Vliv příčných překážek a průplavních spojení na ichtyofaunu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moderní metody intenzivní produkce ryb
Advertisements

Vytváření podmínek pro podporu populací vranky obecné (Cottus gobio) v EVL Krkonoše Přednášející : Jiří KŘESINA.
Úspěšné projekty podpořené Operačním programem Rybářství na podniku Pstruhařství Mlýny Josef Bláhovec EVROPSKÝ RYBÁŘSKÝ FOND INVESTOVÁNÍ DO UDRŽITELNÉHO.
stěhování a šíření populace
Biomonitoring volných vod Nové Hrady. Biomonitoring vod -zkoumá se obsah ropných látek, film na hladině -přestup kyslíku z atmosféry do vody omezen emulze.
Biotické podmínky života
Populace Populace je skupina rostlin nebo živočichů určitého druhu, žijí v určitém prostoru Populaci můžeme také charakterizovat jako skupinu živočichů.
Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
Písemka č. II.  jméno, kruh, varianta 1, 2  Odpověď – 1 a b, 2 b, 3 c a b  6 x 50 sekund opisování 
Písemka č. II  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a b c  6 x 50 sekund opisování 
projekt VaV RP MŽP SPII2D1/36/07
Vodní ekosystémy a jejich struktura - stojaté vody
Jak doprava zatěžuje životní prostředí
Podkladové materiály pro oblast prostupnosti vodních toků
Intenzivní odchov plůdku ryb
Pavel Marek AOPK ČR, odd. péče o vodní ekosystémy
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Ochrana přírody 5. Ročník LI.
Ekologie živočišných společenstev a populací
Sukcese rybího společenstva v nádržích
Geograficky nepůvodní a invazní druhy
Péče o biodiverzitu Jan Plesník
Vymírání a přežívání druhů
Organizace zabývající se ochranou přírody
Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.04 Vzdělávací oblast: Přírodověda – přírodní rovnováha, vztah mezi predátorem a kořistí Autor: Mgr. Aleš Hruzík.
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Modely popisu hydraulicko- morfologického chování toku.
Ekosystémy přírodní a umělé
EKOLOGICKÉ INVAZE Lenka Kablásková. INVAZE  Nový výskyt a šíření druhů v určitém území  Jevy související s historickými migracemi organismů nebo s kolonizací.
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Krajina a životní prostředí
Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 7, 8  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a b c  6 x 55 sekund opisování 
Písemka č. 4  jméno, kruh, varianta 5, 6  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
Praktické příklady řešení odezvy říčního systému na antropogenní činnost v povodí.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
SLADKOVODNÍ EKOSYSTÉMY I
SLADKOVODNÍ EKOSYSTÉMY II
Ekologie živočišných společenstev a populací
RYBNÍK JAKO CELEK.
OCEÁNY.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
Zalesňování zemědělské půdy problém struktury lesů
Fluviální geomorfologie Zdeněk Máčka
Migrace živočichů (s důrazem na faunu Libereckého kraje) Prezentace „ Film a Škola – O zvířatech a lidech očima obyvatel Libereckého kraje „ je podporován.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
9.B, 15 let Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
Adaptace v krajině, jejich potenciál a význam David Pithart, Beleco z.s., Koalice pro řeky z.s.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Dopady demografických změn Autor prezentace Název organizace Název události (mítingu) | Kde se koná | Datum konání.
Opatření vázaná na vodu v SC 4.3
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
16-01-M/01 Ekologie a životní prostředí Speciální vzdělávací potřeby
Název prezentace (DUMu):
Ekologie – vztahy mezi populacemi
Genetická struktura populací lipana podhorního (Thymallus thymallus) v rybářsky obhospodařovaných řekách České republiky Dagmar Hucková Školitel: Ing.
Vztahy mezi populacemi - negativní
Disperze populace Struktura populace Vztahy mezi populacemi
Ekologické pojmy.
Ekologie živočišných společenstev a populací
Ekologie živočišných společenstev a populací
Větrné elektrárny versus ptáci a netopýři
Revitalizace vodních toků
JAK DOBŘE NAPLÁNOVAT ZMÍRŇUJÍCÍ OPATŘENÍ NA VODNÍCH NÁDRŽÍCH
Ekologie živočišných populací a společenstev
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Vliv dopravy na faunu a nový koncept ochrany průchodnosti krajiny
Společenstvo. Definice = soubor populací všech organismů v daném biotopu fytocenóza zoocenóza.
Pozitivní ekologické dopady projektu
Transkript prezentace:

Vliv příčných překážek a průplavních spojení na ichtyofaunu Ing. Pavel Vrána, Ph.D. Český rybářský svaz – Rada mobil: +420 728 701 379 e-mail: vrana@rybsvaz.cz www.rybsvaz.cz

negativní vlivy Proč ten negativní přístup? Inu, na ryby žádná pozitiva nezbyla…

Dojde k obojímu, zabránit tomu (prozatím) neumíme. negativní vlivy dočasné: spojené se stavbou a údržbou trvalé: přímý vliv příčné stavby Dojde k obojímu, zabránit tomu (prozatím) neumíme.

přímé vlivy Narušení životního prostředí Narušení migrace Narušení reprodukce Zvýšená predace Zvýšená mortalita = zhoršení stavu rybí populace

Narušení životního prostředí zpomalením proudění vody v nadjezí narušení přirozeného splaveninového režimu změny ichtyofauny v nadjezí (negativní) změny ve společenstvech rostlin, bentosu možný zánik třecích míst reofilních druhů změny teploty vody změny pH hromadění splavenin uvolňování nežádoucích plynů v nadjezí kolísání hladiny

Narušení migrace ryb a) protiproudové b) poproudové Narušení migrace Podstatné: výstavba rybího přechodu není plnohodnotným řešením

narušení reprodukce zvýšené energetické výdaje stres opoždění výtěru Jako důsledek snížené migrační prostupnosti: zvýšené energetické výdaje stres opoždění výtěru část ryb rybí přechod vůbec nenalezne, nerozmnoží se vůbec, či se zhoršenými výsledky fragmentace rybí populace (snížení gen. variability) má rozsáhlé nepříznivé důsledky (snížení reprodukčních a adaptačních schopností, fitness, aj.)

jez = migrační překážka

hydroelektrárna? Představuje závažné ohrožení poproudové migrace úhoře i lososa Další úsek otevřený pro predátory

které druhy jsou nejvíce ohroženy? Reofilní druhy ryb – původní, hospodářsky a ekologicky cenné Diadromní druhy ryb – zvláště losos obecný a úhoř říční

protiproudová migrace snížení reprodukčního úspěchu losos obecný poproudová migrace likvidace růst v moři protiproudová migrace snížení reprodukčního úspěchu

protiproudová migrace dovoz mladých úhořů (tzv. monté) úhoř říční protiproudová migrace dovoz mladých úhořů (tzv. monté) růst na našem území 8-12 let poproudová migrace likvidace CITES, 1100/2007 ES

Průplavní spojení mezi povodími Šíření nepůvodních (invazních) druhů Šíření chorob a parazitů Rozsáhlé poškození říčního ekosystému jako celku

Šíření nepůvodních (invazních) druhů Predace Konkurence Ohrožení chráněných druhů Šíření invazních druhů lodní dopravou Šíření hlaváčovitých ryb: hlavačka mramorovaná, hlaváč černoústý aj.

Šíření chorob a parazitů parazité řady taxonomických skupin (Monogenea, Trematoda, Acanthocephala, Nematoda, Bivalvia atd.) zmizí přirozené bariéry oddělující povodí dojde k usnadnění i urychlení šíření vektorů chorob a parazitů, jakož i chorob a parazitů samotných

Rozsáhlé poškození říčního ekosystému jako celku fragmentace říčního kontinua – migrační překážky ztráta habitatu – trdliště, potravní základny, prostor pro odrůstání plůdku, úkrytů změny proudění, průtoků, charakteristiky daného rybího pásma = změny ichtyofauny

závěr z našich řek se postupem času stala kaskáda průtočných rybníčků která nevyhovuje původním, cenným rybím společenstvům výstavba bude drahá odstranění ještě dražší

= důvod k zamyšlení závěr ve všech vyspělých zemích se snaží napravit své kroky z minulosti jenom u nás jdeme opačným směrem = důvod k zamyšlení