BITVA U SLAVKOVA – BITVA TŘÍ CÍSAŘŮ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Napoleon Bonaparte na cestě k moci
Advertisements

Kariéra „malého velkého muže“
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Napoleon Bonaparte - bitvy
, Ajaccio-Korsika – , Svatá Helena
Napoleonské války Evropa na počátku 19. století.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Malý velký muž Císař a válečník
Vypracoval: Mgr. Jiří Sedlařík Datum:
1. Světová válka Roman Valenta.
Bitva u Kolína 18. června 1757.
BITVA TŘÍ CÍSAŘŮ Slavkov 2. Prosince 1805.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Evropa za napoleonských válek
Direktorium a konzulát
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Autor: Mgr. Alena Jirsáková Datum: Ročník: 8. ročník
Napoleonské války.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Rakousko-Uhersko.
Velká francouzská revoluce
Napoleonská doba Dějepis VY_32_INOVACE_320, 16. sada, D Anotace
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Napoleon Bonaparte Označení materiálu: VY_32_INOVACE_15_napoleon.ppt
Vítězství revoluce Ústavodárné národní shromáždění začalo plnit svůj program –zrušilo daňová privilegia –vyhlásilo rovnost občanů před zákonem –zrušilo.
Napoleon Bonaparte Sen o ovládnutí Evropy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Kníže Metternich Klemens Wenzel Nepomuk Lothar kníže Metternich-Winneburg-Ochsenhausen, vévoda z Portelly.
VÍDEŇSKÝ KONGRES září červen 1815.
Vídeňský kongres Označení materiálu:
Vídeňský kongres
uspořádání Evropy po napoleonských válkách v 1. pol. 19. st.
Říjen 1814 – červen  Nejvýznamnější mocnosti, které se sešly ve Vídni, měly jednat o uspořádání Evropy po svržení Napoleona (a jeho intervenci.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_448.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Bitva tří císařů Slavkov u Brna.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Napoleon Bonaparte (15.srpna května 1821)
Napoleon Bonaparte – ruské tažení a pád
Bitva u Waterloo Dějepis Autor: Pavel Hrstka
Napoleonské války.
Napoleon Bonaparte.
Vypracoval Pavel Piterna
Napoleon I..
POLITICKÉ A ÚZEMNÍ DŮSLEDKY
Osvícenský absolutismus v rakouské monarchii
Brno-historie II. Mgr. Hana Hoberlová.
Napoleon Bonaparte - císařství
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS.
Sobota 18. červen: společenský sál Bonaparte, Palackého náměstí, Slavkov - prezence : – vlastní burza: – Další.
NAPOLEON BONAPARTE  vládne jako první konzul  má velké pravomoci: a)Výkonná moc b)jmenuje ministry c) zákonodárná moc – dohlížel i na schvalování zákonů.
NAPOLEONSKÉ VÁLKY Orel Napoleonova císařství.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová Název materiálu: VY_32_INOVACE_D.8.A.11_napoleonuv_pad Datum: Ročník: osmý Vzdělávací.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Francouzská revoluce a napoleonské války
Počátky a první porážka Mgr. I. Roubalíková
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NAPOLEON BONAPARTE.
Francie válčila nepřetržitě od roku 1792 až do roku 1815:
Napoleonské války Autor: Lenka Mulačová
Vídeňský kongres.
Napoleon Bonaparte Andrea Hollyová.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Císařství Napoleona I..
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
Napoleon I. Bonaparte a jeho bitvy
Adam Nápravník Bitva u Slavkova.
Transkript prezentace:

BITVA U SLAVKOVA – BITVA TŘÍ CÍSAŘŮ VY_12_INOVACE_96 BITVA U SLAVKOVA – BITVA TŘÍ CÍSAŘŮ Pro žáky 8. ročníku ZŠ Člověk a společnost – Dějepis – Modernizace společnosti Říjen 2011 Mgr. Regina Kokešová

Určeno k rozšíření učiva. Rozšíření znalostí v souvislosti s regionem, ve kterém žijeme. Interaktivní odkazy v závěru na další zdroje informací. Kontrolní otázky na ověření zapamatovaných informací.

2. 12. 1805 Francois Gérard:Generál Rapp přivádí před Napoleona zajatého knížete Repnina, olej na plátně 1810. http://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_u_Slavkova

Napoleon Bonaparte narozen 15.8.1769 na Korsice v 16 letech vstoupil do armády vzestup kariéry (důstojník dělostřelectva, velitel francouzské armády, první konzul) 1804 korunován francouzským císařem (u moci do roku 1814 a v roce 1815) http://cs.wikipedia.org/wiki/Napoleon_Bonaparte

František I. František I. (12. února 1768, Florencie – 2. března 1835, Vídeň) byl v letech 1792–1835 král uherský a český, v letech 1804–1835 císař rakouský František II. v letech 1792–1806 poslední císař Svaté říše římské národa německého. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:FranciscusII.png

ALEXANDR I. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Aldawe.jpg Alexandr I. Pavlovič (rusky Александр I Павлович; 23.prosince 1777 – 1.prosince 1825) byl ruský car vládnoucí v letech 1801–1825, v letech 1815-1825 i panovník Polska a první finský velkokníže (od roku 1809).

Michail illarionovič kutuzov Michail Illarionovič kníže Goleniščev-Kutuzov-Smolenskij (16. září 1747, Petrohrad, Rusko - 28. dubna 1813, Bolesławiec, Slezsko, dnešní Polsko) významný ruský vojevůdce z období Napoleonských válek http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kutuzov1.jpg

Pomník Maršála Kutuzova v Křenovicích

Bitva u slavkova je jedna z nejznámějších bitev, které proběhly na území Moravy. patří mezi mistrovská díla taktiky. Samotné Napoleonovo vítězství nejenže rozbilo svazek III. koalice, ale mělo také vliv na uspořádání státních celků v celé tehdejší střední Evropě, zejména v římskoněmecké říši.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Battle_of_Austerlitz,_Situation_at_1800,_1_December_1805.gif

Přestože francouzský císař řídil úvodní fáze bitvy z návrší Žuráň (286 m n. m., dnes v katastru obce Podolí v okrese Brno-venkov) a František I. s carem Alexandrem měli svůj hlavní stan zřízený v Křenovicích, nazval francouzský císař bitvu podle Slavkova, vzdáleného od centra bojiště zhruba 9 km. Údajně proto, že na slavkovském zámku den před bitvou nocovali oba spojenečtí panovníci, ale snad i na počest zámku samotného, jelikož na Napoleona, který se zde ubytoval 4. prosince, učinil velký dojem.

Žuráň – místo, odkud řídil Napoleon bitvu u Slavkova Santon – návrší u obce Tvarožná http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Zuran.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Santon_(kopec)

Napoleonské dny na zámku ve Slavkově http://www.zamek-slavkov.cz/cz/fotogalerie/?id=19

KŘENOVICE Rok 1805 byl rokem války a vepsal se hluboce do života vesnice. Vpád cizích armád znamenal pro místní obyvatelstvo takový šok, že se o něm vyprávělo ještě po generacích. Sama bitva u Slavkova a její následky – hlad, epidemie, materiální škody – poznamenaly i další léta života obce. Ještě dlouho se Křenovští vzpamatovávali z bídy, kterou jim válka přinesla. V roce 1806 došlo k radikálnímu nárůstu zemřelých. Tento stav úzce souvisel s bitvou tří císařů. Největším problémem byla epidemie neštovic.

V Evropě stojí několik velkých monumentů spojených s bitvou u Slavkova V Evropě stojí několik velkých monumentů spojených s bitvou u Slavkova. Přímo na slavkovském bojišti byl z iniciativy českých vlastenců pod vedením kněze Aloise Slováka vystavěn první mírový památník v Evropě s názvem Mohyla míru. Paradoxně jeho otevření naplánované na rok 1914 přerušila válka. Na území bojiště se také nachází řada menších památníků. http://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_u_Slavkova

http://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_u_Slavkova Za okupace Nizozemí byla francouzskými vojsky poblíž Utrechtu vybudována Pyramide van Austerlitz.

V Paříži stojí Napoleonův oslavný, 44 metrů vysoký vítězný bronzový sloup Colonne Vendôme, vytvořený podle vzoru římského Trajánova sloupu. Najdeme jej na Place Vendôme. Sloup byl údajně odlit z roztavených kanónů pocházejících z bitvy u Slavkova. http://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_u_Slavkova

Kontrolní otázky Kteří císaři v bitvě u Slavkova bojovali? Kdo řídil ruskou armádu? Kde byl hlavní stan ruské armády? Kdo bitvu vyhrál? Jak souvisí bitva u Slavkova s Křenovicemi? Kde všude ve světě můžem najít památníky věnované bitvě u Slavkova?

http://cs.wikipedia.org http://www.obec-krenovice.cz/oo_historie.php http://www.zamek-slavkov.cz/cz/fotogalerie/?id=19