Tvar a rozměry Země.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Advertisements

Země v pohybu Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
ZEMĚ JAKO VESMÍRNÉ TĚLESO
GLÓBUS COPAK NÁM ŘÍKÁ TENTO PŘEDMĚT, KDYŽ SE NA NĚJ PODÍVÁME?
PLANETA ZEMĚ 3.planeta od Slunce s výrazně odlišnými vlastnostmi oproti ostatním palnetám: ideální velikost umožňuje dostatečnou gravitaci pro udržení.
Zeměpisné souřadnice Již kolem roku 150 před Kristem rozdělil řecký matematik Hipparchos celou Zemi 360ti polokružnicemi a 180ti kružnicemi. Vznikla tak.
Povrch Země je pokryt pomyslnou sítí čar poledníků a rovnoběžek
Země v pohybu Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, ale my ten pohyb necítíme. Člověk v našich zeměpisných šířkách urazí za den 25 000 km. Člověk.
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Tvar a rozměry Země.
Planeta Země.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Orientujeme se na planetě Zemi
POLEDNÍKY a ROVNOBĚŽKY
Zeměpisné souřadnice Autorem všech uvedených součástí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Určování zeměpisné polohy
GLÓBUS A ZEMĚPISNÁ SÍŤ.
Zeměpisná poloha 6. října 2005.
STÁTNÍ ÚZEMÍ je prostor, který je tvořen pevninským územím, geologickým podkladem, teritoriálními vodami, vzdušným prostorem i územími velvyslanectví,
Astronomické souřadnice
Pohyby Země Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Zeměpisná síť II. Jan Dušek.
Planeta Země.
Země MODRÁ PLANETA.
PLANETA ZEMĚ.
Určování zeměpisných souřadnic
Orientace na Zemi – poledníky a rovnoběžky
Registrační číslo projektu
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
1. Během jednoho oběhu kolem Slunce se Země otočí
Zeměpisná poloha.
Svět na mapě Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Rozvoj v poznání světa přispěly objevné cesty
Autor: Mgr. Helena Nováková
Určování zeměpisné polohy – zeměpisná šířka VY_32_INOVACE_18 Sada 4
Glóbus Glóbus - zmenšený model Země - má své měřítko
Planeta Země Tvar a velikost
Tvar, velikost a pohyby Země
Zeměpisná síť I. Jan Dušek.
Nejdelší rovnoběžkou je …. Rozděluje Zemi pomyslně na …. a ….
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Kartografie a topografie
Rovnoběžky.
Rovníkové souřadnice I.druhu Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová Seminář z fyziky Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
GLÓBUS.
ORIENTACE NA ZEMI zeměpisné souřadnice
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Geometrická podstata map
Tvar a rozměry Země.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ZEMĚPISNÉ SOUŘADNICE 1 ROČNÍK: 6. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
Časová pásma.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země1 Ověření ve výuce:
U RČOVÁNÍ ZEMĚPISNÉ POLOHY, MĚŘÍTKO - PROCVIČENÍ Autor: Hana Brýdlová.
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr. Květuše Hurdová Název: VY_32_INOVACE_ZEMĚPIS_2.PLANETA ZEMĚ Téma: Planeta Země Číslo projektu:
Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271, Křižany Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Autor.
Fyzika - astronomie Planety. Je věda o vesmíru. Slovo pochází z řečtiny - astron = hvězda, nomos = zákon. Česky - hvězdářství. Vznikla už ve starověku.
Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271, Křižany Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Autor.
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
ZEMĚPIS VY_32_INOVACE_05_05_ poledníky a rovnoběžky.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_05_ZEMĚPIS
1. TVAR A VELIKOST ZEMĚ VY_32_INOVACE_11_Z4
Země – modrá planeta.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Otáčení Země kolem své osy
Planeta Země – 6. ročník Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Základní škola Frýdek-Místek,
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_01_Světadíly_a_oceány_ib2 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Transkript prezentace:

Tvar a rozměry Země

Tvar Země – Nejstarší představy Je to deska plovoucí na vodě. Na jejich okrajích stojí čtyři obrovští sloni a nesou nebeskou klenbu.

Tvar a rozměry Země planeta Země má přibližně tvar koule přesnější tvar Země označujeme jako GEOID vzdálenost z povrchu Země do jejího středu je 6 378 km http://fyzmatik.pise.cz/104547-goce-meri-hrbolatost-zeme.html

Důkazy o „kulatosti“ Země Kruhová podoba obzoru.

Důkazy o „kulatosti“ Země Připlouvá-li loď do přístavu, je nejdříve vidět její stěžeň nebo komín. Potom následuje paluba a až nakonec se nám objeví loď celá.

Důkazy o „kulatosti“ Země Částečné zatmění Měsíce.

Důkazy o „kulatosti“ Země Snímky Země z vesmíru, pořízené pomocí družic.

Zeměpisná síť Kolem r. 150 př.n.l. rozdělil řecký matematik Hipparchos celou Zemi 360ti polokružnicemi (poledníky) a 180ti kružnicemi (rovnoběžky). Vznikla tak síť, pomocí které můžeme určit polohu kteréhokoliv místa na Zemi = Zeměpisná síť.

Zeměpisná síť - Poledníky Polokružnice spojující severní a jižní pól = POLEDNÍK. Všechny jsou stejně dlouhé (20 004 km). Nejdůležitější je nultý poledník = prochází greenwichskou hvězdárnou v Londýně. Číslo poledníku určuje zeměpisnou délku. Vlevo od nultého poledníku jsou další, označené čísly do 180°. Protože na mapách je vlevo západ, jsou to poledníky západní délky (z.d.). Vpravo jsou poledníky také číslovány od 0° do 180°. Jsou to poledníky východní délky (v.d.).

Greenwichská observatoř

Zeměpisná síť – 0° a 180° poledník Číslo 180° má poledník, který je přímo proti poledníku 0°(hlavnímu poledníku). Tyto dva poledníky spolu tvoří kružnici, která dělí Zemi na dvě polokoule - východní a západní.

Zeměpisná síť - Rovnoběžky Rovnoběžky nejsou stejné dlouhé. Nejdelší z nich je ROVNÍK (40 075 km). Směrem k pólu se zkracují a na pólu se mění v bod. Rovník rozděluje zeměkouli na dvě polokoule - severní a jižní. Číslo rovnoběžky určuje zeměpisnou šířku.

Datová mez (datová hranice) Mezinárodní úmluvou stanovená myšlená čára, na níž je třeba měnit datum, které je na východ od datové meze o den nižší než na západ od ní. Sleduje přibližně 180° poledník, který prochází většinou vodami Tichého oceánu

Galileo Galilei 15. 2. 1564 - 8. 1. 1642 Byl zastáncem heliocentrických Koperníkových tezí = Středem světa je Slunce, Země a ostatní planety obíhají kolem v drahách přibližně kruhových. „A přece se točí.“ = věta, kterou pronesl při odchodu od soudu, kde popřel své myšlenky, aby se uchránil pře upálením.

Určování zeměpisné polohy Pracovní pomůckou je školní atlas světa