HOSPODÁŘSKÉ DĚJINY 5HD200 CVIČENÍ IX. Prezentace je výstupem v rámci projektu „Inovace výuky předmětu Hospodářské dějiny (cvičení)”, FRVŠ č.1492 /2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anotace DUM - DĚJEPIS Škola: ZŠ, ul. L. Kuby 48, České Budějovice
Advertisements

Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Ekonomika České republiky
SVĚTOVÁ EKONOMIKA 11 Světová ekonomika OPF.
 Znárodnění proběhlo v několika fázích a bylo připraveno vládnoucí komunistickou stranou v tzv. Košickém vládním programu.  Ten byl připraven KSČ (Gottwaldem)
HISTORIE DOBÝVÁNÍ KOSMU
Prezentace je výstupem v rámci projektu
Vybrané události léta SVĚT PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE Vybrané události léta.
STUDENÁ VÁLKA 50. – 60. léta 20. století
Mezinárodní situace na přelomu 19. a 20. století
Evropská integrace 20. století
Ekonomika České Republiky Ing. Vojtěch Jindra
Hospodářský vývoj sovětského bloku
Centrálně řízená – plánovaná ekonomika
Kapitola 1: Poválečné rozdělení světa
FORMOVÁNÍ SOVĚTSKÉHO BLOKU
SVĚTOVÁ EKONOMIKA.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
STÁTY A ORGANIZACE VÝCHODNÍHO BLOKU
Světová hospodářská krize
Světová hospodářská krize
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Vývoj evropské integrace Ing. Michaela Šlégrová.  Myšlenka sjednocené Evropy – různé podoby v různých obdobích již od dob antického Řecka = možnost efektivnější.
Poválečné Československo
STUDENÁ VÁLKA.
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM září 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Opakování - Powerpoint.
EVROPA A EUROATLANTICKÝ PROSTOR I: STUDENÁ VÁLKA
Světová hospodářská krize
Velká hospodářská krize
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY DNEŠKA Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
VY_32_INOVACE_2D.9.15 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Sovětizace.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Nástup komunistického.
STÁTY A ORGANIZACE VÝCHODNÍHO BLOKU
Ekologické důsledky války
Polovina 50. let 20.století Milan Šimek Dějepis a občanská výchova
Klastr OMNIPACK ClusterForum pro inovace, Praha
HOSPODÁŘSKÉ DĚJINY 5HD200 CVIČENÍ X..
Strukturální politika. STRUKTURÁLNÍ POLITIKA POLITIKA SCHOPNOSTI PŘIZPŮSOBENÍ SE MĚNÍCÍM PODMÍNKÁM VE STRUKTUŘE EKONOMIKY STRUKTURA – VNITŘNÍ ČLENĚNÍ.
VY_32_INOVACE_1D.9.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
SSSR a studená válka Stalinův diktát Roztržka mezi SSSR a Jugoslávií
Konec prosperity, 1929 začíná hospodářská krize
EVROPA Martin VRZALA.
Světová hospodářská krize
Prohra československé demokracie
 Poválečná situace v Evropě a v USA  Ekonomický vzestup  Využití vědy a techniky Válka a ekonomický vývoj.
Studená válka.
Studená válka – 2. fáze uč
Trh práce a politika zaměstnanosti
Nástin hospodářských problémů Čínské lidové republiky a rozvojových zemí od druhé světové války do roku 1990.
EVROPA A SVĚT PO ROCE 1945.
Hospodářství SSSR ve 20. a 30. letech 20.století.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
3. Fáze (60. léta). -Nejen z ekonomických důvodů, ale hlavně kvůli politickému útlaku utíkaly tisíce lidí z východního Německa do západního -Východní.
Regionální politika EU v období
Tisková konference ČMKOS
Vývoj v jednotlivých zemích
Ekonomika– národní hospodářství
Svět ve 2. pol. 20. stol..
Veřejná databáze Českého statistického úřadu
Hospodářská politika Téma č. 9: Realizace modelů intervencionistické koncepce v rámci vyspělých tržních ekonomik Petr Musil
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
Velká hospodářská krize
Evropské hospodářství
Svět na přelomu 50. a 60. let 20. století
Tisková konference ČMKOS
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI
Transkript prezentace:

HOSPODÁŘSKÉ DĚJINY 5HD200 CVIČENÍ IX. Prezentace je výstupem v rámci projektu „Inovace výuky předmětu Hospodářské dějiny (cvičení)”, FRVŠ č.1492 /2009

SSSR po válce – výchozí podmínky  rozšíření o část Sachalinu, Kurilské ostrovy Východní Prusko, Podkarpatskou Rus  satelity  obrovské válečné ztráty  odmítnutí Marshallova plánu  především válečná výroba

čtvrtá pětiletka  schválen 1946  rozšíření obranné moci  investice do zbrojení, průmyslová špionáž  propagace socialistické soutěže  1948 překonána předválečná produkce v těžkém průmyslu, 1949 i spotřebním  zvýšení výroby elektrické energie – 1950 o 20%  životní úroveň ale neroste, nedostatečná bytová výstavba  problémy v zemědělství

Nikita Sergejevič Chruščov  prvním tajemníkem  počátek procesu destalinizace – XX. sjezd  zemědělství – extenzivní růst – projekt „celiny“  do r rozšíření o 40 mil. ha (SK, JS)  problémy – odčerpání kapitálu z produktivnějších oblastí  slučování kolchozů – vznik sovchozů  bytová výstavba – panelové domy  – 108 mil. lidí do nových bytů

Sedmiletý plán  1958 – reorganizace řízení průmyslu a stavebnictví  Sedmiletý plán  schválen 1959  zvýšení produkce o 70 %, ve skut. 14%  úspěchy – jaderné zbraně, balistické střely, dobývání kosmu  narůstající krize v zemědělství  neúroda 1963 • 1964 – Nahrazení Chruščova L.I.Brežněvem

SAMOSPRÁVNÝ SOCIALISMUS V JUGOSLÁVII  Josip Bros Tito ( )  1948 vystoupení z Kominformy  obchod z USA  1961 Hnutí nezúčastněných zemí

SROVNÁNÍ ŽIVOTNÍHO STANDARDU VÝCHODU A ZÁPADU  životní úroveň, kupní síla obyvatelstva  vliv státního aparátu, kultura, tisk aj.  mzdy a sociální výhody  stratifikace společnosti  dostupnost a kvalita veřejných služeb

MATERIÁLY K SAMOSTUDIU  N. S. Chruščov o ekonomice západu a východu vzpomínky (Antologie textů k HD, s ) (Antologie textů k HD, s )  Che Guevara o industrializaci Kuby (Antologie textů k HD, s )