19.9.20061 Pojištění úvěrů pro české investice v zahraničí Nový produkt dle VPP „If“ pro investiční úvěry poskytnuté finančními institucemi.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Podpora ČEB českým exportérům při vývozu mimo Evropskou unii Seminář Export mimo Evropskou unii, jak na to? Brno, Výstaviště BVV 16. září 2009.
Advertisements

Financování Vniřní a vnější. Vnitřní financování  Důvody:  Větší hospodářská a finanční nezávislost  Lepší likvidita  Lepší přístup k úvěrům  Menší.
Fórum 2013 Hledání investičních příležitostí v Evropě a Asii a možnosti jejich financování Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR Ing. Miloslav.
Individuální a originální řešení Vašich potřeb Pojišťujeme rizika vývozních úvěrů ve stovce zemí světa.
Úvěrové operace.
EXPORTNÍ GARANČNÍ A POJIŠŤOVACÍ SPOLEČNOST, A.S. září 2011.
Spolehlivý finanční partner exportu
Festival exportu 18. června 2014
Investiční společnosti a podílové fondy
Jak podpořit exportní výkonnost českých firem – exportní financování
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám" Projekt: Škola pro život Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: C.
Nové prvky v úvěrovém pojištění Ing. Pavol Parízek.
Investiční projekty v energetice za účasti exportního financování
Další směry rozvoje činnosti EGAP „Změny pojistných produktů“ JUDr
Michal Pluta Česká spořitelna, a.s. IX / 2008
Aktuální úpravy pojistných produktů EGAP JUDr. Miroslav Somol, CSc.
Pojištění exportu - EGAP 2009/10 Ostrava,
EXPORTNÍ GARANČNÍ A POJIŠŤOVACÍ SPOLEČNOST, a. s. TISKOVÁ KONFERENCE EGAP 31. ledna 2005.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
pro integrovaný projekt
Praktické zkušenosti s pojištěním úvěrů na investice v zahraničí JUDr. Miroslav Somol, CSc. MSV Brno
Pojištění „If“ - základní principy, dosažené výsledky
Vodičkova 34, P.O. BOX 870, Praha 1, tel.: , Cesta k novým trhům Klíčový partner.
Nové směry v úvěrovém pojištění EGAP Nové směry v úvěrovém pojištění EGAP Ing. Pavol Parízek.
STÁTNÍ PODPORA ČESKÉHO VÝVOZU NA UKRAJINU PREZENTACE EGAP Martin Ďurina.
Nové výzvy a zkušenosti v úvěrovém pojištění MSV Brno 2007 Pavol Parízek Generální ředitel EGAP.
Podpora exportu - role komerčních bank
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Pojišťovnictví Regulace a dohled Ing. Dalibor Pánek
Rizika mezinárodního obchodu
OPATŘENÍ EGAP NA PODPORU EXPORTU 3 OBSAH POSLÁNÍ, HLAVNÍ ÚKOLY A SMĚRY ČINNOSTI OPATŘENÍ KE ZLEPŠENÍ PODMÍNEK POJIŠTĚNÍ NOVÉ POJISTNÉ PRODUKTY.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Program Inostart.
Označení materiálu: VY32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_03 Název materiálu: CIZÍ A VLASTNÍ ZDROJE Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Co jsme udělali pro zlepšení spolupráce s exportéry Ing. Karel Pleva, MBA.
EGAP – ZÁKLADNÍ PILÍŘ STÁTNÍ PODPORY EXPORTU XIV. Exportní fórum Jan Procházka.
Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
Nominální a reálná úroková sazba
Petráčková Jozová Cézová
JHK a její podpora začínajícím podnikatelům JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA.
KAPITOLA 11: AKTIVNÍ BANKOVNÍ OBCHODY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Podnikové finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Ostatní finanční zprostředkovatelé a subjekty působící na finančním trhu.
1 Bankovní úvěrové analýzy Banky, úvěrové produkty Průběžný test 1 OtázkyJméno:……………………………………….Skupina:……………………………………. Datum:
Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/ Nové trendy v investování.
Teritoriální setkání Arménie Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
Teritoriální setkání Švédsko Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
Financování firmy Zajištění finančních prostředků.
1 VÁCLAV TOMANDL FACTORING KB Factoring partnerem exportu Ostrava,
Základní fakta o ČEB (1/2) Česká exportní banka, a.s. (ČEB, a.s.) je specializovanou bankovní institucí, která tvoří nedílnou součást státní proexportní.
FINANČNÍ GRAMOTNOST ÚVĚROVÉ SLUŽBY BANK 1. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Opatření EGAP ke zlepšení podmínek pojištění 3 EGAP založen v roce 1992 specializovaná státní úvěrová pojišťovna pojišťování teritoriálních a tržně nepojistitelných.
Teritoriální setkání Brazílie Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Teritoriální setkání Singapur Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Finanční gramotnost v praxi Ing. Ludmila Tkáčová CZ.1.07/3.1.00/
Dny Latinské Ameriky: BRAZÍLIE Česká exportní banka Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků
Druhy bank. Obchodní banky (komerční) Hypoteční banky Úvěrová a spořitelní družstva (kampeličky) Banky se speciálními funkcemi.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
ČMZRB čtvrtstoletí podpory podnikání v ČR
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
Exportní konference Praha, 15. listopadu 2012
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
Aktivní bankovní operace – úvěry
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
Vládní program na podporu exportu
ICC - Teritoriální setkání Island
ČMZRB a podpora podnikání v ČR
Dohled v pojišťovnictví pojištění úvěrových rizik
Transkript prezentace:

Pojištění úvěrů pro české investice v zahraničí Nový produkt dle VPP „If“ pro investiční úvěry poskytnuté finančními institucemi

Úvodní informace Ing. Michal Pravda odbor pojištění investic, záruk a předexportních úvěrů tel.: Obsah: 1.Název 2.Cíle 3.Základní principy 4.Schéma vztahů 5.Charakteristika a účel úvěru 6.Riziko kryté pojištěním 7.Požadavky EGAP na podklady k hodnocení rizika 8.Perspektiva produktu

Název nového produktu - I f Iinvestice českých právnických osob v zahraničí ffinancování, tj. úvěr poskytnutý s cílem využití pro zahraniční investici

Cíle pojištění úvěrů pro investice •snaha motivovat a podpořit české investice •trend růstu českých investic v zahraničí a jejich financování •přizpůsobení znění VPP a PS povaze předmětu pojištění •splnění požadavků Basel 2

Základní principy a podmínky pojištění If pojištěná je finanční instituce příjemcem úvěru je buď zahraniční společnost, nebo investor komerční rizika jsou pojištěna vždy ručení investora bance investor ovládá zahraniční společnost částečné financování pořízení investice, případně i provozního kapitálu z vlastních zdrojů investora nepojistitelné obory: zbraně, hazardní a vysoce spekulativní projekty, výroba omamných a psychotropních látek projekt nemá významný negativní vliv na životní prostředí

Schéma vztahů při pojištění úvěru na investice 1 1.Založení zahraniční společnosti 2.Pojistná smlouva typu „I“ 3.Pojistná smlouva typu „I f“ 4.Úvěr na financování investice (přímo zahraniční společnosti - 4a nebo přes investora - 4b ) 5.Investor ručí bance za splacení úvěru zahraniční společností v případě komerčních rizik 6.Případné odškodnění banky (nesplacení úvěru) 7.Případné odškodnění investora (politická rizika) InvestorInvestor 3 4b 4a 7 ZahraničníspolečnostZahraničníspolečnost BankaBanka 2 6 4b 5

Charakteristika a účel úvěru na investice, předmět pojištění dlouhodobý úvěr se splatností nad 3 roky (neplatí pro úvěr na provozní financování) účel úvěru: –pořízení investice investorem –pořízení dlouhodobého hmotného, nehmotného nebo finančního majetku zahraniční společností –provozní financování zahraniční společnosti na předem odsouhlasené a kontrolovatelné účely se zajištěnou návratností úvěru předmět pojištění: pohledávky pojištěné banky za dlužníkem z poskytnutého úvěru na investice včetně úroků a poplatků

Riziko kryté pojištěním If pojištěné riziko: nesplacení úvěru dlužníkem v důsledku komerčních resp. i politických rizik (jsou-li připojištěna) automaticky kryto kurzové riziko (bez navýšení pojistné sazby) komerční rizika: základní pojištění –platební neschopnost dlužníka (konkurz, vyrovnání apod.) –platební nevůle dlužníka (odepření splatit úvěr bez právního důvodu)

Připojištění teritoriálních rizik 4 typy teritoriálních rizik: •nemožnost konverze a transferu splátek do ČR •vyvlastnění bez odpovídající kompenzace •politické násilné činy včetně terorismu •porušení smluvních závazků pojištěný si může zvolit jako připojištění i jednotlivá politická rizika (s výjimkou porušení smluvních závazků - jen v kombinaci s ostatními politickými riziky) do teritorií se zvýšeným TR bude EGAP požadovat připojištění teritoriálních rizik

Požadavky EGAP na podklady pro hodnocení rizika projektu od banky: –její hodnocení rizikovosti investora a investičního projektu •může být zpracováno i jiným subjektem, banka však za takovou analýzu odpovídá, jako kdyby ji zpracovala sama od investora: –standardní podklady k analýze investora –feasibility study resp. business plán investice –další podklady podle seznamu EGAP, pokud již nejsou součástí feasibility study

Perspektiva nového produktu současný trend na straně investorů: –nárůst zájmu o investování –nárůst počtu i objemu realizovaných a plánovaných investic českých podnikatelů v zahraničí –dlouhodobý nedostatek vlastního kapitálu českých investorů na investice v zahraničí na straně bank: –rostoucí schopnost a ochota nabídnout poskytovat investiční úvěry se splatností odpovídající návratnosti investičních projektů –nově získávané zkušenosti s financováním investic –možnost mít na úvěry pojištěné „If“ nulovou rizikovou váhu  očekává EGAP velmi dobrou perspektivu produktu „If“