Energetické využití odpadů v Moravskoslezském kraji

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha, Svaz měst a obcí České republiky
Advertisements

Projekt KIC pro nakládání s odpady
Řešení komunálního odpadu v městech a obcích
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc
SITUACE ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Nová zelená úsporám 2013 možnosti využití výrobků f. DAFE-PLAST.
NEREGULOVANÝ BUSINESS REGULOVANÝ BUSINESS NEREGULOVANÝ BUSINESS
POH Ústeckého kraje Z ávazná část. Závazná část POH Ústeckého kraje vychází z: 1.Základní charakteristiky kraje 2.Cílů POH ČR, které musí POH Ústeckého.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Kdo jsme Zpracovatelé odpadu, dodavatelé surovin a energie Aktivní v celém odpadovém řetězci Roční obrat €1.2 miliardy V osmi zemích Mezi Top 5-ti hráči.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
Projekt PŘÍPRAVA+ v Moravskoslezském kraji Závěrečná konference CLARION CONGRESS HOTEL 29. února 2012 Mgr. Martin Kovalský vedoucí monitoringu trhu práce.
BABYLON 22. říjen 2014 Liberec Databáze kompostáren za rok 2013 Kristýna HUSÁKOVÁ odbor odpadů.
Stav a vývoj legislativy v oblasti odpadů v České republice Vladimír Mana.
Evropská směrnice o odpadech z pohledu měst a obcí
Moderní zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
Odpady ( environmentální příručka – 5.ročník )
CESTA ODPADŮ Start: město Horšovský Týn.
Třídění a způsoby nakládání s komunálním odpadem
Jeseník – jednička ve třídění odpadů a úspory energie
Současný systém managementu skládkování v MSK
Aktuální informace k výzvám a k postupu kraje Ing. Tomáš Vašica Aktuální informace k výzvám a k postupu kraje.
ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ
Jeden z největších globálních problémů je ohromná produkce odpadů. Ve velké většině je tento odpad nevyužit a končí na skládkách. Spousta odpadu by ale.
Proč se zabývat odpady?. Obec § Legislativa EU, stát Hygienické odstranění odpadu Spokojenost občana (voliče) Proč Za co Výběr poplatky od občanů Snižovat.
SITUACE V ODPADECH Z POHLEDU SVAZU MĚST A OBCÍ ČR Bc. Marek Sýkora člen Komise životního prostředí Předsednictva Svazu měst a obcí České republiky XII.
 Větrná energie jakou součást obnovitelných zdrojů energie nabízí jedno z možných východisek při řešení globálních klimatických změn a mizejících ložisek.
Problematika odpadového hospodářství Povinnosti obce při nakládání s komunálním odpadem (KO), podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2014.
Úspory energie a regenerace
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Aktuální informace k zavádění eGovernmentu Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Dne:
Systém kontrolní činnosti SEI
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Liberec Ing. Ida Svobodová Aktivity projektu Intenzifikace tříděného sběru v Libereckém kraji pro rok 2008.
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice
Vladimír Janeček, SCHP ČR, Ivan Zíka APROCHEM 2006, Milovy – Sněžné n.M. – Hotel 9 skal RESPONSIBLE CARE Chemická legislativa Polymery, příprava.
LEGISLATIVNÍ RÁMEC A LIMITY (POH kraje) :   snížit maximální množství biologicky rozložitelných komunálních odpadů (BRKO) ukládaných na skládky tak,
Systém nakládání s nebezpečnými odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.. 1 Systém nakládání s nebezpečnými odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.
Právní režim nakládání s odpady
ZEVO SAKO Brno, a.s. jako součást imisního prostředí
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
ČEZ Energetické služby, s.r.o.. 2 Proč s námi spolupracovat?  pomáháme Vám snižovat energetickou náročnost Vašeho provozu  Vy se soustředíte se na Vaši.
Plán odpadového hospodářství Karlovarského kraje Veřejné projednání návrhu POH Ing Martina Škvorová Ing. Pavel Novák s.r.o.
VÝNOSY Z POPLATKU ZA SKLÁDKOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ 24. DUBNA 2013 BRNO SDRUŽENÍ PROVOZOVATELŮ TECHNOLOGIÍ PRO EKOLOGICKÉ VYUŽÍVÁNÍ ODPADŮ „ODPADY 2013.
Energetické využití odpadu ve spalovně SAKO Brno
Váš partner ve službách V Olomouci odpadyzeleňkomunikaceosvětlení.
VYHLÁŠENÍ 1. VÝZVY POPRVÉ V ČESKÉ REPUBLICE Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013 Tisková konference – Zlín
Ing. Jaroslav Kořínek – výkonný ředitel společnosti KIC Odpady a.s. KRAJSKÉ INTEGROVANÉ CENTRUM NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍMI ODPADY v MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI.
KOMUNÁLNÍ ODPADY A JEJICH ENERGETICKÉ VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí EGÚ Brno, Energetika 2015 Brno, 23. září 2015.
Možnosti třídění odpadů v obci a motivování občanů ke třídění.
Proč třídit bioodpad Prezentace pro Zastupitelstvo města Valašské Meziříčí
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
Pojem přeměna obchodní společnosti Přeměna obchodní společnosti je obdobou smrti fyzické osoby. Přeměnou dochází k zániku přeměňované společnosti s univerzálním.
Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_14.
Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období 2016 – 2025 Semináře obce SK 2017 FITE a.s.
Průmyslové kompostování: dostupné technologie a jejich vlastnosti
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Odpadové hospodářství Olomouckého kraje Ing
Transkript prezentace:

Energetické využití odpadů v Moravskoslezském kraji doc.Dr.Ing. Tadeáš Ochodek člen představenstva KIC Odpady, a.s.

17. června 2008 přijal Evropský parlament novou směrnici o odpadech 17. června 2008 přijal Evropský parlament novou směrnici o odpadech. Členské státy jsou povinny implementovat obsah této směrnice do své národní legislativy do 24 měsíců od data jejího vydání – tj., že do roku 2010 musíme připravit zcela nový zákon o odpadech, který bude odpovídat požadavkům této směrnice. Část hierarchie plníme: z komunálních odpadů se třídí všechny využitelné složky (papír, sklo, plasty, nápojové kartony) a recyklují se na jiné výrobky. Zbytek po vytřídění však jde na skládky, tj. "odstranění". Podle evropské směrnice, která platí i pro nás, by se však tyto odpady měly ještě jinak (energeticky) využít, a teprve zbytek (struska) může být uložen na skládku.

1. PŘEDCHÁZENÍ VZNIKU ODPADŮ Chovat se tak, abychom vytvořili co nejméně odpadu. 2. OPĚTOVNÉ POUŽITÍ Věci, které již nepotřebujeme, nevyhazovat, ale nalézt pro náhradní využití. 3. MATERIÁLOVÉ VYUŽITÍ Třídit odpady v domácnosti, vyrábět z nich nové výrobky. 4. JINÉ VYUŽITÍ Ze zbytkových odpadů, které nelze jinak využít, vyrobit energii. 5. ODSTRANĚNÍ Do skládky ukládat pouze inertní odpady.

Skládkování komunálního odpadu ve vybraných evropských zemích v kg/osobu a rok

Množství odpadu spáleného na hlavu ve vybraných zemích EU (včetně Švýcarska) v letech 2002 až 2007 v kg/osobu a rok

Produkce komunálního odpadu z několika vyspělých zemí a v ČR v kg/osobu a rok).

Společnost KIC Odpady, a.s. (Založena rozhodnutím zastupitelstva kraje č. 25/2211(25.8.2008) Akcionáři: Moravskoslezský kraj, Statutární města Moravskoslezského kraje (Ostrava, Karviná,Opava, Frýdek-Místek, Havířov) a Obec Horní Suchá (přistoupila v září 2010) Den zápisu do obchodního rejstříku: 30.10.2008 Akcie: 404 ks kmenové akcie na jméno v listinné podobě ve jm. h. 100 000,- Kč Základní kapitál: 40 400 000,- Kč

Co je to integrovaný systém nakládání s komunálními odpady? UCELENÝ, VZÁJEMNĚ PROPOJENÝ SYSTÉM ČINNOSTÍ A ZAŘÍZENÍ PRO SBĚR, SVOZ, ÚPRAVU, VYUŽITÍ A ODSTRANĚNÍ ODPADŮ

PAPÍR , PLAST, SKLO, KOVY, BIO, Energetické využiTí odpadů PAPÍRNY, SKLÁRNY, TEXTILKY HUTNÍ PROVOZY A POD. PAPÍR , PLAST, SKLO, KOVY, BIO, ZPĚTNÝ ODBĚR NEBEZPEČNÝ ODPAD ZBYTKOVÁ SMĚS Odstranění SKLÁDKOVÁNÍM Separace v obcích Svoz a dotřídění KOMPOSTÁRNY BIOPLYNOVÉ STANICE Energetické využiTí odpadů ZPRACOVÁNÍM

…a bude-li KIC… … stav dnes… + ZISK TEPLA a ELEKTŘINY Pokles o cca 192 000 t /rok skládkovaných komunálních odpadů + ZISK TEPLA a ELEKTŘINY (cca 1136000 GJ/rok, 23000 MWh/rok)

Schéma integrovaného systému nakládání s KO ve svozové oblasti - 2015

Doporučená lokalita dle studie proveditelnosti Město KARVINÁ, lokalita Barbora („brownfield“) území potřebné pro KIC: cca 100 000 m2

Vizualizace spalovny

Komplexní ověřená technologie

Spalovny v České republice TERMIZO Liberec SAKO Brno ZEVO Praha - Malešice

KIC – aktuální stav Podána žádost o vydání územního rozhodnutí na stavební úřad MM Karviná 30.7.2010, (řízení přerušeno do 30.11.2010), zapracování požadavků kladného stanoviska EIA Podepsána smlouvy o uzavření budoucí smlouvy o dodávce a odběru tepelné energie s Dalkií ČR + závazek omezení vlastní výroby tepla z černého uhlí (tiskovka 2.11.2010) Statutární město Karviná vydalo 25.10.2010 souhlas s výstavbou KIC – požadavky Příprava dokumentace DUR pro překládací stanice Frýdek-Místek, Opava – Holasovice, Ostrava (zachování v maximální míře stávajícího způsobu svozu odpadu) Předpokládané zahájení trvalého provozu spalovny: listopad 2015

Děkuji za pozornost