Struktura dat v počítači

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítač je stroj, který vykonává pouze předem dané příkazy. Příkazy neboli instrukce jsou vykonávány procesorem, sled instrukcí neboli program ve strojovém.
Advertisements

Soubory a adresáře Soubor Adresář Kořenový adresář Stromová struktura
Obrázek v prostředí MS-WORD
Windows - základy Jiří Beran Windows - základní Jiří Beran.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.11 Téma: Windows Číslo projektu:
ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI
VY_32_INOVACE_F3-18 OBRÁZEK VE WORDU AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: ŘÍJEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: PRÁCE S OBRÁZKEM V PROGRAMU MICROSOFT WORD Časová.
Jak vytvořit prezentaci Vytvořila firma: A-B Spektrum, počítačové a vzdělávací kurzy.
Základy práce s počítačem – lekce II. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
Prostředí počítače Složky Soubory. Prostředí počítače Složky Soubory.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: leden.
NázevSoftware – soubory a složky Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky a úkoly.
VY_III/2_INOVACE_35_Složky, soubory a programy Složky, soubory a programy Miroslav Kaňok.
Jak vytvořit prezentaci
Opakování učiva pro 7. ročník
Ukládání dat – stromová struktura
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_12_INOVACE_19_6TR_INF Autor: Mgr. David Ryška.
Soubory a složky Bohumil Bareš. Opakování - 4 základní pojmy 1.Ikona: je jakýkoliv obrázek na ploše přes který dvojklikem můžete otevřít jednu z níže.
Informatika 1_5 5. Týden 9. A 10. hodina.
Identifikátor materiálu: EU
VY_32_INOVACE_In 6.,7.04 Složka - operace se složkami Anotace: V prezentaci se žák seznámí se složkou, jejím vytvořením a nastavením. Žák si v průběhu.
Základy práce s počítačem Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Začlenění multimédií do HTML dokumentu Moderní počítačové aplikace.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: prosinec.
Power Point– popis prostředí
Základy práce s počítačem Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Malování – popis programu
Práce s operačním systémem
SOFTWARE, USPOŘÁDÁNÍ DAT V POČÍTAČI I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová Materiál zpracován v rámci projektu.
Operační systém Windows
Operační systém Windows - - organizace dat na disku
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Veškerá data v počítači jsou uložena jako soubory.
Referát č.8 Daniela Venusová.
INFORMATIKA 9. ročník.
TABULKA VE WORDU VY_32_INOVACE_F3-17 AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha Uspořádání dat na disku
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
MS WINDOWS Plocha. Plocha  Deska pracovního stolu  Výchozí bod pro práci s PC  Na každém počítači může vypadat různě  Uživatel si ji může sám upravovat.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: listopad.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
ADRESÁŘ (SLOŽKA). ADRESÁŘ - SLOŽKA „pořádek“ na disku  ukládáni do složek „pořádek“ na disku  ukládáni do složek soubory, které k sobě logicky patří.
SOFTware Adresář, soubor, OS Informatika – 6. třída Bc. Josef Štainer
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Jak vytvořit prezentaci Vytvořila firma: A-B Spektrum, počítačové a vzdělávací kurzy.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_19.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
WORD Vkládání obrázků. Pokud potřebujete doplnit své dokumenty o obrázky, není to pro Word žádný problém. Tyto obrázky můžete libovolně vkládat do dokumentu.
Jak vytvořit prezentaci Vytvořila firma: A-B Spektrum, počítačové a vzdělávací kurzy.
Operační systémy OS.
Informatika Soubory a složky
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Název školyStřední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. AutorMgr. Zdeněk Šebestík AnotacePrezentace slouží k seznámení se strukturou.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_04 ORGANIZACE DAT V PC Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Důležité pojmy pro práci s operačním systémem Windows
SOFTWARE II Aplikační software.
SOUBOR Souborový systém (anglicky file system) je v informatice označení pro způsob organizace dat ve formě souborů (a většinou i adresářů) tak, aby k.
PRÁCE SE SLOŽKOU VY_32_INOVACE_09
Soubor, adresář, stromová struktura
INFORMATIKA – složky a soubory
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Opakování učiva pro 7. ročník
Usporiadanie údajov na disku
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Transkript prezentace:

Struktura dat v počítači Mgr. Šárka Holečková, 2010

Soubory Skupiny dat (informací) jsou v počítači uloženy jako soubory. Mohou to být: dokumenty (texty, tabulky, prezentace) obrázky (animace, fotky, kliparty) programy filmy hudební soubory a jiné… Ukázka složky programů nebo dokumentů v připojeném počítači. Prezentaci stačí stáhnout do lišty nebo přepojit tlačítkem s ikonou Windows.

Toto je soubor typu .gif, říkáme mu animace. Název souboru Název souboru se skládá z názvu a přípony. Podle přípony lze odlišit typ souboru (doc, gif, jpg, wma, exe). Přípony se dnes většinou nezobrazují, bývají nahrazeny ikonou nebo popisem. Ukázka různých ikon u souborů v připojeném počítači. Je dobré najít takové soubory, kde je uveden i typ. Toto je soubor typu .gif, říkáme mu animace.

Programy „Program je předpis, podle kterého počítač pracuje.“ Programy (také aplikace) jsou většinou tvořeny skupinou souborů. Programy mohou být velmi různé. Běžné jsou programy pro tvorbu dokumentů, pro výuku, pro úpravu fotografií a videa, pro přehrávání hudby, hry a jiné. Ukázka různých programů v připojeném počítači (např. MS Word, Malování, Hry). Programy je vhodné otevřít.

Dokumenty Dokumenty jsou texty, tabulky, obrázky nebo prezentace. Vytváříme je v nějakém programu. Do textových dokumentů se dále vkládají třeba obrázky nebo tabulky, které byly samostatnými soubory.

Složka - adresář „Složka (jinak se jí říká také adresář) je základní uklízecí jednotkou počítače. Kdyby nebylo složek, měli byste všechny dokumenty a programy na jednom místě, bylo by jich strašně moc, a než byste našli, co potřebujete, narostly by vám vousy (holkám možná taky, tak dlouho by to trvalo).“ Ukázka složek v připojeném počítači.

Pořádek v počítači Představte si skříň. Také v ní chcete mít pořádek. Věci ukládáte do polic a zásuvek podle druhu (trička, ponožky…). I v dokumentech je potřeba mít pořádek, abychom se v nich i po čase vyznali. Skříň je jako hlavní složka. Police a zásuvky jsou jako další podsložky, které umožňují přesnější třídění dokumentů.

ROZVĚTVENÍ SLOŽEK ŘÍKÁME STROMOVÁ STRUKTURA SLOŽEK. Jak roztřídit fotky? Budete mít stovky fotek z několika dovolených… Můžete si vytvořit složky s názvem „Dovolená“ a rok, kdy jste na dovolené byli: Dovolená 2008, Dovolená 2009 … a všechny fotky do těchto složek rozdělit. A pokud to pořád nebude stačit, protože jezdíte na dovolenou vícekrát v roce, tak ještě uvnitř složky Dovolená 2009 vytvoříte podsložky Jeseníky a Řecko. V každé složce už bude pouze několik fotek. Proto hned budete vědět, kde hledat fotku, jak jedete na lyžařském vleku v Jeseníkách. ROZVĚTVENÍ SLOŽEK ŘÍKÁME STROMOVÁ STRUKTURA SLOŽEK. Ukázka je na další straně.

Stromová struktura složek připomíná strom s větvemi Toto je diagram hierarchie od nejvyšší úrovně po nejnižší. Fotky Dovolená 2009 Jeseníky Řecko Dovolená 2008

Příklad Stromové struktury složky Dokumenty Škola Referáty Učební texty Prezentace Ostatní Dopisy Komiks Návrh možnosti

Úkol: Uspořádání souborů Na základě zkušeností z této hodiny navrhněte, jak byste uspořádali svou složku Obrázků nebo Dokumentů právě VY na svém počítači. Návrh nakreslete jako diagram (stromovou strukturou) na list papíru A4.

Použitá literatura: Kovářová L Použitá literatura: Kovářová L., Informatika pro základní školy 1, Computer Media, 2004 závěr prezentace