Kouření v restauracích

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Říjen 2007 Nobody’s Unpredictable Ipsos Tambor GALAXY SÉRIE 2007 Anketa – spokojenost závodníků.
Automobilový průmysl ČR v roce 2013 Základní údaje a fakta
Vyhodnocení dotazníku – Barcamp Brno 2013 Magdaléna Katolická magdalena [at] marketingovevyzkumy.cz
Hlediska hodnocení při výzkumech veřejného mínění  A) Podle oblastí (stav/očekávání)  Životní prostředí  Školství  Životní úroveň  Zdravotnictví 
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Co vědí české ženy o tucích a mastných kyselinách
Tento dokument pošlete svým přátelům,rodičům i prarodičům.
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Český Internet po (uši v?) krizi Marek Antoš. snímek |datum |dokument | 1. Internetové prostředí 2.
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Nobody’s Unpredictable Kdo jsou návštěvníci regionu Znojemsko a Podyjí? 28.dubna 2011.
Přehled základních výsledků šetření Rušiče spánku a nykturie Březen 2009/ Tisková informace k výsledkům šetření / STEM/MARK a.s.
Průzkum: Čeští zákazníci neznají rizika nákupu spotřebního zboží.
10 let výzkumu informačních potřeb veřejnosti Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
__________________________________________________________________________________________________________________________________________ Vyhodnocení.
Výsledky z exkluzivního výzkumu pro MMR – 1. pololetí 2008 Příjezdový cestovní ruch ČR Září 2008 / Jan Tuček / STEM/MARK, a.s.
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Postoje české společnosti k náhradní rodinné péči Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Názor veřejnosti na téma DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ (vyhodnocení dotazníkového šetření) Pardubický kraj Ing. Jarmila Halouzková
1 Mobile Internet Fórum října Ekosystém internetové reklamy Cílení dle kontextu (klíčová slova, sekce) Reklamní formáty (bannery, text,
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Památky 11/ Obsah Obsahstrana 2 Metodologiestrana 3 Cíle projektustrana 5 Památky – vyhodnocení 11/2011strana 7.
Mgr. LENKA FRANKOVÁ Zákon o svobodném přístupu k informacím v praxi Výsledky dotazníkového šetření.
Neber úplatky… …nebo se z toho zblázníš
Budou chodit do knihoven? Průzkumy dospělé populace 1996 – 2007 – 2010 a nová koncepce rozvoje knihoven ČR Národní knihovna ČR.
IBRS s.r.o., Prague 10, Dubečská 8, strana 1 Desk research – fertility rate Eurostat / 2006 Fertilita - průměrný počet živě narozených dětí, které.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Výsledky výzkumu mezi obyvateli MČ Praha 2 a návštěvníky Riegrových sadů „Soužití pejskařů a nepejskařů v parcích na území Prahy 2“ 28. června 2011 / Prezentace.
Nobody’s Unpredictable Ipsos Tambor pro Město Opava Názory na budovu Slezanka v centru Opavy Kvantitativní výzkumu Leden 2009.
Kvantitativní telefonický výzkum mezi zaměstnavateli, zaměstnanci a poskytovateli služeb Postoje ke stravovacím poukázkám Únor 2008 / Závěrečná zpráva.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Pojmy a interpretace.
VÝZKUM POSLECHOVOSTI ROZHLASOVÝCH STANIC (Výsledky II/ III/2006)
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Strategie značky a komunikace
Prezentace VOLNÝ.cz. Internetový portál, který byl založen v roce 1999 jako vstupní brána do internetu pro uživatele dial-up připojení. V současné době.
1 © Mediaresearch, a.s., 2008 NetMonitor a AdMonitoring Výsledky za říjen 2008.
EuPIA Printing Ink Market Statistics Q EuPIA statistika trhu s tiskovými barvami První kvartál roku 2009.
Bleskový výzkum Kauza : David Rath Červen 2012.
Práva občanů v EU Výsledky výzkumu Duben 2013.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Využívání služeb e-governmentu jednotlivci ISSS 2007, Hradec Králové Andrej.
Nobody’s Unpredictable Partie Duel Nečas vs. Paroubek.
Čtenáři a čtení v ČR (2007) společný projekt Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., a Národní knihovny ČR s finanční podporou Ministerstva kultury.
Průzkum sebehodnocení zdravotního stavu a disability Popis metody průzkumu Datum: 13. června 2006 Číslo projektu: Připravil: Petr Hrala.
Průzkum trhu.
Význam sektoru obchodu v české ekonomice
ZELENÝ KRUH Závěrečná zpráva z kvantitativního výzkumu Jitka Zítková, Jitka Haiderová Soukupová | duben/květen 2016.
Užívání tabákových výrobků v dospělé české populaci (15 let a více) Výsledky studie GATS WHO/CDC 2012 MUDr. Hana Sovinová, PhDr. Ladislav Csémy Státní.
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 POČÍTAČE A INTERNET V ČESKÉ SPOLEČNOSTI DOMÁCNOSTI A JEDNOTLIVCI Využívání informačních.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2008 Tisková konference.
UŽIVATELÉ SOCIÁLNÍCH SÍTÍ V ČR
Závěrečná zpráva ze sociologického výzkumu
Hospodaření obcí v roce 2016
Bariéry podnikání Malých restaurací
Makrotrendy Zlínského kraje
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
Příjezdový cestovní ruch ČR
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
Sekce veřejných knihoven SKIP
Co říká česká veřejnost?
Sociologická analýza postojů a názorů obyvatel MČ
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
Transkript prezentace:

Kouření v restauracích Zpráva z průzkumu veřejného mínění Květen 2012 1

Metodologie Kvantitativní výzkum Metoda dotazování: Face to face (osobní dotazování tazatele s respondentem) Nástroj výzkum: Strukturovaný dotazník Cílová skupina: Obyvatelé kraje starší 18 let, reprezentativní vzorek podle věku, pohlaví a velikosti místa bydliště Velikost vzorku celkem: 8488 rozhovorů Termín realizace výzkumu: březen – duben 2012 Kouření v restauracích, květen 2012

Detailní analýza v grafech – hlavní informace

Kouření v české populaci Znění otázky: Kouříte? Každý nebo téměř každý den si zapálí 24 % Čechu, nekuřáci tvoří většinu 64%, ostatní kouří pouze několikrát za měsíc nebo naprosto výjimečně. Muži kouří častěji než ženy. Lidé s vyšším vzděláním kouří méně často než lidé s nižším stupněm vzdělání. Celkem (n=8488) Muži (n=4125) Ženy (n=4363) Bez vzdělání, ZŠ (n=1255) ŠŠ bez maturity, vyučení (n=3234) SŠ s maturitou (n=2941) VŠ, Vyšší odborné (n=1058) Kouření v restauracích, květen 2012

Postoj ke kouření v hospodě, restauraci Znění otázky: Vadí Vám kouření v hospodě, restauraci, kavárně a baru? Více než polovině Čechů (52 %) vadí kouření v restauracích, výrazně více ženám (61%) než mužům (43 %). Kouření také vadí ve větší míře vysokoškolsky vzdělaným lidem (63 %) než lidem s nižším vzděláním. Celkem (n=8488) Muži (n=4125) Ženy (n=4363) Bez vzdělání, ZŠ (n=1255) ŠŠ bez maturity, vyučení (n=3234) SŠ s maturitou (n=2941) VŠ, Vyšší odborné (n=1058) Kouření v restauracích, květen 2012

Kuřáci omezují svobodu nekuřáků Znění otázky: Omezují podle Vás kuřáci svobodu nekuřáků? 61 % Čechů se domnívá, že kuřáci omezují svobodu nekuřáků, opět častěji si toto myslí ženy než muži. Takto se vyjádřilo i 28 % kuřáků. Kouření v restauracích, květen 2012

Postoj k zákazu kouření v restauracích Znění otázky: Vyjádřete svůj postoj k zákazu kouření v restauracích Více než ¾ Čechů by uvítaly zákaz kouření v restauracích, častěji ženy než muži. 41% kuřáků nespatřuje problém v zavedení zákazu kouření v restauracích. Kouření v restauracích, květen 2012

Negativa při návštěvě restaurací Znění otázky: Co Vám při návštěvě restaurací / barů / kaváren a jiných pohostinských zařízení vadí? Nekvalitní obsluha, kouř z cigaret a nekvalitní jídlo představují nejčastější negativa při návštěvě Čechů v restauraci, baru či kavárně. Kouř z cigaret, jako negativum, výrazně dominuje mezi nekuřáky. Báze: všichni respondenti Kouření v restauracích, květen 2012

Počet vykouřených cigaret Znění otázky: Kolik cigaret průměrně za den vykouříte? Znění otázky: Kolik cigaret vykouříte v hospodě, restauraci, kavárně a baru při vaší běžné návštěvě? Za jeden den kuřák průměrně vykouří 15 cigaret. Za jednu běžnou návštěvu hospody, restaurace či baru jeden kuřák průměrně vykouří cca 9 cigaret. Za den Při běžné návštěvě v hospodě, restauraci, baru 14,9 průměr 8,5 Báze: respondenti, kteří kouří Kouření v restauracích, květen 2012

Frekvence návštěv hospod, restaurací, barů Znění otázky: Jak často navštěvujete hospody, restaurace, kavárny a bary? Necelá čtvrtina Čechu chodí do hospod, restaurací a barů minimálně 1x týdně. Kuřáci chodí častěji než nekuřáci. Lidé s vyššími příjmy navštěvuji tyto zařízení častěji, než-li lidé s nižšími příjmy domácnosti. Kouření v restauracích, květen 2012

Průměrná útrata v restauracích Znění otázky: Jaká je vaše průměrná útrata v hospodách a restauracích za jednu návštěvu za Vaši osobu? Jeden Čech průměrně utratí 211,- Kč za jednu návštěvu v pohostinství, restauraci či baru. Kuřáci utratí nepatrně více než nekuřáci. S rostoucím příjmem domácnosti dramaticky roste i průměrná útrata v těchto zařízeních. Báze: respondenti, kteří navštěvují rest., hosp., bary, Kouření v restauracích, květen 2012

Důvody návštěvy restaurací, barů, kaváren Znění otázky: Jaké jsou důvody návštěvy restaurací/barů/kaváren a jiných pohostinských zařízení? Češi chodí do restaurací, barů a kaváren především kvůli setkání se s přáteli, jídlu a pivu. Kvůli kouření chodí do takovýchto zařízení pouze 24 % kuřáků. Báze: všichni respondenti Kouření v restauracích, květen 2012

Reakce na zákaz kouření v restauracích Znění otázky:.Kdyby byl zákaz kouření v restauracích, jak byste se zachoval\a? Po zavedení zákazu kouření v restauracích, by drtivá většina lidí, navštěvovala restaurace ve stejné míře jako předtím. Drobný pokles by byl kompenzování lidmi s vyššími příjmy, kteří deklarovali, že by do restaurací chodili mírně častěji a kteří v restauraci utratí v průměru více než nižší příjmové kategorie. Kouření v restauracích, květen 2012

Základní ukazatele stravování a pohostinství v roce 2009 a 2010 Průměrný obrat restaurací v roce 2010 byl 100 miliard. Zdroj: ČSÚ   2009 [1] 2010 [2] I. II. III. IV. Průměrný evidenční počet zaměstnanců (ve fyz. os.) 95 540 92 680 92 124 91 197 86 193 85 164 84 705 82 749 Mzdy bez OON (mil. Kč) 2 823 2 840 2 779 2 868 2 564 2 574 2 573 2 607 Průměrná hrubá měsíční mzda na 1 zaměstnance (ve fyz. os., Kč) 9 851 10 216 10 055 10 482 9 914 10 074 10 127 10 501 Tržby celkem (mil. Kč) 22 410 25 438 25 108 25 401 21 173 24 604 24 459 25 013 z toho tržby za zboží (mil. Kč) 21 157 24 209 23 901 23 971 19 931 23 004 22 948 23 651 Výkony vč. obchodní marže (mil. Kč) 21 403 24 504 24 194 24 350 20 238 23 371 23 365 23 960 Výkonová spotřeba (mil. Kč) 15 096 17 695 17 194 17 303 14 353 17 052 16 594 17 704 Účetní přidaná hodnota (mil. Kč) 6 307 6 809 7 001 7 047 5 885 6 319 6 772 6 255 Podíl účetní přidané hodnoty na výkonech (%) 29,5 27,8 28,9 29,1 27,0 29,0 26,1 Tržby celkem (mil. Kč) - rok 98 357 95 249 Poznámky: [1] revidované údaje [2] předběžné údaje Území ČR Kouření v restauracích, květen 2012

Česká republika je jedinou zemí v Evropě, kde není zákaz kouření v restauracích Kouření v restauracích, květen 2012

Sociodemografické rozdělení respondentů Pohlaví Věk Vzdělání Kraj Čistý měsíční příjem celé domácnosti V %, N = 8488

Kontakty www.ipsos.cz www.ipsos.com Radek Jalůvka General Manager ČR a SR Garant projektu radek.jaluvka@ipsos.com GSM: +420 603 432 205 Tatiana Wartuschová Account Director Ipsos Public Affairs tatiana.wartuschova@ipsos.com GSM: +420 724 601 265 Ipsos Tambor, Národní 6, 110 00 Praha 1, +420 226 513 111 Ipsos Tambor SR, Heydukova 12, 811 06 Bratislava, +421 252 932 142 www.ipsos.cz www.ipsos.com Kouření v restauracích, květen 2012