CO JE TO SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství Mojmír Hampl Viceguvernér ČNB Žofínské fórum na téma „České zemědělství“ 10. března 2014.
Advertisements

1 Vliv ekonomické krize na spotřebu energie a na energetické trhy Ing. Ladislav Pelcl, VUPEK-ECONOMY, s.r.o. Hornická společnost podkrušnohorské oblasti.
Změny cen zemního plynu v ČR od 1. dubna 2008 Tomáš Varcop člen představenstva, RWE Transgas, a.s. Pro zákazníky skupiny RWE s kvartálním stanovením ceny.
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Konec recese v ČR? David Marek listopad Přehled témat •Krátké ohlédnutí za dvěma recesemi v rychlém sledu •Jak je na tom česká ekonomika dnes •Pohled.
Trendy finančních produktů ČLFA
Hospodářské cykly a ekonomický růst
Uchazeči o zaměstnání a volná pracovní místa v MSK
NEJLEPŠÍ KVALITOU PENĚZ JE JEJICH KVANTITA KKCG FINANCE Aktivní správa peněžních prostředků ATLANTIK AM Ekonomický zlom – vyfouknutí bublin a jak dál?
Obchodní politika Základní údaje  Prodejní cílovou skupinou TV Nova v roce 2008 jsou „Dospělí 15-54“ „Dospělí 15-54“ znamená osoby ve věku 15.
„Aby peníze sloužily, nikoliv vládly“ Encyklika „Charitas in veritate“ jako reakce na finanční a ekonomickou krizi a proč se o ní u nás moc nemluví.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Český Internet po (uši v?) krizi Marek Antoš. snímek |datum |dokument | 1. Internetové prostředí 2.
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Petr NEČAS ministr práce a sociálních věcí 9. dubna 2008 Bilance dopadů sociálních reforem za rok 2008.
ERP v praxi cestovního ruchu Radim Jančura, generální ředitel, Student Agency Petr Hampl, obchodní ředitel, Asseco Solutions SiS 2010, , Brno.
Makroekonomika a stát VY_32_INOVACE_ Zásahy státu do ekonomiky - Keynesovská teorie - neoklasická (monetaristická) teorie.
Český spotřebitel ve víru úspor Jan Bureš, hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Česká ekonomika ve víru globálního napětí. Jan Bureš l Výhled české ekonomiky l 2 Scénář W opět v centru pozornosti ?
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ VÍTEJTE U NÁS Praha, 27. května 2009.
Druhá mezinárodní konference k finanční gramotnosti Praha, 27. listopadu 2009 Eva Zamrazilová členka bankovní rady ČNB Finanční krize a finanční gramotnost.
Pohyby na finančních trzích Společnost v potížíchKdo pomohl Bear Stearns JP Morgan(březen 2008) Countrywide FinancialBank of America(červen 2008) Fannie.
DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ NA ŠKOLE. ANO, NE?
1 ČLFA se představuje ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  48 členů  cíle prosazovat prostředí vhodné pro finanční produkty (právní, ekonomické)
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
EDITOR BY: SPRESS 15. ledna ledna ledna 2015.
1. Ekonomie jako společenská věda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM září 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Opakování - Powerpoint.
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
Makroekonomie I ( Cvičení 6 – Hospodářské cykly a ekonomický růst)
XII. Celostátní finanční konference Svaz měst a obcí ČR POKLES EKONOMIKY A DOPAD NA HOSPODAŘENÍ OBCÍ Pavel Bém Primátor hl. m. Prahy
Hospodářský cyklus. Ekonomický růst.
Světová hospodářská krize
Velká hospodářská krize
Makroekonomické ukazatele
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Mobilový průmysl v ČR Automobilový průmysl v ČR Souhrnné výsledky za rok 2009 Ing. Martin Jahn, prezident Sdružení AP Brno, 3. června 2010 SDRUŽENÍ AUTOMOBILOVÉHO.
Aktuální krize zdravotnictví
Současný vývoj koruny k euru a dolaru Aneta Pospíšilová.
Inflace VY_32_INOVACE_ Inflace = všeobecný růst cen, tedy růst tzv. cenové hladiny - inflace se zjišťuje (míra inflace) porovnáním cen vybraných.
Zadání případové studie
Podzimní a zimní měsíce
SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSK Á KRIZE SVĚTOVÁ.
Hofmanová Dagmar Kučerová Eva GardenServices 1.
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
Zpomalení růstu na Západě a souvislosti s vývojem ČR Pavel Kohout Property Index, Partners for Life.
Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_50_Měsíce v roce AUTOR: Mgr. Zdeňka Buchtelová ROČNÍK, DATUM:
Ing. Jan Mládek, CSc. Ministr Vývoj české ekonomiky 11.
Světová hospodářská krize Název sady materiálů: Dějepis pro 9. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_9_2812_Světová_hospodářská_krize Autor: Mgr. Kočíř.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
Česká ekonomika : lepší časy? Miroslav Zámečník Poradce prezidenta, Hospodářská komora ČR Praha, 12. února 2015.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Příčiny a důsledky hypoteční krize. Finanční krize – příčiny; hypoteční krize pád nadhodnocených akcií internetových firem většina společností.
Tisková konference ČMKOS
OECD zlepšila odhad letošního růstu ekonomiky ČR na 4,3 %
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
S heslem roku: Dohnat a předehnat Ameriku
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Tisková konference ČMKOS
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Čisté investice do rozhlasové reklamy
Výkyvy světového trhu v časové ose
Transkript prezentace:

Světová hospodářská krize a její dopad na ekonomiku České republiky Petra Bubeníčková, 4.A.

CO JE TO SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE? Prvotní příčinou byla americká hypoteční krize 2007 Ta postupně přerostla ve světovou finanční krizi 2008 Významnou roli sehrála i vysoká cena ropy Ta vedla k poklesu reálného HDP a zvedla spotřebitelské ceny

Na podzim 2008 naplno udeřila finanční krize Smetla nejen přední světové banky a akciové trhy, ale i cenu ropy Ta během dvou měsíců klesla o třetinu ceny Světová ekonomika čelí největšímu propadu od Velké deprese ve 30. letech 20. století

DOPAD NA EKONOMIKU ČR ve 4. čtvrtletí 2008 poklesl HDP o 0,6% ve 2. čtvrtletí 2009 propad o 4,9% - - rekordní pokles Ve 4. čtvrtletí 2009 propad o 3,4% Podle analytiků HDP poroste v příštím roce maximálně o 2%

MÍRA NEZAMĚSTNANOSTI V % PRO ROK 2009

Inflace meziměsíční (%) Průměrný index spotřebitelských cen MÍRA INFLACE V % PRO ROK 2009 Období Inflace meziroční (%) Inflace meziměsíční (%) Průměrný index spotřebitelských cen leden 09 2,2 1,5 5,9 únor 09 2 0,1 5,4 březen 09 2,3 0,2 5 duben 09 1,8 -0,1 4,6 květen 09 1,3 4,1 červen 09 1,2 3,7 červenec 09 0,3 -0,4 3,1 srpen 09 -0,2 2,6 září 09 2,1 listopad 09 1,6 prosinec 09 -0,3 1,4

Hospodářská krize se dotknula všech oblastí našeho života

Bankovní sektor Důsledky krize se projevily nejvíce u objemu prodaných hypoték Ten meziročně spadl zhruba o 32% Nejvíce krize dolehla na ČSOB, které zisk propadl o 27% Ale všechny banky hlásí zpomalení růstu všech segmentů

Cestovní ruch V hotelích ubylo turistů Mezi cestovními kancelářemi se rozběhl boj o zákazníky již na příští sezonu Nabízet začínají výrazné slevy na první moment Pokud si klient koupí zájezd na léto 2010, může získat slevu až 20%

Automobilový průmysl Tuzemské automobilové firmy již byly nuceny propustit 7000 zaměstnanců Podle expertů přijde další vlna propouštění na začátku roku 2010 Největší česká automobilka Škoda auto zveřejnila výsledky za rok 2009 Její zisk klesl meziročně o necelých 25%

Textilní průmysl Textilní průmysl v České republice je v útlumu již několik let Krize nynější problémy umocnila Řada firem je nucena uzavírat provozovny a propouštět Tržby výrobců textilu se v roce 2009 meziročně propadly o 16,3 % Nejvíce od roku 1999

Veřejné služby Taxikáři, kadeřnice, portýři, číšnice – všichni lidé pracující ve veřejných službách pocítili ekonomickou krizi Zákazníků ubylo, nechávají menší spropitné Pouze v obchodech s potravinami a velké obchodní řetězce krizi nepociťují