Řízení jakosti, standardy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PROF SVAR s.r.o. Tento dokument je v tištěné podobě neřízený, pokud není podepsán ředitelem společnosti !!! Příručka integrovaného systému managementu,
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Integrovaný systém řízení (ISŘ)
Zkušebnictví a řízení jakosti staveb
Presentation Title.
White paper on food safety
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
2 Termíny a definice Systémy řízení jakosti
Řízení jakosti Číslo předmětu: Na cvičení je nutno nosit: - vlastní přezůvky, -kalkulačku se základní statistikou Cvičení budou v laboratoři.
Doc. Ing. Michal Voldřich, CSc. Ing. Petra Šotolová
Systém jakosti pro potravinářskou laboratoř
Plánování zajištění jakosti produktu dle ISO/IEC 9126 Princip a představení praktického řešení Robert Pergl Česká zemědělská univerzita v Praze Provozně.
Systémy managementu jakosti
1.Management? 2.Management jakosti?
Základní principy SJ a jejich zavádění do praxe; normy ISO 9000 a ISO ISO normy 1.roč. nav. MSP Mgr. Kateřina Járová ZS 2013/ FVHE VFU.
12. OPERATIVNÍ MANAGEMENT
Pojetí marketingu v neziskových organizacích. Marketing neziskových organizací Chartered Institut of Marketing: „Marketing je součástí procesu řízení,
Naši klienti  V současnosti naše systémy užívá 45 zdravotnických zařízení  Naši klienti jsou  rozmístěni v rámci celé ČR (všechny regiony)  tvoří cca.
Systém managementu jakosti QMS
Příručka jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Systém managementu jakosti
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
Daniel Kardoš Ing. Daniel Kardoš
Marketing Návrh výrobku Vývoj, konstrukce Příprava výroby Zásobování Výroba Montáž, kompletace Prodej Poprodejní služby měření, zkoušky, testy konkurenčních.
1 NÁSTROJE V OBLASTI ŘÍZENÍ ANEB ÚSPĚŠNOST BEZ NÁSTROJŮ ? ÚSPĚŠNOST S NÁSTROJI ? Ing. Pavel Sladký M: Semináře, konzultace, motivační a certifikační.
4 Normovaný systém managementu kvality podle ISO 9001
E-PRAHA 2006/Osička1 Systém managementu jakosti ÚMČ Praha 10 ČSN EN ISO 9001:2001 Systém managementu jakosti ÚMČ Praha 10 ČSN EN ISO 9001:2001.
Záměr založení 16. odborné sekce Rady kvality ČR „KVALITA V ENERGETICE“ Daniel Jarchovský, ČEZ, a. s. Praha,
Systémy řízení jakosti - úvodní cvičení
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Systémy řízení jakosti
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
S Q A S (Safety and Quality Assessment System)
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Management systému řízení kvality
Ing. Daniel Kardoš Systém ManagementDesk – nástroj řízení kvality a bezpečnosti podle ISO 9 001, ISO , ISO , ISO a ISO Ing.
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Systém řízení kvality.
Systém řízení moderního podniku Management system of modern company
ZÁKLADY SYSTÉMŮ MANAGEMENTU 1. ČÁST
ÚVOD A STRUČNĚ Z HISTORIE 1. část
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
POŽADAVKY NA SYSTÉM MANAGEMENTU – VOLBA STANDARDŮ
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
SYSTÉMY MANAGEMENTU KVALITY 1. část
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
Alena Klapalová MANAGEMENT KVALITY Alena Klapalová
SYSTÉMY MANAGEMENTU KVALITY 1. část
Požadavky mezinárodních standardů na pomocné a přídatné látky Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D. Dr. Ing. Leona Petrová Ing. Petra Šotolová.
Sdružení poradců Požadavky ISO 9001:2015 a ISO 14001:2015
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
Ing. Zdeněk Blažek AGROTECH Firma AGROTECH je komplexním dodavatelem zboží a služeb v oblasti označování zboží. Dodáváme samolepící etikety, termotransferové.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
STANDARDIZACE V HYGIENĚ VÝŽIVY. Certifikace – nepovinná aktivita Povinné aktivity: Nařízení ES 178/2002, Nařízení ES 852/2004…, zákonné vyhodnocení provádějí.
Alena Klapalová MANAGEMENT KVALITY Alena Klapalová
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Systém managementu jakosti
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Systém managementu jakosti 3
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Standardizace v hygieně výživy
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Lesk a bída normalizace
Systém managementu SSHR
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Systém managementu SSHR
Transkript prezentace:

Řízení jakosti, standardy Ing. Jan Pivoňka

Zákazník, odběratel Je to »organizace nebo osoba, která přijímá produkt« (ISO 9000), partner dodavatelsko-odběratelského vztahu. Požadavek je zformovaná potřeba zákazníka, tedy »potřeba nebo očekávání, které jsou stanoveny, obecně se předpokládají nebo jsou závazné«

Dodavatel Je to druhý partner dodavatelsko-odběratelského vztahu, tedy »organizace nebo osoba, která poskytuje produkt« (ISO 9000).

Dodavatelsko odběratelský vztah Různé organizace Vnější dodavatel Vnější zákazník Stejné organizace Vnitřní dodavatel Vnitřní zákazník

Dodavatelsko odběratelský vztah

Jakost Cokoli, o čem můžeme říci, že je dobré, nebo špatné, lepší, nebo horší než něco jiného (srovnatelného), má svou jakost. Jakost je vhodnost pro použití. Jakost je shoda s požadavky. Jakost je stupeň splnění požadavků souborem inherentních znaků. Inherentním znakem se rozumí vlastní, vnitřní znak objektu, o jehož jakost se jedná. Norma uvádí i rovnocenné synonymum pro jakost: kvalita. (ISO 9000)

Jakost v potravinářském průmyslu??? Bezpečnost Cena Senzorické vlastnosti Nutriční vlastnosti Původ Tradiční postupy Ekologie Bezpečnost práce?

Nástroje pro dosahování jakosti Řada ISO 9000 Standardy řetězců – BRC, IFS, Dutch HACCP, Effsis Legislativní požadavky Další normy BOZP Enviromentální management Integrované systémy

Management jakosti Koordinované činnosti pro usměrňování a řízení organizace s ohledem na jakost Cíle jakosti - něco, oč se usiluje nebo na co se někdo zaměřuje ve vztahu k jakosti Politika jakosti - k dosažení cíle musí mít organizace určitou hlavní linii Plánování jakosti - část managementu jakosti zaměřená na stanovení cílů jakosti a na specifikování nezbytných provozních procesů a souvisejících zdrojů pro splnění cílů jakosti Řízení jakosti - plnění požadavků na jakost v procesech a jejich výstupech

Hodnotový řetězec Hodnota – vlastnosti, přínosy atp. výrobků a služeb za něž je zákazník ochoten zaplatit Hodnotový řetězec – soubor činností, které postupně přidávají výrobku, službám hodnotu (od dodavatelů až po zákazníky) Vnější tok (vstupující materiál a vystupující služby) Zaměření na efektivnost – vytvoření vyšší hodnoty pro zákazníka Management hodnotového řetězce – vytvoření vztahů mezi dodavateli a odběrateli za účelem uspokojení požadavků koncového zákazníka

Systémy jakosti a bezpečnosti potravin, trendy TQM – total quality management GMP/GHP Legislativa Příručky GMP/GHP HACCP Český standard „Požadavky na systém…“ ISO 22000 – food safety management standard Normy ISO 9000:2000 – systém řízení jakosti Aktivity zahraničních společností Standardy řetězců GFSI IFS, BRC….

Standardy řetězců Posouzení jiných standardů a jejich shody s požadavky GFSI zatím potvrzena shoda standardů: The BRC Technical Standard The Dutch HACCP Code The EFSIS standard The International Standard for Auditing Retailer (and Wholesaler) Branded Food Products SQF (Purchased by American Retailer Association FMI)

International Food Standard Požadavky Řízení systému kvality Zodpovědnost vedení Management zdrojů Realizace výrobku Měření, analýzy, zlepšování