Počítačové kurzy v rámci projektu TyfloEmployAbility Mgr. Radek Pavlíček, TyfloCentrum Brno, o. p. s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výuka anglického jazyka s interaktivní tabulí a e-learningem
Advertisements

TyfloCentrum Brno, o.p.s. se představuje
PRVNÍ ROČNÍK vzdělávací cíle WORD - EXCEL UČIVO pro tříleté obory s výučním listem čtyřleté obory s maturitou Předmět INFORMATIKA A KOMUNIKACE PRVNÍ.
Kvalita v dalším vzdělávání Hodnocení kvality dalšího vzdělávání v rámci sítě místních center celoživotního vzdělávání.
INTERNET PRO NEVIDOMÉ A SLABOZRAKÉ Služby veřejných knihoven zdravotně postiženým uživatelům PhDr. Ivana Štrossová Hradec Králové 26.března 2001.
Olga Václavová, knihovna ETF
TyfloCentrum Brno, o.p.s. zkušenosti a výsledky projektu TyfloCentrum Brno, o.p.s.
„IT nad 40 let“ „IT nad 40 let“ Středočeský kraj „Dobrá praxe“
Monitorovací systém Asistent
Výuka cizích jazyků technických předmětů
Obecná východiska, zdroje ►Mezinárodní soustavy kvalifikací ►Národní soustava kvalifikací pro terciární sféru ►Projekt Q-RAM/ Národní kvalifikační rámec.
Informace o škole  Zaměření školy na Informační technologie, Elektrotechniku, Automatizační techniku a Strojírenství, studijní a učební obory.  Počet.
Projekt Knihovny Kroměřížska spolufinancovaný Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Podpora Romů na trhu práce - CENTROM. Podpora Romů na trhu práce – CENTROM E.č. CZ.1.04/3.3.05/ Zahájení projektu Doba realizace projektu.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Informace o ukončeném projektu.
Naše nabídka kurzů A-B Spektrum, počítačové kurzy.
Vzdělávání pro budoucnost Délka trvání – 20 měsíců Místo realizace – Olomoucký kraj projekt realizovaný v Olomouckém kraji – vpb.cepac.cz.
Vzdělávání dospělých - kategorie 50+. UNIV2 kurs 50+ Historie Založena roku 1994 Do výuky v České republice zavedla nové obory: ― Výpočetní techniku ―
Vyučovací předmět Počítače Seznámit žáky s moderní informační a komunikační technologií a poznat její možnosti - PC, internet, mobilní telefon Umožnit.
Řešení elektronického docházkového systému Vema
Téma: ​ Práce s informačními a komunikačními technologiemi, ​ Práce s kompenzačními pomůckami pro zrakově handicapované Projekt: Integrace žáků se zrakovým.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Název projektu: Aktivizační a vzdělávací centrum Období řešení projektu: –
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Chemik technologických výrob projekt financovaný Úřadem práce.
Využití počítačové techniky a internetu ve výuce ZSV Seminář pro učitele základů společenských věd a občanské výchovy.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
Informace o projektech MVČR v oblasti vzdělávání ve veřejné správě 20. června 2011 Odbor řízení lidských zdrojů Oddělení rozvoje a vzdělávání.
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Přístupnost jako jeden z aspektů kvalitního webu Autor: Mgr. Radek Pavlíček Metodické centrum informatiky SONS ČR
European Computer Driving Licence Informační a poradenské centrum PEF.
Chráněná ICT pracoviště Deep Všechny ideály nepotřebují jen křídla, ale i místo odkud by mohly vzlétnout.
Nabídka základním školám MSK v roce 2006 Krajské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a informační centrum, Nový Jičín, příspěvková organizace.
Dotace Robert Šedivec. obsah Co vám nabízíme = EUGA Aktuální příležitosti Konkrétní příklady.
Zkušenosti s distančními formami výuky na Slezské univerzitě
PEČOVATELSKÉ CENTUM PRAHA 7 Pečovatelské centrum Praha 7 Realizace systému profesního vzdělávání v Pečovatelském centru Praha 7.
2. setkání metodiků škol okresu Vsetín Základní a střední školy
Kurzy informační gramotnosti Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje Mgr. Dagmar Čerňová Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje Mgr. Dagmar.
Národní program počítačové gramotnosti Petr Heinzl koordinátor NPPG.
Metodické centrum ISŠ – COP a Jazyková škola s právem SJZ Valašské Meziříčí 1.setkání metodiků škol okresu Vsetín Střední školy Středa 21. listopadu 2012.
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
Kurz IT Essentials na DFJP UPCE Ivan Panuška. IT Essentials: PC Hardware and Software Version 4.0  kurz nabízí úvod do odvětví IT  seznámení interaktivní.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Nové formy vzdělávání zaměstnanců ve veřejné správě
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Účetní systémy na PC (MPF_USPC) 1. TÝDEN (25. – )
"N OVÁ " MATURITA A I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE New school-leaving exam and ICT Vladimír Očenášek 1.
Regionální individuální projekt Příležitost pro mladé v Olomouckém kraji reg. č. CZ.1.04/2.1.00/ CÍLOVÁ SKUPINA PROJEKTU HODNOCENÍ KLÍČOVÝCH AKTIVIT.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Zlatý erb 2008 Testování přístupnosti Mgr. Radek Pavlíček TyfloCentrum Brno, o. p. s.
Co by měla splňovat pověřená knihovna (Atest) Pardubice Zlata Houšková.
European Computer Driving Licence
Obchodní akademie Neveklov se představuje 2 Obchodní akademie Neveklov.
Přístupnost v praxi aneb jaký smysl mají testy, provedené handicapovanými uživateli Mgr. Radek Pavlíček, RNDr. Hana Bubeníčková, duben 2007.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Vedoucí práce: RNDr. Ingrid Nagyová, PhD.
„Zvýšení kompetencí pedagogických pracovníků Střední školy zemědělské, p.o.“ CZ.1.07/1.3.44/
Logopedická prevence v Olomouckém kraji CZ.1.07/1.2.27/ SCHOLA SERVIS – zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb.
EU peníze středním školám. Šablony Šablony – unikátní systém podávání žádostí o EU dotace Není nikde jinde v EU Velmi jednoduchý způsob - školy mají minimum.
Centrum celoživotního učení Projekt Knihovny Kroměřížska.
Smíchovská střední průmyslová škola Preslova 25 Praha 5 - Smíchov Představíme Vám ve zkratce naši školu…
PRAKTICKÁ ÚČETNÍ Grantový projekt: reg. číslo projektu: CZ.1.07/3.2.07/ realizátor projektu: HM EKOND, spol. s r.o., Ostrava.
Prezentaci vytvořila : Veronika Jusková Nikola Chylková Alena Bujnochová Martin Kašpárek 1b.
Lektor: Ing. Ludmila Brestičová Vítejte na dnešní přednášce.
ABC, s. r. o. nabídka 2015 Josef Novák.
Informační seminář Projekt Dejte práci šanci
ABC, s.r.o. nabídka 2008 Josef Novák
ABC, s.r.o. nabídka 2008 Josef Novák
ABC, s. r. o. nabídka 2015 Josef Novák.
ABC, s.r.o. Josef Novák 2/24/2019.
ABC, s.r.o. nabídka 2008 Josef Novák
Transkript prezentace:

Počítačové kurzy v rámci projektu TyfloEmployAbility Mgr. Radek Pavlíček, TyfloCentrum Brno, o. p. s.

Centrum pomůcek a informatiky TyfloCentrum Brno, o. p. s. •mnohaleté zkušenosti v oblasti výuky ICT pro zrakově postižené •akreditované testovací středisko pro ECDL testování – v ČR jediné TyfloCentrum •11 zaměstnanců (přepočteno na celé úvazky 7) –z toho 5 zaměstnanců se zrakovým postižením –do projektu byli zapojeni 3 zaměstnanci

•kvalifikovaní lektoři (pravidelné školení a kvalifikační zkoušky, 3 zaměstnanci mají složenu odbornou zkoušku z programu ZoomText) •vybavené učebny (aktuální verze speciálních programů, braillské řádky, braillská tiskárna, pravidelná obnova PC a potřebného SW) •metodická činnost - příprava metodických materiálů, srovnání speciálního software a hardware, speciální hmatová cvičebnice). Centrum pomůcek a informatiky TyfloCentrum Brno, o. p. s.

•62 kurzů, odučených hodin •621 konzultací v celkové délce 311 hodin, které využilo 226 klientů •29 technických podpor pro 23 klientů •66 předaných sestav Několik čísel za rok 2007

•individuální přístup/výuka – rozdíl oproti zahraničí •výuka vyžaduje delší čas (základní kurz při standardním rozvrhu hodin trvá cca 10 měsíců) •nevidomý nepracuje s PC intuitivně, ale musí se naučit specifické postupy ovládání Specifika PC kurzů pro ZP

•21 vstupních testů, na základě nichž byli žadatelé zařazeni do kurzů s různou délkou dle potřebnosti probíraných témat •ukončené kurzy: 19 (z toho 7 x 50 hodin, 1 x 40 hodin, 5 x 30 hodin, 5 x 20 hodin, 1 x 10 hodin) Kurzy v rámci projektu

•základy ovládání PC (látka základního kurzu) •nadstavbové kurzy – pokročilá práce s MS Word, vyhledávání informací na webu, komunikace přes Internet, atp. •specializované kurzy – operátor telemarketingu, MS Excel, atp. Náplň výuky

•řada klientů měla před zahájením kurzů žádné či minimální znalosti obsluhy PC (někteří ani neuměli psát na klávesnici) -> dlouho trvalo, než získali dostatek dovedností k samostatnému ovládání pomůcky •klientům, kteří již PC pomůcku vlastnili, chyběly znalosti, které byly k uplatnění na trhu práce potřebné -> nutné doškolení Problémy

•po absolvování kurzů jsou klienti schopni pomůcku samostatně ovládat •získaná PC gramotnost některým z nich umožnila uplatnit se na trhu práce. Úspěchy

Děkuji za pozornost Mgr. Radek Pavlíček TyfloCentrum Brno, o. p. s.