Kryptografie Šifrování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Normalizace Řada analytiků se mylně domnívá, že pro každý objekt existuje jedno jediné univerzálně použitelné nejlepší řešení bez ohledu na řešený problém.
Advertisements

Určení podmínek platnosti lomených výrazů
Otáčivé účinky síly (Učebnice strana 70)
1 Projektová dynamika II RNDr. Jiří Weinberger, TIMING Praha 28. Března 2008.
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Úvod do klasických a moderních metod šifrování Jaro 2008, 7. přednáška.
Diskrétní matematika Opakování - příklady.
Základy informatiky přednášky Kódování.
Tomáš Kuča Prezentace pro paní Cahelovou
PHP PHP – základy syntaxe (část 1) - 03 Mgr. Josef Nožička IKT PHP
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 13.1 (Schránka a operace se schránkou)
Seminář – Základy programování
Vyhledávání dat podle určených kritérií Máte za úkol vytvořit databázi klientů v bance s jejich osobními údaji, čísly účtů a konečnými zůstatky na těchto.
Anotace Žák dokáže popsat a zařadit výstupní zařízení HW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat typy výstupního zařízení HW Speciální.
Základy číslicové techniky
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Šifrování Jan Fejtek – Gymnázium, Dukelská 1, Bruntál
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Zde naleznete různé typy šifer a jejich řešení.
KOMBINAČNÍ LOGICKÉ FUNKCE
PŘIVLASTŇOVACÍ ZÁJMENO MY, YOUR ANOTACE Šablona:ICT AJ přivlastňovací zájmena MY, YOUR Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
Kryptografie – bojový prostředek ve 2. světové válce (ENIGMA)
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Teorie čísel a kryptografie
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Historie kryptografie
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Úvod do programování.
Teorie čísel a kryptografie
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Převody mezi číselnými soustavami 1
Matematika a její aplikace Slovní úlohy na 2. stupni základní školy Slovní úloha – procenta, změna základu 1 VY_42_INOVACE_15 Sada 4 Základní škola T.
Teorie čísel a šifrování Jan Hlava, Gymnázium Jiřího Ortena Kutná Hora Petr Šebek, Gymnázium Uherské Hradiště.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
le chiffre indéchiffrable
Rozklad mnohočlenů na součin
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Vícerozměrné statistické metody Vícerozměrné statistické rozdělení a testy, operace s vektory a maticemi Jiří Jarkovský, Simona Littnerová.
Kódování a šifrování Monoalfabetické šifry Polyalfabetické šifry
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Šifrování – historické zajímavosti
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada08 AnotaceVysvětlení.
Informační bezpečnost VY_32_INOVACE _BEZP_16. SYMETRICKÉ ŠIFRY  Používající stejný šifrovací klíč jak pro zašifrování, tak pro dešifrování.  Výhoda.
Reprezentace dat v počítači. základní pojmy  BIT označení b nejmenší jednotka informace v paměti počítače název vznikl z angl. BINARY DIGIT (dvojkové.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
Co je Braillovo písmo je speciální druh písma, resp. systému psaní, určeného pro nevidomé, slabozraké a se zbytky zraku. Funguje na principu plastických.
Šifrování bez počítače (téměř). Máte rádi Bondovky?
Složitost algoritmu Vybrané problémy: Při analýze složitosti jednotlivých algoritmů často narazíme na problém, jakým způsobem vzít v úvahu velikost vstupu.
Úvod do databázových systémů
POMOCNÉ VĚDY HISTORICKÉ
Algoritmizace – základní pojmy
Definiční obor a obor hodnot
Zabezpečení informace
Rastrová grafika Základní termíny – prezentace barev, barevné modely.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Klasické šifry – princip substituce, transpozice
MATEMATIKA – ARITMETIKA 6
Úvod do klasických a moderních metod šifrování
Zabezpečení informace
Nerovnice Ekvivalentní úpravy - 2..
Druhá světová válka KVÍZ. Druhá světová válka KVÍZ.
Úvod do klasických a moderních metod šifrování
Rozklad mnohočlenů na součin
Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Prima
Grafy kvadratických funkcí
Definiční obory. Množiny řešení. Intervaly.
Grafy kvadratických funkcí
Transkript prezentace:

Kryptografie Šifrování

Kryptografie Z řeckého kryptós – utajený, gráphein – psát Šifrování se vyvíjelo v průběhu celých dějin. První doložení o zašifrování pochází 480 př. n.l. za období řecko-perských válek. Julius Caesar – po něm pojmenovaná šifra. Šifrování představuje důležitý prostředek pro utajení např. vojenských či politických plánů.

Šifrování Mužeme rozdělit do dvou období: Do 20. let 20. století, kdy stačil k šifrování pouze papír a tužka A od 20. let kdy se začaly vyvíjet různé stroje které byly čím dál složitější. Nyní nejčastěji používané normální počítače se speciálními programy a algoritmy.

Stenografie Je to předchůdce Kryptografie. Jde o ukrývání zprávy jako takové. Patří zde např. neviditelné inkousty, vyrývání textu do dřevěné tabulky, která se potom zalije voskem. Dnes lze ukrýt tajný text v obrázku nebo v hudebním souboru.

Substituční šifra Monoalfabetická Jednoduchá šifra kdy zaměníme jednotlivé písmeno za jiné pomocí jednoho jednoduchého pravidla. Uděláme tabulku záměn písmene. Abcdefghijklmnopqrstuvwxyz KSVHPLIJQGXCZADYBEWRTMFONU

Caesarova šifra Jako první použil Julius Casesar Je to velice jednoduchá šifra Posunujeme dané písmeno o určitý počet v abecedě. Příklad: posunujeme o 3 A=D, B=E, C=F atd. Nevýhoda, existuje pouze 26 možnách kombinací klíče.

Vigenèrova šifra Složitější šifra než Caesarova Posunujeme o proměnný počet znaků. Zvolíme se klíč např. bagr Slovo které chceme zašifrovat : MOBIL Výsledné slovo: NOHZM Existuje Vigenèrova tabulka pomocí které převádíme písmena.

Vernamova šifra Zase posunujeme text v abecedě podle určitého klíče Příklad: Aldebaran = FMRCKAUJG Použitý klíč 5, 1, 14, 24, 9, 0, 3, 9, 19 Číselný se dá nahradit písmenným kódem. Nerozluštitelná šifra pokud: Klíč je tak dlouhý jako přenášená zpráva Klíč je dokonale náhodný Klíč nelze použít opakovaně Použití: studená válka

Transpoziční šifra Mřížka pomocí ní lze přepsat tajnou zprávu do čtvercové tabulky. Mřížku vždy otáčíme 4x o devadesát stupňů Pokud máme více znaků než je velikost tabulky musíme rozdělit do více tabulek. Můžeme využít i jiné než čtvercovité tabulky.

Velký polský kříž Jednoduché šifrování Často požívané při táborech a soutěžích. Původní text: SHAMAN Výsledek: Kódovací tabulka

Kombinování šifer Kombinací různých šifer můžeme udělat text složitěji odhalitelný. Nemůžeme kombinovat dvakrát stejnou šifru. Při použití dvakrát např. Caesarovy šifry, není rozluštění složitější. Pokud jsme posunuli o nejprve o 2 a v druhém kroku o 3 tak bychom celkově posunuli o 5 znaků v abecedě.

Enigma Německo za druhé světové války. Šifra prolomena už za války. Původně měla tři rotory, každý měl jinak propojené výstupní a vstupní kontakty. Později 4 rotorové Enigmy. Pokud se Enigma používá správně, není ani dnes lehké rozluštit její kódování.