Pokusy s bílými (a jinými) svítivými diodami:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
„Zelená energie“ Skupiny ČEZ
Advertisements

Bio-interakce polovodičových nanokrystalů
Elektromagnetické vlny
Světelná technika Světelné diody.
Vedení elektrického proudu v látkách I
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Žárovky.
Osram - nabídka sortimentu
referát č. 20: ČINNOST LASERU
LED tiskárna barevná Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí LED diod resp. práškového toneru. Využívají se celkem čtyři tonery (tři barevné,
KEE/SOES 10. přednáška Moderní technologie FV článků Umělá fotosyntéza
Polovodiče ZŠ Velké Březno.
SVĚTELNÉ VLNY.
Prezentace 2L Lukáš Matoušek Marek Chromec
LCD (Liquid crystal display). Základní informace Tenké a ploché zobrazovací zařízení skládající se z omezeného (velikostí monitoru) počtu barevných nebo.
Elektrický proud v látkách
Polovodiče Filip Kropáček, ME4A.
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_601_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Světlo.
PERIFERNÍ ZAŘÍZENÍ ZOBRAZOVACÍ JEDNOTKY OLED – základní principy
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 07.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vendula Smékalová VŠLG
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Světelná technika Světelné diody.
Technika a technické vzdělávání Dalibor Valenta
Vývoj hvězd, Supernovy, černé díry
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vznik přechodu P- N Přechod P- N vznikne spojením krystalů polovodiče typu P a polovodiče typu N: “díra“ elektron.
Mikroskopické techniky
SVĚTELNÉ JEVY ROZKLAD SVĚTLA VY_32_INOVACE_16 - ROZKLAD SVĚTLA.
Rozklad světla optickým hranolem, barvy
Displeje.
Rozklad světla optickým hranolem
Lom světla Oskar Takáč Stanislav Ječmínek. informace Lom neboli refrakce je přechod světla rozhraním dvou optických prostředí, při kterém se paprsek láme.
TELEVIZOR.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Název úlohy: 2.14 Barvy světla
Světelná technika Světelné diody.
Demonstrace hybnosti fotonu (anebo ne?)
ZF2/5 Polovodičové optické prvky
Spektroskopická analýza zdrojů světla
Zdroje světla.
GYMNÁZIUM ALOISE JIRÁSKA, LITOMYŠL, T. G. MASARYKA 590 Šablona: III/2 Číslo vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_4-089 Předmět: Fyzika, Fyzikální seminář.
confocal laser scanning microscope (CLSM)
Aplikace rentgenfluorescenční analýzy při studiu památek Z.Ferda, T.Kulatá, L.Bandas Rentgenfluorescenční analýza je fyzikální metoda, pomocí které snadno,
SVĚTELNÁ ENERGIE. Vznik světelné energie Jaderná energie ve Slunci se mění na světelnou energii, tu zachytí solární panely, ze kterých vychází elektrická.
Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum ověření ve výuce: Ročník:
MĚŘENÍ LED RNDr. Zuzana Karafiátová MĚŘENÍ LED Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření:
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky LED osvětlení.
VY_52_INOVACE_04_12_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Zářivková svítidla 1.
Základy úpravy digitální fotografie Úprava vyvážení bílé.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Barva těles. Barva neprůhledného tělesa je určena tím, jakou složku bílého světla těleso odráží a jakou pohlcuje. Žlutý citrón odráží žluté světlo, ostatní.
Země a život, vývoj života
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
confocal laser scanning microscope (CLSM)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
Světelná technika Světelné diody.
Fyzika 2.D 17.hodina 01:06:36.
Optická litografie Hybatel digitální revoluce
Elektrický proud Elektrické napětí Vodiče a izolanty
Transkript prezentace:

Pokusy s bílými (a jinými) svítivými diodami: Foto- a elektro-luminiscence jako základ revoluce v osvětlování Jan Valenta katedra chemické fyziky & optiky, Matematicko-fyzikální fakulta UK. Praha

Stručná historie LED 1962 - první červená LED na bázi GaAsP – Nick Holonyak, GE (v souvislosti s prvním diodovým laserem) 1969 – první žlutá LED pomocí dopování GaAsP dusíkem – G. Craford, fy Monsanto (USA) 70. léta - první zelená LED (Bell Labs či Monsanto?) 80. léta - první superjasné červené LED na bázi heterostruktur H. Kroemer (NC 2000) 1992 – Šuji Nakamura ve fy Nichia Chemicals stvořil první super-jasnou modrou LED na bázi GaN/InGaN 12. listopadu 1993 - oznámeno uvedení modré LED na trh - tisková konference fy Nichia v Tokiu = začátek revoluce osvetlovací techniky 1995 – bílá LED – S. Nakamura a kol. fy Nichia, Japonsko. N. Holonyak Literatura: I. Pelant a J. Valenta: Luminiscenční spektroskopie II., Academia, Praha 2010. J. Valenta: Křemíkový laser nebo laser na křemíku, Čs. čas. fys. 2010 I. Pelant a J. Valenta: Studené světlo – Luminiscence doma a v laboratoři, Academia, v recenzním řízení J. Valenta a I. Pelant: Doba LEDová, článek pro Vesmír, zasláno Š. Nakamura

LED = nejúčinnější elektrický světelný zdroj rok uvedení na trh [J. Valenta a I. Pelant: Doba LEDová, článek pro Vesmír, zasláno.]

Haitzův zákon podle vzoru Moora fascinující možnosti rozvoje technologie polovodičové mikroelektroniky vystihnul G. Moore svým známým zákonem (1965) o zdvojnásobení hustoty integ. obvodů každých 1,5 roku. podle jeho vzoru proslovil R. Haitz z fy Agilent zákon o vývoji LED světel roku 2000. Haitzův zákon: Maximální světelný tok z jedné LED lampy se zvyšuje 20× za deset let a zároveň se snižuje cena za lumen 10× za deset let. → naděje na opakování „polovodičové vítězné strategie“ u LED svítidel. [J. Valenta a I. Pelant: Doba LEDová, článek pro Vesmír, zasláno.]

Názvosloví pro LED světla !?! Krajně nevhodný název „LED žárovka“ by bylo dobré nahradit výstižnějším a hezčím. Navrhuji LUMIDKA (vystihuje princip = elektro- a foto-luminiscence = studené světlo !!!, navazuje na hezké názvy světel. zdrojů: svíčka, žárovka, doutnavka, karbidka, zářivka, ...)

Princip a struktura bílé LED Luminofor – nejčastěji YAG:Ce (yttrito hlinitý granát s příměsí céru) [J. Valenta a I. Pelant: Doba LEDová, článek pro Vesmír, zasláno.]

RGB diody – možnost „ladění“ barev Chromatický diagram CIE 1931 Nevýhoda RGB LED osvětlení: - pokud není třeba měnit barvu světla, jsou zbytečně komplikované a drahé Super-jasné plnobarevné displeje (jedna z hlavních motivací při hledání modré LED) Pozor! LED televize jsou LCD monitory s LED podsvícením! [I. Pelant a J. Valenta: Studené světlo ..., Academia, v recenzi]

RGB diody – dříve nerealizovatelná „kouzla“ RGB sprcha „vlnovodná“ s „hydroelektrárnou“ Simulace proměny okolního světla na palubě letounu Boeing 777

Základy práce s LED Možné úkoly: proměření závislosti prahového napětí na barvě světla – souvislost s energií fotonu v eV l[nm] = 1239.511 / E[eV] (hc/e) [I. Pelant a J. Valenta: Studené světlo ..., Academia, v recenzi]

Monochromatické LED Výběr LED v oblasti UV-NIR z nabídky Roithner Lasertechnik, Vídeň - pološířka spektra bývá kolem 20 nm, závisí na struktuřě LED Prahové napětí a energie fotonu nemusí zcela „sedět“ – jeden z důvodů je složitější stavba moderních LED = polovodičové heterostruktury

LED „destrukce“ LED v korkovém špuntu seříznutí „čočky“ LED odleptání epoxidového obalu - např. páry acetonu (položit na topení na mnoho dnů) - velmi často je to destruktivní pro funkci LED, ale umožní pozorovat skladbu LED mikroskopem a pod. LED v korkovém špuntu seříznutí „čočky“ LED výhodné je řezat „chráněnou“ LED v obalu (např. plexisklo) - vyleštění – série brus. papírů, plsť, jelenice - někdy dojde k poškození kontaktů uvnitř (Au drátky)

Konstrukce „bílé“ LED z modré – SOČ A. Raichlová Experimenty v rámci SOČ: A. Raichlová: Použití nanokrystalického křemíku jako luminoforu v bílých LED diodách, Praha 2009. 1 - Seříznutí „čočky“ z modré LED diamant. kotoučkem a vyleštění plochy řezu. 2 – Rozpuštění kousků plexiskla (PMMA) v chloroformu a přidání luminoforu. Postupné nakapávání na LED pro „vyvážení“ výsledné barvy. (Zde luminiskující prášek PSi – příliš červený – výsledné spektrum je „růžové“) „zaklopení“ lumin. vrstvy původní „čočkou“.

Výroba „bílé“ LED z modré – SOČ A. Raichlová Experimenty v rámci SOČ: A. Raichlová: Použití nanokrystalického křemíku jako luminoforu v bílých LED diodách, Praha 2009. Jiné umístění luminoforu vyměnitelná „čepička“ PMMA s luminoforem zatuhlé na dně plastové zkumavky (ependorfky)

Výroba „bílé“ LED z modré – kde vzít luminofor? snížení množství fluorescenční barvičky vymytím ethanolem Extrakce ze zvýrazňovače do vody nebo etanolu. Ladění spektra vymýváním barvičky (hodnocení „okometricky“ nebo spektrometrem, alespoň CDéčkovým)

Optické „soustavy“ s LEDkami a lumidkami Parabola s pokoveným povrchem nebo plastová s totálním odrazem (zde) + růžová LED – zlepšení koncentrace luminiscence, která je emitována všemi směry Vlnovodné efekty – skleněné regály v obchodech s lumidkovým pásem na zadní hraně – totální odraz – světlo je vidět jen z konce – hrany desky Jiné vlnovody - viz sprcha Závěr – Lumidky zřejmě brzy nahradí ostatní druhy elektrických svítidel, proto by studenti měli chápat jejich princip a rozdíl oproti žárovce nebo zářivce. LED světla jsou užitečná k demonstraci řady optických jevů: fotoluminiscence, vlnovedení atd.

Ať žije doba LEDová! Zdar studenému světlu! Světluška menší ♀, Mnichovice 2013