Formy veřejného stravování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Im Restaurant Střední odborná škola Otrokovice
Advertisements

Im Café bezahlen Střední odborná škola Otrokovice
Im Café bestellen Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné
Účtování materiálových zásob, způsob A
Snímače polohy I Střední odborná škola Otrokovice
Základní výpočty mzdy Střední odborná škola Otrokovice
Ocelové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
stravovacích zařízení
Tagesablauf Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné z.
Vorgangspassiv Střední odborná škola Otrokovice
Výměna schodišťových stupňů
Použití luštěnin v kuchyni
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.03 SOU Obořiště
Oceňování zásob Střední odborná škola Otrokovice
Náklady – členění Střední odborná škola Otrokovice
Společné stravování Střední odborná škola Otrokovice
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Rozdělení motorových vozidel
Propojení dat mezi MS-Word a MS-Excel
Použití obilovin v kuchyni
Recepce Střední odborná škola Otrokovice
Stravitelnost luštěnin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana.
Souvislý příklad na mzdy
Výnosy – členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Klimánková.
Klikový mechanizmus, demontáže a montáže
Dodatečné provádění svislých izolací
Faktury a jejich zpracování Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Finanční matematika – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva.
Vlastnosti posloupností
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
Word – Hypertextový odkaz
Excel – základní početní operace
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Pečení rostlinných a živočišných potravin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
DHM – degresivní odpisy
Účelové stravování Střední odborná škola Otrokovice
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Účtování materiálových zásob, způsob B
Účtování nákladů – příklady souvztažností
Cestovní ruch – charakteristika, členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Vaření – rozdělení, způsoby
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Pečení – rozdělení, způsoby
DHM – další způsoby pořízení Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Kulturní předpoklady cestovního ruchu Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Kontrola tlumičů pérování
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Ostatní tepelné úpravy
Vaření rostlinných potravin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena.
Potraviny rostlinného původu
Souvislý příklad na zásoby
Typy a výpočty hospodářského výsledku
Vaření živočišných potravin
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Základy psychologie – úvod
Slovní úlohy řešené pomocí rovnic Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Zboží z dovozu Střední odborná škola Otrokovice
Ubytovací zařízení Střední odborná škola Otrokovice
Aktivní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Hotelový provoz VY_INOVACE_Kaluzova_ Síť podniků stravovacích zařízení. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním.
Rozdělení odbytových středisek
Transkript prezentace:

Formy veřejného stravování Střední odborná škola Otrokovice Formy veřejného stravování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /1 Autor Bc. Milena Michnová Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-EK/1-EK-2/18 Název DUM Formy veřejného stravování Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 65-51-H/01 Obor vzdělávání Kuchař – číšník pro pohostinství Vyučovací předmět Ekonomika Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: veřejné stravování, charakteristika jeho jednotlivých forem Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Datum 21. 8. 2013

Formy veřejného stravování Náplň výuky Veřejné stravování Charakteristika jednotlivých forem

Veřejné stravování Veřejné stravování patří mezi nejstarší a nejrozšířenější soustavy společného stravování. Zařízení zpravidla plní všechny funkce společného stravování – základní, doplňkové, společenskozábavní, ubytovací. Jeho zařízení jsou přístupná široké veřejnosti. Zákazník hradí celou hodnotu poskytovaných služeb. Podniky veřejného stravování si ze získaných tržeb hradí své náklady a dosahují zisku. Služby mají rozdílný charakter který vychází z různorodé poptávky spotřebitelů. Začlenění jednotlivých forem do skupin není stálé a neměnné. V důsledku situace na trhu a vývoje některých forem dochází k jejich postupnému překrývání, některé formy zanikají, jiné zase vznikají. Svoji úlohu má i tradice.

Formy podniků veřejného stravování s funkcí stravovací: - jídelna se samoobsluhou, restaurace, motorest, pohostinství, … s funkcí společenskozábavní: - kavárna, vinárna, pivnice, hostinec, noční bar, koliba, salaše, … s funkcí doplňkového stravování: - bufet, občerstvení, výčep piva, prodej přes ulici, …

Charakteristika jednotlivých forem veřejného stravování Jídelna se samoobsluhou slouží k uspokojení poptávky spotřebitelů po stravování a občerstvení. Zřizují se v centrech větších měst, v turistických střediscích, nádražích a podobně. Klasické procházejí změnami, zvyšuje se jejich úroveň vybavení, zlepšuje se sortiment. Restaurace jsou nejrozšířenější podnik veřejného stravování. Hlavním sortimentem jsou teplé i studené pokrmy. Podle atypického interiéru a zaměření kuchyně na jídla určitého národa rozlišujeme restaurace indické, čínské, italské, ... Novější typy restaurací jsou: couner-servis: host je obsluhován u centrálního prodejního pultu on-line: host si odebírá jídlo u samoobslužné linky s pokladnou na konci free-flow: v prodejní zóně jsou obslužné pulty.

Motoresty: restaurace umístěny při frekventovaných silnicích s parkovací možností Pohostinství: jednoduché zařízení většinou se zřizují na venkově Bary: zřizují se v hotelích a na frekventovaných místech. Kavárny: zřizují se zpravidla v centru velkých měst a lázeňských místech. Mohou být i specializované. Např. taneční, koncertní, se společenskými hrami. Vinárny: zřizují se v centru velkých měst, na sídlištích, v místech cestovního ruchu. Pivnice: úzce specializované zařízení Koliby a salaše: většinou se zřizuje v horských oblastech. Bufet a občerstvení: střediska, která zajišťuje především rychlé občerstvení, doplňkové stravování a prodej nápojů. Výčep piva: bývá zpravidla součástí jiných zařízení veřejného stravování. Prodej přes ulici: také away prodej pokrmů do speciálních nádob.

Kontrolní otázky Definuj veřejné stravování. Jaké znáš formy podniků veřejného stravování? Vyjmenuj podniky společensko zábavní. Jaké znáš druhy restaurací?

Seznam obrázků: Obr. 1: [vid. 21. 11. 2012] dostupné z klipart Microsoft Office 00439536.jpg Obr. 2: [vid. 21. 11. 2012] dostupné z klipart Microsoft Office 00423029.jpg Obr. 3: [vid. 21. 11. 2012] dostupné z klipart Microsoft Office 00431745.jpg Obr. 4: [vid. 21. 11. 2012] dostupné z klipart Microsoft Office 00422385.jpg Obr. 5: [vid. 21. 11. 2012] dostupné z klipart Microsoft Office 00439536.jpg

Seznam použité literatury: [1] ing. Josef Mach, CSc., Ekonomika pro střední odborná učiliště, Praha, nakladatelství FORTUNA, 2000, ISBN 80-7168-728-6

Děkuji za pozornost