Paměť v počítači.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CIT Paměti Díl X.
Advertisements

PC základní jednotka.
Pevné disky Kateřina Trčková 4.I.
Pevné disky-rozhraní.
POČÍTAČ.
Paměti Karel Brambora Martin Císař.
Paměť Počítač používá různé typy pamětí. Odlišují se svou funkcí, velikostí, rychlostí zápisu a čtení, schopností udržet data v paměti. Úkolem paměti je.
MIT Paměti Díl I leosjuranek.cz/mit. Paměti Téma: Paměti MIT Předmět: MIT 3 Ročník: 3 Juránek Leoš Ing. Autor: Juránek Leoš Ing Verze:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_143_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Paměti RAM. 2 jsou určeny pro zápis i pro čtení dat. Jedná se o paměti, které jsou energeticky závislé. Z hlediska stavu informace v paměťové buňce jsou.
Záznamová média Obsah: Rozdělení ZM…………………… HDD………………………………
DBI007: Fyzické nosiče souborů RNDr. Michal Žemlička.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A13 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Paměťová média.
David Rozlílek ME4B. Co jsou to paměti ? slouží k uložení programu, kteý řídí ? Slouží k ukládaní…..?.... a ……? operací v.
Paměťové obvody a vývoj mikroprocesoru
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
= monolitický integrovaný obvod obsahující kompletní mikropočítač
Paměti.
Pamětové obvody a Vývoj mikroprocesorů
Obvody vysoké integrace © 2004, Martin Dobrovolný.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A14 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Druhy počítačů Osobní počítače Pracovní stanice Superpočítače
Identifikátor materiálu: EU
Dominik Šutera ME4B.  ROM – paměť pro ……. Po odpojení napájení se obsah paměti …….
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vnitřní paměti a jejich rozdělení. 2 Vnitřní paměti jsou ty, které jsou umístěny na základní desce mikropočítače nebo počítače. Vnitřní paměti se vyrábějí.
Opáčko Co dělá procesor Co je to koprocesor Slot, patice
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Digitální technika Tematická oblast:Digitální technika Téma:Paměti – dělení podle přístupu do paměti Ročník:3.
Technické prostředky PLC OB21-OP-EL-AUT-KRA-M Ing. Petr Krajča.
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
Ondřej Šebesta. – Ka – Přístupová …... – přístupová rychlost – S /d – Energetická závislost – Přístup k paměti – Spolehlivost.
Informatika - Paměti, ROM, RAM akademický rok 2013/2014
Architektura počítače
1 Paměťový subsystém „640 kB ought to be enough for anybody.“ Bill Gates, 1981.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ENI-2.MA-17_Číslicový obvod Název školyStřední odborná škola a Střední odborné učiliště,
Pevný disk (HDD - Hard Disk Drive)
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Hardware 1.
Mikroprocesor.
RAM Random Acess Memory. RAM? Random Acess Memory Read Write Memory Statické - tranzistory Dynamické – kondenzátory Propustnost v řádech GB/s.
FYZIKÁLNÍ PRINCIPY PAMĚTI
Ondřej Šebesta. – Kapacita – přístupová doba – přístupová rychlost – Statičnost/dynamičnost – Energetická závislost – Přístup k paměti – Spolehlivost.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vnitřní záznamová média. © Mgr. Petr Loskot
Operační systémy Základní pojmy © Milan Keršláger Obsah: základní.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ZÁZNAMOVÁ MÉDIA. Podle principu čtení se datové nosiče dělí na : Magnetická média, tzn. disketa, pevný disk, magnetická páska (audiokazeta, videokazeta,
Paměti VY_32_INOVACE_CIT_17. Základní pojmy Kapacita – max. množství informace, které lze uložit (bit, byte, kB, MB, GB, 1k = 1024) Organizace – paměťové.
Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.
PC základní jednotka.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Paměti typu RAM.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Správa paměti - úvod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Operační pamět počítače-RAM
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Operační systémy 1. Základní pojmy
Využití v praxi operační paměti RAM
Paměť počítače.
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Transkript prezentace:

Paměť v počítači

Elektronická paměť je součástka, zařízení nebo materiál, který umožní uložit obsah informace (zápis do paměti), uchovat ji po požadovanou dobu a znovu ji získat pro další použití (čtení paměti). informace je obvykle vyjádřena jako číselná hodnota, nebo je nositelem informace modulovaný analogový signál.

Elektronická paměť Pro své vlastnosti se používá binární číselná soustava, která má pouze dva stavy, které se snadno realizují v elektronických obvodech. Pro uchování informace stačí signál (např. elektrické napětí), který má dva rozlišitelné stavy a není třeba přesně znát velikost signálu.

Elektronická paměť Základní jednotkou ukládané informace je jeden bit, jedna dvojková číslice. Tato číslice může nabývat dvou hodnot, které nazýváme „logická nula“ a „logická jednička“.

Elektronická paměť Logická hodnota bitu může být reprezentována různými fyzikálními veličinami: přítomnost nebo velikost elektrického náboje stav elektrického obvodu (otevřený tranzistor) směr nebo přítomnost magnetického toku různá propustnost nebo odrazivost světla (CD-ROM, ale i děrný štítek)

Elektronická paměť Pro správnou funkci paměti je třeba řešit kromě vlastního principu uchování informace také lokalizaci uložených dat. Mluvíme o adrese paměťového místa, kde adresa je obvykle opět číselně vyjádřena

Typy pamětí a jejich členění Podle materiálu a fyzikálních principů Režim činnosti polovodičových pamětí Podle závislosti na napájení Podle přístupu Podle schopnosti zápisu Podle určení Podle provedení Podle rychlosti a ceny za bit

Podle materiálu a fyzikálních principů magnetické – založené na magnetických vlastnostech materiálu, informaci uchovává směr magnetizace. optické – využívá optických vlastností materiálu, např. odraz světla. polovodičové – využívá vlastností polovodičových tranzistorů, buď se realizují klopnými obvody, nebo obnovováním elektrického náboje 

Podle materiálu a fyzikálních principů magnetooptické – pomocí světla (laser) se mění magnetické vlastnosti materiálu feritové – jako nosič jednoho bitu je používáno feritové jádro o rozměru cca 0,8 mm, magnetická orientace se překlápí proudovým impulsem (zastaralé) paměť se zpožďovací linkou – využívá pomalejšího průchodu vlny speciálním prostředím

Režim činnosti polovodičových pamětí dynamické – zapsanou informaci mají tendenci ztrácet i v době, kdy jsou připojeny k napájení. Informace v takových pamětech je nutné tedy neustále periodicky oživovat, aby nedošlo k jejich ztrátě, náročnější na řídící logiku statické – uchovávají informaci po celou dobu, kdy je paměť připojena ke zdroji elektrického napětí, mají vyšší cenu za bit

Podle závislosti na napájení napěťově závislé – pro uchování a přístup k informacím potřebuje paměť napájecí napětí, při odpojení se informace ztrácí napěťově nezávislé – potřebuje napájení pro činnost (čtení, zápis), ale při odpojení napájení se informace uchová

Podle přístupu RAM (Random Access Memory) – s libovolným přístupem, doba přístupu k obsahu není závislá na umístění (adrese). Počítačové disky jsou považovány za paměti typu RAM, i když to není přesné. sekvenční – doba přístupu k obsahu je závislá na umístění, například páska asociativní – adresovaná obsahem, adresou je klíčová hodnota ukládaná s informací sériový – například fronta FIFO

Podle schopnosti zápisu RWM (Read Write Memory) – paměť pro zápis i čtení (obvykle se označuje tento typ paměti jako RAM, název RWM se neuchytil). ROM (Read Only Memory) – paměť pouze pro čtení. Informace je do paměti uložena jednorázově při výrobním procesu. PROM (Programmable Read Only Memory) – paměť se vyrobí bez informace a pomocí speciálního zařízení (programátor) si ji naprogramuje uživatel.

Podle schopnosti zápisu EPROM (Eraseable Programmable Read Only Memory) – paměť je možné vymazat speciálním způsobem (např. ultrafialovým zářením) a znovu přeprogramovat. WMM (Write Mostly Memory), někdy uváděna jako WOM (Write Only Memory) – Při provozu je používána jen pro zápis, informace je čtena jednorázově na konci provozního cyklu. Mívá speciální využití (černá skříňka).

Podle schopnosti zápisu WOM (Write Only Memory) – Nerealizované nesmyslné zařízení, jež se stalo součástí inženýrského folklóru. EEPROM (E2PROM) (Electric Erasable PROM) – obdoba EPROM, mazání však probíhá pomocí elektrického „impulsu“, maže se buňka po buňce. Počet zápisů je omezen – cca 100 000 přepisů.

Podle schopnosti zápisu Flash EPROM (Paměť EPROM s rychlým mazáním) – obdoba EEPROM, mazání však probíhá po blocích buněk. Lze ji smazat pouze celou (1ms) nebo po částech – ne po jednotlivých buňkách. Má výrazně omezený počet zápisů - cca 1000 Všechny paměti xROM jsou statické a Non-Volatile – jednou zapsaná informace zůstává trvale uložena. Volatilita je schopnost paměťové buňky udržet si informaci i bez napájení.

Podle určení Vnitřní Vnější akumulátor registry procesoru cache operační paměť RAM Vnější sekundární paměti terciární paměti

Vnitřní paměť (primární) akumulátor registr v procesoru o velikosti délky slova CPU (8, 16, 32, 64 bitů) může být rychlejší než ostatní registry (kratší kód instrukcí) s akumulátorem pracuje většina instrukcí (aritmetické a logické operace)

Vnitřní paměť (primární) Registry procesoru několik (až desítky) registrů součást procesoru ukládání operandů a výsledků aritmetických a logických operací nejrychlejší paměť připojená k procesoru (stejně rychlá, jako procesor)

Vnitřní paměť (primární) Cache pro urychlení komunikace s pamětí rychlá statická paměť u novějších procesorů velikost stovky kB až MB více úrovní, přičemž číslo určuje vzdálenost od procesoru L1 – typicky přímo na procesoru L2 – například na destičce s procesorem (tzv. boxované procesory) L3 – na základní desce write through – data se zapisují ihned (čeká se na dokončení zápisu) write back – data se zapisují později (na dokončení zápisu se nečeká)

Vnitřní paměť (primární) Operační paměť RAM pomalejší než procesor, ale rychlejší, než ostatní vnitřní paměťi velikost desítky až stovky MB (až GB) u Von Neumannova schéma počítače použita pro program i pro data typicky dynamická paměť

Vnější paměť (sekundární) pevný disk je na nich systém souborů (struktura adresářů) obsahuje obvykle statickou nebo dynamickou cache pro urychlení čtení/zápisu

Vnější paměť (terciární ) zařízení k zálohování dat CD a DVD, optické disky, 

Podle provedení pásková paměť disková paměť CD-ROM, DVD disketa pevný disk CD-ROM, DVD polovodičová paměť flash paměť SIMM, DIMM, …

SIMM a DIMM SIMM je zkratka pro Single Inline Memory Module. Toto označení znamená, že kontakty na obou dvou stranách modulu jsou stejné - stejně rozmístěné. DIMM je zkratka Double Inline Memory Module. Toto označení znamená, že rozmístění kontaktů na obou dvou stranách modulu je odlišné.

SIMM a DIMM Hlavní rozdíl mezi SIMM a DIMM, je ten, že DIMM má samostatné elektrické kontakty na každé straně modulu, zatímco kontakty na SIMM jsou nadbytečně po obou stranách. Dalším rozdílem je, že standardní SIMM moduly jsou 32bitové, zatímco DIMM jsou 64bitové.

SIMM a DIMM Výhoda DIMMu ve srovnání se SIMMem je v tom, že díky uspořádání kontaktů může být fyzicky na jedné desce více paměťových čipů a z toho důvodu má modul DIMM zpravidla vyšší kapacitu než SIMM.

Podle rychlosti a ceny za bit Paměti s nejrychlejším přístupem jsou polovodičové paměti, které jsou součástí procesorů, nebo používané pro cache procesorů. Obvykle mají menší kapacitu než operační paměť. Maji nejvyšší cenu za bit. Operační paměti jsou kompromisem mezi rychlostí, cenou a kapacitou. Dnes se používají výhradně polovodičové paměti. V minulosti se používaly i feromagnetické paměti a bubnové magnetické paměti.

Podle rychlosti a ceny za bit Pro vnější paměti se používají pomalé ale laciné paměti, u kterých je možné dosahovat velké kapacity. Rozdíly mezi paměťovými periferiemi jsou v závislosti na technologii a ceně za bit značné. Používají se media od pomalé diskety s malou kapacitou až po rychlé SCSI pevné disky a disková pole s obrovským paměťovým prostorem. Tato datová média jsou obvykle s magnetickým nebo optickým záznamem informace, v poslední době se začínají prosazovat i polovodičové paměti (rok 2006, výrazně klesá cena za bit), např. flash paměť s rozhraním ATA ADM.