Tato prezentace byla vytvořena

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Periferní zařízení počítače
Advertisements

Periferní zařízení počítače
HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
Tato prezentace byla vytvořena
Počítač Název materiálu: VY_INOVACE_721_pocitac
Informatika a výpočetní technika
Hardware Fyzické vybavení počítače, vše, na co se dá sáhnout
Vstupní zařízení Vstupní zařízení je hardware, kterým počítač nebo jiný přístroj pořizuje data. Obvykle slouží jako součást uživatelského rozhraní, může.
Periferní zařízení počítače
Vstupní a výstupní zařízení
Vstupní zařízení světelné pero klávesnice myš a trackball
PERIFERIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
na interaktivní tabuli
HARDWARE ICT Mgr. Milan Šimek. ARCHITEKTURA PC Skříň Monitor Klávesnice Myš Další příslušenství (accessories)
Příklad možného řešení. Obsah  Procesor Procesor  Operační paměť Operační paměť  Harddisk Harddisk  Základní deska Základní deska  Zdroj Zdroj.
PC komponenty.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
HARDWARE 4. část.
Rozhraní PC.
Informační a komunikační technologie
3. MATURITNÍ OKRUH Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Anotace Žák dokáže popsat a zařadit výstupní zařízení HW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat typy výstupního zařízení HW Speciální.
Periferní zařízení počítače
Periferní zařízení.
Hardwarové vybavení počítače
Druhy Počítačů.
Počítačová sestava – Základní hardware II.
Rozhraní a porty Jsou to prvky, které vytvářejí rozhraní mezi počítačem a periférním zařízením.
HARDWARE Technické vybavení počítače. John von Neumann Stanovil teoretické principy (1945), které umožňují vytvořit univerzální počítač Počítač bude využívat.
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
HARDWARE II Periferie.
ELEKTROTECHNIKA Elektronické počítače
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
VSTUPNÍ A VÝSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ PC
1 Periferní zařízení osobních počítačů Část 2 Základy informatiky a výpočetní techniky 1.
Seznámení s počítačem Informatika pro začátečníky
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – porty
Užití skeneru.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Hardware 2.
HARDWARE 3. část.
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – další vstup/výstupní zařízení Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vytvoření:9.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
VSTUP A VÝSTUP Vstupní a výstupní zařízení počítače jsou označované také jako periferie. Vstupní a výstupní zařízení zajišťují: interakci s uživatelem.
Informatika Počítačová sestava Obrázek:
Klávesnice nejrozšířenější vstupní zařízení počítače
HARDWARE Co je to ?.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Tomáš Baťa Periferní zařízení počítače. Definice Periferní zařízení počítače jsou nástroje, které nejsou nutné k provozu počítače ale zpříjemňují a zefektivňují.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 HARDWARE Autor: Mgr. Aleš Kozák.
HARDWARE.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_02 HARDWARE POČÍTAČE Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
INFORMATIKA 6.ročník SESTAVA POČÍTAČE. PC – Personal Computer = Osobní počítač Počítač je zařízení, které slouží na uchování a zpracování informací. Pracuje.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
 Počítačová sestava (tzv. jádro)  Skládá se:  pc skříň  obrazovka (monitor)  klávesnice  myš.
Tato prezentace byla vytvořena
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
PC základní jednotka.
Porty a rozhraní Markéta Koubíková.
Výstupní zařízení počítače - skener
Výstupní zařízení - skener
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
HARDWARE ICT Mgr. Milan Šimek.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PŘÍDAVNÁ ZAŘÍZENÍ.
Autor: Mgr. Václav Chvál
Historie výpočetní techniky
Transkript prezentace:

Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu Orbis pictus 21. století

OB21-OP-EL-ELZ-MAR-U-3-001 Základní sestava Ing. Josef Martinák ml.

Stručná historie I Počátkem 40. let 20. století se začínají objevovat první počítací stroje V dílně německého leteckého inženýra Konrada Zuse vzniklo v tomto období postupně několik počítačů označených ZUSE Z1 až Z4 Počítače ZUSE Z2 a Z4 byly reléově-mechanické ZUSE Z3 byl prvním reléovým volně programovatelným počítačem Na obrázku Konrad Zuse se svým mechanickým počítačem ZUSE Z1

Stručná historie II Pozdější rozvoj polovodičových součástek umožnil zkonstruovat počítač, který by šel umístit na stůl – vznikají první osobní počítače – Personal Computer – PC Pravý smysl této zkratce dala především firma IBM uvedením svého počítače IBM 5150 IBM PC (IBM 5150) se zeleným monochromatickým monitorem (IBM 5151) a operačním systémem MS-DOS 5.0

Základní části osobního počítače Rozmístění mechanik, signalizačních diod a tlačítek závisí na druhu a konkrétním typu počítačové skříně

Skříň počítače Základní jednotka PC, jsou v ní umístěny potřebné součástky pro fungování počítače Podle velikosti a umístění rozlišujeme tyto skříně: Tower Desktop Middletower Minitower

Casemodding I takhle mohou v současnosti vypadat počítačové skříně

Porty a rozhraní Aby počítačová sestava fungovala tak, jak má, je nutné, aby všechny potřebné komponenty byly správně zapojeny Některé porty: Paralelní port: Data jsou portem vysílána paralelně, tj. současně je přenášeno 8 bitů. Rychlejší než sériové ale méně spolehlivé. Sériový port: Data jsou posílány sériově, tj. bit za bitem. Přenos je sice pomalejší, ale zato spolehlivější. Možné použít delší kabel. PS/2 rozhraní: Slouží k připojení klávesnic a myší. USB port: Vysoká rychlost přenosu.

Obsah skříně počítače

Externí zařízení počítače Monitor je základní zobrazovací zařízení počítače Umožňuje výstup informací a jejich zobrazení uživateli Nejčastější typy jsou LCD a CRT monitory

Externí zařízení počítače Klávesnice Myš Je čistě vstupní polohovací zařízení, přenáší pohyb ruky na pohyb šipky na monitoru Mechanické a optické Klávesnice je čistě vstupní zařízení počítače Je rozdělena do několika částí – numerická, alfanumerická, funkční klávesy, ovládací klávesy

Další připojitelná zařízení - periferie Tiskárna Skener Je ryze výstupní zařízení, umožňuje tisk dat v počítači na papír Jak šel čas: Jehličkové, inkoustové, laserové Každý tip má své výhody i nevýhody Rozhodujícím kritérium bývá kvalita tisku a náklady na tisk Základní parametry: dpi (počet bodů na palec), ppm (počet stran za minutu), náklady na stranu Vstupní zařízení, které slouží ke snímání a digitalizaci obrazu z předlohy do počítače Základní parametry: Barevná hloubka (množství barev snímaných skenerem), DPI (počet bodů na palec, jemnost snímání),

Další připojitelná zařízení - periferie Dataprojektor Interaktivní tabule Umožňuje projekci obrazu z počítače na plátno případně zeď Parametry: Rozlišení (rozlišení promítaného obrazu), světelný výkon (jednotka ANSI lumen), kontrast (poměř nejsvětlejšího a nejtmavšího bodu), životnost lampy Interaktivní tabule je velká interaktivní plocha, ke které je připojen počítač a datový projektor Projektor promítá obraz z počítače na povrch tabule a přes ni můžeme prstem, speciálními fixy, nebo dalšími nástroji ovládat počítač nebo pracovat přímo s interaktivní tabulí.

Novinky v periferiích- TrackIR Polohovací zařízení na technologické bázi přenosu signálu s využitím řadových senzorů snímající motorické funkce (pohyby hlavou) Produkt je založen na bázi IR (Infra Red) přenosu Vysílač/přijímač je umístěn na monitoru Snímací senzory umístěné na hlavě, např. Na kšiltovce

Další druhy počítačů Notebook – přenosné počítače velikosti kufříku, téměř všechny potřebné komponenty jsou integrovány Kapesní počítače, smartphony – další krok v miniaturizaci, vlastní OS, podobné programy jako na stolní počítače, nejnovější telefony: procesor až 1000 Hz, RAM 512 MB Superpočítače – velký výpočetní výkon díky speciální konstrukci a velkému množství procesorů (řádově stovky až tisíce)

Použité zdroje Navrátil, Pavel. S počítačem nejen k maturitě, 2009 cs.wikipedia.org www.adminxp.cz www.czetdu.com