Číslo v digitálním archivu školy VY_32_INOVACE_SKV_06 Sada DUM Slohová a komunikační výchova Předmět Český jazyk Název materiálu Popis pracovního postupu (příprava pokrmu). Anotace Prezentace seznamuje žáky se zásadami popisu pracovního postupu při přípravě pokrmu. Digitální materiál žáky aktivuje k činnosti, učí je pracovat s popisným textem, analyzovat ho, řadit jednotlivé kroky správně za sebou. Pomůcky: kuchařské knihy nebo časopisy. Autor Mgr. Iva Jakubcová Jazyk Datum vytvoření 9.8.2011 Očekávaný výstup Žák dokáže sestavit popis pracovního postupu pro přípravu jednoduchého pokrmu. Respektuje zásady popisného postupu. Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělání – lehké mentální postižení Klíčová slova Popis pracovního postupu, návod, předpis, recept. Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák na 2. stupni speciální školy Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1102
POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU ( příprava pokrmu)
Zkus si vzpomenout, co všechno můžeme popisovat? věc osobu činnost, pracovní postup dům, byt, třídu filmovou nebo pohádkovou postavu
Chybí ti něco v tomto receptu? Také návod ( předpis) je popisem pracovního postupu. Přečti si pozorně následující předpis: BRAMBOROVÁ POLÉVKA 1,5 l vody, 500g brambor, 200g kořenové zeleniny ( mrkev, celer, petržel), 1 cibule, kousek kapusty, 50g čerstvých hub, 70g másla nebo sádla, 50g hl. mouky, sůl, 4 stroužky česneku, špetka majoránky. Chybí ti něco v tomto receptu?
Správně – recept není celý! Chybí postup přípravy polévky! Očištěnou zeleninu ( mrkev, celer, petržel, kousek kapusty, cibuli) nakrájíme na kostičky a podusíme na 20g másla. V hrnci rozpustíme zbytek tuku, přidáme mouku a uděláme jíšku. Rozředíme ji studenou vodou mícháním metlou na sníh. Pak ji chvíli povaříme, přidáme zeleninu, nakrájené houby, sůl a na kostičky pokrájené brambory. Vaříme, až jsou zelenina i brambory měkké. Nakonec přidáme rozetřený česnek a majoránku.
Co všechno se dozvíme z takového receptu? V receptu bývá uveden přehled surovin v přesném množství a postup přípravy krok za krokem ( činnosti v pořadí tak, jak skutečně probíhají).
Kde mohu najít recepty?
Práce do sešitu: Víš, co znamenají zkratky v receptech? g = ………., l = ……………, hl. mouka = ………………… prdopeč = …………………………….., ml = ………………. Co je to špetka ( majoránky, soli)? ………………………………………………………………………… Jaké je tvoje oblíbené jídlo? ………………………… Vypiš suroviny, které jsou potřeba k jeho přípravě: Nakonec se pokus sestavit recept pro přípravu jídla, které bys dokázal(a) sám(a) uvařit.
Přečti si ukázku z knihy Jídlo a pití za Rudolfa II.: Uvař kuřata. Oloupej asi dvacet až dvacet pět cibulí a nech je celé uvařit ve víně. Potom je rozetři s kořenem petržele, přidej víno, ve kterém se cibule vařily, a trochu čistého vinného octa. Okořeň zázvorem, skořicí, muškátovým květem a dobře ošafraň. Do této omáčky dej vařená kuřata. Pakli chceš ozdobně učiniti, dej mandle a rozinky, jako u velikých dvorů jest obyčej. Které jídlo v receptu připravují? Je recept něčím zvláštní? Chybí něco v receptu? Nerozumíš některému slovu? Bylo by možné recept předělat pro dnešní kuchařky?
Prameny:: http://recepty.celkove.cz/ http://mm.denik.cz/56/99/vrnr2_denik-galerie.jpg Z. Krausová – Český jazyk pro 6. ročník ZŠ ( Fraus 2003) J. Vašák – Česká kuchařka ( Agave 2002) http://www.predplatne-casopisu.cz/covers/tydenik_kvety_8.jpgh http://obrazky.cz/detail?q=%C4%8Dasopis%20Vlasta&offset http://www.vitana.cz/_dataPublic/products/f4264242458932f4cf5d9115899e3313/gulasova.png http://static.akcniceny.cz/foto/vyrobky/532000/531957.jpg http://www.itbiz.cz/files/hp_compaq_dc7800.jpg http://www.vareni.cz/include/ir/mmm_obrazek/recept-2963-50a805347d97a74eef2739011a1a4bc9--c190xc190.jpg http://www.hrnec.cz/detail/637317.jpg http://www.levne-domacipotreby.cz/images/260789Mini.jpg Vlastní tvorba