Buňka – typy buněk, formát buňky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání v eGonCentru ORP Boskovice
Advertisements

Olomouc, únor 2012.
Microsoft Word 2010 I. Spuštění aplikace Wordu Popis prostředí Základní editace textu VY_32_INOVACE_52_MS_Word_ I.
Vzdělávací oblast: Informatika Autor: Mgr. Robert Kecskés Jazyk: Český
Klávesové zkratky pro práci s okny
Základní škola a mateřská škola Bzenec
X EXEL.
VY_32_INOVACE_In 6.,7.15 Grafy - vytvoření základních typů grafu Anotace: Žák se seznámí s tvorbou grafu a jeho formátováním v programu MS Excel 2010.
MS Malování II. VY_32_INOVACE_58_MS_Malovani_II.
Textový procesor Open Office, Writer VLOŽENÍ TABULKY, ZÁKLADNÍ FORMÁTOVÁNÍ Předmět: Informatika Ročník: 6.ročník Klíčová slova: Textový procesor, textový.
Manažerská grafika: Program č.3 Jaroslav LosSB 272.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_13.
Školení počítače Excel
Word 2007 se na rozdíl od předcházejících verzí ovládá pomocí pásu karet, který najdete v horní části obrazovky. Pás je rozdělen na jednotlivé karty,
IT začátečníci - Word Modul 3.
VY_32_INOVACE_In 6.,7.17 PowerPoint – snímky
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Styly písma - vytvoření vlastního stylu, zápatí a záhlaví stránek
VYPRACOVALA: MGR. HANA TOFLOVÁ DNE: ICT2/1/3/13 WORD - tabulky.
Tabulkové procesory (MS Excel) Ing. Jan Roubíček.
Excel – editace ( formát ) buněk
VY_32_INOVACE_55_MS_Word_IV. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
VY_32_INOVACE_In 6.,7.04 Složka - operace se složkami Anotace: V prezentaci se žák seznámí se složkou, jejím vytvořením a nastavením. Žák si v průběhu.
Anotace Žák dokáže v aplikací MS Word vytvořit tabulku Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže v aplikaci MS Word vytvořit, upravit a formátovat.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Anotace Žák se seznámí s prostředím aplikace MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Orientuje se v prostředí aplikace MS Word Speciální.
Tabulkové procesory (MS Excel) Ing. Jan Roubíček.
Buňka Základem tabulky je buňka (cell).
Excel ´97 Co je to program „Excel“? součást skupiny programů Microsoft Office, tabulkový procesor vhodný pro tvorbu: tabulek, výpočtů, seznamů, posloupností.
TEXTOVÝ EDITOR.
Tabulkový program MS Office Excel , SB 305, – h
VY_32_INOVACE_In 6.,7.19 PowerPoint - Vkládání grafických objektů Anotace: Žák se seznámí se zásadami vkládání grafických objektů jako fotek, klipartů.
Formátováním textu se rozumí změna jeho vlastností jako velikost, barva, typ, podtržení atd. Pokud chceme změnit některou z vlastností již napsaného textu,
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Tvorba tabulek Vypracoval : Ing. Jiří Durďák Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Název projektuInovace ŠVP na OA a JŠ Třebíč Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivityIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Anotace Žák dokáže formátovat text v aplikaci MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže naformátovat text a nastavit různé formáty.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základy práce v textovém editoru Autor: Jaroslav.
Anotace Žák se seznámí se základy psaní textu ve Wordu a pohyb po dokumentu. Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže napsat, opravit a smazat.
Tabulkové procesory (MS Excel) Ing. Jan Roubíček.
Snímek 1 Word2OP381 Manažerská informatika 1 2OP381 Manažerská informatika 1 Microsoft Office Word část.
Úprava šířky sloupce Šířku sloupce lze upravit několika způsoby: Pomocí menu Postavím se do sloupce Formát / sloupec / šířka / napíši velikost Pomocí kontextového.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_15.
Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník:7. Datum vytvoření:Duben.
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 6.1 (Tabulka)
Textový procesor (MS Word) Ing. Jan Roubíček. Tabulky v textu VY_32_INOVACE_10_2_15_AP.
EXCEL ÚPRAVY GRAFU, KARTA FORMÁT. MINIGRAFY ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK 3. Tabulkové procesory Učební obor: Kadeřník, Kuchař-číšník Ročník: 2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
TVORBA VÝUKOVÉ PREZENTACE I.
Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 8. Datum vytvoření:Únor.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_12.
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Tematický celek: Microsoft Excel Kód a název materiálu:
Prezentace Powerpoint 1 Předmět:INFORMATIKA Ročník:7. Tematický okruh:Seznámení s programem MS Excel Název učiva:Návod na používání programu MS Excel Prezentace.
Tabulkový procesor Práce s listy, adresace buňky, definice řady Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Růžena Hynková. Dostupné z.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7
WORDPAD Textový dokument.
Digitální učební materiál
Informatika – Práce s listy
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace MS Excel - Buňka Název : VY_32_inovace_03 Informatika - MS Excel.
Tabulkový procesor Formát buňky
Co se všechno naučíme??? Formát buněk Formátovat text
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_18-19
Transkript prezentace:

Buňka – typy buněk, formát buňky VY_32_INOVACE_In 6.,7.12 Buňka – typy buněk, formát buňky Anotace: Žák získá základní informace pro práci s buňkami v programu MS Excel 2010. Pracuje na svém žákovském počítači dle pokynů v prezentaci. Vzdělávací oblast: Informatika Autor: Mgr. Robert Kecskés Jazyk: Český Očekávaný výstup: Pracuje s informacemi v souladu se zákony o duševním vlastnictví. Má přehled v základních funkcích internetového prohlížeče IE. Druh učebního materiálu: Prezentace Cílová skupina: Žák Stupeň a typ vzdělávání: Druhý stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Školní rok 2012-2013 Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen: Sedmý ročník základní školy

Základní pojmy programu Excel Popis obrazovky Základní pojmy programu Excel 1. Nabídka Soubor (File) 2. Panel snadné spuštění (Quick Access Toolbar) 3. Pás karet (Ribbons) 4. Pole názvů (Name Box) 5. Řádek vzorců (Formula Bar) 6. Horizontální a vertikální rozdělení okna (Split Window) 7. Lupa (Zoom) 8. Různá pracovní zobrazení (Views) 9. Stavový řádek (Status Bar) 10. Listy a jejich ovládání (Worksheets and Worksheets Buttons)

Označování buněk Myš – přidržení levého tlačítka myši a tažení Klávesnice – SHIFT + kurzorová šipka Nesouvislé označování – CTRL a označovat Označení celého řádku – SHIFT + mezerník Označení celého sloupce – CTRL + mezerník

Označování buněk Cvičení Označ buňku B7. Označ nesouvisle buňky B8, C12, A9, D6. Označ celý řádek 10. Označ celý sloupec C. Pracujeme na jednom listu.

Přesunování buněk Přesouvání buňky v jednom listu Buňku (skupinu buněk) chytneme za hranu a přetáhneme na požadované místo. Přesouvání buňky do jiného listu ALT + chycení buňky (skupiny buněk) a přetažení do daného listu

Přesunování buněk Cvičení Do buňky C5 napiš slovo „auto“. Přesuň buňku C5 na stejném listu do buňky E4. Do buňky A2 napiš slovo „kolo“. Přesuň buňku A2 do jiného listu.

Šířka sloupců, výška řádků Šířku sloupců a výšku řádků měníme přetažením za přechodové místo mezi sloupcem nebo řádkem. Pro optimalizaci šířky nebo výšky podle obsahu lze na přechodové místo provést dvojklik.

Šířka sloupců, výška řádků Přesnou výšku řádku nebo šířku sloupce provedeme kliknutím pravou tlačítkem myši na záhlaví řádku nebo sloupce (na číslo řádku nebo písmeno sloupce) a následně vybrat příkaz Výška řádku, resp. Šířka sloupce.

Šířka sloupců, výška řádků Cvičení Do buňky A4 napiš slovo „auto“. Uprav šířku sloupce A podle obsahu dvojklikem. Sloupec E rozšiř tažením myši na 30. Buňku C7 uprav takto: šířka 22, výška 44

Přidávání, odebírání řádků a sloupců Řádky se vždy vkládáme nad pozici aktuální buňky, sloupce zase vždy nalevo do pozice aktuální buňky. Můžeme provést např. klávesovou zkratkou CTRL+Plus, pro odstranění zase CTRL+Minus. Tuto operaci můžeme provést přes místní nabídku v záhlaví řádku nebo sloupce nebo na kartě Domů, ve skupině Buňky, příkazy Vložit a Odstranit.

Práce s listy Listy přepínáme v levé dolní části obrazovky. Listy přejmenujeme dvojklikem na název (ouško). Můžeme také klinout pravým tlačítkem myši na názvu listu a provést mnoho operací: přebarvit, přejmenovat, zamknout atd.

Karta Domů ve skupině příkazů Styly Rychlé formátování Karta Domů ve skupině příkazů Styly

Styly buněk Styl buňky je uložené formátování, často rozsáhlejší, které lze snadno aplikovat výběrem z nabídky. Styly buněk jsou k dispozici na kartě Domů, skupina příkazů Styly, kde je lze vybírat, případně vytvářet vlastní.

Formátování buněk Do okna pro podrobné formátování buněk se dostaneme i pomocí klávesnice: CTRL+SHIFT+1, v obou případech na alfanumerické klávesnici. Zde lze velmi podrobně nastavit formát: Čísla, Zarovnání, Písma, Ohraničení, Výplně, Zámku

Formátování buněk Číslo Mezi běžné způsoby formátu čísla patří volba formátu měny, data, času, zlomku a některých dalších čísel. Praktickou volbou jsou vlastní formáty, v kterých si můžeme nastavit vlastní masku čísla.

Formátování buněk Zarovnání Na kartě Zarovnání najdeme možnost zarovnání textu buněk vodorovně a svisle. Kromě základních voleb zde můžete narazit na Distribuované (Odsazení), což znamená rovnoměrné upořádání obsahu o více slovech (se stejnými mezerami). Můžeme nastavit zalomení textu, přizpůsobení buňce, sloučit buňky. V části Orientace lze měnit úhel, pod kterým se zobrazují buňky. Můžeme zobrazit obsah buňky vertikálně.

Formátování buněk Písmo Na kartě Písmo najdeme možnost typu, řezu, velikosti, barvy písma. Dále nalezneme možnost Efekty jako jsou Přeškrtnuté, Horní index a Dolní index.

Formátování buněk Ohraničení Na kartě Ohraničení najdeme možnost styl a barva čáry. Dále nalezneme možnost Ohraničení. Zde provádíme ohraničení daných buněk jak horní, dolní, zleva, zprava či uvnitř.

Formátování buněk Výplň Na kartě Výplň najdeme možnost zvolení barvy pozadí, efektu výplně, barvy a stylu vzorku.

Formátování buněk Zámek Na kartě Zámek najdeme možnost zamknutí buněk a skrytí vzorců. Zamknutí buněk a skrytí vzorců se projeví po zamknutí listu. (Karta Revize, Změny, tlačítko Zamknout listy).

Použité prameny a literatura Dostupné z www: http://www.efektivne.eu/images/stories/images/obrazky/Excel/ms-excel-2010-manual/UpravaVyskyRadkuSloupce.png http://www.efektivne.eu/images/stories/images/obrazky/Excel/ms-excel-2010-manual/BarvaKarty.png http://www.efektivne.eu/images/stories/images/obrazky/Excel/ms-excel-2010-manual/FormatovatJakoTabulku.png http://www.efektivne.eu/images/stories/images/obrazky/Excel/ms-excel-2010-manual/Styly.png http://www.efektivne.eu/images/stories/images/obrazky/Excel/ms-excel-2010-manual/FormatBunky.png