Jana Hanosová a Jan Palán VÝROBA MEDOVINY Jana Hanosová a Jan Palán
MEDOVINA Medovina je kvašený alkoholický nápoj vyrobený z medu, vody a kvasu. Název pochází ze spojení medové víno.
VÝROBA MEDOVINY Zahrnuje několik hlavních fází: vaření kvašení dokvašování, filtrace a čeření dezertace
VÝROBA MEDOVINY - VAŘENÍ smíchá se voda a med ve zvoleném poměru vytvoří se roztok s cukernatostí 20-32 % směs se povaří druh medu má vliv na chuť a barvu medoviny
VÝROBA MEDOVINY - KVAŠENÍ používají se kultury různých kmenů vinných kvasinek namnoží se v malém množství (tzv. rozkvas) poté se vmíchají do směsi přidají se látky, které mají zajistit správné kvasné prostředí
VÝROBA MEDOVINY - KVAŠENÍ za teploty 20-27° probíhá bouřlivé kvašení kvašení v běžných vinných sudech kvasit se medovina nechává od jednoho do čtyř týdnů, výjimečně i déle příliš dlouhé kvašení kvalitu medoviny snižuje
VÝROBA MEDOVINY – DOKVAŠOVÁNÍ, FILTRACE, ČEŘENÍ po kvašení se medovina přefiltruje nechá se dokvašovat - kolem půl roku Čeření - do medoviny se přimíchá: želatina, tanin, vaječný bílek mohou se přidat různé směsi koření a dochucovadel vzniká tak medovina mandlová, skořicová, oříšková atd.
VÝROBA MEDOVINY - DEZERTACE dochucení a dobarvení většinou dobarvení karamelizovaným cukrem dále se dolihuje na zvolený objem alkoholu po přidání lihu se proces dokvašování téměř zastaví medovina se může stočit do lahví a výroba je ukončena
RECEPT NA DOMÁCÍ MEDOVINU Zákvas: V hrnci rozpustíme 120 g medu v jednom litru vody. Povaříme, přikryjeme a necháme zchladnout. Přidáme vinné kvasinky a přikryjeme poklicí. Ponecháme v místnosti, kde je teplota 20 až 25 °C. Po dvou až třech dnech, kdy je tekutina v plném kvasu, zákvas použijeme k zakvašení medoviny.
RECEPT NA DOMÁCÍ MEDOVINU Vaření medoviny Základní roztok připravíme z 30 až 50 kg medu na 70 litrů vody. Med se nejdříve rozpustí v horké vodě a teprve po rozpuštění se uvede do varu, při kterém z hladiny sbíráme pěnu. Po vychladnutí vlijeme roztok do čistého, vysířeného soudku nebo demižonu, přidáme na 1 l tekutiny, 0,3 g středního fosforečnanu amonného a zákvas. Objem sudu nebo demižonu musí být o 1/5 větší než objem roztoku. Sud nebo demižon opatříme kvasnou uzávěrkou a ponecháme v místnosti, kde teplota neklesá pod 20 °C. Asi po dvou týdnech se bouřlivé kvašení uklidní. Gumovou hadičkou stočíme obsah do nové nádoby odpovídajícího objemu, opět ji opatříme kvasnou uzávěrou a přeneseme k dokvašení do sklepa či jiné místnosti, kde se teplota pohybuje kolem 12 °C. Medovina se pozvolna čistí a obvykle po půl roce je čirá, takže ji můžeme stáčet do lahví.
SEZNAM ZDROJŮ: http://www.medovina-med.cz/ http://www.medovinka.eu/ http://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/napoje/uvarte-si-vonavou-medovinu-a-medovy-liker/ http://cs.wikipedia.org/