Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února 2006. Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NEJČASTĚJŠÍ POCHYBENÍ ZADAVATELE při zadávání veřejných zakázek
Advertisements

Veřejné zakázky a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Dohled nad zadáváním veřejných zakázek v České republice
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY NOVELA ZÁKONA O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH Navrhované změny stav k Mgr. Mgr. Vlastimil Fidler.
Veřejné zakázky Antonín Polický. Úvod • Máme dvě možnosti, jak systém veřejných zakázek (VZ) koncipovat: 1.Jako systém proti „gaunerům“ 2.Jako systém.
Úspěšné podání nabídky a obrana při vyloučení zadavatelem
Elektronické zadávání veřejných zakázek
Mgr. David Mlíčko odbor veřejného investování
Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Liberec, 19. května 2008.
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha - Bratislava JUDr. Michal Špinar advokát.
Realizace projektu - ČR Centrum pro regionální rozvoj.
1 VÝHODY A RIZIKÁ PPP Transparency International Slovensko Právna regulácia a hlavné riziká PPP v Českej republike Jan Krofta Dáňa, Pergl & Partners, advokátní.
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha - Bratislava
1 NOVÝ ZÁKON O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH 40/2004 Sb., o veřejných zakázkách účinnost: prováděcí vyhlášky: 239/2004 Sb. - zadávací dok. stavby 240/2004.
Směrnice Rady Libereckého kraje č. 3/2006 k zadávání veřejných zakázek Libereckým krajem a jím zřizovanými příspěvkovými organizacemi Liberec, 9. dubna.
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky schválila v listopadu 2011 Poslanecká sněmovna ve třetím čtení přijala dlouho očekávanou novelu zákona o.
Zadávání veřejných zakázek. Právní úprava zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, transponuje evropské směrnice v současnosti je v mezirezortním.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
ZÁKON 139/2006 O koncesních smlouvách a koncesních řízeních (koncesní zákon)
Veřejné zakázky aneb o čem je nový zákon č. 137/2006
1 Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/ Vdělávání v oblasti veřejných zakázek dle postupu uvedeného v Příručce pro příjemce Ing. Jan Weigel, lektor VŘ.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Robert Páleník
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
ZÁKON O ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK
ROP NUTS II SEVEROVÝCHOD
Veřejné zakázky Robert Páleník Tento studijní materiál vznikl jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Podpora odborných praxí.
Nový zákon o zadávání veřejných zakázek – změny v oblasti elektronizace veřejných zakázek a uveřejňování informací Praha,
Transpozice směrnice 2003/98 o opakovaném použití informací veřejného sektoru Mgr. David Kotris konference - Pět let činnosti Nemofora
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR JUDr. Jana Nedvědická Odbor práva veřejných zakázek a koncesí MMR ČR Zákon o veřejných zakázkách – možnosti společensky.
Evropské Aspekty Veřejných Zakázek a Koncesí Praha, Petr Wagner, DG MARKT.
Výběr dodavatele, veřejné zakázky. Legislativa, informace Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Důležité.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Autoři: Ing. Martin Polák Výhody e-tržišť z pohledu dodavatele.
Vodohospodářská infrastruktura a veřejné zakázky Vlastimil Fidler Ministerstvo pro místní rozvoj.
Seminář pro žadatele k 14. výzvě IROP „Infrastruktura pro předškolní vzdělávání“ a 15. výzvě „Infrastruktura pro předškolní vzdělávání pro sociálně vyloučené.
Administrace veřejných zakázek elektronicky.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Mgr. Jan Sixta Veřejné zakázky od 1.dubna 2012 zásadní změna k lepšímu?
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazné postupy pro.
Pravidla pro zadávání veřejných zakázek pro přímo řízené organizace na MZ ČR Ing. Mgr. Zdeňka Zatloukalová.
Seminář pro žadatele k 3. výzvě IROP „Regulační plány“ a k 9. výzvě IROP „Územní studie“ Zadávání a kontrola veřejných zakázek , Brno.
Zastoupení zadavatele – ano - ne Konference: Elektronizace veřejných zakázek Pořadatel QCM s.r.o. Hotel Barcelo, Praha, Ing. Miroslav Jeništa.
Postup při zadávání VZ - Příspěvkové organizace Kompetence k rozhodování o nákupu věcí, služeb a stavebních prací Rozsah Číslo usnesení Rady ÚK z
O ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK
Přednáška č. 9 Hodnocení veřejných zakázek Úvod do veřejných zakázek a věcné hodnocení Ladislav Kavřík
Seminář pro žadatele k 34. a 35. výzvě IROP „Sociální bydlení (pro SVL)" Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Projekt „Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje Reg.č. CZ.1.07/1.1.00/ Zadávání veřejných zakázek Ing. Jana Nedrdová Ústí nad Labem,
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP Mgr. Vlasta Buřinská Oddělení veřejných zakázek OPŽP Státní fond životního prostředí ČR.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Seminář pro žadatele k 25. výzvě IROP „KNIHOVNY"
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zákon 417/2009 Sb. Mgr. Pavel Herman.
Veřejné zakázky aneb o čem je nový zákon č. 137/2006
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Novelizace Zákon č. 417/2009 Sb. a č. 179/2010 Sb. a další novelizace
Veřejné zakázky vybrané kapitoly
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP
Seminář pro žadatele k 21. výzvě IROP „MUZEA"
Korupce při veřejných zakázkách v ČR a SR
Seminář pro žadatele k 29. výzvě IROP „Rozvoj sociálních služeb"
Pochybení při zadávání veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Změny v oblasti dohledu nad zadáváním veřejných zakázek a koncesí
Seminář pro žadatele k 72. výzvě IROP „Cyklodoprava II"
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Veřejné zakázky Robert Páleník
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Transkript prezentace:

Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února 2006

Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava

ObsahObsah  Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení (navrhovaná právní úprava pro oblast PPP projektů)  Platný zákon o veřejný zakázkách a praktické problémy při jeho uplatňování  Nový zákon o veřejných zakázkách

Projekty PPP v České republice  Projekty PPP  Co jsou to projekty PPP? (základní znaky PPP projektů)  PPP projekty v České republice (historie a současnost, vývoj legislativního procesu)  PPP projekty - nová investiční příležitost?

Návrh koncesního zákona Návrh zákona o koncesních smlouvách a koncesním řízení (zákon byl Senátem s pozměňovacími návrhy vrácen k projednání Poslanecké sněmovně) Zákon upravuje podmínky a postup veřejného zadavatele při uzavírání koncesních smluv, a to  postup při uzavírání koncesních smluv, tzv. koncesní řízení  definuje koncesní smlouvu  upravuje dohled nad koncesním řízením

Návrh koncesního zákona Koncesní řízení  Předpoklady pro zahájení koncesního řízení - koncesní projekt a jeho obsahové náležitosti  Průběh koncesního řízení – obdobné užití zákona o veřejných zakázkách  Koncesní smlouvy – definice, druhy, obsahové náležitosti  Dohled nad dodržováním zákona a rozpočtový dohled Ministerstva financí

Koncesní projekt Koncesní projekt vymezuje  Činnosti, které mají být předmětem koncesní smlouvy  Ekonomické podmínky realizace koncesní smlouvy, včetně posouzení její výhodnosti  Právní vztahy vyplývající z realizace koncesní smlouvy Navrhované náležitosti koncesního projektu (návrh vyhlášky Ministerstva pro místní rozvoj) Vztah koncesního projektu ke koncesnímu řízení (předpoklad Zahájení, změny v průběhu koncesního dialogu)

Průběh koncesního řízení  Zahájení  Výzva k podání nabídek  Jednání o nabídkách (koncesní dialog)  Posouzení a hodnocení nabídek  Výběr koncesionáře Související otázky  Obdobné užití zákona o veřejných zakázkách  Hodnota předmětu koncesní smlouvy  Jednání o obsahu koncesní smlouvy, koncesní smlouva a možná variantní řešení  Administrativní a finanční náročnost koncesního řízení, délka koncesního řízení  Obsah koncesního dialogu a jeho vztah ke koncesnímu projektu  Posouzení a hodnocení nabídek

Koncesní smlouva  Definice koncesní smlouvy a její obsahové náležitosti  Druhy koncesních smluv  Vznik koncesní smlouvy a jednání o jejím obsahu

Problémy při zadávání veřejných zakázek  administrativní náročnost zadávacích řízeních  směšování kvalifikačních a hodnotících kritérií  absence úpravy souběhu činností u veřejných zadavatelů  jasná pravidla postupu v jednacích řízeních  omezení počtu zájemců v užším řízení a zrušení zadávacího řízení v případech, kdy si to zadavatel vyhradil  neochota zadavatelů poskytovat po ukončení zadávacích řízení informace o jejich průběhu  formalismus při hodnocení a stanovování kvalifikačních kritérií  blokování výběrových řízení – zákaz uzavřít smlouvu (nemožnost vzdání se námitek)

Nový zákon o veřejných zakázkách Hlavní cíle navrhované právní úpravy:  zjednodušení a zpřehlednění zákona, harmonizace s novými směrnicemi EU  vyjasnění základních pojmů  specifikace jednotlivých zadávacích postupů, jejich zjednodušení  rovnováha mezi transparentností a proporcionalitou  společné nákupní subjekty  soutěžní dialog  princip flexibility zadávání  princip elektronizace procesu zadávání – elektronická aukce a dynamické nákupní systémy

Nový zákon o veřejných zakázkách Reakce na nové zadávací směrnice  směrnice Evropského parlamentu a Rady 2004/17/ES o koordinaci postupů při zadávání zakázek subjekty působícími v odvětví vodního hospodářství, energetiky, dopravy a poštovních služeb („sektorová směrnice“)  směrnice Evropského Parlamentu a Rady 2004/18/ES o koordinaci postupů při zadávání veřejných zakázek na stavební práce, dodávky a služby („klasická směrnice“) Změny provedené v nových směrnicích:  rozsah působnosti sektorové směrnice – liberalizace trhu  elektronické zadávání  upřesnění technických specifikací  kritéria hodnocení – důraz na jednoznačné vymezení  zjednodušení finančních limitů  zavedení jednotného názvosloví  z působnosti sektorové směrnice vyňaty koncese

Zákon o veřejných zakázkách – hlavní změny (zákon vrácen Senátem poslanecké sněmovně s pozměňovacími návrhy)  Definice zadavatelů (veřejný, dotovaný, sektorový, vymezení relevantní činnosti)  Možnost sdružování zadavatelů (centrální zadavatel)  souběh činností  Definice veřejné zakázky (nadlimitní, podlimitní, malého rozsahu)  Nové druhy zadávacích řízení (soutěžní dialog, zjednodušené podlimitní řízení)  Úprava pravidel pro omezování počtu zájemců  Zpřesnění pravidel pro ustanovení a jednání hodnotících komisí  Nová úprava rámcové smlouvy (širší možnost jejího užití)  Dynamický nákupní systém, elektronické aukce, opční právo, soutěž o návrh

Ochrana proti nesprávnému postupu zadavatele  Námitky  Řízení o přezkoumání úkonů zadavatele  Smírčí řízení

PRAGUE Czech Republic BRATISLAVA Slovak Republic