Úsilí za vznik ČSR 1914 – 1918.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Češi a Slováci za 1. sv. války
Advertisements

Vývoj české ústavnosti
Češi a Slováci za 1. světové války
Naše země za 1. světové války
11. ČEŠI A NĚMCI 12. SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI NOVÝCH ČESKÝCH DĚJIN
České země v průběhu války – Zahraniční odboj
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
I. světová válka, vznik Československa
VZNIK ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY
Za 1.světové války v datech
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: srpna 2012
Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.04/
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
testujeme svoje znalosti
VZNIK ČESKOSLOVENSKA Jitka Doubravová.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 9.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Co o něm víš? Je něco co by tě k tomuto tématu zajímalo?
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová Vznik Československa VY_32_INOVACE_1B10.
ČSR po 1. světové válce.
ČEŠI A SLOVÁCI V DOBĚ 1. SVĚTOVÉ VÁLKY
28. října 1918 Vznik Československé republiky.
9. ročník Novověk, moderní dějiny
Naše země za první světové války
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Vznik ČSR, převzetí moci, první kroky státu
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Vznik Československa.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
1. světová válka ( ).
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Svátek 28.října.
I. světová válka.
VY_32_INOVACE_25-10 Vznik ČSR.
České země v průběhu války – Cesta ke vzniku republiky
Vývoj české ústavnosti
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
České a československé právní dějiny Státoprávní problematika v protifašistickém odboji.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
1. SVĚTOVÁ VÁLKA Tereza Hozová třída 5.A..
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Vznik Československa a jeho vývoj (1918 – 1929)
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Č ESKÉ ZEMĚ V LETECH R AKOUSKO -U HERSKO.
1.Světová válka 28. července 1914 až 11. listopadu 1918.
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník Kapitoly z českých a světových dějin České země za první světové války Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno:
Československé legie, vznik Československa
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Rakouské císařství (Předlitavsko): 1. Čechy, 2. Bukovina, 3. Korutany, 4. Kraňsko, 5. Dalmácie, 6. Halič, 7. Přímoří, 8. Dolní Rakousy, 9. Morava, 10.
28. říjen 1918 Vznik Československé republiky. Česká politika před válkou existence českého národa není nijak ohrožena existence českého národa není nijak.
T. G. Masaryk Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo: VY_32_INOVACE_07.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
VY_32_INOVACE_006_Vznik Československa Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_1_8_ VZNIK ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY Číslo projektu:
Vznik Československa 28.říjen Nástup Karla I. roku 1916 zemřel František Josef I. a nastoupil Karel I. začíná provádět změny (cíl: zachránit monarchii)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno- venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_20_Vznik.
Kateřina Šulcová.
Dějiny slovenského práva II. Ladislav Vojáček
Československé legie, vznik Československa
VZNIK ČSR Autor. Lenka Mulačová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Autor: Mgr.Lenka Preisová
ČEŠI a SLOVÁCI ZA I. SVĚTOVÉ VÁLKY
Vznik ČSR Viktória Surová III.E 2012/2013.
České země za světové války
Češi za první světové války
ČESKOSLOVENSKO POČÁTKY STÁTU, VE KTERÉM DNES ŽIJEME.
Transkript prezentace:

Úsilí za vznik ČSR 1914 – 1918

Tak nám zabili Ferdinanda", řekla posluhovačka panu Švejkovi a on z této informace v hospodě U kalicha prorocky usoudil, že "válka jest jistá". A byla. Těsně před polednem 28. července 1914 vyhlásilo Rakousko - Uhersko válku Srbsku a zběsilá ruleta první světové války začala nabírat rychlost.

Vyhlášení války Františkem Josefem I. Manifest „Mým národům“, kt. 1. SV začala.

1. odboj ZAHRANIČNÍ Zrod koncepce československého státu DOMÁCÍ Představitelé: TGM E. BENEŠ M. R. ŠTEFÁNIK Český komitét zahraniční  Československá národní rada DOMÁCÍ Mafie (1915 přerušena činnost) Karel KRAMÁŘ Alois RAŠÍN Orgány: Český svaz Národní výbor

Tomáš Garrigue MASARYK (1850 – 1937) 1914-15 pobýval ve Švýcarsku 1915 odchází přes Paříž do Londýna 1917 navštívil Rusko 1918 v Rusku a z Vladivostoku přejel do USA 20. 12. se vrací domů

Dr. Edvard BENEŠ (1884 – 1948) 1915 odešel do emigrace v Anglii

M. R. ŠTEFÁNIK (1880 – 1919)

Pohled československých legií ve Francii

Karel KRAMÁŘ Alois RAŠÍN

1916 výměna panovníka R-U

KAREL I. Vláda: 1916 – 1918 (1887 – 1922) Manželka: ZITA Bourbonsko-Parmská (jejich synem Oto I.) Synovcem FJI. 2 x neúspěšný pokus o návrat na trůn Zemřel na Madeiře Blahořečení Karel byl slavnostně blahořečen římskokatolickou církví. Církev uctila Karla za to, že svou křesťanskou víru stavěl před každé své politické rozhodnutí a za to, že vnímal svou politickou roli jako mírotvůrce během války, obzvláště pak po roce 1917. Během beatifikační mše 3. října 2004, papež Jan Pavel II. pronesl: „ Nejdůležitějším úkolem křesťana je hledání, rozpoznávání a následování Boží vůle v každé záležitosti. Křesťanský státník, císař a král Karel I., přijímal tuto výzvu každý den. V jeho očích byla válka ‚něčím děsivým‘. Uprostřed vřavy první světové války se usilovně snažil napomáhat mírové iniciativě mého předchůdce Benedikta XV. “ Od samého počátku Karel I. chápal svůj úřad jako svatou službu svému lidu. Jeho hlavním zájmem bylo následování křesťanského poslání i v politických činech. Z toho důvodu se zabýval především myšlenkou, jak pomoci společnosti. Nechť je pro nás všechny příkladem, zvláště pak pro ty, kteří drží otěže moci a mají politickou odpovědnost v dnešní Evropě!“ Celá kauza začala v roce 1949, kdy důkazy o Karlových světeckých činech byly shromážděny ve vídeňské arcidiecézi. V roce 1954 byl prohlášen za ctihodného, což je první krok v procesu beatifikace (blahořečení). Liga věřících zřízená k podpoře jeho kauzy dokonce vytvořila webové stránky. Vídeňský kardinál Christoph Schönborn byl církevním patronem jeho blahořečení. Svátek se slaví na den 21. října (datum jeho sňatku s princeznou Zitou).

Oto von Habsburg (nar. 1912) Otto von Habsburg s otcem Karlem I. a strýcem Františkem Josefem I.

Zabavování kostelních zvonů pro válečné účely

Fronta dětí na příděl polévky

Rozpad R-U v roce 1918

Prohlášení čsl. státu a první zákon Lide československý! Tvůj odvěký sen stal se skutkem. Stát československý vstoupil dnešním dnem v řadu samostatných kulturních států světa. Národní výbor, nadaný důvěrou veškerého lidu československého, přejal jako oprávněný a zodpovědný činitel do svých rukou správu Tvého státu. Vše, co podnikáš, podnikáš jako nový svobodný člen velké rodiny samostatných svobodných národů. Novým činem v této chvíli zahajují se nové a bohaté a slavné dějiny Tvé. … V Praze, 28. října 1918 Za Národní výbor československý: Dr. Fr. Soukup, Jiří Stříbrný, Ant. Švehla, Dr. Vavro Šrobár, Dr. Alois Rašín

Národní výbor vydal dnes 28. října první zákon: Samostatný stát československý vstoupil v život. Zachována souvislost dosavadního právního řádu se stavem novým, aby nenastaly zmatky a upraven nerušený přechod k novému státnímu životu. Národní výbor jménem československého národa jako výkonný státní svrchovaný orgán nařizuje: I. článek: Státní formu československého státu určí národní shromáždění ve srozumění s československou národní radou v Paříži jako orgán jednomyslné vůle národa. Než se tak stane, vykonává státní svrchovanost národní výbor. II. článek: Veškeré dosavadní zemské a říšské zákony a nařízení zůstávají prozatím v platnosti. III. článek: Všechny Úřady státní, zemské, župní, okresní a obecní jsou podřízeny národnímu výboru a prozatím úřadují a jednají dle stávajících platných zákonů a nařízení. IV. článek: Zákon tento nabývá platnosti dnešním dnem. V. článek: Předsednictvu národního výboru se ukládá, aby tento zákon provedlo. Dáno v Praze, 28. října 1918 Antonín Švehla, Jiří Stříbrný, Dr. Alois Rašín, Dr. František Soukup, Dr. Vavro Šrobár v.r.

„Muži 28. října“

Místo, kde byla přijata 30. 10. Martinská deklarace

Návrat TGM s dcerou Alicí a synem Janem 20. 12. 1918 do vlasti.

Užitečné zdroje http://www.cslegie.wz.cz/