III/2 8.ABC XVII. 3. 25. 04. 2012. Informatika prevence, bezpečnost, zabezpečení, ochrana, údržba, aktualizace, update, brána firewall, antivir, malware,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana dětí na internetu
Advertisements

Brána firewall a její využití
Úvod Roviny bezpečnosti Softwarová bezpečnost AntiviryFirewall Bezpečnost na internetu PhishingSpam Datová komunikace Soutěž Bezpečně na netu 2014.
Obrana PC bez Antiviru a Antispyware Adam Nejepínský.
Počítačové viry.
Počítačové viry.
Proč chránit data v počítači
Antiviry.
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar ZŠ Na Planině 1393/3, Praha 4 Krč Zdroj obrázků: Alfacomp.cz (pokud není uvedeno jinak)
Údržba PC Bohumil Bareš.
Antivirové programy Josef Toth.
ESET - Chytré řešení bezpečnosti dat Filip Navrátil, Sales Engineer, ESET Software spol. s r.o.
Informační a komunikační technologie
Počítačové viry a jiné hrozby
Bezpečnost na platformě Microsoft & Petr Hartmann Solution Specialist Microsoft.
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Počítačové Viry a antivir
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
Informační a komunikační technologie
Ochrana počítače Výpočetní technika. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Název: Zabezpečení PC a ochrana před škodlivými kódy
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
III/2 3.B XVII Informatika klávesové zkratky, kombinace kláves, Ctrl+Z, zpět, Ctrl+C, kopírovat, Ctrl+X, vyjmout, Ctrl+V, vložit, Ctrl+A,
Bezpečí a počítače Počítače škodlivé programy - malware Internet komunikační praktiky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE,
Malware - opakování.
Ovládací panely Systém a zabezpečení.
Bezpečnostní pravidla při používání internetu
Bezpečnost na internetu,
BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA PŘI POUŽÍVÁNÍ POČÍTAČE A INTERNETU.
Obrana proti virům Antiviry atd.. Co dělat, když je PC infikován  Antivirové techniky programů nejsou všemocné.  Může se stát, že přes zvýšenou opatrnost.
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu.
Bezpečnost počítače – viry a antivirové programy
Antivirové programy Marek Huňa EI – VT
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková ANOTACEPrezentace obsahuje informace k preventivní údržbě počítačů.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_413_Počítačový červ AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM:
ICT – Informační a komunikační technologie Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
Jak učit ochranu počítače ? Malý, L. ZČU Plzeň. Úvod Každé PC, ať už je připojeno k internetu nebo ne, se stane dříve či později terčem útoku nějaké havěti.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
BEZPEČNOST V POČÍTAČI Jiří Beran BezpečnostJiří Beran.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Windows XP a live distribuce Knoppix, Danix apod
počítačová BEZPEČNOST
BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA PŘI POUŽÍVÁNÍ PC A INTERNETU
Aktuální bezpečnostní výzvy … a jak na ně ….. v praxi Dalibor Lukeš Platform and Security Manager Microsoft Czech and Slovak Michal Pechan Production Stream.
Antiviry.
Antiviry.
Co je to hoax? HOAX je poplašná zpráva, která obsahuje nepravdivé anebo zkreslené informace.
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu (problematika počítačových virů a červů, firewall) Mazal Jan, 4.A.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro zabezpečení počítače Číslo DUM: III/2/VT/2/2/34 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office Orlová, spol. s r.o AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV PROJEKTU: Podpora výuky v technických oborech NÁZEV ŠABLONY: III/2 – Inovace.
Mgr. Barbora Pilárová VY_32_INOVACE_09_VIRY, ANTIVIRY Příjemce: ZŠ Břidličná, okr. Bruntál Komenského BŘIDLIČNÁ Doporučeno pro: 6. ročník Předmět:
Internet (služby Internetu, WWW) Služby Internetu WWW (World Wide Web) – dnes nejrozšířenější služba; spoustě lidí splývá s Internetem jako takovým WWW.
Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Mgr. Lubomír Stepek Anotace Prezence slouží k seznámení se zásadami bezpečné.
Počítačová bezpečnostPočítačová bezpečnost -je obor informatiky, který se zabývá zabezpečením informací v počítačích (odhalení a zmenšení rizik spojených.
ANTIVIROVÉ PROGRAMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Bezpečný počítač.
9. Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
BEZPEČNOSTNÍ RIZIKA INTERNETU
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kurz přežití na Internetu
SOFTWARE II Aplikační software.
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Bezpečnost práce s počítačem
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar
Autor: Dominika Vycpálková
Transkript prezentace:

III/2 8.ABC XVII

Informatika prevence, bezpečnost, zabezpečení, ochrana, údržba, aktualizace, update, brána firewall, antivir, malware, počítačová nečistota, infekce 8. ročník Ing. David Pixa Malware: Zabezpečení a prevence

Prevence A KTUALIZOVANÝ SOFTWARE B RÁNA F IREWALL A NTIVIROVÁ OCHRANA Z ODPOVĚDNÝ PŘÍSTUP UŽIVATELE

Aktualizovaný software • Stahování a instalace nejnovějších – aktualizačních balíčků – bezpečnostních záplat Pravidelně aktualizujte svůj operační systém i ostatní programy! Pravidelně aktualizujte svůj operační systém i ostatní programy!

Brána F IREWALL Brána firewall pomáhá zabránit útočníkům a škodlivému softwaru v přístupu k počítači prostřednictvím sítě nebo Internetu. Kontroluje důvěryhodnost spojení a na základě nastavených pravidel může povolit či zablokovat přístup. (Internet)

Antivirový program + Antispyware  Software určený k identifikaci a zneškodnění malwaru. Antivirový program a jeho virovou databázi je třeba pravidelně aktualizovat, aby byl schopen odhalit i nejnovější hrozby!  Detekuje podezřelé aktivity programů, který mohou značit infekci.  Prozkoumává a analyzuje data, zda se nějaká jejich část neshoduje s některým ze známých virů, které má antivirus v databázi.  Jednou začas je vhodné provést podrobný test všech souborů počítače (takový test může trvat i několik hodin).  Na trhu jsou dostupné komerční antivirové programy, za něž se platí, nebo programy určené pro osobní a nekomerční použití, které mohou být zdarma. Ty komplexnější mají integrovaný i antispyware.

Antivirový program vs. Infikovaný soubor A.Pokud je to technicky možné, pokusí se infikovaný soubor opravit („vyléčit“) odstraněním viru. B.Umístí infikovaný soubor do karantény, aby jej nešlo dále používat a virus se nemohl dále šířit. C.Smaže infikovaný soubor (i s virem).

Zodpovědný přístup uživatele 1.Nikdy nespouštějte soubory a neinstalujte programy, o kterých nevíte, co jsou zač a z jakého zdroje pochází. 2. y z neznámé adresy, obsahující přílohu, vůbec neotvírejte a ihned je smažte. 3.Při práci na internetu se raději vyhněte pochybným webům a neotvírejte odkazy na neznámý obsah. 4.Neignorujte systémová hlášení a neklikejte bez rozmyslu na, O K, A NO, P OVOLIT, S PUSTIT, P ŘIJMOUT, P ŘÍŠTĚ JIŽ NEZOBRAZOVAT, apod.

Zdroje Bezpečný internet | Slovník [online]. Bezpečný internet.cz. [cit ]. Dostupné na WWW: Prevence: Find Icons. [online]. Image by Icons-Land. Dostupný z WWW: Update (XP): Melbek Technology Ltd. [online]. Dostupný z WWW: Update (W7): IT-Svět.eu. [online]. Image by Microsoft. Dostupný z WWW: Firewall: Wikimedia Commons. commons.wikimedia.org [online]. Image by Bruno Pedrozo. Dostupný z WWW: Antivirus: Find Icons. [online]. Image by Dimension Of Deskmod. Dostupný z WWW: Screenshoty z operačního systému: Microsoft Windows XP Professional, Verze 2002, Service Pack 3