PEVNÝ DISK POČÍTAČE + Magnetická paměťová zařízení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PC základní jednotka.
Advertisements

Pevné disky Štěpán Šípal.
HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
Prezentace na téma : Harddisk
PEVNÝ DISK POČÍTAČE.
Pevné disky Kateřina Trčková 4.I.
Pevné disky-rozhraní.
Základní hardware počítače
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Hard Disk Drive & jeho alternativy
Záznamová média.
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Hardware- počítačové komponenty
Identifikátor materiálu: EU
Pevný disk je zařízení, které se používá v počítači k trvalému uchování většího množství dat velmi výhodný poměr kapacity a ceny disku, doprovázený relativně.
HARDWARE 1 STAVBA PC 7. ročník verze H.
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
Pevný disk Pevný disk je často nazýván také hard disk (zkratka HDD). Slouží k dlouhodobému uchování dat. Je také úložištěm operačního systému, ze kterého.
1 Periferní zařízení osobních počítačů Část 1 © 1999 – 2002, Michal Vojkůvka Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky FAST VUT v Brně Základy.
SOLID STATE DISK - SSD.
Záznamová média Obsah: Rozdělení ZM…………………… HDD………………………………
Informační a komunikační technologie
Informatika - pevný disk, další média akademický rok 2013/2014
DBI007: Fyzické nosiče souborů RNDr. Michal Žemlička.
Pásková jednotka Páskové jednotky pracují na magnetickém principu podobně jako diskety nebo pevné disky. Rozdíl je pouze v tom, že se záznam provádí na.
Disky Martin Klejch 3.B.
Paměťová média.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A15 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Hanuš HOLZER 2 EPi ARCHITEKTURA PC.
Paměťová média.
Druhy počítačů Osobní počítače Pracovní stanice Superpočítače
Prezentace na téma : Harddisk Tvůrce : Micinaua Swarzkopf (Michal Holata) Dne :
Identifikátor materiálu: EU
HARDWARE.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Jazyk: čestina
David Klíma- 1 - Opáčko Jaké jsou typy pamětí? Co je to RAM, kde jí najdu? Co je paměť cache? Které paměťi se používají v současných základních deskách.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Hardware 2.
Hardware 4 verze 2.6.
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
Filip Fiala, 4.C.  Základní deska  Procesor  Paměťové karty  Grafické karty  Pevný disk.
Optická média.
MÉDIA.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_536.
Architektura počítače
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Pevný disk (HDD - Hard Disk Drive)
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Pevný disk Číslo DUM: III/2/VT/2/1/06 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Diskový oddíl. Diskové oddíly (partition) slouží k rozdělení fyzického disku na logické oddíly, se kterými je možné nezávisle manipulovat jeden disk se.
Přikryl Jiří, Pospíšilík Jan, Procházková Anežka, Ratiborská Adéla IV.A PEVNÉ DISKY.
1 Pevný disk velkokapacitní nevýměnná disková paměť tvořen několika kovovými kotouči, na nichž je nanesena vrstva magnetického materiálu kotouče jsou umístěny.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
ZÁZNAMOVÁ MÉDIA. Podle principu čtení se datové nosiče dělí na : Magnetická média, tzn. disketa, pevný disk, magnetická páska (audiokazeta, videokazeta,
Jednotky informácí a paměťová média Jan Čech, Ondřej Janda, Vinh Ngo The Jiří Hadwiger,Tomáš Lupač, Libor Macháček.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
P EVNÝ DISK Tereza Biskupová. * zkratka HDD, anglicky H ard D isk D rive *Harddisk je hlavní záznamové medium uvnitř počítače *Jsou na něm uložena všechna.
PC základní jednotka.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vnější paměti počítače
Systémové oblasti disku
Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L.
Harddisk zkratka HDD. Harddisk zkratka HDD je zařízení, které se používá v počítačích a ve spotřební elektronice (MP3 přehrávače, videorekordéry, …)
Paměť počítače.
04 – PEVNÉ DISKY RADOMÍR RYBÁK CO JE TO PEVNÝ DISK (HARD DISK DRIVE) Pevný disk (Hard disk drive, HDD) je zařízení, které slouží k trvalému uchování.
Datový nosič, záznamové médium Slouží k ukládání či zálohování dat
Souborové systémy 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Transkript prezentace:

PEVNÝ DISK POČÍTAČE + Magnetická paměťová zařízení

Hard disk 1. Základní pojmy

1.1. Fyzický disk hardware „krabička v počítači“

1.2. Logický disk oblast na fyzickém disku vytvořená podle požadavků uživatele značí se písmeny: C:, D:, E: …. součet velikostí kapacity pamětí jednotlivých logických disků = velikosti maximální kapacity paměti fyzického disku vytváří se pomocí programu FDISK nebo pomocí specializovaného softwaru (Partition Magic,…)

1.3. Grafické znázornění rozčlenění disku FYZICKÝ DISK LOGICKÝ DISK C: DISK D: DISK E::

1.4. Definice, technologie, použití Pevný disk (anglicky hard disk, HDD, doslova tvrdý disk) je zařízení, které se používá v počítači k trvalému uchování většího množství dat.

technologií pro uložení dat na pevném disku je magnetický záznam technologií pro uložení dat na pevném disku je magnetický záznam. Disk obsahuje kovové nebo skleněné desky (plotny) pokryté tenkou magneticky citlivou vrstvou. Plotny v pevném disku rotují a pomocí pohyblivého ramene s čtecími a zápisovými hlavičkami je možné se dostat nad jakékoliv místo povrchu disku a zde číst nebo zapisovat informace. Ploten bývá v dnešních discích často několik (1–3, výjimečně až 5). Dnes se pevné disky běžně používají i v konzumních produktech – MP3 přehrávače, videorekordéry apod.

1.5. Připojení (rozhraní) fyzického disku disk je umístěn uvnitř počítače připojen je speciálním kabelem k základní desce počítače. Při koupi disku musíme znát přes jaké rozhraní je disk připojen IDE, EIDE – starší počítače ATA, SerialATA (SATA) , SCSI Rozšíření pro mechaniku CD-ROM se nazívá ATAPI Externí disky: USB (Universal Serial Bus) či FireWire (IEEE 1394).

Hard disk SCSI

3-1/2 hard disk drive - parallel ATA interface and 80 pin cable

1.6. Rozměry 1,8” – pro MP3, Audio přehrávače 2,5’’ – do notebooků 3.5” – do PC Dále můžeme také dělit EXTERNÍ INTERNÍ

1.7. Příslušenství Externí boxy, rámečky-šuplíky. USB 1., 2.

Flash disky s rozhraním ATA (ultra ATA) Chlazení – aktivní(přídavné větráčky) i pasivní (kovový box na disk, který lépe odvádí teplo od HDD) Datové kabely

1.8. Parametry a specifikace (udávané prodejci) Kapacita: 80, 120, 160, 205, 300,… GB Rychlost otáčení: RPM – ot/min (7200, 10 000) Vyrovnávací paměť: 2, 8,… MB Rozhraní: viz předchozí kapitola Přenosová rychlost: Externí a Interní (MB/s) interní je vyšší než externí (př.:100/570 MB/s)

Přistupová doba: Průměrně 8,5 ms umožní použít disk i pro náročné úlohy jako je práce s videem, se zvukem nebo pro hraní her Rozměry stran Váha Provozní teplota: v průměru kolem 0 - 60 °C

1.9. Výrobci MAXTOR HITACHI SEAGATE Western digital Fujitsu

1.10. Ukládání informací na disk kapacity současných disků dosahují stovek GB SEKTOR - nejmenší jednotka na disku pro uložení informace celý disk je rozdělen na tyto malé části kapacita sektoru obvykle 512 bytů

Logická struktura Stopy (tracks) soustředné kružnice Cylindry Sektory

1.11. Práce počítače se sektorem je určena fyzickou polohou sektoru na disku polohu sektoru lze vyjádřit třemi čísly: SIDE - strana - číslo povrchu disku (čtecí hlavy) TRACK - stopa SECTOR - pořadové číslo sektoru ve stopě

2. Základní oblasti disku

2.1. Základní oblasti Partition tabulka BOOT sektor FAT dnes NTFS tabulka ROOT adresář (kořenový adresář) Datová oblast

2.2. Příklad rozdělení disku na dva logické disky  Partition tabulka  BOOT sektor  FAT tabulka :\ ROOT adresář Logický disk C:  Datová oblast  :\ ROOT adresář Logický disk D:

2.3. Partition tabulka (Master Boot sektor) umístěna je v úplně prvním sektoru disku 1. polovinu zabírá program sloužící k zavedení operačního systému 2. polovina obsahuje data o rozdělení fyzického disku na logické disky na fyzickém disku je vždy pouze jedna existuje jen u pevných disků pro práci s tabulkou nutno použít příkaz FDISK

2.4. BOOT sektor je přítomen i na disketách 1. obsahuje informace o logickém disku, na kterém je uložen 2. obsahuje krátký program - kód pro zavedení operačního systému do paměti počítače

2.5. NTFS dříve FAT tabulka popisuje umístění jednotlivých souborů na disku

2.6. ROOT directory (kořenový adresář) základní adresář počítače

2.7. Datová oblast zbylý prostor disku vyhrazený pro ukládání programů nebo dat vytvořených uživatelem

Magnetická paměťová zařízení Zařízení, které pracují na principu elektromagnetického záznamu DISKEtová mechanika FDD kapacita 1,44 MB rozměr 3,5” Interní, externí integrovaná čtečka paměť karet Médium – disketa

ZIP mechanika – vysokokapacitní zařízení: kapacita 100 – 750 MB, čtení i zápis, přenosová rychlost 7,5 MB/s, varianty pro 3,5“ i redukce na 5,25“, rozhraní ATAPI

Streamer je magnetopáskové zařízení pro záznam dat na kazetu s magnetickým nosičem (páskou) pro účely archivace důležitých a tím nepostradatelných údajů nebo přenosu většího množství dat najednou mezi různými počítači. Moderní streamery nabízejí vysoké rychlosti zápisu i čtení (až 800 kB/s), kapacity až 32 GB a vynikající časovou stabilitu uchovávaných dat. Streamery