Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
(PRÁCI ZAHÁJÍTE STISKNUTÍM KLÁVESY F5)
Advertisements

Otáčivé účinky síly PÁKA
JEHLIČNATÉ STROMY PODPORA PRO VÝUKU
O B I L N I N Y (POLNÍ PLODINY)
MÁ VLAST PODPORA PRO VÝUKU
INTERAKTIVNÍ POZNÁVAČKA
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.C.10 Název pro školu:
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PROČ SE UČÍM FYZIKU? O čem fyzika je?
ÚVOD DO DĚJEPISU II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Logopedické pexeso M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
PC – další počítače notebook mobilní telefon kapesní počítač superpočítač.
Oceány a moře HYDROSFÉRA
VY_06_ Vla5_7p PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE
VY_32_INOVACE_C3 – 10 Kdo jsem? © Petr Špína 2012.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Matuzsková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného.
Savana Obr. 1 – Savana – Gambie
Tundra a polární pustina
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Tabulka otázek Rozstřel
AZ kvíz Lomené výrazy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Šárka Macháňová. Dostupné z Metodického portálu
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
ČLOVĚK ROZUMNÝ (HOMO SAPIENS)
Proč se učíme fyziku? O čem fyzika je?
PETS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Rita Náplavová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
POVRCH KVÁDRU - VÝPOČET
O B I L N I N Y (POLNÍ PLODINY)
O B I L N I N Y (POLNÍ PLODINY)
Alkany Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
VÝVOJ ZEMĚ I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
ROVINNÉ ÚTVARY A JEJICH OBVODY
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
ÚVOD DO DĚJEPISU III. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
FYZIKÁLNÍ KUFR Pohyb tělesa (7. ročník)
Tropický deštný les Obr. 1 – Rio Madre de Dios (Peru)
Puzzle – jehličnaté stromy
Vítejte v Písmenkově ‒ seznamte se s písmenkem L, l
ČLOVĚK ROZUMNÝ (HOMO SAPIENS SAPIENS)
Zákon vzájemného působení dvou těles
Příprava na výkon povolání
PŘIŘAĎ FOTOGRAFII K OBRÁZKU aktivita
VÝZNAMNÍ ČEŠI VE SVĚTĚ.
ČLOVĚK – NAŠE TĚLO Pracovní listy
PYTHAGOROVA VĚTA PŘÍKLADY
Počítač a příslušenství
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Podnebné pásy, počasí a nadmořská výška
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Hypertextové odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain – na
Kde je rybka? V p rezentaci si děti procvičí prostorovou orientaci. Návod: 1) Otázka je u každého obrázku stejná: Kde je rybka? 2) Dítě se snaží co nejpřesněji.
KRUŽNICE KRUH Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
ČÍSLOVKY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Před, za, pod, nad aktivita
What Time Is It? – Part 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
ÚVOD DO FYZIKY.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
K U F R Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název učebního materiálu
MLÁĎATA ZVÍŘAT PUZZLE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
M O T Ý L Í L O T O 2 Najdi stejného motýla!
Transkript prezentace:

Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. ÚVOD DO FYZIKY Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

O čem je fyzika? Proč se ji mám učit?

Proč se učíme fyziku? Abychom pochopili svět kolem nás. Výsledky fyzikálního výzkumu umožňují lidem snadnější a pohodlnější život. Fyzika nám ulehčuje práci.

Jak nám fyzika ulehčuje práci? V technice, stavebnictví a v dopravě – člověk se už nemusí tolik namáhat. Při domácích pracích – máme více času na zábavu, pračka za nás vypere, lednička uchová potraviny, šicí stroj ušije, vysavač uklidí…

Jak nám fyzika ulehčuje práci? Při zábavě – mobil, televize, počítač, rádio… Dříve museli nosiči zpráv běžet nebo jet na koni, dnes je zpráva předána okamžitě – telefon, internet. Při fyzicky náročných pracích - řezání, kování, těžba… VE VŠECH OBLASTECH LIDSKÉHO ŽIVOTA OBJEVY ČI VYNÁLEZY FYZIKY LIDEM POMÁHAJÍ!

Znáš nějakého slavného fyzikálního vynálezce? Vědcům, kteří pracují a vynalézají ve fyzice, říkáme FYZIKOVÉ. Znáš nějakého slavného fyzikálního vynálezce?

Světoví fyzikové: ARCHIMÉDES Issac NEWTON asi 287-212 př. n. l. řecký fyzik a matematik. 1642 - 1727 - anglický matematik. Jako první porozuměl gravitaci. Chápal ji jako sílu, která k sobě přitahuje všechna tělesa. Formuloval zákony pohybu i mnohé matematické teorie. Ve fyzice položil základy statiky znal zákony páky a formuloval zákon týkající se těles ponořených do kapaliny /Archimédův zákon/. Je po něm pojmenována jednotka síly.

- francouzský matematik, Světoví fyzikové: Blaise PASCAL Alessandro VOLTA 1623 - 1662 - francouzský matematik, fyzik a filozof. 1745 - 1827 - italský fyzik. Zkonstruoval první baterii. Sestrojil první mechanický počítací stroj. Pascalův zákon popisuje chování kapaliny v uzavřené nádobě.

Světoví fyzikové: Alexander Graham BELL Alfred NOBEL 1847 - 1922                               Světoví fyzikové: Alexander Graham BELL Alfred NOBEL 1847 - 1922 - americký technik. 1833 - 1940 - švédský chemik. Vynalezl telefon, gramofon a také naslouchátko pro nedoslýchavé. Vynalezl dynamit a založil nadaci - tzv. Nobelovu cenu, která je udělována za vynikající výsledky ve fyzice, chemii, lékařství a v literatuře, za zásluhy o světový mír a ekonomiku.

- německý fyzik a matematik. Vypracoval teorii relativity. Světoví fyzikové: Thomas Alva EDISON Albert EINSTEIN - 1955 - německý fyzik a matematik. 1847 - 1931 - americký vynálezce a podnikatel. Vypracoval teorii relativity. R. 1921 získal Nobelovu cenu za fyziku. Za své vynálezy získal více než 1000 patentů /fonograf, žárovka/.

Čeští fyzikové: Prokop DIVIŠ František KŘIŽÍK 1847 – 1941 zavedl v Čechách elektřinu, vyráběl a vylepšoval obloukové lampy k osvětlení ulic. Díky němu začaly v Praze jezdit elektrické tramvaje 1698 – 1765 - v Čechách sestavil první bleskosvod.

Nejslavnější český fyzik: Jaroslav HEYROVSKÝ  1890 -  1967 - český fyzikální chemik. Získal Nobelovu cenu /za chemii/ za objev polarografu.

Napadá tě nějaký fyzikální jev? Kde se všude uplatňují fyzikální jevy? (Poznatky, které popisuje a vysvětluje fyzika?) Fyzikální jevy: mobil, televize, zvonek, telefon, blesk, atomová bomba, jaderná elektrárna, duha, magnet, dynamit, mraznička… Napadá tě nějaký fyzikální jev?

PROČ TEDY FYZIKA? Abychom si usnadnili a zjednodušili práci!

Zdroje: Snímek 1.: [cit.2010-2-25] Dostupné pod licencí GNU General Public Licence na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:ScientificLinux-Logo.gif. Snímek 2.: [cit.2010-2-25] Dostupné pod licencí Creative Commons na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:CollageFisica.jpg. Snímek 3.: [cit.2010-2-25] Dostupné pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:EarthSTS129.jpg. [cit.2010-2-25] Dostupné pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Krehky_lom.jpg. [cit.2010-2-25] Dostupné pod licencí Creative Commons na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Personal_Computer_774.JPG. [cit.2010-2-25] Dostupné pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:US_Navy_030328-N-2513W-051_Bottled_water_is_delivered_by_crane_to_the_port_of_Umm_Qasr.jpg. Snímek 4.: [cit.2009-12-16] Dostupné pod licencí Public domain na http://www.pdclipart.org/displayimage.php?album=search&cat=0&pos=2. [cit.2009-12-16] Dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.clker.com/clipart-25460.html. [cit.2009-12-16] Dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.clker.com/clipart-10553.html. [cit.2009-12-16] Dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.clker.com/clipart-2938.html. [cit.2009-12-16] Dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.clker.com/clipart-forklift-truck.html. [cit.2009-12-16] Dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.clker.com/clipart-6888.html. [cit.2009-12-16] Dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.clker.com/clipart-11103.html. [cit.2009-12-16] Dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.clker.com/clipart-13981.html. [cit.2009-12-16] Dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.clker.com/clipart-16282.html. Snímek 5.: [cit.2009-12-16] Dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.clker.com/clipart-9762.html. [cit.2009-12-16] Dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.clker.com/clipart-1910.html. [cit.2009-12-16] Dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.clker.com/clipart-cartoon-tv.html. [cit.2009-12-16] Dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.clker.com/clipart-16499.html. Snímek 7: [cit.2010-2-25] Dostupné pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Archimedes_%28Idealportrait%29.jpg. [cit.2010-2-25] Dostupné pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:GodfreyKneller-IsaacNewton-1689.jpg. [cit.2010-2-25] Dostupné pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Force.JPG. Snímek 8.: [cit.2010-2-25] Dostupné pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pascal.png. [cit.2010-2-25] Dostupné pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Blaise_pascal.jpg. [cit.2010-2-25] Dostupné pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Alessandro_Volta.jpg. [cit.2010-2-25] Dostupné pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Volta_batteries.jpg.

Snímek 9.: [cit.2010-2-25] Dostupné pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Alfred_Nobel.gif. [cit.2010-2-25] Dostupné pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dynamite_clipart.jpg. [cit.2010-2-25] Dostupné pod licencí Public domain na http://www.pdclipart.org/displayimage.php?album=search&cat=0&pos=13. [cit.2010-2-25] Dostupné pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:NSRW_Alexander_Graham_Bell.jpg. Snímek 10.: [cit.2009-12-19] Dostupné pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:NSRW_Alexander_Graham_Bell.jpg. [cit.2009-12-19] Dostupné pod licencí Creative Commons na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Albert_Einstein.svg. [cit.2009-12-19] Dostupné pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nuclear_energy_icon.jpg. [cit.2009-12-19] Dostupné pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Light_bulb.png. Snímek 11.: [cit.2010-2-25] Dostupné pod licencí Creative Commons na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Prokop_Divis_rodny_domek_edit.jpg. [cit.2010-2-25] Dostupné pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jan_Vil%C3%ADmek_-_Prokop_Divi%C5%A1.jpg. [cit.2010-2-25] Dostupné pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Krizik_Arc_lamp.jpg. [cit.2010-2-25] Dostupné pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Franti%C5%A1ek_K%C5%99i%C5%BE%C3%ADk.jpg. Snímek 12.: [cit.2010-2-25] Dostupné pod licencí Creative Commons na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Heyrovsk%C3%A9ho_polarograf_2.jpg. [cit.2010-2-25] Dostupné pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Heyrovsky_deska.jpg. Snímek 14.: [cit.2010-2-11] Dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.clker.com/clipart-12330.html. [cit.2010-2-11] Dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.clker.com/clipart-3651.html. [cit.2010-2-11] Dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.clker.com/clipart-10261.html. [cit.2010-2-11] Dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.clker.com/clipart-25289.html. [cit.2010-2-11] Dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.clker.com/clipart-2775.html. [cit.2010-2-11] Dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.clker.com/clipart-6889.html. [cit.2010-2-11] Dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.clker.com/clipart-6878.html. Literatura: GRAIGOVÁ, A. - ROSNEY, C. USBORNE Dětská encyklopedie vědy a techniky. Bratislava: Obzor, 1993. 27 s. ISBN 80-215-0228-2. ŠRAJER, J. FYZIKA 7 pro sedmý ročník zvláštní školy. Praha: SEPTIMA, 1994. 64s. ISBN 80-85801-31-0.