Poplatky za systémové služby - změny v roce 2002.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Advertisements

Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
PRAŽSKÁ ENERGETIKA, a.s. PRE v nové situaci 11. září 2003 Ing. Drahomír Ruta.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR Setkání starostů Středočeského kraje, Poděbrady
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Oprávněný zákazník na liberalizovaném trhu s elektřinou v ČR
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
DOPADY NEKOORDINOVANÉHO ROZVOJE FOTOVOLTAIKY 2. listopadu 2009 Praha, Centrum energetického poradenství PRE Tisková beseda ČSRES.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Liberalizovaný trh s elektrickou energií
Lokální distribuční soustavy, data pro IS operátora trhu
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Ceny a tarify v odvětví elektroenergetiky v roce 2007 Seminář AEM Cenová úroveň elektřiny a služeb pro rok 2007 EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje.
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Účast SVSE v pracovní skupině cenotvorby regulovaných cen v elektroenergetice při EGÚ Brno v roce 2006 Ing. Petr Matuszek Seminář SVSE Přerov 18. října.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Předávání dat a komunikace s OTE
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
1 Cenová úroveň roku 2004, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Účast SVSE v pracovní skupině cenotvorby regulovaných cen v elektroenergetice při EGÚ Brno, požadavky na změny cenového rozhodnutí pro rok 2007 Ing. Petr.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Liberalizace energetiky a její vliv na PRE
1 ENERGETICKÁ LEGISLATIVA NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Účast SVSE v pracovní skupině při EGÚ Brno, požadavky a výsledky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM – SVSE Praha 3. listopadu 2005.
1 Sdružení velkých spotřebitelů energie Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky z pohledu dominantního výrobce ČEZ, co odběratelé mohou očekávat, jak.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Typové diagramy dodávek – současný stav, praktická aplikace Ing
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
SUBJEKT ZÚČTOVÁNÍ A OBCHODNÍK
ENA s.r.o. – energetické analýzy ŘÁDY PROVOZOVATELŮ Význam a základní obsah Ing. Vladimír Ing. Zdeněk
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Požadavky a výsledky SVSE v oblasti elektroenergetiky, stěžejní úkoly pro další období Ing. Petr Matuszek Seminář AEM – SVSE Praha 6. března 2008.
Praha, 10. prosince Sdružení automobilového průmyslu TP „Vozidla pro udržitelnou mobilitu“ (stručná informace) Ing. Vladimír Volák, člen Představenstva.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady z pohledu roku 2005 Martin Kašák Energetický regulační úřad 7. října 2004.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
Zkušenosti z otevřeného trhu z pohledu ERÚ - novelizace vyhlášky 373 Stanislav Trávníček AEM.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
Model strategie marketingového mixu
ENA s.r.o. – energetické analýzy MODEL TRHU S PLYNEM Ing. Vladimír Ing. Zdeněk Praha.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Žofínské fórum Co ohrožuje energetickou bezpečnost ČR? Priorita – bezpečnost dodávek 18. února 2016.
Pojďme společně podpořit rozvoj meziobecní spolupráce v ČR.
1 Pracovní skupina elektro, výsledky roku 2013, požadavky na změny pro rok 2015 Petr Matuszek Seminář SVSE Praha 18. března 2014.
1 Elektroenergetika – legislativa, cenová rozhodnutí ERÚ, požadavky na změny pro rok 2013 Petr Matuszek Seminář SVSE Brno 30. října 2012.
Poradenství pro řízení marketingu a odbytu
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Jaromír Jech Svaz měst a obcí ČR
Transkript prezentace:

Poplatky za systémové služby - změny v roce 2002

AGENDA • Definice problému • Negativní důsledky stávajícího řešení • Návrh řešení • Komunikační strategie • Spolupráce s ERU a SPD • Dosažené řešení

Definice Systémové Služby (SyS) - §6 vyhl. 373/2001 Diskutováno: U závodních energetik se jedná o platbu za zajištění dodávky elektřiny při výpadku vlastního zdroje. Jedná se o lokální distribuční síť, kdy výrobce dodává odběratelům bez použití přenosové soustavy či REAS.

Definice OUTSOUCRING - aliance se strategickým partnerem za účelem plného soustředění se na hlavní podnikání, převedení podpůrných oblastí specialistům. Nejedná se o prodej aktiv za účelem řešení složité finanční situace podniku!

Definice Cenové rozhodnutí ERU č.1/2002 určuje výši poplatků za systémové služby … Kč/MWh REAS Legenda barev: ModráPrůmyslový podnik Červená Nezávislý výrobce Zelená Třetí odběratel ČernáREAS

Stávající přístup • Elektřina ze závodních energetik spotřebovaná v závodě je zpoplatněna SyS 58Kč/MWh • V případě outsourcingu závodní energetiky je lokální výroba zpoplatněna jako odběry z REASů, tedy 158Kč/MWh Průmyslové podniky jsou omezovány ve strategickém rozhodování o svém podnikání.

Návrh řešení • Kvalita ani kvantita čerpaných SyS se outsourcingem nemění. • Odstranit rozhodnost vlastnických vztahů mezi výrobcem a odběratelem v lokální DS na výši poplatků za SyS. • Lokální výroba by měla být vždy zpoplatněna nižší sazbou za SyS.

Návrh řešení Upravit textaci cen. rozh. ERU č.1/2002, §4 odst.1, písm. c): „ … vyrobené výrobcem … a dodané přímo odběrateli bez použití přenosové soustavy nebo regionální distribuční soustavy …“

Komunikace • Konzultace s velkými odběrateli (Škoda Mladá Boleslav, Škoda Plzeň, Chemopetrol atd.), Sdružením velkých spotřebitelů energií, Asociací energetických manažerů a Svazem Průmyslu a Dopravy. • Ověření právního stanoviska - Glaztová & Co. • Žádost na SPD o iniciaci změny legislativy

Spolupráce s ERU • Konzultace s ERU - představení problému, zdůvodnění, návrh řešení. Jednání SPD + Ing. Brychta • Dohoda o vypracování nezávislé studie - Ing. Vacík, QTA, ověření řešení v rámci EU • Pracovní jednání s ERU - Ing. Němeček, Ing. Fraňo

Dosažené řešení • ERU akceptoval navrhované řešení a navrhl potřebné legislativní změny • ERU projednal navrhované změny s EGU a ostatními zainteresovanými • Od bude lokální výroba bez ohledu na vlastnické vztahy zpoplatněna SyS 58Kč/MWh

Květen 02 Identifikace problému konzultace s ERU Zadána studie Vypracována studie Analýza, příprava Řešení přijato ERU