ATOMIZACE KAPALIN ULTRAZVUKEM A JEJÍ VYUŽITÍ PŘI SÍŤOVÁNÍ NANOVLÁKEN

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CHEMICKÁ VAZBA.
Advertisements

Pitný režim Ztráta tekutin odpovídající 4% tělesné hmotnosti (u 70kg sportovce asi 3 l) redukuje výkon o 40%.
Zkoušení asfaltových směsí
Monitorování a analýzy Laboratorní cvičení
Elektrická práce. Elektrická energie
Zařízení pro měření optimálního průběhu kompostovacího procesu
Technická univerzita v Liberci
Proudění tekutin Ustálené proudění (stacionární) – všechny částice se pohybují stejnou rychlostí Proudnice – trajektorie jednotlivých částic proudící tekutiny.
Rozpadový zákon Radioaktivní uhlík 11C se rozpadá s poločasem rozpadu T=20 minut. Jaká část radioaktivního uhlíku zůstane z původního množství po uplynutí.
Kapalinová chromatografie v analytické toxikologii Věra Pacáková Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta, katedra analytické chemie.
STRUKTURA A VLASTNOSTI
Databáze DIADEM – příklad užití Určete pomocí databáze DIADEM vlastnosti směsi při 25 o C a 101,3 kPa: Vzduch:92,3 mol. % Benzen:7,7 mol. % Určete hustotu,
Kolik atomů 238U obsahuje 1 mg čistého uranu?
Molární množství, molární hmotnost a molární koncentrace
STUDIUM CHOVÁNÍ ESTERŮ KYSELINY KŘEMIČITÉ V ZÁSADITÉM PROSTŘEDÍ
Karotenoidové agregáty ve vodných roztocích Lucie Těsnohlídková.
Vlastnosti dielektrik
Hmotnostní zlomek převáděný na %
ROZTOKY.
CHEMICKÁ VAZBA.
CHEMICKÁ ROVNICE A CHEMICKÁ REAKCE
24. ZÁKONY ZACHOVÁNÍ.
FILTRAČNÍ VLASTNOSTI NANOVLÁKEN VYROBENÝCH Z TAVENINY
Elektrické vlastnosti textilií
SKUPENSKÉ STAVY HMOTY Teze přednášky.
Teplo Ing. Radek Pavela.
CHEMIE ROZTOKY - CVIČENÍ.
Vypracovaly: Iveta Vyskočilová Michaela Poláková
Struktura a vlastnosti kapalin
Vnitřní energie II. část
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
NANOTECHNOLOGIE Způsob výroby nanovláken z polymerního roztoku elektrostatickým zvlákňováním a zařízení k provádění způsobu Jméno: Michal HARTIG.
STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN
TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI
Schéma rovnovážného modelu Environmental Compartments
Základní chemické výpočty: 1. Hmotnost atomu 2. Látkové množství 3
RoztokyRoztoky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Roztoky Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0111.
Udávání hmotností a počtu částic v chemii
složení roztoků, hmotnostní zlomek, procentová koncentrace
POVRCHOVÁ VRSTVA KAPALINY
Mgr. Andrea Cahelová Elektrické jevy
vyjádření koncentrace a obsahu analytu ve vzorku
CHEMICKÁ VAZBA řešení molekulách Soudržná síla mezi atomy v ………………..
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Mezimolekulové síly.
Změny skupenství Zpracovali: Radka Voříšková Petra Rýznarová
Chemické výpočty II.
vyjádření koncentrace a obsahu analytu ve vzorku
Sonda pro měření termoelektrického napětí
Elektrický proud Elektrický proud kovech Ohmův zákon
DiFy - P , Fyzika jako vyučovací předmět RVP a ŠVP Časová dotace pro fyziku na ZŠ Význam fyziky pro všeobecné vzdělání.
Ideální plyn velikost a hmota částic je vůči jeho objemu zanedbatelná, mezi částicemi nejsou žádné interakce, žádná atrakce ani repulse. Částice ideálního.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_21_VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST) TÉMA: VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST)
NEBEZPEČNÉ LÁTKY NÁZEV OPORY – POŽÁRNĚ TECHNICKÉ PARAMETRY HOŘLAVÉ A VÝBUŠNÉ LÁTKY JOSEF NAVRÁTIL Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Žákovský pokus Hydrolýza solí a stanovení pH Ing. Lenka Molčanová.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_10 Název materiáluVypařování.
Elektrické vlastnosti fázových rozhraní
Elektrický proud v kapalinách a plynech
06 – Tepelné operace Petr Zbořil
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p. o
ADSORPCE na fázovém rozhraní pevná fáze-plyn.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Vodiče: -látky vedoucí el. proud : kovy tuha vodné roztoky některých látek plyny za určitých podmínek Elektrické izolanty: -látky nevedoucí el. proud suchý.
ADSORPCE na fázovém rozhraní pevná fáze-plyn.
Elektrické vlastnosti fázových rozhraní
Třída 3.A 18. hodina.
Fyzika 2.D 13.hodina 01:22:33.
POVRCHOVÁ VRSTVA KAPALINY
Transkript prezentace:

ATOMIZACE KAPALIN ULTRAZVUKEM A JEJÍ VYUŽITÍ PŘI SÍŤOVÁNÍ NANOVLÁKEN VEDOUCÍ PRÁCE: ING. LENKA MARTINOVÁ AUTOR: PETRA ŠVRČINOVÁ

CÍL TÉTO PRÁCE optimální podmínky pro ultrazvukovou atomizaci kapalin vytvořit vhodný nebulizační roztok,který je nositelem síťovacího činidla vůči kterému by byla nanovlákenná vrstva z PAA stabilní zvláknit zneutralizovanou kyselinu polyakrylovou nebulizací nanést síťovací činidlo na tuto vrstvu a teplem vyvolat síťovací reakce ve vlákenné vrstvě

ATOMIZACE ULTRAZVUKEM nebulizér je napájen elektrickou energii energie je pomocí piezoelektrického krystalu uvnitř konvertoru přeměněná na mechanické kmitání kmitání rozrušuje mezimolekulové vazby kapaliny kapalina začne být tlačená nahoru a vznikne malý gejzír tato akce vytváří miliony mikroskopických částic – tvorba nízkoviskózní mlhy mlha je vynesena na vzorek pomocí proudu vzduchu

OVLIVNITELNOST VLASTNOSTÍ NEBULIZAČNÍHO ROZTOKU Povrchové napětí Výška hladiny roztoku v nebulizéru Teplota roztoku Koncentrace roztoku Ohnesorgovo číslo – pro náš roztok je roven 0,1

SUPERABSORBČNÍ MATERIÁL absorbuje a udrží v sobě kapalinu v množství několikrát větším něž je jeho hmotnost kapalinu dokáže zadržet i pod tlakem absorpční kapacita je dána osmotickým tlakem – rozdílem koncentrací iontů uvnitř SAP a v okolním vodném roztoku

Zjištění optimální výšky hladiny v nebulizéru Pro destilovanou vodu je optimální objem 400 ml Pro nebulizační roztok 200 ml Minimální film kapaliny na měniči není vhodný pro životnost nebulizéru

Teplotní závislost Objem vyprodukované mlhy závisí lineárně na teplotě roztoku, avšak životnost nebulizéru klesá se zvyšující teplotou, pro síťující roztok na bázi organických rozpouštědel s nízkou hodnotou Ohnesorgova čísla je dostatečná laboratorní teplota 23°C.

TVORBA NANOVLÁKENNÉ VRSTVY Elektrostatickým zvlákňováním 50% zneutralizované PAA lze vytvořit nanovlákennou vrstvu zředěním směsi vody a ethanolu (1:1). Nanovlákenná vrstva PAA po elektrostatickém zvlákňování.

NEBULIZAČNÍ ROZTOK Vhodný nebulizační roztok pro zesíťování nanovlákenné vrstvy PAA je: 70 % roztok glycerinu v methanolu 10 % roztok glycerinu ve směsi acetonu a methanolu.

ZESÍŤOVÁNÍ NANOVLÁKENNÉ VRSTVY nebulizér o výkonu 1,65 MHz při objemu 200 ml a teplotě 25°C mlha nanesena nejprve 5 min, a posléze 3, 2, 1 min na nanovlákennou vrstvu PAA úbytek nebulizačního roztoku je 8,7 ml/min síťování vzorků v horkovzdušné komoře probíhalo 15 min při 190°C

ZÁVĚRY Nanovlákenná vrstva PAA po nebulizaci jedné minuty z jedné strany vzorku a zesítění v horkovzdušné komoře při 190°C.

HODNOCENÍ NANOVLÁKENNÉ VRSTVY nanovlákenná vrstva z PAA byla úspěšně stabilizovaná proti rozpouštění síťovací reakcí, kdy síťovací komponenta je nanesena nebulizací pomocí ultrazvuku minimální doba nebulizace pro dostačující zesíťování je jedna minuta, mlha nanesená z jedné strany vzorku při delší nebulizaci je však dodáno více síťovadla a tím dochází k lepšímu zachováni struktury vláken

ZESÍŤOVÁNÉ VZORKY PAA PO 12 HOD. VE VODĚ Nanovlákenná vrstva PAA po nebulizaci dvou minut z jedné strany vzorku. Nanovlákenná vrstva PAA po nebulizaci jedné minuty z jedné strany vzorku.

HODNOCENÍ SORPCE absorpční kapacita udává množství kapaliny v gramech absorbované jedním gramem suchého SAP kde M je hmotnost SAP s absorbovanou kapalinou, m je hmotnost suchého SAP před bobtnáním u tenké nanovlákenné vrstvy PAA bylo naměřeno 27,65 g/g u silné (dvojité) vrstvy je sorpce 36,87g/g

DĚKUJI ZA POZORNOST