Boj mezi Francií a Anglií o nadvládu v západní Evropě Stoletá válka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počátky Anglie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Advertisements

Anglie v 17. a 18. století král Karel I. Stuart měl oporu v severní a západní Anglii (venkovská anglikánská a katolická šlechta) parlament ovládal jihovýchod.
Lucemburkové na našem trůnu
Alfréd Veliký Ničivé nájezdy Vikingů ve velkých skupinách připluli na jaře, přezimovali na pobřežích Odolávala jen část Anglie WESSEX pod vedením krále.
Vznik centralizovaných států v západní Evropě
Český stát v době předhusitské
Jan Lucemburský.
Soupeření Anglie a Francie
„slepý král“ „král cizinec“
České země po roce 1306 Dějepis 2. stupeň
České země ve 14. století Mezi Lucemburky a Habsburky.
Evropa ve 14. století.
STOLETÁ VÁLKA.
FRANSKÁ ŘÍŠE.
Vzrůstem malý Pružný Chytrý Výborný stratég Vystudoval vojenskou akademii Velký Silný Udatný Od malička cvičen k boji Bojuje většinou sám Drobná Prostá.
Státy západní Evropy Označení materiálu:
(1337 – 1453) Stoletá válka.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
červená růže Lancasterů a
Boj českých stavů proti habsburským panovníkům
Stoletá válka Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Únor 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací.
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY LUCEMBURKŮ
Jan Lucemburský Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová
7. ročník Středověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
zpracovaný v rámci projektu
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Jan Lucemburský ( ).
Zkus předvídat jaký mohl být a jak se mohl choval panovník, který získal toto označení: Král cizinec Král rytíř Král diplomat.
Stoletá válka 1337–1453 Spor o Flandry 3 fáze/etapy 1.etapa( )
VY_32_INOVACE_2D.7.16 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Anglie 15. a 16. století Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Západní Evropa v 16. století
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Dějiny významných států a národů v Evropě I
Západní Evropa za vrcholného středověku
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 3. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Lucemburkové pro 4. ročník ZŠ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS2_8 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka.
Francie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_06_francie.ppt
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Západní Evropa v 16. století
Válka růží ( ) Dan Kunz VI..
Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Mgr. Lenka Zedníková
2/ Situace po Bílé hoře Válka falcká
Středověká Evropa Šimon Balham C4B 2013/2014.
Stoletá válka
Dějepis Stoletá válka 1.
Osvícenský absolutismus v rakouské monarchii
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
Stoletá válka
Stoletá válka Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o situaci v Evropě v době stoleté války.
Jan Lucemburský.
Vznik jednotných monarchií v Anglii a Francii II
Stoletá válka 7. Třída – únor 1. týden.
Denisa Spoustová, Barbora Krejčí
Francie, Anglie, Španělsko ve vrcholném a pozdním středověku
Stoletá válka
Západní Evropa stol..
Obchodní akademie, Střední odborná škola
Dějiny významných států v evropě
Francie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_06_francie.ppt
Člověk a společnost, Dějepis
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
STŘEDOVĚKÉ STÁTY V EVROPĚ
VZTAHY MEZI STŘEDOVĚKÝMI EVROPSKÝMI STÁTY.
Transkript prezentace:

Boj mezi Francií a Anglií o nadvládu v západní Evropě Stoletá válka 1337 - 1453 anglický král (od roku 1066 - Norman) měl i léna na francouzském území byl tedy léníkem francouzského krále ale měl i nárok na francouzskou korunu v důsledku příbuzenství

největší rozmach Anglie byl za vlády Jindřicha II. (1154 - 1189) díky sňatku s Eleanor Akvitánskou získal rozsáhlá území jeho syn Jan Bezzemek ale o většinu území ve Francii přišel styl jeho vlády vyvolal odpor šlechty roku 1215 byl přinucen vydat Velkou listinu svobod (Magna charta libertatum) počátek parlamentu v Anglii http://cs.wikipedia.org/wiki/Magna_ch arta_libertatum

Francie sílila za Filipa II Francie sílila za Filipa II. Augusta (1179-1223) sjednocoval území a posiloval královskou moc vrchol rozmachu nastal za jeho vnuka Ludvíka IX. (1226 - 1270)

STOLETÁ VÁLKA trvala od roku 1337 do roku 1453 nejdříve úspěchy Angličanů bitva u Kresčaku (Crécy) 1346 bitva u Poitiers 1356 bitva u Azincourtu 1415

to vyvolalo odpor francouzského lidu - JANA z ARKU (upálena 1431) obrat ve válce - fr. vojska zvítězila 1453 konec stoleté války, Angličané přišli o veškeré území ve Francii http://cs.wikipedia.org/wik i/Soubor:Hundred_years_ war.gif

francouzský král Filip IV. Sličný měl spory s templáři roku 1307 je nechal odsoudit jako kacíře spory měl i s papežem Bonifácem VIII. roku 1309 byl nový papež nucen přesídlit do Avignonu v průběhu stoleté války prošla Evropou epidemie černého moru

zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bayeux_Tapestry_WillelmDux .jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jindra_Eleonora.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sceau_Philippe_Auguste.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:BattleofSluys.jpeg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Battle_of_crecy_froissart.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Joan_of_arc_miniature_grad ed.jpg http://francesebologna.files.wordpress.com/2011/02/avignonepa lazzopapi.jpg