Prezentace literárního díla a jeho autor Jan Zeman I4.B.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Advertisements

Návštěva BRITISH COUNCIL
Ota Pavel Dana Vásquezová 4.E 2011.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou O. Pavla... Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Knížka, kterou mám ráda :Tajemství duchů Moje zvláštní schopnosti
Definice zapomínání: 1. Zánik vzpomínky. 2. Zánik nežné náklonnosti.
Český spisovatel Ota Pavel
Jak jsem uvedla na první stránce, jmenuji se Gábina a ještě doplním příjmení Urválková. Tak tedy, neznáte mě. A protože se vzájemně nevidíme a nemůžete.
VY_32_INOVACE_31-17 Česká próza po r Ota Pavel.
2.Světová válka v próze obrázek
Realistický román.
KAREL ČAPEK -ŽIVOT * Malé Svatoňovice u Trutnova
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Jan Opatřil….
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _09_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze st ř edním školám Č íslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzd ě lanosti Č íslo šablony:
VY_32_INOVACE_ČJM4_4860_ZEM
Bakara N ě mecký jezdecký pony. Příchod Když Bakaru poprvé přivezli do stáje ve Vranči byla pohublá a vyděšená nepřijela, ale sama spolu s ní totiž přivezli.
Ota Pavel Český jazyk 6. ročník ZŠ
Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CJL_4S2N_NT_01_07 NázevOta Pavel Druh učebního materiáluPrezentace PowerPoint PředmětČeský jazyk a literatura Ročník4. roč.
Karel Čapek a Josef Čapek
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Tadeáš Skála 3.A Moje kniha Moje kniha =PtWafYfzTIQ.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_16.
OTA PAVEL Praha Praha Obrázek
Arnošt Lustig Jan Drda Ota Pavel 9. ročník.
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ (
OTA PAVEL Praha Praha.
LITERATURA 2.SVĚTOVÉ VÁLKY
(*2.července 1930 Praha +31.března 1973 Praha)
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
OTA PAVEL. Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum:
Středověk - opakování Autor: Mgr. Martina Fišerová Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
Rozhovor s paní učitelkou Pavlou Jemelíkovou. 1.Na naší školu jste nastoupila teprve nedávno. Představte se nám, prosím. Bydlím v Krupce, učím 7. rokem,
Ota Pavel OB 21. Ota Pavel - vlastním jménem Otto Popper, - * 2. července 1930 v Praze – 31. března 1973 byl český prozaik, novinář a sportovní reportér.
Ota Pavel OB 21. Ota Pavel - vlastním jménem Otto Popper, - * 2. července 1930 v Praze – 31. března 1973 byl český prozaik, novinář a sportovní reportér.
Ota Pavel. - vlastním jménem Otto Popper, - * 2. července 1930 v Praze – 31. března 1973 byl český prozaik, novinář a sportovní reportér - Je autorem.
Jan Amos Komenský Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov Autor: Mgr. Iveta Kohoutová Název: VY_32_INOVACE_2A_12_Druhá světová válka Téma: Vlastivěda Datum tvorby:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.6 Karel Poláček Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
LITERATURA 9. ročník Odraz 2. sv. v. v literatuře – ztráta prozaiků Karel POLÁČEK Eduard BASS.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_17_LITERATURA.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_256_ČJ7
Škola Název projektu Číslo projektu Šablona Autor DUM Název DUM
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_20 Název Michal Viewegh Téma hodiny Generace.
Hostinec U Zlaté Prahy Rodina Schückova z Bobrové
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_16 Název Ota Pavel Téma hodiny Autoři druhé.
ZŠ Ludgeřovice Ema Musálková
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Čím bych chtěl být až, vyrostu?
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_14 Název Jan Drda, Jan Otčenášek Téma hodiny.
Erich Maria Remarque VY_12_INOVACE_Rů_I_36
Městská tematika – Ignát Hermann
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Arnošt Lustig (1926 – 2011). Arnošt Lustig (1926 – 2011)
Český jazyk 9. ročník Česká próza 20. století.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ JAZYK
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický okruh: Oficiální.
DOMÁCÍ SLOHOVÁ PRÁCE ZADÁNÍ PROJEKTU.
Spisovatelé a ilustrátoři
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
VY_32_INOVACE_Jir_I-21 Pavel Kohout Název projektu: OP VK
Transkript prezentace:

Prezentace literárního díla a jeho autor Jan Zeman I4.B

Současná česká a světová literatura Ota Pavel ( ) *Praha -studia jazyková škola -otec obchodník -bratři Jirka a Hugo -pracoval jako redaktor

Čím chci čtenáře zaujmout? -Čtenáře bych rád seznámil s dílem, které se odehrává za 2. světové války -Ukazuje na to jak těžký život měli židé za 2. světové války v Protektorátu Čechy a Morava

Jaké mám k dispozici informační a technické prostředky? -K dispozici jsem měl zejména knížku - „Smrt krásných srnců“, o které vám něco povím -Čerpal jsem z Wikipedie a Googlu -Jako technické prostředky jsem použil notebook a připojení k internetu

Seznámení s postavami -Děj se odehrává před obdobím a za období 2. světové války -Hlavním hrdinou je obchodník Leo Popper -Měl 3 syny Otu, Huga a Jirku,a potom to byl strejda Prošek, za kterým jezdili na návštěvu -Pracoval pro firmu Elektrolux, kde prodával vysavače, ledničky a další spotřebiče -Knihy Smrt krásných srnců a Jak jsem potkal ryby byly obě úspěšně zfilmovány

Nejdražší rybník v Čechách -Leo Popper měl velikou zálibu v rybách, až se rozhodl, že si koupí rybník -Rybník si koupil, ale nevěděl, že jen s jedním kaprem, když byl výlov a dozvěděl se to náhodou si bývalý majitel, chtěl koupit ledničku, tak mu Leo Popper prodal ledničku, která byla bez chladícího mechanismu. Pro přirovnání byla prázdná jako ten rybník

Kapři pro Wehrmacht -K čemu hrozilo k tomu došlo vypukla 2. světová válka z nařízení byl všem židům zabavován majetek -Mezi ně patřil i Leo Popper, když se dozvěděl, že mu zabavili jeho rybník jednou v noci vysekal do ledu díru a s jeho synem Otou vylovili všechny kapry, které po celou tu dobu krmil pivním sladem

Smrt krásných srnců -Je to snad druhá nejznámější kniha po jeho knize „Zlatí úhoři“ -Tato povídka se mi líbila ze všech nejvíce -Leo Popper se vydává za Proškem na Berounku, aby mu ulovil srnce pro Huga a Jirku, kteří byli předvoláni k transportu. Strýc Prošek odmítne, ale je ochoten půjčit Holana. -Holan nikdy nelovil s nikým jiným než s Proškem, Leo dlouho přemlouval Holana až se spolu zakoukali do očí jako by to byla celá věčnost kdo ví co si svými pohledy říkali, ale nakonec pro něj Holan jednoho srnce ulovil a Leo měl maso pro své syny, aby přežili v koncentračním táboře

Závěrečný snímek 1)Zdůraznil jsem tato hlediska, která vypovídala o skutečnosti za 2. světové války 2)Vědomě jsem zanedbal části autorova díla aktiva/pasiva 3)Závěr: -domnívám se, že moje prezentace obohatila čtenáře o vjem doby za 2. světové války