Klasické pohádky Cizí autoři.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hans Christian Andersen
Advertisements

VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.03 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici pohádek, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími autory.
Hans Christian andersen
Hans Christian Andersen
Hans Christian Andersen
POHÁDKY 2 – EVROPŠTÍ AUTOŘI
Světový pohádkář Hans Christian Andersen
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Hans Christian Andersen životopis,
ŠKOLA NA PŘELOMU 17. A 18. STOLETÍ JAN AMOS KOMENSKÝ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Kdo to byl William Shakespeare
Vytvořila: Kristýna Kořínková
SVĚTOVÉ MODERNÍ POHÁDKY
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_LZ_11 Sada DUMLiterární žánry Předmět Český jazyk a literární výchova Název materiálu Co je pohádka Anotace.
Božena Němcová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_04
Pohádka.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Pohádky Literární výchova 6. ročník ZŠ
VY_32_INOVACE_13_19 Základní vzdělávání – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Spisovatelé dětské literatury
Číslo materiálu Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_08 Škola: Škola: ZŠ Dr. Miroslava Tyrše, příspěvková organizace Adresa Adresa: Vrchlického 630/5, 40502,
Brat ř i Grimmové - n ě me č tí pohádká ř i Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurence schopnost Není.
Reálie - bankovky.
SVĚTOVÉ LIDOVÉ POHÁDKY
Ruský romantismus.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Lidová pohádka Mgr.Hana Hoberlová.
NĚMECKO, ITÁLIE MAĎARSKO, DÁNSKO, RUMUNSKO, ŠVÉDSKO Mgr. Michal Oblouk
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Spisovatelé dětské literatury
SVĚTOVÍ AUTOŘI A SBĚRATELÉ POHÁDEK VY_32_INOVACE_11_22.
SVĚTOVÉ MODERNÍ POHÁDKY PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk.
Hans Christian Andersen VY_32_INOVACE_XVI-B-04. Hans Christian Andersen Dánský spisovatel Narodil se v roce 1805, zemřel v roce 1875.
Božena Němcová. O Vídeň – Praha O Dcera panského kočího Jana Pankla a služky Terezie Novotné. O Měla velmi silný vztah k babičce.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 007 ING. JANA POLIAČÍKOVÁ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_299 _Dánsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POHÁDKY Bylo, nebylo, za devatero lesy a devatero horami……… Žil,
* 14. L ISTOPADU L EDNA 2002 Velmi úspěšná dětská spisovatelka Její knihy byly přeloženy do více než 70 jazyků Oceněná cenou Hanse Christiana.
SŠ, ZŠ A MŠ, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Povídka, pověst, pohádka, bajka Ověřeno: 5. ročník, V. třída Cílová skupina: žák základní školy praktické.
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Pohádka 2 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
VY_12_INOVACE_C6.01 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: listopad 2011 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Světová literatura pro.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Český jazyk a.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_1157_H. CH. ANDERSEN Téma: ŽIVOT, DÍLO,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice AUTOR: Vondráková NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Červená Karkulka TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám" Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY_32_INOVACE_CJ_55.
NĚMECKO, ITÁLIE MAĎARSKO, DÁNSKO, RUMUNSKO, ŠVÉDSKO Mgr. Michal Oblouk
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Pohádka, báje Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Polsko, Dánsko VY_32_INOVACE_VII-A-16.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_ČESKÝ JAZYK
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_20   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Šablona III/2 Božena Němcová Mgr. L. Junová, 1
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_01   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.2_pohadky Název: Pohádky.
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková Název : VY_32_INOVACE_2B33Čj5_Pohádka
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Božena Němcová (1820 – 1862).
VY_32_INOVACE_ČJ.3.19 Anotace
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
Transkript prezentace:

Klasické pohádky Cizí autoři

Hans Christian Andersen (2. dubna 1805 Odense, Dánsko - 4. srpna 1875 Kodaň, Dánsko) Proslul především jako jeden z největších světových pohádkářů. Napsal přes 156 pohádek: (Princezna na hrášku, Ošklivé káčátko, Císařovy nové šaty, Statečný cínový vojáček, Malá mořská víla, Děvčátko se sirkami).      Údajně byl synem 22letého ševce a pocházel z chudé rodiny. Celá rodina žila v jedné malé místnosti. Vyskytují se dohady, že byl synem krále Christiana IX. Postavil si malé loutkové divadlo. Znal celé Shakespearovy hry a své panenky používal jako postavy. Ředitel divadla mu zajistil stipendium na gymnáziu ve Slagelse, později na škole v Helsingøru. Nebyl výborným žákem a získal pouhé základy.

H.CH.Andersen Andersen si nevážil svých pohádek a ani se nepovažoval za pohádkáře. Cítil se jako neuznávaný básník. Jeho pohádky zpravidla nekončí dobře, lze říci, že jde o příběhy určené starším dětem a dospělým. Měla-li bych doporučit typickou pohádku H.Ch. Andersena, navrhla bych Děvčátko se sirkami. Strhující a velmi smutný příběh chudé holčičky, která se trápila hlady a zimou, až nakonec umrzla s plnou ručkou vypálených sirek. Pohádka neměla šťastný konec, ale dívenka v příběhu šťastná zemřela.Ve snech se setkala se svoji milující babičkou.

Jakob a Wilhelm Grimmové Celým jménem Jacob Ludwig Carl Grimm a Wilhelm Carl Grimm Dva nejznámější němečtí pohádkáři. Pohádky jako jsou Sněhurka a Šípková Růženka jsou známy z mnoha zpracování, ale prvními, kdo je zapsali, byli právě bratři Grimmové. Oba pracovali jako knihovníci a potom jako profesoři na univerzitě v Berlíně. Zatímco většina ostatních spisovatelů (i když ne všichni) si své pohádky vymýšleli, Jacob a Wilhelm procestovali celé Německo, aby si od starých babiček nechali vyprávět desítky pověstí a historek. Z těch potom sestavili svoji první knihu, která se od českých pohádek lišila především svoji brutalitou. Bratři Grimmové nechtěli svým čtenářům nic tajit. V jejich příbězích mohou odpadávat hlavy a mučení je v jejich knihách také běžnou záležitostí. Pohádky bratří Grimmů byly publikovány ve dvou svazcích: první svazek obsahoval 211 pohádek, druhý 239 pohádek.

Bratři Grimmové Z jejich díla například: O vlkovi a kozlátkách, Červená Karkulka, Veška a bleška, O králi žabákovi, O bílém hadu, Tři přadleny, Šípková Růženka, Domácí skřítkové, Jeníček a Mařenka, Dupynožka, Zlatá husa, Husopaska, Líný Mates, Jednoočka, Dvojočka a Trojočka,Sedm švábů,…

Grimmové Pověst nebo historka? „Jeden sirotek, děvčátko, sedělo u městské zdi, předlo a vidělo, jak z otvoru ve zdi vylézá veliká užovka. Honem rozprostřelo vedle sebe svůj bleděmodrý hedvábný nákrčník, jaký mají užovky rády a na který jedině jdou. Jakmile užovka viděla šátek, obrátila se, odplazila a za chvíli se připlazila s malou zlatou korunkou a zase odlezla. Děvčátko zvedlo korunku, třpytila se jako slunce a byla celá z čistého zlata. Za chvíli se užovka objevila a začala se shánět po korunce. Když ji neviděla, poodlezla ke zdi a tak dlouho o ni tloukla hlavou, až tam zůstala ležet mrtvá. Kdyby děvčátko korunku nebylo vzalo, byla by mu užovka přinesla ze své díry ještě více pokladů.“ Další strhující báchorka by mohla být O slepičce, která se dusila (O kohoutkovi a slepičce). Zatímco u nás ve převyprávěných pohádkách je lakomý kohoutek, zde je zlá slepička. Slepička spolkne jadérko, kohoutek nestihne včas přinést vodu a slepička se zadusí. Kohoutek slepičce postaví mohylu a zemře u jejího hrobu žalem.

Kletba bratří Grimmů Film na motivech pohádek bratří Grimmů Dobrodružný příběh o dvou legendárních bratrech německého původu Jacobovi a Wilhelmovi Grimmových. Začal se natáčet v Praze roku 2003. Režie se ujal známý režisér Terry Gilliam. Neznají kouzlo, které nedokáží zlomit, neznají ďábla, kterého nedokáží porazit. Smýšleným dějem provází sběratele bájí a pověstí, nyní nazvaní jako Jake a Will, kteří cestují od vesnice k vesnici, sbírají tajemné kletby a předpokládají, že tak dokáží ochránit lidi z města před kouzelnými příšerami a zaklínadly.

Jako doplněk k besedě pro druhé ročníky vypracovala: Závěrem Doufám, že se mi alespoň trochu podařilo vám přiblížit styl pohádek proslulých světových pohádkářů H. Ch. Andersena a bratrů Grimmů. Prezentace slouží k jednoduchému a rychlému přehledu, kde se děti dovědí něco málo o životě těchto osob a o brutalitě, která se velmi často v jejich pohádkách objevuje. Ve všech pohádkách nevítězí dobro nad zlem, některé končí tragicky. Použitý zdroj: www.wikipedie.cz (všeobecná encyklopedie) Jako doplněk k besedě pro druhé ročníky vypracovala: knihovnice Jana Pobočka Loucká 21, Znojmo