Porušování autorských práv Pirátství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktuální trendy audiovizuálního pirátství
Advertisements

Část 3 Digitalizace zvuku a videa
Software Zákon a etika.
Informatika Licence pro používání software Počítačová kriminalita.
Právní aspekty užívání software
Co je duševní vlastnicví? Duševním vlastnictvím se rozumí výhradní práva k nakládání s díly, vynálezy a jinými nehmotnými výsledky procesu lidské tvořivosti,
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01C11 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01C13 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen.
Multimédia  Digitální obraz je reprezentace dvojrozměrného obrazu, který používá jedničky a nuly (binární soustavu). Rozlišují se dva typy obrázků. vektorový.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
License Compliance Ochrana autorských práv k softwaru Markéta Zemanová License Compliance Manager.
Informace a informační zdroje
Tento projekt je spolufinancován z prostředků ESF EU
Opakování učiva pro 7. ročník
Jak učit práci s videem.. Body učiva k práci s videem: 1. Co jsou videosoubory. 2. Typy videosouborů. 3. Kvalita videosouborů. 4. Jak přehrávat videosoubory.
Informační a komunikační technologie 8. ročník Multimédia – Instalace přehrávače Bohumil Bareš.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.04 Téma: Multimédia Číslo.
 Snaha společností vydávajících software (Microsoft corp., aj. ) zabránit jednomu druhu protiprávního jednání (zejména neoprávněnému užívání softwaru.
MULTIMÉDIA Dvořáková, 4.C.
 oblast informačních a komunikačních technologií  sloučení audiovizuálních technických prostředků s počítači či dalšími zařízeními  multimediální systém.
Ondřej Kostka 3IT.  Je technologie pro zachycování, zaznamenávání, přehrávání, přenos a obnovu pohyblivých obrázků používající elektronické signály nebo.
NERO 11 praktický kurz Ing. Jaroslav Parma.
Multimédia Autor: Ivana Hampelová Třída: 4. B. Vytvořeno:
Co jsou to multimédia Bohumil Bareš.
Protokoly a adresy na internetu
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Internetové služby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
T1: Základy práce s počítačem
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_399_Autorské právo AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM:
Základní pojmy v informatice
Od Lucie Zíbové z 9.A. Autorské právo Autorské právo je právo autora k dílu. Autorské právo vzniká hned po zveřejnění díla. Autorské právo se značí ©(C.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.13 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě DĚLENÍ PC SÍTÍ Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT, ICTS.
I NFORMACE A INFORMAČNÍ ZDROJE Otázka č.2. INFORMAČNÍ ETIKA Etika je věda o morálce ( jak se správně chovat) Souvisí s informační činností: Zlepšení informačních.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Licencované a volně šířené programy, autorské právo.
BIS Cracking Roman Danel VŠB – TU Ostrava.
SIK Skupina odhalování informační kriminality
Opakování učiva pro 8. ročník
Vít Řanda Policejní prezidium ČR Úřad služby kriminální policie a vyšetřování oddělení informační kriminality.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Autorský zákon – právní ochrana software
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_166_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.19 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Komprimace Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT Ročník:
Stažení videopřehrávače Bohumil Bareš. Internetové servery Prvním krokem je přejití na jeden z možných serverů, kde najdete daný program Přiklady stránek.
Mgr. Milan Šimek. Počítačová síť je skupina počítačů spojených dohromady umožňující více uživatelům přistupovat k jedněm zdrojům, sdílet a využívat tatáž.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Osnova Prezentace.
Multimédia.
Multimédia Žlutířová Eva.
Užitečné stránky.
POČÍTAČOVÉ PIRÁTSTVÍ. V naší prezentaci se budeme v první části zabývat druhy softwaru a tím co je pro jednotlivé druhy povoleno a co naopak zakázáno.
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
Je jejich stahování legální nebo nelegální??. Autorská práva (copyright) Zabývá se právními vztahy uživatelů a tvůrců autorských děl. Je součástí tzv.
A UTORSKÉ PRÁVO P IRÁTSTVÍ NA PC J AK VYHLEDÁVAT OBRÁZKY V SOULADU S AUTORSKÝMI PRÁVY Informatika Emílie Brátová, 9.A.
„STAHUJETE SI PÍSNIČKY NEBO FILMOVÉ SNÍMKY? VYPALUJETE SI HUDBU A FILMY? PAK MUSÍM KONSTATOVAT, ŽE SE ŘADÍTE MEZI PIRÁTY, CO SI NELEGÁLNĚ - BEZ TOHO, ABY.
V součastné době o pirátství hovoříme nejčastěji ve spojitosti s filmovými a hudebními díly a počítačovými programy jako o filmovém, hudebním a softwarovém.
Gymnázium Šternberk Petra Hudáková, Lucie Brablecová, Aneta Jelínková, Martin Michalík
INTERNET A AUTORSKÉ PRÁVO aneb je stažení hudby z Internetu legální? Jiří Čermák,
Inf Formáty zvukových souborů a videosouborů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Závadný obsah na internetu. Roztřiďte následující typy obsahu internetu na 1. Nelegální 2. Legální, ale nelegální při zpřístupnění dítěti 3. Legální,
SW pro správu PC, aplikační SW, licence
INTERNET A AUTORSKÉ PRÁVO Jiří Čermák, 10.3 a
Sdílení souborů - úložiště
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Stoklásek, Cimbálník, Hermanová VI.b
INFORMATIKA – složky a soubory
Počítačové sítě.
Opakování učiva pro 7. ročník
Opakování učiva pro 8. ročník
INFORMATIKA – záznamová media
Opakování učiva pro 7. ročník
Opakování učiva pro 8. ročník
Transkript prezentace:

Porušování autorských práv Pirátství 

Nejčastější způsoby: Upload (nahrání na veřejně přístupný server) Sdílení (Nasdílení v rámci P2P sítě) Pirátské blogy (zveřejňování odkazů na díla) Video Index Sites (online sledování filmů …) Camcording (neoprávněné pořizování záznamu v kině) Vypalování (pořizování a šíření nelegálních kopií) Stahování

Upload Nahrání cizího autorského díla na veřejně přístupný server http://www.uloz.to/ (http://www.ulozto.cz/) https://rapidshare.com/ www.uschovna.cz Vlastní nebo cizí FTP server (File Transfer Protocol)

Sdílení P2P (Peer To Peer = rovný s rovným) – každý počítač je zároveň klientem i serverem Stahování je podmíněno sdílením (něčeho jiného nebo částí obsahu, který stahujeme) eDonkey BitTorrent DC++ Direct Conect

Pirátské blogy / vlastní blogy Zveřejňování odkazů na nelegální obsah (blogy, fóra, zeď na FB, vlastní stránky,….) Soubory jsou uloženy jinde (FTP, www.ulozto.cz,.....) www.warforum .cz www.warcenter.cz www.warezforum.cz www.sosnito.net

Video Index Sites (online sledování….) Video běží přímo v internetovém prohlížeči (tzv. Stream – datový proud, např. youtube) Filmy, Seriály, Hudební klipy www.topfilmyonline.cz www.filmycz.com www.serialycz.cz

Camcording Nahrávání představení (hlavně film v kině) Kinorip, CAM, TV Snížená kvalita zvuku a obrazu Zvuky diváků (smích, potlesk, ….) Někdy chybí části Samotné pořizování záznamu je trestné

Vypalování Obcházení ochrany disků (Copy protection) SECUROM, SECUROM New, HexaLock,….. Šíření nelegálních kopií CD, DVD, BD Šíření pozměněného obsahu (v jiném formátu než byl originál) Mp3, ogg, wma, …. AVI – DIVX, XVID, MP4, MKV, ….

Stahování Stahování nelegálně sdíleného obsahu (viz. Předchozí způsoby šíření) Užívání nelegálně získaného obsahu Těžko postižitelné (není stanovena trestní sazba) Nesmí dojít k „Bezdůvodnému obohacení“ – komerční využití programu (architekti, konstruktéři,…..)

Organizace: ČPU - Česká Protipirátská Unie http://www.cpufilm.cz Audiovizuální díla – filmy, seriály, VHS, DVD, BD, TV vysílání OSA - Ochranný Svaz Autorský pro práva k dílům hudebním INTEGRAM - podobné jako OSA OOA - S (grafická díla) Dilia – divadlo literatura Policie ČR

Vybrané pojmy WAREZ - autorská díla, se kterými je nakládáno nelegálně, zejména v rozporu s autorským právem KeyGen – software který zdarma vygeneruje licenční klíč pro vybraný software Crack – úprava softwaru, aby fungoval bez legalizace (licenční klíč, hardwarový klíč, originální CD/DVD/BD…)

Upozornění: Porušováním autorského práva je také: kopírování a stahování někým jiným vytvořených textů, knih nebo jejich částí Vydávání cizího díla nebo jeho části za vlastní – referáty, naučné texty, …. Pozměňování cizího díla za účelem vlastního zisku

 Vtip na závěr  Ctrl + Cizí Ctrl + Vlastní