Formy veřejného stravování Střední odborná škola Otrokovice Formy veřejného stravování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz
Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /1 Autor Bc. Milena Michnová Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-EK/1-EK-2/18 Název DUM Formy veřejného stravování Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 65-51-H/01 Obor vzdělávání Kuchař – číšník pro pohostinství Vyučovací předmět Ekonomika Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: veřejné stravování, charakteristika jeho jednotlivých forem Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Datum 21. 8. 2013
Formy veřejného stravování Náplň výuky Veřejné stravování Charakteristika jednotlivých forem
Veřejné stravování Veřejné stravování patří mezi nejstarší a nejrozšířenější soustavy společného stravování. Zařízení zpravidla plní všechny funkce společného stravování – základní, doplňkové, společenskozábavní, ubytovací. Jeho zařízení jsou přístupná široké veřejnosti. Zákazník hradí celou hodnotu poskytovaných služeb. Podniky veřejného stravování si ze získaných tržeb hradí své náklady a dosahují zisku. Služby mají rozdílný charakter který vychází z různorodé poptávky spotřebitelů. Začlenění jednotlivých forem do skupin není stálé a neměnné. V důsledku situace na trhu a vývoje některých forem dochází k jejich postupnému překrývání, některé formy zanikají, jiné zase vznikají. Svoji úlohu má i tradice.
Formy podniků veřejného stravování s funkcí stravovací: - jídelna se samoobsluhou, restaurace, motorest, pohostinství, … s funkcí společenskozábavní: - kavárna, vinárna, pivnice, hostinec, noční bar, koliba, salaše, … s funkcí doplňkového stravování: - bufet, občerstvení, výčep piva, prodej přes ulici, …
Charakteristika jednotlivých forem veřejného stravování Jídelna se samoobsluhou slouží k uspokojení poptávky spotřebitelů po stravování a občerstvení. Zřizují se v centrech větších měst, v turistických střediscích, nádražích a podobně. Klasické procházejí změnami, zvyšuje se jejich úroveň vybavení, zlepšuje se sortiment. Restaurace jsou nejrozšířenější podnik veřejného stravování. Hlavním sortimentem jsou teplé i studené pokrmy. Podle atypického interiéru a zaměření kuchyně na jídla určitého národa rozlišujeme restaurace indické, čínské, italské, ... Novější typy restaurací jsou: couner-servis: host je obsluhován u centrálního prodejního pultu on-line: host si odebírá jídlo u samoobslužné linky s pokladnou na konci free-flow: v prodejní zóně jsou obslužné pulty.
Motoresty: restaurace umístěny při frekventovaných silnicích s parkovací možností Pohostinství: jednoduché zařízení většinou se zřizují na venkově Bary: zřizují se v hotelích a na frekventovaných místech. Kavárny: zřizují se zpravidla v centru velkých měst a lázeňských místech. Mohou být i specializované. Např. taneční, koncertní, se společenskými hrami. Vinárny: zřizují se v centru velkých měst, na sídlištích, v místech cestovního ruchu. Pivnice: úzce specializované zařízení Koliby a salaše: většinou se zřizuje v horských oblastech. Bufet a občerstvení: střediska, která zajišťuje především rychlé občerstvení, doplňkové stravování a prodej nápojů. Výčep piva: bývá zpravidla součástí jiných zařízení veřejného stravování. Prodej přes ulici: také away prodej pokrmů do speciálních nádob.
Kontrolní otázky Definuj veřejné stravování. Jaké znáš formy podniků veřejného stravování? Vyjmenuj podniky společensko zábavní. Jaké znáš druhy restaurací?
Seznam obrázků: Obr. 1: [vid. 21. 11. 2012] dostupné z klipart Microsoft Office 00439536.jpg Obr. 2: [vid. 21. 11. 2012] dostupné z klipart Microsoft Office 00423029.jpg Obr. 3: [vid. 21. 11. 2012] dostupné z klipart Microsoft Office 00431745.jpg Obr. 4: [vid. 21. 11. 2012] dostupné z klipart Microsoft Office 00422385.jpg Obr. 5: [vid. 21. 11. 2012] dostupné z klipart Microsoft Office 00439536.jpg
Seznam použité literatury: [1] ing. Josef Mach, CSc., Ekonomika pro střední odborná učiliště, Praha, nakladatelství FORTUNA, 2000, ISBN 80-7168-728-6
Děkuji za pozornost