Projekt: E/02 Práce ve stravování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
65-51-E/02 Práce ve stravování
VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.04 SOU Obořiště
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
autor Mgr. Alena Marková
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Tomáš NETERDA 1961 Sportovní kariéra : plavecké třídy ZŠ Komenského gymnázium Dašická plavecká škola
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Téma: SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ CELÝCH ČÍSEL 2
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
autor Mgr. Alena Marková
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Burgetová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Zábavná matematika.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Letokruhy Projekt žáků Střední lesnické školy a střední odborné školy sociální ve Šluknově.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Únorové počítání.
52_INOVACE_ZBO2_1364HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ V OBORU DO 100
Hrubá - prostá incidence nádorů kolorekta u mužů 1. Maďarsko 88,29 2. Česká Republika 86,73 3. Japonsko 77,74 4. Německo 75,39 5. Nový Zéland71,77 6. Austrálie.
TRUHLÁŘ II.ročník Výrobní zařízení Střední škola stavební Teplice
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Rozdělení zeleniny Kód VM:
65-51-E/02 Práce ve stravování
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
MS PowerPoint Příloha - šablony.
Úkoly nejen pro holky.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Přednost početních operací
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Ovoce a zelenina Svět kolem nás
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ilona Trojánková. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
Predikce chemických posunů
KONTROLNÍ PRÁCE.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Porovnání výroby a prodejů vozidel ve světě
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Studené předkrmy Střední odborná škola Otrokovice
Potraviny a výživa - Zelenina
Transkript prezentace:

Projekt: 65-51-E/02 Práce ve stravování Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_07_17 Název DUMu: Použití zeleniny ve studené kuchyni Pro obor vzdělávání: 65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby, 65-51-E/02 Práce ve stravování Předmět: Technologie Ročník: 2. (Práce ve stravování), 3. (Stravovací a ubytovací služby) Autor: Ing. Ivana Šindelářová Datum: 14. 1. 2013

Studená kuchyně Význam Rozšíření nabídky na jídelním lístku (předkrmy, samostatné pokrmy, přesnídávky, přílohy…) Použití tepelně upravených i syrových potravin Větší množství vitamínů a živin (čerstvé a syrové suroviny)

Studená kuchyně Rozdělení Pěny, fáše, pochoutková másla Obložené chlebíčky, chuťovky, kanapky, sendviče Saláty, majonézy, koktejly Výrobky z vajec Výrobky ze sýrů Výrobky ze zeleniny a ovoce Paštiky, galantiny, huspeniny Aspik a výrobky v aspiku Obložené mísy, nářezové mísy

Studená kuchyně Výhody Snadné skladování – chladící zařízení Zpracování zbytků teplé kuchyně Příprava s časovým předstihem Velká rozmanitost výrobků

Studená kuchyně Nevýhody Pouze čerstvé suroviny Časová náročnost – zdobení, při tepelné úpravě doba chladnutí

Studená kuchyně Použití zeleniny Zeleninové saláty Plněná zelenina Zelenina v aspiku Koktejly Ozdoby Obr.16

Rozdělení zeleniny Plodová zelenina Rajčata Okurky Papriky Lilky Melouny Cukety Obr.28 Obr.21 Obr.31 Obr.30 Obr.23 Obr.22

Rozdělení zeleniny Listová zelenina Různé druhy hlávkových salátů Čínské zelí Pekingské zelí Kadeřavá petrželka Špenát Obr.24 Obr.37 Obr.38 Obr.71 Obr.39

Rozdělení zeleniny Cibulová zelenina Různě barevná cibule Česnek Pažitka Pórek Obr.26 Obr.29 Obr.32 Obr.27

Rozdělení zeleniny Kořenová zelenina Mrkev Celer Petržel Ředkvička Červená řepa Obr.42 Obr.43 Obr.44 Obr.46 Obr.36

Rozdělení zeleniny Lahůdková zelenina Chřest Artyčoky Obr.47 Obr.55

Rozdělení zeleniny Lusková zelenina Hrášek Zelené fazolky Obr.57

Rozdělení zeleniny Košťálová zelenina Různé druhy zelí Obr.34 Obr.45 Košťálová zelenina Různé druhy zelí Různé druhy kapusty Kadeřávek Květák Brokolice Obr.33 Obr.25 Obr.40 Obr.41 Obr.35

Před použitím zeleninu upravíme Úprava zeleniny Před použitím zeleninu upravíme Půlením Vydlabáním Vařením Spařováním Marinováním Formováním Sterilováním Solením

Plněná zelenina Nejčastěji plníme plodovou zeleninu – rajčata, papriky, okurky artyčoky Jako náplň používáme různé saláty, pomazánky, pěny nebo mleté maso

Plněná rajčata Obr.2 Obr.1 Obr.49

Plněná zelenina Obr.61 Obr.74

Zeleninové mísy Kombinují se různé druhy zeleniny různé tvary různé barvy různé chuti Velikost – mísy (pro více osob) talíře (1 porce)

Zeleninové talíře Obr.12 Obr.11

Obr.17 Zeleninové mísy Obr.18 Obr.19

Zeleninové mísy Obr.20

Zeleninové saláty Používáme různé druhy zeleniny – saláty jednodruhové, vícedruhové Druhy zálivek – octová, citrónová, olejová, majonézová, smetanová, z bílého jogurtu Na dochucení – sůl, cukr, různé druhy koření, bylinky, kečup, hořčice Doplňky – sýry, uzeniny, ovoce, dresinky

Zeleninové saláty Z čerstvé zeleniny Paprikový salát Rajčatový salát Okurkový salát Mrkvový salát Hlávkový salát Paprikový salát Ředkvičkový salát Míchaný salát Šopský salát

Z tepelně upravené zeleniny Zeleninové saláty Z tepelně upravené zeleniny Jednoduchý bramborový salát Celerový salát Salát ze zelených fazolek Chřestový salát Salát z červené řepy Květákový salát

Zeleninové saláty Obr.53 Obr.6 S hlávkovým salátem Obr.7 Obr.10

Zeleninové saláty S masem Obr.9 Kuřecí salát

Obr.8 Zeleninové saláty Rajčatový Míchaný Obr.52 Obr.51 Se sýrem

Zeleninové saláty Z červené řepy Ředkvičkový Květákový Obr.54 Obr.50

Zeleninové saláty Okurkový Obr.60 Chřestový Obr.59 Mrkvový Obr.62

Jak připravujeme aspik? Zelenina v aspiku Jak připravujeme aspik? Na přípravu aspiku používáme zeleninový nebo vepřový vývar. Používáme různé druhy čerstvé, vařené i sterilované zeleniny.

Zelenina v aspiku Obr.64 Obr.63 Obr.65

Zelenina jako ozdoba Zelenina se velmi často používá jako ozdoba nebo doplněk výrobků studené kuchyně. Má rozmanité tvary a barvy, výbornou chuť. Používá se syrová, vařená nebo sterilovaná v kyselých nebo slaných nálevech.

Zelenina jako ozdoba Obr.15 Obr.73

Obr.14 Zelenina jako ozdoba Obr.13 Obr.72

Zelenina jako ozdoba Obr.67 Obr.69

Zelenina jako ozdoba Obr.70 Vyřezávaná zelenina Obr.66 Obr.68

Další druhy zeleninových předkrmů Mrkvová pomazánka Obr.4 Chřest se zastřeným vejcem Obr.5 Obr.3 Zeleninová omeleta

Zdroj materiálů: BRHLÍK, Eduard; ROMAŇUK, Juraj. Technologie přípravy pokrmů 2. Brno: IQ147, 1996 Obr.1 http://admin.nutricare.cz/images/recepty/rajcata-plnena-syrem-v.jpg Obr.2 http://www.vyrobalahudek.cz/archiv/images/P4260193b.jpg Obr.3 http://veggiecookin.files.wordpress.com/2011/10/omeleta.jpg?w=523 Obr.4 http://veganodaktyl.veganka.cz/wp-content/uploads/mrkvov%C3%A1-pomaz%C3%A1nka-300x225.jpg Obr.5 http://1.bp.blogspot.com/-zkkFMxyZbdg/Tdq7nQO67OI/AAAAAAAAA0I/hhkKKfCW8zY/s400/021.JPG Obr.6 http://veganodaktyl.veganka.cz/wp-content/uploads/P4050102-300x225.jpg Obr.7 http://www.quick-chick.cz/images/foto/Michany-salat.jpg Obr.8 http://www.nakupvakci.cz/userfiles/capresse-1.jpg Obr.9 http://www.quick-chick.cz/images/foto/Kureci-salat.jpg Obr.10 http://rumenkarulandska.blogspot.cz/2012/06/gastrolaska.html http://4.bp.blogspot.com/-rIWXeRAZuCA/T- heZQfByeI/AAAAAAAAAak/89_GKB2Eicg/s320/DSC00920.JPG Obr.11 http://www.lahudkyplus.cz/userfiles/image/DSC01286.JPG Obr.12 http://www.lahudkyplus.cz/userfiles/image/DSC01279.JPG Obr.13 http://www.lahudkyplus.cz/userfiles/image/DSC00417.JPG Obr.14 http://www.lahudkyplus.cz/userfiles/image/DSC01303.JPG Obr.15 http://www.lahudkyplus.cz/userfiles/image/DSC00421.JPG Obr.16 http://www.bedynkydomu.cz/fotky10694/slider/zelenina-a-ovoce.jpg Obr.17 http://www.gastromenu.cz/images/nahledy/misa_zeleninova.jpg Obr.18 http://www.utunky.cz/obrazek/2/studene-misy-2-jpg/ Obr.19 http://www.utunky.cz/obrazek/2/zeleninova-misa/ Obr.20 http://nydecanka.mypage.cz/menu/vyroba-oblozenych-mis http://media1.mypage.cz/images/media1:4a1c297d6fdd5.jpg/m%C3%ADsy%20028.JPG

Zdroj materiálů: Obr.21 http://www.bedynkydomu.cz/fotky10694/fotos/_vyr_1okurka-salatova.jpg Obr.22 http://files.pojdsehybat.cz/200000065-b57cab6779/meloun3.jpg Obr.23 http://bennetti.blog.cz/1102/cuketa http://nd04.jxs.cz/071/705/521f2a7614_73383568_o2.jpg Obr.24 http://recepty.mraveniste.cz/pcs/pcs_ingredience/hlavkovy-salat-recepty.jpg Obr.25 http://recepty.mraveniste.cz/pcs/pcs_ingredience/kvetak-kvetakove-recepty.jpg Obr.26 http://www.kaloricketabulky.cz/fotografie-velka/58a8f918c9f61dff/cibule.jpg Obr.27 http://www.gadar.cz/fotky6629/fotos/_vyr_260sssss.jpg Obr.28 http://recepty.mraveniste.cz/pcs/pcs_ingredience/rajcata-recepty-rajcatove.jpg Obr.29 http://www.salvare.cz/Download/cesnek.jpg Obr.30 http://petulina.euweb.cz/obrazky/12/papriky.jpg Obr.31 http://www.lilek-recepty.info/images/lilky2.jpg Obr.32 http://skramlikova.files.wordpress.com/2011/04/pc3b3rek.jpg Obr.33 http://www.krouharna.cz/plechaty/images/stories/krouharna/krouharna-zeli-foto1.jpg Obr.34 http://www.gadar.sk/fotky7416/fotos/_vyrd12_355ruzkapu1.jpg Obr.35 http://elizabehtin.files.wordpress.com/2011/05/kapusta-wc582oska-3.jpg?w=300&h=199 Obr.36 http://elizabehtin.files.wordpress.com/2011/05/cvikla1-300x212.jpg Obr.37 http://www.pelargonie.cz/44734.jpg Obr.38 http://www.pelargonie.cz/cinske_zeli.jpg Obr.39 http://biodynamika.cz/blog/images/16-10_3737.jpg Obr.40 http://www.smisene.webzdarma.cz/img/brokolice1.gif Obr.41 http://www.ekofarma-redhost.cz/media/images/.thumbnails/sortiment-640x480/kaderavek_640x640_1296775097.jpg Obr.42 http://www.kaloricketabulky.cz/fotografie-velka/7eb5b28c2d3b83ac/mrkev-cerstva.jpg Obr.43 http://www.kaloricketabulky.cz/fotografie-velka/a0bbd03c8e1c96cf/celer-bulvovy.jpg

Zdroj materiálů: Obr.44 http://www.gadar.sk/fotky7416/fotos/_vyr_5211111111111111.jpg Obr.45 http://www.prodamy.cz/photos/cervene-zeli.jpg Obr.46 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/32/Red_and_white_variety_of_redish.jpg/800px-Red_and_white_variety_of_redish.jpg Obr.47 http://www.symbinatur.com/obrazky/texty/1285/1.jpg Obr.48 http://www.zijembio.cz/fotky12795/fotos/_vyr_15fazolove-lusky-jemne.jpg Obr.49 http://kastrulek-recepty.blog.cz/1008/plnena-rajcata http://nd04.jxs.cz/203/659/93910cc1b0_68150119_o2.jpg Obr.50 http://veganodaktyl.veganka.cz/wp-content/uploads/P10103831.jpg Obr.51 http://www.bistropanda.cz/images/jidla_hi/michany_salat.jpg Obr.52 http://rimanka.blog.cz/1004/salat-vs-syr-ktery-je-nej http://nd03.jxs.cz/236/368/36c05cacc3_63972145_o2.jpg Obr.53 http://www.restaurace29.cz/obrazky/salaty/velky_zel_salat_b.jpg Obr.54 http://www.ekofarma-redhost.cz/media/images/.thumbnails/recepty-640x480/salat_cerv_repa_a_zeli_640x640_1297884874.jpg Obr.55 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5e/Artichokes_being_cooked.jpg/800px-Artichokes_being_cooked.jpg Obr.56 http://fitnessgirl-lifestyle.blogspot.com/2012/11/inspirace-potreti-tentokrat-vecere.html http://4.bp.blogspot.com/-x3cKdqRlKFo/UJywXKSP4TI/AAAAAAAADi4/SCGhA4QKlF4/s1600/bramborov%C3%BD+sal%C3%A1t.jpg Obr.57 http://kotrla.com/pmpro/images/uploads/hrasek.jpg Obr.58 http://fitnessgirl-lifestyle.blogspot.com/2012/09/food-inspiration-ix.html http://2.bp.blogspot.com/-zzZV_p3MJMQ/UEWJruPBl3I/AAAAAAAAB48/ecgdYTcZdE0/s1600/P8300001.JPG

Zdroj materiálů: Obr.59 http://fitmagazin.cz/images/obsah/ch%C5%99est.jpg Obr.60 http://lifedietfashion.blogspot.cz/2012_07_01_archive.html http://3.bp.blogspot.com/-8HsQkU5Dje0/T_KeV8dt4ZI/AAAAAAAAALU/vyrAObRHXVI/s1600/02072012424.jpg Obr.61 http://www.gastera-catering.cz/pict_vyrobky/sunk2_02.jpg Obr.62 http://www.jsdtachov.cz/images/products/190/mrkvovy3.jpg Obr.63 http://zavodacky.blog.cz/1207/zdravy-rostlinny-aspik-z-agaru http://nd05.jxs.cz/834/621/a317f0d283_87023917_o2.jpg Obr.64 http://www.schaller.cz/images/FCKeditor/Image/Koreni%20a%20aditiva/aspik%20se%20zeleninou.jpg Obr.65 http://mima-coloured.blog.cz/1212/vajce-v-aspiku http://nd05.jxs.cz/309/699/968f6897d0_87526273_o2.jpg Obr.66 http://carving.blog.cz/galerie/rauty/makro-2006/obrazek/5305717 http://nd01.jxs.cz/933/230/35de2ea15a_5305717_u.jpg Obr.67 http://carving.blog.cz/galerie/rauty/makro-2006/obrazek/5305717 http://nd01.jxs.cz/232/209/a8cea97d18_1585840_v2.jpg Obr.68 http://catering-brno.blogspot.cz/2011/02/carving-umelecka-dila-k-jidlu.html http://4.bp.blogspot.com/-OBQrFa5daJM/TWJGRa6SakI/AAAAAAAAANM/F05t4jsNdXw/s320/carving1.jpg Obr.69 http://carving.blog.cz/galerie/ostatni-ozdoby/obrazek/1104752 http://nd01.jxs.cz/915/766/32d0694889_1104752_u.jpg Obr.70 http://carving.blog.cz/galerie/ostatni-ozdoby/obrazek/1104752 http://nd01.jxs.cz/853/089/73b7f905bd_3978026_u.jpg

Zdroj materiálů: Obr.71 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/37/Spinacia_oleracea_Spinazie_bloeiend.jpg/460px-Spinacia_oleracea_Spinazie_bloeiend.jpg Obr.72 http://www.semag.cz/images_zbozi/377_1.jpg Obr.73 http://www.uzeniny-domu.cz/pic_zbozi/217004.jpg Obr.74 http://veronikas18.blog.cz/1202/plnena-okurka-a-plnena-paprika http://nd04.jxs.cz/300/981/f0c7cbb169_75859963_o2.jpg Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí autor uvedený na titulním snímku.