Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh komunitního plánu na rok
Advertisements

VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ v Plzeňském kraji Plánování lidských zdrojů Svaz průmyslu a dopravy ČR, Západočeská univerzita v Plzni, Česko-německá obchodní.
Sociální služby SOZ.
Projekt platformy Byznys pro společnost a Nadace Terezy Maxové dětem
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zn. NÁHRADNÍ RODIČ CZ.1.04/5.1.01/ Jak aktivně nacházet náhradní rodiče P rofesionalizace procesů při výběru adeptů na nový typ zaměstnání.
Podejte nám prst, my vám podáme celou ruku
Osoby propuštěné z výkonu trestu a sociální pomoc poskytovaná veřejnou správou Mgr. Jiří Sejbal, Oddělení sociální prevence a pomoci , Odbor sociální.
Projekt: „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
1 EICO - nevyšlapanou cestou. 2 Evropský sociální fond Operační program Rozvoj lidských zdrojů (OP RLZ) Opatření 2.3 Posílení kapacity poskytovatelů sociálních.
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
Vzdělávání pro budoucnost Délka trvání – 20 měsíců Místo realizace – Olomoucký kraj projekt realizovaný v Olomouckém kraji – vpb.cepac.cz.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Pomáháme dětem vkročit do života PROJEKT KÁMOŠ. Nejpřirozenější prostředí pro dítě je rodina.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Projekt Plzeňského kraje "Šance pro budoucnost" Realizátor projektu: Plzeňský kraj Škroupova 18, Plzeň tel
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
1. Povinnosti KÚ jsou uvedené v § 93 písm. b) a c) ZSS, KÚ zajišťují metodickou, koordinační roli vůči činnostem sociální práce na úřadech obcí s rozšířenou.
Nabídka základním školám MSK v roce 2006 Krajské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a informační centrum, Nový Jičín, příspěvková organizace.
Cílová skupina Děti, dospívající a mladí dospělý, kteří se připravují na svůj odchod do samostatného života. Mladí lidé, kteří již opustili náhradní péči.
MAS a podpora sociálního podnikání Sociální podnikání a sociální bydlení Konference MAS
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
SOS dětské vesničky.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb v MSK Úvodní konference k projektu Sanatoria Klimkovice.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Aktivizační a vzdělávací centrum Masarykova univerzita.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2011 setkání RRLZ,
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Zkušenosti a dobrá praxe MěÚSS Jirkov. Pracovní poměr Veřejně prospěšné práce Dobrovolnická činnost.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
VÝMĚNA ZKUŠENOSTÍ S REALIZACÍ PROJEKTŮ OP VK SEMINÁŘ.
Aktivity centra v rámci práce s násilnou osobou Centrum J.J. Pestalozziho, o.p.s. Štěpánkova 108, Chrudim Mgr. Lucia Pechtorová.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
AKČNÍ POLE SOCIÁLNÍ PRÁCE – VÝCHODISKO I CÍL STUDIA OBORU Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Lotos Brno Psychosociální rehabilitace a podpora zaměstnanosti osob závislých na alkoholu.
REHABILITAČNÍ DÍLNA - PŘÍPRAVA NA PRÁCI. C ÍLOVÁ SKUPINA Služba je určena osobám s mentálním postižením, které mají vážný zájem o začlenění do pracovního.
 Zřizovatel: Ústecký kraj (od )  Adresa: Za Humny 580, Trmice  Vznik: 1991 (jako příspěvková organizace Statutárního města Ústí nad Labem..v.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Program podpory mladých lidí na trhu práce v regionu Děčínska a Šluknovského výběžku - CESTA Ing. Dagmar Prošková.
TRANSFER Výzva 03_15_116 Ústí nad Labem,
Podpora dětí a mladých dospělých v Dětském domově Radost a jejich příprava na vstup do samostatného života Daniel Walbröl mezinárodní konferencE v rámci.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Role KOUS Vysočina v projektu
Centrum služeb a podpory Zlín o.p.s. HORIZONT ZLÍN
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Seminář pro zaměstnavatele Ing. Jana Váňová, NVF
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Domov sv. Markéty pro matky s dětmi v tísni Oblastní Charita Brno.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Transkript prezentace:

Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života

Plzeňský kraj Plzeňský kraj je zřizovatelem 7 dětských domovů. Složitou situaci mladých lidí opouštějících dětské domovy jsme se snažili řešit, a proto vznikl projekt Šance pro budoucnost, jehož cílem bylo vytvořit komplexní regionální nástroj pro začlenění mládeže, která odchází z dětských domovů na trh práce a do společnosti, aby si tito lidé byli schopni najít práci, udržet si práci, obstarat si bydlení a naučit se samostatné existenci.

Potřeba vzniku projektu  pobyt dětí v ústavní péči je legislativně upraven  během pobytu v dětském domově se život dětí co nejvíce přibližuje běžné rodině, dětem nechybí zázemí  následná péče není právně upravena, řeší se pouze v rámci různých projektů  po opuštění dětského domova nastává změna – děti z běžných rodin mají zázemí, mladí lidé po opuštění dětského domova si náhle musí poradit se vším sami  nastává řešení problémů se zaměstnáním, bydlením, hospodařením, chybí blízká osoba, i když zaměstnanci dětských domovů se snaží pomoci  projekt byl zaměřen na skupinu dětí připravujících se na odchod z dětského domova v době, kdy do odchodu zbývá nejvýše půl roku  projekt probíhal od roku 2006 do roku 2008, v rámci udržitelnosti jsou nadále vykonávány činnosti pracovníků, kteří se dětem věnují v dětském domově a po odchodu z ústavní výchovy  projektu se zúčastnilo 94 dětí a mladých lidí připravujících se na samostatný život

Pracovníci projektu  Speciální pedagogický pracovník  příprava klientů na odchod do samostatného života, spolupráce s komunitním pracovníkem, realizuje část speciálních poradenských, motivačních a vzdělávacích programů s klienty v dětském domově  Komunitní pracovník  práce s klientem, spolupráce s úřadem práce, zaměstnavateli, dětským domovem, obcí, realizuje speciální poradenské, motivační a vzdělávací programy s klienty (v návaznosti na činnost spec. ped. prac. v DD), práce s rodinou klienta  Ostatní osoby zapojené do projektu  projektový manažer, finanční manažer, supervizor, externí pracovníci, odborní konzultanti, lektoři seminářů

Výběr partnerů  Příprava mladých lidí připravujících se na odchod z ústavní výchovy a po vstupu do samostatného života by měla být komplexní, proto se projektu zúčastnilo 25 partnerů, kromě ZČU budou stejní partneři zapojeni i v novém projektu Krok do života 1  dětské domovy – prostředí, ve kterém děti žijí, znají je tam a ví, jaké mají přání a potřeby  města a obce – disponují odborníky, podle možností poskytnou byty pro mladé lidi a prostory pro kanceláře komunitních pracovníků  úřady práce - zprostředkovává vhodné zaměstnání pro klienty a poskytuje poradenství, odborná pomoc při řešení pracovně právní problematiky  Západočeská univerzita v Plzni – podíl na vytvoření speciálních programů, v novém projektu bude na tuto pozici vypsáno výběrové řízení

Krok do života 1  Realizace speciálních vzdělávacích a poradenských programů.  Zpracovávání poznatků z praxe a přizpůsobení programů potřebám praxe.  Vytvoření a realizace speciálních rehabilitačních a poradenských programů pro mentálně postižené a sociálně zanedbané klienty.  Zapojení biologické rodiny klienta, pokud bude mít o zapojení zájem.  Šíření dobré praxe do ostatních krajů ČR.

Cíl projektu Cílem projektu Krok do života 1 je vytvoření metodiky pro přípravu mladých lidi opouštějících ústavní výchovu a předání získaných zkušeností jako podkladu pro vznik legislativní úpravy systému následné péče.