Zpráva o stavu zemědělství za rok 2010 a aktuální situace v resortu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství Mojmír Hampl Viceguvernér ČNB Žofínské fórum na téma „České zemědělství“ 10. března 2014.
Advertisements

Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Zpráva o stavu zemědělství. Stav zemědělství  Podíl ekologicky obhospodařované plochy na celkové výměře zemědělské půdy byl k cca 7,2%. 
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Co pěstovat? Co dělat? Základní tržní informace Prof. Ing. Jan Vašák, CSc. FAPPZ ČZU v Praze 7. prosince 2006.
Spolupráce zemědělských subjektů při zakládání MAS
České zemědělství a potravinářství na přechodu do rozpočtového období Petr Bendl, ministr zemědělství ČR.
Potraviny na trhu v ČR. DPH na potraviny v ČR a okolních státech ČR v roce 2007 = 5% ČR v roce 2013 = 15% Polsko = 5% Litva = 5% Francie = 5,5 % Nizozemsko.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Zemědělství České republiky.
Situace na trhu s masem v ČR a EU Miluše Abrahamová Pavel Froněk VÚZE Praha.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_72_ČR – zemědělství AUTOR: Mgr. Marek Bury ROČNÍK, DATUM:
Zahraniční obchod ČR po vstupu do EU Zahraniční obchod ČR po vstupu do EU Podklad pro seminář odboru 31 MF Smilovice Ladislav Prokop odbor.
Chov zvířat a ekonomika Transformační změny Současný stav.
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: Národní konference.
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
Ten dělá to a ten zas tohle
Co přinese vstup České republiky do Evropské unie českým zemědělcům Lukáš Víšek DELEGACE EVROPSKÉ KOMISE V ČESKÉ REPUBLICE.
Bilance prvního roku ve vládě a plány na nejbližší období Marian Jurečka Praha, ministr zemědělství.
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: Žofínské fórum.
Zemědělství Seznámení s živočišnou výrobou
Ruská federace x WTO a OECD
Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Společné zasedání Rad ředitelů ZAP SR a Sdružení AP „Postavení automobilového průmyslu v ČR a aktuální problematika jeho firem“ Ing. Pavel Juříček, Ph.D.
Společná zemědělská politika Transformace organizací v resortu.
Prezentace pracovního portálu R. Cerkal
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 EKONOMICKÉ ÚDAJE ZA ROK 2010 produkce, obchod, zaměstnanost Při příležitosti souběžné.
Význam sektoru obchodu v české ekonomice
GEOGAFIE ZEMĚDĚLSTVÍ PARDUBICKÉHO KRAJE
Sněm Rady vysokých škol1 ROZPOČET vysokých škol v roce 2005.
Zahrani č ní obchod Č R v roce 2014 Zpracoval: Ing. Otto Dan ě k – místop ř edseda AE (dle údaj ů Č SÚ) 1.
Ing. Jan Mládek, CSc. Ministr Vývoj české ekonomiky 11.
3. PLATEBNÍ BILANCE.
ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI - OSTRŮVEK UPROSTŘED EU POHLEDEM BANKY 179. ŽF EGON ČIERNÝ - KOMERČNÍ BANKA, A.S.
Čeští zemědělci, ostrůvek uprostřed Evropy
Dr. Frank Schadlich/ Ing.Jiří Petr
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Zemědělství ČR. Živočišná výroba Chov skotu Rozhodující odvětví v živočišné výrobě Mléko, hovězí maso, trus jako hnojivo Po celém území, zejména východní.
Zemědělství a potravinářství, ekonomická soběstačnost nebo závislost na EU? Strategie Ministerstva zemědělství s výhledem do r Marian Jurečka ministr.
Autor prezentace (upravit v předloze) funkce autora (upravit v předloze) NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Bulharsko Prezentace zahraniční obchod.
Perspektivy mzdové konvergence mezi ČR a EU v širší národohospodářské perspektivě Seminář Friedrich Ebert Stiftung a ČMKOS 6. duben 2016 Aleš Chmelař,
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
Řepka a možnosti jejího zapojení v komoditní vertikále Bakalářská práce Vypracoval: Adam Čáslava Vedoucí práce: prof. Ing. Věra Bečvářová, CSc.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Hospodářská politika a integrace České zemědělství Základní ukazatele.
Svítá na lepší časy ? 2. května 2017 palác Žofín
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Stav českého zemědělství Celkový pohled českého zemědělce z prvovýroby
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Evropská integrace Společná zemědělská politika
ODRAZILO SE NAŠE ZEMĚDĚLSTVÍ ODE DNA? Ing. Zdeněk JANDEJSEK, CSc.
Ministerstvo zemědelství
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Potravinářský průmysl renesanci neprožívá
Vliv společné zemědělské politiky na finanční situaci v odvětví
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
ZEM Ě D Ě LSKÝ PR Ů MYSL Karafiátová Jana. Zemědělství je nedílnou součástí hospodářství Důležité nejen ve výrobě potravin a zemědělských produktů, ale.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Teritoriální setkání Island (ICC, )
Příprava SZP na období Stabilita příjmů a životaschopnost farem – výtah z analytických dokumentů Ladislav Jelínek, Tomáš Medonos Ústav zemědělské.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Hospodářská politika a integrace České zemědělství
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Za rovné podmínky pro české zemědělce
Transkript prezentace:

Zpráva o stavu zemědělství za rok 2010 a aktuální situace v resortu

Dnešní program •Zpráva o stavu zemědělství v roce 2010 •Stav českého zemědělství •Dotace

Rok 2010 – dobrý rok pro české zemědělce… •Růst výnosů rostlinné produkce (pšenice, řepka) •Meziroční nárůst cen zemědělských výrobců o 5,4 % •Zvýšení výnosnosti produkce mléka oproti roku 2009 •Zvýšení ploch kukuřic e a řepky •Pokles u živočišné výroby (prasata, drůbež, jatečný skot) •Rostoucí záporná bilance agrárního zahraničního obchodu -5,8 mld. Kč – roste dovoz masa + pokles vývozu tradičních výrobků

… stále více však roste závislost na dotacích!!! •Výše dotace na jednoho zemědělce tis. Kč •Z větší části jsou dotace hrazeny ze zdrojů EU – 66 % •Dotace se podílí na čisté přidané hodnotě ve výši přibližně 70 % •ČR mezi zeměmi s největšími podíly dotací → velká závislost na dotacích

… proto je podpora konkurenceschopnosti jednou z našich priorit •Podpora modernizace českého zemědělství, zejména v rámci PRV (dotace na technologie, stroje, zpracovatelské linky, vinařské technologie) •Prosazování zemědělských odvětví s přidanou hodnotou •Zjednodušení prodeje ze dvora a na tržištích •Podpora kvalitních a čerstvých potravin •Důslednější kontrola potravin dozorovými orgány

2010 – dobrý rok pro české zemědělce… •Růst celkového zisku odvětví meziročně 2,5x na 6,2 mld. Kč (2,6 mld. Kč v roce 2009) •Celková zemědělská produkce – 94 mld. Kč •Po vstupu do EU dosáhl celkový zisk zemědělství cca 52 mld. Kč – průměrně 7,4 mld. Kč ročně •Před vstupem do EU každoroční pokles o minus 2,1 mld. Kč •I přes vládní úspory růst dotací pro zemědělce na 38,5 mld. Kč (37,9 mld. Kč v roce 2009) •Zemědělci mají o 250 % více dotací než před vstupem ČR do EU

Hospodářské výsledky za období 2001 až 2010 (v mil. Kč) Rokmil. Kč , , , , , , , ,7 09*2 584,6 10*6 239,7 Pozn.:* - předběžné hodnoty

Vývoj podpor do zemědělství (mld. Kč)

Vývoj zemědělské produkce (mld. Kč) a podílu RV/ŽV (%)

Zhodnocení roku 2010 •Negativní stránkou je rostoucí závislost českého zemědělství na dotacích, která samozřejmě snižuje konkurenceschopnost •I přesto je zemědělství ve velmi slušné kondici

Děkuji Vám za pozornost Ivan Fuksa Ministr zemědělství