Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 7 Autor: Lenka Poláková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Ozonová díra & Skleníkové plyny
Problémy životního prostředí a jejich řešení 1: ovzduší
Atmosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími atmosféru. Materiál je plně funkční pouze.
Voda Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 3
Metody dělení složek směsí
Abiotické podmínky života
ATMOSFÉRA Obecná část Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce
Aktivita č.5: Tajemství chemie
Chemické prvky-nekovy č.1
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 1 Autor: Lenka Poláková
Kyslík – prvek nezbytný pro život
Ozon a vše kolem něho Jan Bajaja.
Vzduch Mgr. Helena Roubalová
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2 Inovace.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 9 Autor: Lenka Poláková
Název Atmosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Atmosféra Země Název školy
Vzduch Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2014/2015 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Lukáš Kříž.
Neživá příroda - vzduch
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
Název Atmosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Kyslík Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 2
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_180_Atmosféra AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 7.,
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Vlasta Havránková Název.
NEKOVY kyslík.
VZDUCH OBECNÁ CHEMIE VY_32_INOVACE_10 - VZDUCH.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_135_Kyslík AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Vzduch Otázky na opakování VY_32_INOVACE_G3 - 12
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
Žilová, Stoklasová, Pavlíková 3.O
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Krajina a životní prostředí
4.1 Voda a vzduch Atmosféra Hydrosféra - vzdušný obal Země
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Stavba a složení atmosféry. Globální oteplování.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Atmosféra Filip Bordovský.
Obr. 1 ATMOSFÉRA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Vznik a vývoj atmosféry Země
VZDUCH Složení a význam © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_05_„ČISTÝ.
Voda a vzduch 2. VZDUCH RZ Důležitý k dýchání Důležitý k dýchání Směs: Směs: Kyslík 21 % Kyslík 21 % Dusík 78 % Dusík 78 % Ostatní plyny 1.
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_13_Vzduch Téma: Chemie.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra - test Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Atmosféra.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák VZDUCH Víš, proč je vzduch nezbytný a důležitý pro život člověka? Víš, čemu.
Ovzduší – teplotní inverze Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_04_ATMOSFÉRA.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Obr. 1 ATMOSFÉRA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
6. ATMOSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
Vzduch Materiál byl vytvořen v rámci projektu
ATMOSFÉRA atmosféra a její vlastnosti
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Problémy Ozónové vrstvy.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-07
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_07_ Vzduch
Transkript prezentace:

Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 7 Autor: Lenka Poláková ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/02.0007 Vzduch Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 7 Autor: Lenka Poláková

Vzduch Je směs látek tvořících atmosféru = plynný obal Země Složení vzduchu: 78 % dusík 21 % kyslík 1 % vzácné plyny (argon, neon), oxid uhličitý (0,03 %) Oxidy dusíku, oxid siřitý, ozón Mikroorganismy, vodní pára, prach, pyl Kyslík ze vzduchu je důležitý pro existenci všech živých organismů 1

Ozonová vrstva Složení vzduchu je poměrně stálé až do výšky asi 100 km nad Zemí Nejnižší vrstva atmosféry je troposféra s teplotami 17 až -52⁰C Stratosféra dosahuje výšky 50 km nad mořem, její nejdůležitější částí je ozonosféra tj. ozonová vrstva(25 – 35 km) – největší výskyt ozonu v atmosféře Ozonová vrstva chrání Zemi před škodlivým UV zářením Existují oblasti s oslabenou vrstvou ozonu tj. ozonová díra (hlavně na pólech planety – Antarktida) 2

Vznik ozonové díry způsobuje: „freony“ tj. látky používané jako chladící a hnací plyny v ledničkách, klimatizacích, sprejích, hasicích přístrojích Dnes se freony vyrábět nesmí, jsou nahrazeny jinými látkami (výrobky jsou označeny CFC free), probíhá sběr freonů obsažených v používaných zařízeních Zplodiny z motorů nadzvukových letadel Důsledky ozonové díry Průnik UV záření na Zemi – rakovina kůže, poškození zraku Modrofialová oblast označuje ozonovou díru nad Antarktidou k 24. září 2006. Oblast má rozlohu 27,3 mil. km² (srovnatelná s rozlohou Afriky) 3

Teplotní inverze V troposféře platí, že s rostoucí výškou nad zemským povrchem klesá teplota vzduchu Někdy docházení k obrácení = inverzi teplot vzduchu, tj. dolní vrstva troposféry je chladnější než vyšší vrstvy Charakter inverze: v nížinách je nízká oblačnost, mlha, chladno, naopak na horách je teplo, jasno Kdy vzniká inverze? Podzim, zima, předjaří – ochlazování dolní vrstvy atmosféry (od sněhu) nebo stékáním chladného vzduchu po svazích do údolí Bezvětří Vzniká „poklička“ nad údolím, která zabraňuje běžnému proudění vzduchu → dochází ke zvýšení koncentrace škodlivin ve vzduchu (z továren a výfuků)

Nedoporučuje se větrání a pobyt venku V údolí vzniká smog (smoke = kouř + fog = mlha), je to směs mlhy, prachu a kouřových zplodin, má nepříznivý vliv na lidský organismus (dýchací problémy, při dlouhodobém působení vznik rakoviny) Nedoporučuje se větrání a pobyt venku Existují opatření na omezení průmyslové výroby v případě vyhlášení smogové situace v dané oblasti K zániku inverze pomáhá vítr, který oblačnost rozfouká 4 Teplotní inverze Smog v Praze 5

Výfukové plyny automobilů Znečištění ovzduší Zdroje znečištění ovzduší: Teplárny, tepelné elektrárny, spalování méně kvalitního uhlí Výfukové plyny motorových vozidel Průmyslová činnost (výroba železa a dalších kovů) Spalování v domácích kotlích, lesní požáry, používání chem. látek (rozpouštědla, spreje), sopečná aktivita Tepelné elektrárny a teplárny 6 Sopečné plyny a prach při erupci 8 7 Výfukové plyny automobilů

Negativní účinky znečištěného vzduchu: Dýchací problémy, onemocnění plic Zvýšení nemocnosti, alergií a úmrtnosti Vznik rakoviny Existují celosvětová opatření pro snížení obsahu škodlivin ve vzduchu Průmyslové závody – prachové filtry a katalyzátory na komíny Doprava – kvalitnější palivo (bezolovnaté), omezení rychlosti a zlepšení plynulosti dopravy, v některých zemích vznikají „nízkoemisní zóny“ – omezen vjezd automobilů, katalyzátory = zařízení, která omezují únik škodlivých plynů do ovzduší Výsadba zeleně, která působí jako filtr jemných prachových částic – velké zdravotní riziko

Další znečištění vzduchu Skleníkový efekt Atmosféra ohřívá povrch planety – snadno propouští sluneční záření, ale tepelné záření z povrchu planety pohlcuje a neuvolňuje jej zpět, probíhá na Zemi přirozeně Skleníkové plyny: vodní pára, oxid uhličitý, methan Vyšší koncentrace skleníkových plynů, které vznikají hlavně spalováním paliv, posiluje přirozený skleníkový efekt, což přispívá ke globálnímu oteplování 9

Les zničený kyselým deštěm Kyselé deště Jsou způsobeny zvýšenými koncentracemi oxidu uhličitého, oxidů síry a dusíku (vznikají spalováním, výfukové plyny, sopečná činnost) Tyto oxidy reagují v atmosféře s vodou, vytváří kyseliny a padají na zem ve formě deště tj. „kyselé deště“ Negativní vliv: půdy, lesy, ryby, sochy, vápencové skály Přízemní ozon Vzniká v přízemní vrstvě atmosféry působením slunečního záření především na oxidy dusíku (i v létě) Přízemní ozon je nebezpečný - poškozuje dýchací soustavu, způsobuje podráždění očí, bolest hlavy, snižuje obranyschopnost organismu Les zničený kyselým deštěm 10

Využití vzduchu Vzduch je důležitá průmyslová surovina – hlavně jako kapalný vzduch (namodralá kapalina) Vznik kapalného vzduchu: plynný vzduch se stlačuje, ochlazuje, rozpíná několikrát po sobě – dosáhne se tak nízké teploty, při které vzduch zkapalní Využití kapalného vzduchu: destilací kapalného vzduchu se získává kyslík, dusík, argon, helium 11

Dýchací zařízení pro potápěče Stlačený vzduch Využití stlačeného vzduchu: Nafukování pneumatik, záchranných a zvedacích vaků, gumových člunů, míčů Pneumatické nářadí (pneumatické kladivo) Tlakové láhve pro vzduchové dýchací přístroje – potápěči, hasiči, záchranáři Pneumatické kladivo 13 12 Dýchací zařízení pro potápěče

©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Zdroje Obrázky: Použité obrázky jsou dostupné pod licencí Creative Commons nebo Public Domain Súbor:Straník.jpg. http://sk.wikipedia.org. [Online] 18. 12 2005. [Citace: 2. 12 2013.] http://sk.wikipedia.org/wiki/S%C3%BAbor:Stran%C3%ADk.jpg. Koroner. Soubor:Atmosphere layers-cs.svg. http://cs.wikipedia.org. [Online] 24. 6 2008. [Citace: 2. 12 2013.] http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Atmosphere_layers-cs.svg. Allefant. Soubor:Antarcitc ozone layer 2006 09 24.jpg. http://cs.wikipedia.org. [Online] 20. 10 2006. [Citace: 3. 12 2013.] http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Antarcitc_ozone_layer_2006_09_24.jpg. Nienetwiler. File:Hochdorf-im-Morgennebel.jpg. http://commons.wikimedia.org. [Online] 12. 10 2010. [Citace: 3. 12 2013.] http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hochdorf-im-Morgennebel.jpg. Mychajlo. Soubor:Michelská teplárna.jpg. http://cs.wikipedia.org. [Online] 18. 2 2008. [Citace: 3. 12 2013.] http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Michelsk%C3%A1_tepl%C3%A1rna.jpg. Wzwz. Soubor:Wzwz heizkraftwerk mtb 2.jpg. http://cs.wikipedia.org. [Online] 13. 12 2012. [Citace: 2. 12 2013.] http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Wzwz_heizkraftwerk_mtb_2.jpg. Jensbn. Soubor:Exhaust.jpg. http://cs.wikipedia.org/. [Online] 28. 1 2006. [Citace: 2. 12 2013.] http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Exhaust.jpg. McGimsey, Game. Soubor:Augustine Volcano Jan 12 2006.jpg. http://cs.wikipedia.org. [Online] 12. 1 2006. [Citace: 3. 12 2013.] http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Augustine_Volcano_Jan_12_2006.jpg. Slejška, Antonín. Soubor:Schema sklenikovy efekt.gif. http://cs.wikipedia.org. [Online] 2. 3 2005. [Citace: 3. 12 2013.] http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Schema_sklenikovy_efekt.gif. Nipik. Soubor:Acid rain woods1.JPG. http://cs.wikipedia.org. [Online] 7. 7 2006. [Citace: 3. 12 2013.] http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Acid_rain_woods1.JPG. Jastremski, Michael. Soubor:Cumulus clouds in fair weather.jpeg. http://cs.wikipedia.org. [Online] 2004. [Citace: 3. 12 2013.] http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cumulus_clouds_in_fair_weather.jpeg. http://flickr.com/photos/andersfinn/. Soubor:Scuba diving elba.jpg. http://cs.wikipedia.org. [Online] 7. 2 2007. [Citace: 2. 12 2013.] http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Scuba_diving_elba.jpg. Appleyard, Anthony. Soubor:Pneumatic drill.jpeg. http://cs.wikipedia.org. [Online] 10. 11 2008. [Citace: 2. 12 2013.] http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pneumatic_drill.jpeg. Knihy: Beneš Pavel, Pumpr Václav, Banýr Jiří. Základy chemie 1 - učebnice. Praha : Fortuna, 2005. ISBN 80-7168-720-0.