Bezhalogenové výrobky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Požární odolnost betonových konstrukcí
Advertisements

Požární ochrana 2011 BJ13 - Speciální izolace
STRUKTUROVANÉ KABELÁŽNÍ SYSTÉMY pro komunikační sítě část 5.
TŘÍDĚNÍ ODPADU Nožičková Monika.
Systémy se zachováním funkčnosti při požáru
Zkoušení asfaltových směsí
Požární bezpečnost staveb
použití Skříňové dveře. výroba vnitřních dveří
Kontrola TDI – laminátové podlahy
STROPY 225 Katedra pozemního stavitelství, Fakulta stavební Ostrava
Vývoj mezinárodní normalizace v oboru maltovin v roce 2005.
VIP – vakuové izolační panely Prezentace společnosti VIRTUAL, s.r.o. Připravil: Zdeněk Hastrman.
Schodiště – návrh a konstrukční řešení
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
Měření kabelů. Měření vláken SM vláknaMM vlákna 1310 nm850 nm 1550 nm1300 nm 1625 nm Měří se po každé operaci  Výroba sekundární ochrany  Splétání kabelové.
Smyková odolnost na protlačení
NORMY 2011 Pavel Borek Zdroj: Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (UNMZ Praha)
Podlahy Normativní základna Skladby vrstev Ing. Vladimír Veselý
OBVODOVÉ PLÁŠTĚ Požární ochrana budov Zdeněk Hošek © 2008 presented by
KOPOS KOLÍN a.s. Váš partner pro elektroinstalaci
Systémy se zachováním funkčnosti při požáru
Letokruhy Projekt žáků Střední lesnické školy a střední odborné školy sociální ve Šluknově.
Škola ISŠ-COP a JŠ Valašské Meziříčí Název Elektrické instalace
STAVEBNICTVÍ Technologie
Návrh a konstrukce otopných ploch II
stavebnictví POZEMNÍ STAVBY TEPELNÉ A ZVUKOVÉ IZOLACE STA 36
Autor: MIROSLAV MAJCHER
Autor: MIROSLAV MAJCHER
stavebnictví Dřevěné konstrukce a stavby IZOLACE PROTI OHNI STA2
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Velkoplošné aglomerované materiály.
CZ.1.07/1.1.10/
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zvyšování.
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
7. podlahy I. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_MATERIÁL HYDROIZOLACE_Z1
Rozdělení pozemních staveb do typologických skupin
Elektrický rozvod v budovách pro bydlení - provedení
Návrh vyhlášky o technických podmínkách požární ochrany staveb Rudolf Kaiser konference Červený kohout duben 2006.
04-03/AWT-BA HERZ- ROHR PE-RT pro domácí rozvody a podlahové topení.
Izolace-tep. izolace v domov. rozvodech1 VY_32_INOVACE_478.
Přehled materiálů pro kanalizační potrubí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Šmíd. Dostupné z Metodického portálu
PLASTY. PVC – polyvinylchlorid odolný proti vodě, nevede el. proud ● Desky.
Požární uzávěry –zkoušení, klasifikace, použití v praxi Ing. Zdeňka Stará PK Bohemia, s. r. o. kontakty:  ; 
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad druhů materiálů a jejich použití pro tepelné.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky plastů ve stavebnictví. všechny.
STROPNÍ PODHLEDY – VARIANTY A JEJICH OCEŇOVÁNÍ
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_20-19 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad jednotlivých druhů tepelných izolací a materiálů.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad podlahových krytin, druhy povlakových podlah.
Zkoušení potrubí pro odvod kouře a tepla z pohledu výrobce Ing. Vilém Stanke.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_15_Třídění odpadu.
Plasty. Plast je materiál, jehož podstatu tvoří syntetické makromolekulární látky Makromolekuly jsou částice složené z velkého počtu (až tisíců) atomů.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Elektrické instalace (rozdělení.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VODIVÉ MATERIÁLY PRO ELEKTROTECHNIKU
Požární ochrana 2015 BJ13 - Speciální izolace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ZDRAVOTNÍ RIZIKO PŘI UŽÍVÁNÍ PLASTOVÝCH OKEN V DOMECH PRO SENIORY
REAKCE NA OHEŇ a výsledné zatřídění stavebních materiálů
Izolace na stavbě RADON.
Transkript prezentace:

Bezhalogenové výrobky

Osnova Materiál bezhalogenových výrobků Související normy Produkty

1. Materiál bezhalogenových výrobků neobsahuje halové prvky PC,PPO, polyphenyl oxid- krabice PA 6- trubky APAFS PA- svorkovnice , KBS 3 PP polypropylen- betonový program, montážní kroužek

Halové prvky Fikaní Chlapíci Brousili Italům Antény

Recyklační značky Do žlutých kontejnerů určených k separaci plastů lze vhazovat plastové odpady označené čísly: 1, 2, 4, 5, 6, a 7. Výrobky z polyvinylchloridu, označené číslem 3, do těchto kontejnerů nepatří!

2.Související normy a certifikáty ČSN EN 50085-1, elektroinstalační kanály pro elektrické instalace ČSN EN 50086-1, trubkové systémy pro elektrické instalace ČSN EN 60 670-1, krabice a úplné kryty Záleží na druhu výrobku, který je z bezhalogenového materiálu vyroben. Bezhalogenové výrobky jsou identické s odpovídajícími typy a liší se pouze použitým materiálem. Používají se v prostorech s vyššími požadavky na ochranu osob a zařízení.

Normy pro požární ochranu budov ČSN 73 0802 Nevýrobní objekty ČSN 73 0804 Výrobní objekty ČSN 73 0810 Společná ustanovení ČSN 73 0831 Shromažďovací prostory ČSN 73 0833 Budovy pro bydlení a ubytování ČSN 73 0834 Změny staveb ČSN 73 0835 Budovy zdravotnických zařízení

Rozdíly mezi normami reakce na oheň x třídy hořlavosti zkoušky prováděné podle zrušené ČSN 73 0862 byly založeny na výhradní klasifikaci stavebních hmot.- prosté přiřazení hmoty do kategorie stupňu hořlavosti evropská norma ČSN EN 13501-1 hodnotí celý stavební výrobek – ten může být složen z více stavebních hmot.- zkoušky až podle pěti norem

Při určování tříd reakce na oheň se vychází z výsledků dalších pěti zkušebních norem.Jedná se o zkoušky: nehořlavosti, stanovení spalného tepla, reakce podlahových krytin na oheň, reakci stavebních výrobků kromě podlahových krytin vystavených účinkům hořícího předmětu zápalnost stavebních výrobků při zkoušce malým zdrojem plamene.

Zařazení stavebních výrobků ČSN EN 13501-1 třídy reakce na oheň Třída F- výrobky, pro které nebyla zjištěna žádná třída, nemohou být klasifikovány do žádné ze tříd A1, A2, B, C, D, E. Třída E- výrobky schopné odolávat působení malého plamene po krátký časový interval bez významného rozšíření plamene Třída D- výrobky vyhovující kritériím pro třídu E a schopné odolávat působení malého plamene po delší časový interval bez významného rozšíření plamene. Kromě toho jsou také schopny odolat působení tepla od jednotlivého hořícího předmětu za podstatného zpoždění a omezení uvolňování tepla. Třída C- jako třída D, ale vyhovující přísnějším požadavkům. Navíc při tepelném působení jednotlivého hořícího předmětu vykazují omezené rozšíření plamene. Třída B- jako třída C, ale vyhovující přísnějším požadavkům. Třída A2- vyhovující stejným kritériím EN 13823 jako pro třídu B. Kromě toho nebudou tyto výrobky za podmínek plně rozvinutého požáru významně přispívat ke kalorickému zatížení ani dalšímu růstu požáru. Třída A1- výrobky třídy A1 nebudou přispívat k požáru v žádném jeho stadiu, včetně plně rozvinutého požáru. Z tohoto důvodu jsou automaticky považovány za vyhovující všem požadavkům pro všechny nižší třídy. Jako doplňková se dále uvádí doplňková klasifikace s a d. Vývin kouře a kapajících hořících částic výrobku.

Hořlavé stavební hmoty a podklady ČSN 73 0862- stanovení stupně hořlavosti Hmoty stupně B – nesnadno hořlavé Akumin, Izomin, Heraklit, Lignos, Rajolit, Velox, PVC neměkčený (Novodur, Durofol B), PVC houževnatý (Duroplast H, Dekorplast), skelný laminát polyesterový retardovaný (retardant Dexamin do hmoty nebo gelcoatové vrstvy), desky z minerálních vláken (z čedičové plsti), Rotizol, desky ze skleněných vláken (Itaver), skleněná posukovaná rohož, skleněná šitá rohož, sádrokartonové desky. Hmoty stupně C1 – těžce hořlavé Dřeva listnatá jako dub a buk, desky Hobrex, Sirkolit, Werzalit, Polystyren retardovaný Bromkalem, tvrzený papír (Umakart, Ecrona), desky z organických vláken plstěné chlupové, foliová podlahovina PVC Sloviplast VP-1 P, Regina, litá podlahovina polyesterová laminovaná (Fortit), překližka pro všeobecné použití, překližka vodovzdorná pro všeobecné použití, překližka vodovzdorná pro stavebnictví. Hmoty stupně C2 – středně hořlavé Dřeva jehličnatá (smrk, jedle, borovice, modřín), dřevotřískové desky pro všeobecné použití, Piloplat, dřevovláknité desky Duplex, Solodur, korkové desky typu SP, korkové parkety, pazdeřové desky (Orlen), foliová podlahovina Izolit, pryžová podlahovina Industriál, pryžová podlahovina Super, podlahová textilie Raltex, Kasak speciál, Krylan, Final, Tumir ex, lepenka s živičným pojivem Bitalbit. Hmoty stupně C3 – lehce hořlavé Dřevotřískové desky laminované, pilinované desky, Pilolamit, dřevovláknité desky Akulit, Bukolit, Bukolamit, Hobra, Sololak, Sololit, korkové desky typu BA, lineární polyetylén, lehčený polyetylén, organické sklo (Akrylon, Umaplex), Polypropylén, Polystyrén houževnatý, lehčený, standardní. Polyuretan lehčený, měkčený (Molitan), tuhý, standardní, PVC lehčený (Technopor), pryžová izolační folie, skelný polyesterový laminát standardní, vpichovaná izolační textilie Sip a Intersip, pryžová podlahovina s desénem, pryžový izolační koberec pro elektrotechniku, podlahové textilie tkané se syntetickým vlasem (Bergamo), všívané (Kovral, Porto, Kasalin, Kurgan, Rekos, Palas, Taklon, Tanur, Tamir, Velen, Velvex, textilie vpichované Syntetik, Jekor standard, Riga extra), lepenky a hmoty s živičným pojivem, asfaltový pás s vložkou z lepenky typ S, IPA, Esterbit S.

Rozdělení stavebních hmot z hlediska hořlavosti a reakce na oheň Klasifikace Stupně hořlavosti Třídy Reakce na oheň – platnost od 1.7.2003 1. stavební hmoty nehořlavé A A1 2. stavební hmoty hořlavé: nesnadno hořlavé B A2 těžce hořlavé C1 středně hořlavé C2 C nebo D lehce hořlavé C3 E nebo F

Podmínky úniku osob z budov Norma ČSN 33 2000-3 Elektrotechnické předpisy, elektrická zařízení: tato norma definuje podmínky úniku v případě požáru z hlediska označení prostor a budov (BD1 až BD4). BD1 – malá hustota obsazení, snadné podmínky pro únik (obytné budovy běžné výšky) BD2 – malá hustota obsazení, obtížné podmínky pro únik (výškové budovy) BD3 – velká hustota obsazení, snadné podmínky pro únik (místa otevřená pro veřejnost, divadla, kina) BD4 – velká hustota obsazení, obtížné podmínky pro únik (výškové budovy sloužící veřejnosti, hotely, nemocnice) Norma ČSN 33 2000-5-51 Elektrická instalace budov (Výběr a stavba elektrických zařízení): tato norma předepisuje pro prostory BD2 až BD4 používat zařízení, které bude vyrobeno z materiálu, který zpomaluje šíření a vývoj kouře a toxických plynů. Podrobné požadavky se připravují. Pro BD2 a vyšší max. 0,2 kg PVC na 1 m3 prostoru

3. Produkty Elektroinstalační krabice pod omítku Elektroinstalační krabice do dutých stěn Elektroinstalační lištové krabice Elektroinstalační krabice do betonu Svorkovnice Elektroinstalační lišty Elektroinstalační trubky KOPOBOX

elektroinstalační krabice Elektroinstalační krabice pod omítku KU 68-1901HF, KP 68/2HF, KOM 97HF identické se stejnými typy „běžných“krabic A-C2 test žhavou smyčkou 850°C -45°C až 105°C

Krabice do dutých stěn KU 68 LA/1HF, KOM 97/LUH A - C2 -45°C až 105°C test žhavou smyčkou 850°C A - C2 -45°C až 105°C KP 67/2 KP67/3 KP 68/2 KP 67x67

Víčka k elektroinstalačním krabicím V 68HF, KO 97 V/1HF test žhavou smyčkou 850°C A-C2 -45°C až 105°C KP 67/3

Lištové krabice LK 80X28R/1HF, LK80X28 2ZKHF test žhavou smyčkou 850°C pro přístroje Classic nebo Swing A-C2 -45°C až 105°C izolační podložka pro C3 pro jednoduché přístroje pro dvojzásuvku

LK 80X28 THF, LK 80X28 2ZTHF107 pro přístroje Tango pro dvojzásuvku 72 x 72 x 42 mm test žhavou smyčkou 850°C A - C2 -45°C až 105°C izolační podložka KO 97/5 KR 97/5

Krabice do betonu Krabice, spodky krabic, podpěry,nástavné rámečky, sběrné krabice, vývodky, koncovky pro trubky všechny výrobky určené k instalaci do betonu jsou vyráběny z bezhalogenových materiálů

Svorkovnice S-66, S-96, SP-96 PA samozhášivý, bezhalogenový test žhavou smyčkou 960°C A-C2 -30°C až 105°C

Elektroinstalační lišty LHD 20X20HF, LHD 40X20 HF, LHD 40X40HF nejžádanější lišty-vyráběny i v HF 20X20 40X20 40X40 A-C3 -20°C až 80°C při použití -15°C až 60°C při instalaci, dopravě a skladování

elektroinstalační bezhalogenové kanály- novinka pro rok 2009 bezhalogenové lišty včetně příslušenství: EKD 80 X 40 EKD 80 X 40 HF nová příčka 3 polohy umístění příčky dvojitý zámek NOVINKA

Rozvaděčové kanály RK.. X.. HF rozměry dle DIN 37,5; 50; 75; 100 mm A-C2 -25°C až 70°C

Ohebné elektroinstalační trubky APAFS 16-80 350 N / 5 cm materiál PA 6 bezhalogenový samozhášivý UV stabilita černá barva A-C3 -40°C až 120°C pro pevné uložení veškeré příslušenství je též vyrobeno z bezhalogenového materiálu

Tuhé elektroinstalační trubky nízká, střední, vysoká mechanická odolnost 320, 750, 1250 N / 5cm PPO- polyphenyl oxid -45°C až 90°C světle šedá a černá barva pro střední a vysokou mechanickou odolnost pouze černá barva příslušenství- kolena, spojky, příchytky-též v bezhalogenovém provedení

KOPOHALF dělená chránička umožňuje dodatečné vložení kabelů obě poloviny jsou stejné bez spojek spojení překrytím jednotlivých dílů materiál HDPE bezhalogenový -45°C až 75°C skladování, uložení 5°C až 75°C při montáži dvě dimenze 110 a 160 mm

KOPOBOX- novinka roku 2009- systém pro podlahové instalace pro zdvojené podlahy i do betonu pro výšky podlah od 57 do 130 mm modulové i klasické přístroje Hlavní sestavy: KUP 57/80 KOPOBOX 57 KOPOBOX 80

Základní sestavy KOPOBOX 57 KOPOBOX 80

KUP 57/80 krabice pro instalaci KOPOBOX 57/80 do betonových podlah stavitelná vnitřní vložka pro snadné nastavení při rozlišných výškách podlah krycí deska pro zabránění zalití krabice betonem

KOPOBOX 57 pro modulární přístroje od výšky podlahy 57 mm především pro kabely s přímými vidlicemi kompletní- žádné další příslušenství samostatně určen pro instalaci do dvojitých podlah do betonu- montáž společně s KUP

KOPOBOX 80 pro modulární i klasické přístroje od výšky podlahy 80 mm především pro kabely s lomenými vidlicemi samostatně určen pro instalaci do dvojitých podlah do betonu- instalace společně s KUP

KPP 80- krabice přístrojová podlahová příslušenství KPP 80- krabice přístrojová podlahová určena pro KOPOBOX 80 nastavitelná výška- pohyblivé dno šrouby pro montáž krabice do KOPOBOX 80 i šrouby pro montáž přístrojů jsou součástí balení 4 třmeny pro mechanické připevnění kabelů

PP 80/45- přístrojové podložky PP 80/0, PP 80/3, PP 80/45- přístrojové podložky pro montáž do KOPOBOX 80 pro různé typy přístrojů pro zaslepení neosazené části KOPOBOX 80 šrouby jsou součástí balení jednotlivě baleny

ZPP- záslepka slouží k zaslepení neosazených otvorů klasickými přístroji

SN- sada nivelační k nastavení výšky KUP XX pro vyšší betonové podlahy k vyrovnání nerovností-sklonu-podlahy 1 sada- obsahuje 4 kusy Pro lepší zajištění krabice KUP XX použijte přiložené matice i shora