OPEN ACCESS Otevřený přístup k vědeckým informacím.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OPEN REPOSITORIES 2010 MADRID, 6. – MGR. LENKA NĚMEČKOVÁ ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT.
Advertisements

DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava
Získávání primárních dokumentů * Mgr. Miluše Mírková Univerzitní knihovna ZČU URL:
OPEN ACCESS, OTEVŘENÁ VĚDA, PROPAGACE, VZDĚLÁVÁNÍ DOKTORANDŮ A VĚDECKÝCH PRACOVNÍKŮ Věra Pilecká, Lenka Němečková.
1 Repozitář MU Mgr. Michal Petr Odbor pro akademické kvalifikace a kvalitu
OPEN ACCESS aneb jak publikovat v otevřeném přístupu Mgr. Anna Vyčítalová, správce Digitální knihovny ZČU Mgr. Kateřina Čechurová, vedoucí výpůjčních služeb,
Jaký byl OPEN ACCESS WEEK 2010 v Česku Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Mgr. Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna UPa Bibliotheca academica.
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP DSPACE CZ Zpráva o české komunitě DSpace Zpracovala Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Open access Jak zviditelnit výsledky své vědecké práce října 2010.
Dana Sigmundová Kde jinde hledat elektronické časopisy aneb práce s databázemi JSTOR, EZB, Oxford a Cambridge Journals ÚK FSS MU, Ústřední.
Dana Sigmundová E-books jako zdroj odborných informací ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
SUAleph 27. dubna 2011 SUAleph 27. dubna 2011 Portál pro podporu vědy a výzkumu UTB SFX Ing. Lukáš Budínský.
Velké infrastruktury pro výzkum, vývoj a inovace
Bc. Vladimíra Kováříková Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava 1. setkání českých uživatelů systému 24. dubna 2008 DSpace na VŠB-TU Ostrava.
Daniela Tkačíková OPEN ACCESS: OTEVŘENÝ PŘÍSTUP K VĚDECKÝM INFORMACÍM V EU A ČR, Stav problematiky otevřeného přístupu v ČR.
Open Access Week v ČR Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR, TC AV ČR
Digitální knihovna ZČU v Plzni a principy otevřeného přístupu Seminář pro knihovníky ZČU Mgr. Anna Vyčítalová 5. a , Univerzitní knihovna ZČU,
Principy open access Když máte jedno jablko a já mám jedno jablko a ta jablka si vyměníme, tak stále budeme mít každý jedno jablko. Ale pokud máte myšlenku.
Iniciativa open access v roce 2011 Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Open Access Week 24. – 30. října 2011 ciks.vse.cz/oa Open Access: podporujeme citační ohlasy 24. – 30. října 2011 Mezinárodní akce na.
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
5. setkání českých uživatelů systému DSpace 16. května setkání českých uživatelů systému DSpace 16. května 2012 Dspace na UTB aneb 3 ve 2 Ing.
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
DSPACE na ZČU v Plzni 5. setkání uživatelů Dspace, Ostrava Ing. Radka Tichá Mgr. Anna Andrlová.
Začínáme s otevřeným institucionálním repositářem – SLUŽBY REPOSITÁŘE2012 ZAČÍNÁME S OTEVŘENÝM INSTITUCIONÁLNÍM REPOSITÁŘEM Služby repositáře Ing. Lukáš.
Zpřístupnění plných textů vědeckých publikací v prostředí systému Medvik Helena Bouzková, Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Eva Lesenková, Ondřej Horsák, Adéla.
Otevřený přístup – Open Access (OA) Jak je definován a čeho se týká, proč je prosazován, jak ho zajistit… Mgr. Iva Prochásková, Mgr. Lucie.
Studijní IS a publikační činnost Jitka Brandejsová 8. října 2014 Fakulta informatiky Masarykovy univerzity.
DSpace User Group Meeting 2009 Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna UPa BA – CPVŠK UTB, Zlín, 4. listopadu 2009.
Repozitář AV ČR, otevřený přístup a příprava na hodnocení vědeckých ústavů Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Otevřené repozitáře , Brno.
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Novinky v projektu OpenAIRE plus.
Open Journal System Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna UPa 5. setkání českých uživatelů systému Dspace Prosazování politiky otevřeného přístupu Vysoká.
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava
Akademické publikování praktické zkušenosti Moderní způsoby publikování a hodnocení výsledků VaV RNDr. Dalibor Ciprian, Ph.D. Institut fyziky,
Realizace institucionální politiky podpory otevřeného přístupu Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. OPEN ACCESS: OTEVŘENÝ PŘÍSTUP K VĚDECKÝM INFORMACÍM.
Open Access – jiný pohled na zacházení s vědeckými informacemi Cílem je volný a bezplatný přístup k informacím pro kohokoli a možnost jejich opětovného.
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
Lokalizace DSpace 1. setkání českých uživatelů DSpace VŠB-TUO Ostrava Zdeňka Mácková, Ústřední knihovna FF MU Brno,
Miroslav Bartošek ÚVT MU x KIC MU
WINTER Template DSpace, OBD, WoS naše první pokusy o propojení 01 Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna Univerzity Pardubice Otevřené repozitáře 2013 Brno,
Daniel Jakubík Repozitář vědeckých prací.
Dana Sigmundová Jak najít plný text článku nebo kompletní číslo odborného časopisu aneb článkové databáze a jak v nich vyhledávat ÚK FSS MU,
EZB – Elektronická knihovna časopisů Volně přístupné časopisy: Lze zde hledat pouze časopisy jako celek, nikoliv.
210 mm Národní technická knihovna podporuje.... OPEN ACCESS WEEK
Nikola Dynybylová Jediný a jedinečný Sage ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Digitální knihovna UPa 5. setkání českých uživatelů systému DSpace Prosazování politiky otevřeného přístupu Vysoká škola báňská – Technická univerzita.
Digitální knihovna UPa možnosti dalšího rozvoje na vlně trendů open access 3. setkání českých uživatelů systému DSpace VŠB-TUO Ostrava, 19. květen 2010.
Katalogy a databáze I. Mgr. Anna Vitásková. Knihovny Národní knihovna Praha – Vědecká knihovna v Olomouci –
Open Access v AV ČR Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 3. setkání českých uživatelů systému DSpace , Ostrava.
Připojení repozitáře k OpenAIRE Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Popularizace otevřeného přístupu a repozitářů PAVLA RYGELOVÁ Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava.
ZMĚNY VE VĚDECKÉ KOMUNIKACI - POHLED VYSOKOŠKOLSKÉ KNIHOVNY (POLITIKA AUTOARCHIVACE) Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
FP7 post-grant Gold Open Access Pilot Představení Pilotního projektu zlatého otevřeného přístupu Evropské komise a projektu OpenAIRE Mgr. Pavla Rygelová.
SPARC EUROPE V ČR Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
Open access v rámci Nakladatelství Karolinum Jan Havlíček Vít Krobot
NÁVOD NA ZADÁVÁNÍ do databáze OBD dle úprav pro Open Access
Česká republika v Evropském výzkumném prostoru 2 (CZERA 2)
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Význam institucionálního repositáře pro podporu Vědy a Výzkumu
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Bc. Lenka Votýpková Ústřední knihovna VŠB-TUO
Nástroje otevřeného publikování
Podpora Vědy a Výzkumu Služby Knihovny PhDr. Ondřej Fabián.
OBD a open access Ukládání publikačních výsledků, druh výsledku J - recenzovaný odborný článek a druh výsledku D – stať (článek) ve sborníku z OBD do Digitální.
Otevřený časopis: standardy vědeckého publikování
Predátorské časopisy a jak jim čelit PhDr. Ondřej Fabián
EZB – Elektronická knihovna časopisů Volně přístupné časopisy:
Transkript prezentace:

OPEN ACCESS Otevřený přístup k vědeckým informacím

OPEN ACCESS (nový) způsob prezentace výsledků VaV Cílem je volný a bezplatný přístup k informacím pro kohokoli a možnost jejich opětovného využití

AKTUÁLNÍ SITUACE: o finanční zátěž je na čtenáři/institucích v případě předplatné časopisů a databází platí i za něco, co nechtějí o náklady na publikace a přístup ke zdrojům čím dál vyšší o VUT cca 6 mil za EIZ

PROČ ZVEŘEJŇOVAT? Neomezený přístup k informacím o více čtenářů –> známější autor –> vyšší citovanost o snadné sdílení o snadnější navázání spolupráce –> nové příležitosti –> podpora rozvoje a inovací –> urychlení pokroku ve vědě o snadná a veřejná kontrola původnosti informace –> prevence plagiátorství

JAK OTEVŘENĚ PUBLIKOVAT 1.V otevřených časopisech (tzv. zlatá cesta) o Náklady spojené s publikováním se přesunou na autora– platí za to, že může v OA publikovat, koncový zákazník má informace přístupné bezplatně o Zdroje určenépřímo pro publikování tímto způsobem (AV ČR) o Hybridní časopisy komerčních vydavatelů o

JAK OTEVŘENĚ PUBLIKOVAT 2. Prostřednictvím vlastní instituce (tzv. zelená cesta) oAutoarchivace v IR oNemálo vydavatelů dovoluje ukládat a zveřejňovat některé verze článků oSHERPA/RoMEO o

PRAXE o Projekt OpenAIRE vztahující se na část projektů podpořených v 7. RP EK – orientace na zelenou cestu – autoarchivace v IR o Rozvojový projekt MŠMT na rok 2013 o Komerční vydavatelé -> OA časopisy ( SpringerOpen) o MU/UPa/UTB/VŠB-TUO a další

VUT o Open Access Week a 2011 pasivně aktivně – na některých fakultách - oslovení doktorandů a vědeckých pracovníků o Budování digitální knihovny o dspace.vutbr.cz o DigiTool -> DSpace

DIGITÁLNÍ KNIHOVNA - OBSAH o Diplomové práce - některé již od všech fakult kromě FIT o Postupně teze, časopisy - domluveny 3 odborné fakultní časopisy o Publikační činnost aktivní oslovování autorů - zveřejňování dle dohody + podmínek vyd.

BUDOUCNOST o Pokračování v oslovování vědců a redakcí časopisů o Informační činnost - zdroje s otevřeným přístupem - jak zveřejnit článek v digitální knihovně - kam zaregistrovat časopisy - hodnocené OA časopisy o Napojení DK na mezinárodní projekty o Směrnice – definice a náplň DK o Apollo publikační činnost - možnost oprav nepřesných údajů - vkládání plných textů k záznamům - import do Digitální knihovny

Informační stránka VUT Zdroje s otevřeným přístupem Jak zveřejnit článek v Digitální knihovně zverejnit-clanek Kam zaregistrovat časopis zaregistrovat-casopisy-f29970/kam-zaregistrovat- casopisy-d75358

česká iniciativa e-zdroje.vsb.cz blog obsahující všemožné informace a vysvětlení pojmů (Pavla Rygelová, VŠB-TUO) dspace.vsb.cz/handle/10084/78280 brožura Jak zviditelnit výsledky své vědecké práce (Pavla Rygelová, VŠB-TUO) Úvod do problematiky Open Access (Miroslav Bartošek, MU)