Chcete studovat kulturu jinak? Chcete studovat kulturu?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KULTURÁLNÍ STUDIA Jaké kursy jsme pro Vás připravili v novém oboru
Advertisements

INOVACE UMĚLECKY ZAMĚŘENÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ V OBLASTI MULTIMEDIÁLNÍ TVORBY „UMĚNÍ A MULTIMÉDIA“ INOVACE UMĚLECKY ZAMĚŘENÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ V OBLASTI.
Role vzdělávání v soudobé společnosti na příkladu České republiky
Environmentální výchova pro základní školu
Kulturální studia: program kursu
Média? kulturu? komunikaci? Chcete studovat. • Chcete vědět, jak kultura ovlivňuje to, jací jsme, za co se považujeme a proti čemu se vymezujeme? • Chcete.
Literární věda.
Žádoucí těla, Leni Riefenstahlová a vizuální sociologie
Sociologie médií, komunikace a jazyka
Chcete studovat kulturu jinak? Chcete studovat média?
Jak reformulovat disertační teze. Anotace vystoupení Ve svých doktorandských tezích se pohybuji na pomezí politické sociologie, politologie a mediálních.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
Textová média v DV AR 2013/2014.
Metodologie historického výzkumu volného času
Etnicita a rasa KSS/S2SŠO ZS 07.
Média: nástroj vládnoucí třídy
SVĚTOVÁ LITERATURA 2. POLOVINY 20. STOLETÍ
Multikulturní vzdělávání v rámci NNO
Auditoriální přístup: etnografie publik
Význam organizace INSEA pro další vzdělávání v oboru výtvarná výchova
MIGRACE.
Chcete studovat kulturu jinak? Chcete studovat komunikaci?
TV042, TV110/ Masová komunikace
Masová komunikace Martina Bartůňková.
Masová komunikace Martina Bartůňková.
Média a role čtenáře: kulturální studia
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Ústav světových dějin Obor Historie – evropská studia.
Průřezová témata.
Gender problematika Nejprve zmíním motivaci tohoto výzkumu,
Anthony Giddens * 1938.
KRIZE ČESKÉHO POPULÁRNĚ-VĚDECKÉHO FILMU ?! JAKUB KORDA Univerzita Palackého v Olomouci Mezinárodní festival populárně-vědeckého filmu AFO.
Ani příroda ani kultura
Masmédia.
Postmoderní identita. Klasická sociologická pojetí identity se soustřeďují na její původ v sociální a/nebo kulturní struktuře –Například Bourdieu a jeho.
Ústav světových dějin Obor Historie – Obecné dějiny.
doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
Inovace kurikula studijního programu Všeobecné lékařství. Reg.č. CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Alberto Melucci: Challenging Codes SM as prophets SH jako signály upozorňující na hlubokou transformaci v logice komplexní společnosti. Jako prorok SH.
2. vlna ženského hnutí. Periodizace ženského hnutí 1. vlna: do získání hlasovacího práva 2. vlna: od 60. do cca 80. let 20. století (případně dosud) 3.
Social geographies: space and society Gill Valentine, 2001 University of Sheffield excerpted by A.Hynek, April 2004.
Andrew Higson – English Heritage, English Cinema. Costume Drama Since (Oxford University Press, 2003) škála metod: empirické výzkumy – vývoj průmyslu,
Úvod do sociologie Eva Šlesingerová SOC701. Organizační záležitosti  Podmínky pro získání kreditů  Průběžná práce  Závěrečná zkouška  Kontakty.
TVORBA STUDIJNÍCH TEXTŮ V DISTANČNÍM VZDĚLÁVÁNÍ Simona F e i t o v á Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci.
Středoevropská komparativní studia na IMS FSV UK kombinovaná forma studia Den otevřených dveří 2016 Tomáš Nigrin.
Co je to feminismus? z lat. Femina = žena název pro komplex filosofií, sociálních teorií, politických hnutí a ideologií, jejichž cílem je výzkum a potírání.
Vybrané kapitoly z kulturálních studií PhDr. Irena Reifová, Ph.D. LS 2015/2016.
Rozdělení hudební vědy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se znakovými systémy.
Česko-německá studia na IMS FSV UK: Den otevřených dveří Tomáš Nigrin.
P REZENTACE OBORU SOCIOLOGIE P REZENTACE OBORU SOCIOLOGIE P H D R. R OMAN V IDO, P H.D. Den otevřených dveří 22. – 23. ledna 2016 Fakulta.
Bakalářský studijní obor: Historie
MÉDIA A KOMUNIKACE.
Ústav světových dějin Historie – obecné dějiny
Romové a média Mgr. Alica Sigmund Heráková Muzeum romské kultury O roma vakeren, Romano hangos.
Ústav světových dějin Obor Historie – Evropská studia.
prof. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
Expertní zprávy.
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Populistické strany v Evropě –skutečná hrozba nebo mediální bublina?
MIGRACE.
MÉDIA A POLITIKA PŘÁTELSTVÍ BEZ ZÁRUKY?
Kyvadlo kulturálních studií
VIZUÁLNÍ STUDIA pomezní disciplína zabývající se vizuální kulturou a
Igor Zhoř , Brno , Brno.
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Ústav světových dějin Historie – obecné dějiny
KURZY ČESKÉHO JAZYKA pro tzv. STÁŽISTY a POSTGRADUANTY
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
Základní filozofické otázky
MÉDIA A KOMUNIKACE.
Transkript prezentace:

Chcete studovat kulturu jinak? Chcete studovat kulturu?

 Zajímá Vás, jak obstojí „velké“ teorie jako nástroj analýzy produktů „pokleslé“ kultury?  Chcete se za „domácí úkol“ dívat na seriály a na seminářích je analyzovat s pomocí nejrůznějších teoretických přístupů, abyste zjistili, co nám říkají o naší době a nás samých?  Chcete vědět, jak kultura ovlivňuje to, jací jsme, za co se považujeme a proti čemu se vymezujeme, jak určuje to, co jsme?  Chcete studovat, jak kultura slouží jako nástroj k utváření a posílení vlastní identity a zpochybnění identit druhých lidí a skupin?

Přihlaste se na nově otevřený obor kulturální studia na Filozofickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci

Centrálními problémy kulturálních studií jsou (POP)KULTURA – MOC – IDENTITA – DIFERENCE a zabývají se tedy tématy jako např.: asimilace a integrace  diference a identita  diskurs dominance  etnicita  Evropa  gender  globalizace ideologie a moc  interpretace  komiks  komunikace konstrukce identity  kultura vysoká vs. nízká mediální realita  multikulturalismus  nacionalismus narativ  postkoloniální situace  publika  příroda rasa  realita vs. fikce  sexualita  spotřební kultura televizní seriály  texty a kontexty  vizualita  zpravodajství

Povinné kursy jsou zaměřeny především na porozumění kultuře, jejím nosičům (texty, obrazy), jejímu chápání (publikum) a jejím dějinám. Volitelné kursy tematizují vztahy:  kultura a moc (Kultura a moc, Kritická teorie jako klíč ke kulturním obsahům 1 a 2, Umění a politika, Vysoká a/versus populární kultura, Populární kultura a její žánry, Mýtus krásy, Kritická analýza diskursu, Analýza zprostředkování válečného konfliktu)  kultura a média (Mediální studia 1, Mediální studia 2, TV Studies, Comics Studies, Kritická analýza diskursu, Diskursivní analýza mediálního textu)  kultura a identita (Identita a gender, Feministická kritika, Mužská studia, Queer Theory, Mlčící polovina lidstva?, Sociální deviace, Biokulturní antropologie)

 kultura a interpretace (Teorie interpretace, Obecná intermediální naratologie, Problémy sémiotiky, Kritická analýza diskursu, Diskursivní analýza mediálního textu, Jazyk a svět, Za hranice(mi) estetiky, Text a kontext, Analýza zprostředkování válečného konfliktu, Věda a/vs. popkultura)  kultura a diference (Postkoloniální studia, Etnicita a etnické skupiny, Rasa a rasismus, Teorie migrace, Od asimilace k integraci, Interkulturní komunikace, Kultura a/vs. příroda, Teorie globalizace)  kultura a (post)moderna (Mezi modernou a postmodernou, Modernost po postmoderně, Proměny modernity, Postmoderní vědy, Teorie globalizace)  kultura a historie (Kulturální historie: Evropa a (její) kultura, Text a kontext, Dějiny a současnost: (re)konstrukce historie, Mlčící polovina lidstva?)

Více informací o oboru a přijímacích zkouškách najdete na kulturalni-studia.cz Těšíme se na vás!