Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze."— Transkript prezentace:

1 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Vznik sluneční soustavy
Podle současné teorie vznikla sluneční soustava z plynoprachového mračna asi před 4,6 miliardami let. Postupem času se z mračna stal protoplanetární disk, v jehož středu se vlivem společného působení fyzikálních sil (gravitace, tlaku a dalších) zformovalo Slunce. Planety se zrodily ze sluneční mlhoviny a prachoplynového disku, který obklopoval nově utvořené Slunce. Tímto způsobem se sluneční soustava se zformovala do dnešního tvaru.

3 SLUNCE Průměr Slunce je zhruba km − to je asi 109 průměrů Země. Slunce zásobuje, v závislosti na vzdálenosti, povrch planet teplem a světlem. Pro Zemi je Slunce velmi důležité. Energie slunečního záření pohání všechny procesy, které zde probíhají. Na Slunci je závislé podnebí, změny počasí i teploty a významně se podílí na přílivu a odlivu. Slunce pomáhá udržet na zemském povrch vodu v kapalném skupenství, je nejdůležitějším faktorem při fotosyntéze rostlin a umožňuje živočichům vidět.

4 PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
MERKUR VENUŠE ZEMĚ MARS JUPITER SATURN URAN NEPTUN

5 MERKUR MERKUR má průměr 4879 km. Je nejblíže Slunci. Kolem své osy se
otočí za 59 dní. Kolem Slunce oběhne za 88 dní.

6 První globální mapa planety družici Pioneer Venus Orbiter.
VENUŠE VENUŠE má průměr km. Kolem své osy se otočí za 243 dní, kolem Slunce oběhne za 225 dní. První globální mapa planety vznikla začátkem 80. let minulého století díky družici Pioneer Venus Orbiter.

7 a má jeden měsíc, který se nazývá Měsíc.
ZEMĚ ZEMĚ Kolem své osy se otočí za 1 den, kolem Slunce oběhne za 365,25 dní. Její průměr je km a má jeden měsíc, který se nazývá Měsíc.

8 Většina povrchu této planety
MARS MARS má průměr 4879 km. Kolem své osy se otočí za 243 dnů, kolem Slunce za 88 dní. Jde o jedinou planetu, na které již malým dalekohledem rozeznáme povrchové útvary, ovšem jen pokud je Mars Zemi nejblíže. Většina povrchu této planety má načervenalou barvu.

9 a po Venuši nejjasnějším ale přesto je jen 318krát těžší
JUPITER JUPITER má průměr km. Je největší planetou a po Venuši nejjasnějším bodem oblohy. Kolem své osy se otočí za 10 hodin. Kolem Slunce oběhne za 12 let. Má 15 měsíců a nezřetelný systém prstenců. Obří kouli Jupitera by naplnilo 1300 Zemí, ale přesto je jen 318krát těžší než naše planeta.

10 Je to nejvzdálenější planeta viditelná pouhým okem.
SATURN SATURN má průměr km. Kolem své osy se otočí za 11 hodin a kolem Slunce za 29 let. Saturn je druhá největší planeta Sluneční soustavy, která je proslulá svými prstenci a 20 měsíci. Je to nejvzdálenější planeta viditelná pouhým okem. Její největší měsíc Titan se velikostí přibližně rovná planetě Merkur.

11 a je třetí největší planetou Uran je první planeta objevená
má průměr km a je třetí největší planetou sluneční soustavy. Kolem své osy se otočí za 24 hodin a kolem Slunce za 84,5 roku. Obíhá kolem ní 15 měsíců a má 10 úzkých prstenců kamenných úlomků. Uran je první planeta objevená pomocí dalekohledu.

12 NEPTUN NEPTUN průměr má 48.000 km. Kolem své osy se otočí
za 16 hodin a kolem Slunce za 165 let. Má dva měsíce a pět nevýrazných, tenkých prstenců. Plynný obr o něco menší než Uran, avšak hmotnější. Je nejvzdálenější planetou a byl nalezen na základě výpočtů.

13 POROVNÁNÍ VELIKOSTI PLANET
SLUNCE Merkur Uran Země Jupiter Neptun Venuše Mars Saturn

14 SLUNEČNÍ SOUSTAVA Dokážeš vyjmenovat všechny planety?

15 OTÁZKY: 8 Kolik planet má naše sluneční soustava?
Která planeta je třetí v pořadí od Slunce? Která planeta je největší? Která planeta je nejmenší? Které planety mají prstenec? Za jak dlouho se otočí Země kolem své osy? Za jak dlouho oběhne Země kolem Slunce? Země Jupiter Merkur Jupiter,Saturn, Uran, Neptun 24 hod 365 dnů Měl jsi to správně?

16 Použité zdroje snímek 1.: [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: < snímek 2.: [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: < snímek 4: [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: < snímek 5.: [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: < snímek 6.: snímek 7: [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: < [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: < snímek 8.: [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: < snímek 9.: [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: < snímek 10.: snímek 11.: [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: < snímek 12.: [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: < snímek 13.: [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: < snímek 14.: [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: < Použitá literatura: GRAIGOVÁ, A.; ROSNEY, C. USBORNE Dětská encyklopedie vědy a techniky. Bratislava : Obzor, ISBN Ilustrovaná encyklopedie lidské vzdělanosti. Praha : Reader's Digest Výběr, ISBN ABC přírody. Praha : Reader's Digest Výběr, ISBN


Stáhnout ppt "Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze."

Podobné prezentace


Reklamy Google