura VEREMA, RLC, SofCon, WAGO, BAEL.
0385 – Poradenské centrum pro podporu implementace opensource software Institut pro informační společnost, o.s. Lukáš Ligas,
CZ / /0003 Digitalizace – digitální vysílání jako nová technologie a nový trh Hermes o.s. Czech Digital Group, Newton College Jan Vávra,
©Rytmus 2007 DVD Společenská odpovědnost firem Výstup CIP EQUAL projektu „Podporované zaměstnávání pro sociálně odpovědné firmy“ o.s. RYTMUS Projekt je.
PŘÍSTUPNOST WEBU (ACCESSIBILITY) Filip Rubáček, 2013.
374 – Poradenské centrum pro Rating MSP Hospodářská komora hlavního města Prahy Svoboda Jiří, , ESF – JPD.
Zlatý erb 2008 Testování přístupnosti Mgr. Radek Pavlíček TyfloCentrum Brno, o. p. s.
© Ing. V. Šebek, CSc. Řízení projektů a podnikových procesů 1/9 9. Tvorba modelů v procesně řízeném podniku  Způsoby modelování  Základní postupy a role.
CZ / /0012 Zavedení nových technologií a postupů do praxe Milan Havel ČVUT, SZZPLS Milan Havel, tel
Naše společenství vzniklo jako reakce na neuspokojivou situaci ve státě, jako je…… Nezaměstnanost Zdražování produktů, služeb a energií Konkurenční nevyváženost.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Inovační potenciál ČR Technologický profil ČR Cena Inovace roku 2011 Pavel Švejda Seminář Inovace a technologie v rozvoji.
Přístupnost v praxi aneb jaký smysl mají testy, provedené handicapovanými uživateli Mgr. Radek Pavlíček, RNDr. Hana Bubeníčková, duben 2007.
CZ / /0020 Podpora týmu NET Genium při rozvoji progresivních informačních technologií Žadatel: NetGenium s.r.o. Partner: ČVUT Kontaktní osoba:
… najdu tam, co neznám !. … najdu tam, co neznám ! Historie vývoje Leden 2009 první kroky k vývoji nového systému Duben 2009.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR K čemu slouží Technologický profil ČR pro inovační firmy? Jsme připraveni na zvládnutí inovačních procesů? Pavel Švejda.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Představení projektu Ing. Martin Pokorný a řešitelský tým VŠB-TU Ostrava.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Provázanost mobilní reklamy s webem Tomáš Košťál … najdu tam, co neznám !
CEFIF PORTÁL nová internetová aplikace pro správu fiktivních firem Centrum fiktivních firem 2016/2017.
Jak jsou na tom parádní weby s přístupností Radek PAVLÍČEK, TyfloCentrum Brno, o. p. s.
Domov Sue Ryder, o.p.s. „Šance pro důstojné stáří“ Mgr. Michaela Hronová, Domov Sue Ryder, o.p.s. Michelská 1/7, Praha 4 Tel:
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
PŘÁTELSKÁ MÍSTA Náskok před konkurencí Širší okruh zákazníků Větší jistota v neobvyklých situacích Snazší propagace Certifikát Českého červeného kříže.
Zkušenosti s tvorbou a využíváním nového webu v MVK ve Vsetíně
On-line vyjadřování k existenci sítí
BEZBARIÉROVÉ KNIHOVNY
„Cesta k městu“ STRATEGIE PRO MLÁDEŽ PO KARVINSKU
Transkript prezentace:

Přístupnost prakticky v Seznam.cz Lukáš Marvan www.seznam.cz … najdu tam, co neznám !

Jak to všechno začalo V roce 2000 certifikát „Blindfriendly“ pro Seznam.cz a Novinky.cz. Oficiální začátek našeho snažení o systematické zlepšení přístupnosti Seznamu se však datuje až do zimy 2006.

Výchozí situace Přístupnosti nebyla přikládána velká váha. Na druhou stranu nikdy nebyla díky profesionálnímu přístupu všech webmasterů úplně opomíjena! Chybělo však: koordinace ověřování širší zapojení spolupracovníků

První kroky Studium materiálů, moje proškolení, navázání spolupráce s Centrem Tereza, naplánování dalších kroků…

Možné přístupy k řešení Na přístupnost se vykašlat. Přístupnost řešit dogmaticky. Kompromisní řešení.

Kompromisní řešení Je důležité najít správný poměr cena/výkon. Hendikepovaní uživatelé jsou minoritní skupina a naštěstí velice dobře chápou, že není možno prosazovat extrémní řešení. Na druhou stranu není žádný závažný důvod, proč nepodat pomocnou ruku, zvláště, když tím zlepšíte vaše stránky i pro ostatní.

Naše cíle Zvýšit míru přístupnosti u co nejširšího spektra našich služeb u kterých to má smysl. Nesnažit se tam, kde existuje uspokojivější řešení (např. desktopový email klient).

Kooperace Problém: Řešení: Potřeba oslovit velký počet zaměstnanců a partnerů Seznamu s různou úrovní povědomí o přístupnosti. Připravit si na míru jednoduchá a jednoduše sdělitelná pravidla přístupnosti.

Pravidla přístupného seznamu

Jak vznikla PPS Studium a porovnání stávajících pravidel (jak českého návrhu pro státní správu http://www.pravidla-pristupnosti.cz/, tak metodik Blind Friendly Web a Web Content Accessibility Guidelines). Školení Davida Špinara + jeho kniha Tvoříme přístupné webové stránky. Konzultace v Centru Tereza při FJFI ČVUT.

Zavedení do praxe Pravidla byla doplněna o příklady a zveřejněna v CML. Proběhlo několik školení: Kolegů webmasterů a grafiků, šéfredaktorů Novinky.cz, Sport.cz a Super.cz, produktových manažerů ostatních služeb. Byla zveřejněna tisková zpráva.

Kontrola Technickou stránku věci si navzájem kontrolují a korigují webmasteři. Za obsah odpovídají produktoví manažeři. Finální podobu sužby konzultujeme a necháváme zkontrolovat v Centru Tereza.

Výsledky http://www.novinky.cz http://search.seznam.cz/?q=ginkgo

Další aktivity Bezbariérový fulltext Iniciativa pro přístupnější internet = společná práce firem Atlas, Centrum, iDnes, Jyxo a Seznam – výsledek: Standard klávesových zkratek (www.ippi.cz) CAPTCHA API (s audiovýstupem): captcha-api.seznam.cz

Do budoucna plánujeme Proces "zpřístupňování" Seznam.cz nelze považovat za konečný. Nyní však už přicházejí na řadu perličky jako např. slepecké Mapy.cz. Účast na autorizaci překladu WCAG 2.0.

Poděkování Centru Tereza za dlouholetou spolupráci. Projektu Blind Friendly Web za spoustu informací a konzultací. Firmě Galop za zapůjčení screenreaderu Jaws. Seznam.cz za to, že se na přístupnost nevykašlal.

Děkuji za pozornost Lukáš Marvan lukas.marvan@firma.seznam.cz http://seznam.sblog.cz http://www.lakave.info