Čistá mzda a částka k výplatě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Im Café bezahlen Střední odborná škola Otrokovice
Advertisements

Zustandspassiv Střední odborná škola Otrokovice
Im Café bestellen Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné
Účtování materiálových zásob, způsob A
Snímače polohy I Střední odborná škola Otrokovice
Základní výpočty mzdy Střední odborná škola Otrokovice
Odměňování za práci Plat =odměňování zaměstnanců – státu, územních samosprávných celků (krajů a obcí), státních fondů, příspěvkových organizací, jejíž.
Souvislé příklady na účtování DHM
Ocelové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
Tagesablauf Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné z.
Vorgangspassiv Střední odborná škola Otrokovice
Výměna schodišťových stupňů
Oceňování zásob Střední odborná škola Otrokovice
Náklady – členění Střední odborná škola Otrokovice
Rozdělení motorových vozidel
Propojení dat mezi MS-Word a MS-Excel
Schématické znázornění logických funkcí
Použití obilovin v kuchyni
Recepce Střední odborná škola Otrokovice
Souvislý příklad na mzdy
Výnosy – členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Klimánková.
Vlastnosti číslicových součástek
Klikový mechanizmus, demontáže a montáže
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.05 Ročník2. ročník.
Faktury a jejich zpracování Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Finanční matematika – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva.
Vlastnosti posloupností
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
Word – Hypertextový odkaz
Excel – základní početní operace
Účtování mezd účtová třída 3
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
MS-Excel – relativní a absolutní odkaz
Ukončení pracovního poměru Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka.
Pokladní doklady Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Účelové stravování Střední odborná škola Otrokovice
Účtování materiálových zásob, způsob B
Rozvaha – princip Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Účtování nákladů – příklady souvztažností
MS-Excel – financování školního výletu
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_MZDA_S.P.
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Úkoly personalistiky Střední odborná škola Otrokovice
Pasívní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
DHM – další způsoby pořízení Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
DHM – pořízení nákupem Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Souvislý příklad na zásoby
Typy a výpočty hospodářského výsledku
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Zboží z dovozu Střední odborná škola Otrokovice
Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Kočtúchová Dostupné z Metodického.
Účtování výnosů – příklady souvztažností
STRUKTURA MZDY.
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
FINANČNÍ GRAMOTNOST HRUBÁ A ČISTÁ MZDA ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Odměňování za práci Ing. L. Hřibová, Únor Mzda Odměna za vykonanou práci Peněžité plnění poskytované zaměstnavatelem za vykonanou práci Výrobní.
Mzda. právní předpisy zákoník práce zákoník práce nařízení vlády o minimální mzdě nařízení vlády o minimální mzdě nařízení vlády o nejnižších úrovních.
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
Digitální učební materiál
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Účtování se zaměstnanci - účtová třída 3 účtová skupina 33
Účtování se zaměstnanci účtová třída 3
Transkript prezentace:

Čistá mzda a částka k výplatě Střední odborná škola Otrokovice Čistá mzda a částka k výplatě Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Klimánková Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /1 Autor Ing. Lenka Klimánková Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR_Mn-Px/4-Ek-3/11 Název DUM Čistá mzda a částka k výplatě Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 63-41-M/ 01 Obor vzdělávání Management hotelových a turistických služeb Vyučovací předmět Praxe Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 18 - 19 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce problematiky mezd, výpočtů mezd, Náplň výuky: vysvětlení pojmů hrubá mzda, čistá mzda a částka k výplatě Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Hrubá mzda, superhrubá mzda, čistá mzda, částka k výplatě Datum 24. 5. 2013

Čistá mzda a částka k výplatě Náplň výuky Hrubá mzda a její složky Čistá mzda Částka k výplatě

Hrubá mzda Hrubá mzda je součet všech zdanitelných složek mzdy. Do hrubé mzdy patří: - Základní mzda (časová, úkolová, podílová, smíšená, smluvní) Pobídkové složky mzdy Příplatky Doplatky Náhrady mzdy

Pobídkové složky mzdy Mají za úkol stimulovat pracovníka k lepším výkonům, nejsou nárokové Osobní ohodnocení (pracovník je odměňován pravidelnou částkou za jeho osobní kvality, např. délka praxe) Prémie – stanovuje se % ze základní mzdy podle předem stanovených kritérií Odměna – jednorázová, např. za splnění úkolu

Pobídkové složky mzdy - 13. a 14 Pobídkové složky mzdy - 13. a 14. plat – další plat obvykle před Vánocemi nebo dovolenou - Podíly na zisku – vyplácí se pouze v případě dosažení zisku

Příplatky ke mzdě Řídí se zákonem o mzdě, jsou tedy nárokovou složkou Příplatek za přesčas Příplatek za odpolední a noční směnu Příplatek za vedení Příplatek za znalost jazyků aj.

Náhrady mzdy Vyplácí se za dobu, kdy pracovník nepracuje, ale má na ni nárok Náhrada mzdy za dovolenou Překážky na straně zaměstnance (návštěva lékaře, svatba, stěhování) Překážky na straně zaměstnavatele (prostoje)

Výpočet hrubé mzdy Hrubou mzdu vypočítáme sečtením všech zdanitelných složek mzdy HM = základní mzda + pobídkové složky + +příplatky + doplatky + náhrady

Výpočet čisté mzdy Čistou mzdu vypočítáme, když od hrubé mzdy odečteme sociální a zdravotní pojištění a daň ČM = HM – pojištění – daň

Sociální a zdravotní pojištění za zaměstnance 4,5 % zdravotní pojištění (hradí se z něj léky, ústavní a ambulantní péče, lázeňská péče) 6,5 % sociální pojištění (příspěvek na státní politiku zaměstnanosti, důchodovou politiku a nemocenské dávky) - celkem se tedy strhne zaměstnanci 11 % - vypočítává se z hrubé mzdy

Daň z příjmů fyzických osob - vypočítává se ze superhrubé mzdy, což je 134 % hrubé mzdy. - superhrubá mzda se zaokrouhlí na stokoruny nahoru. - z této částky vypočítáme 15 % - od výsledné daně odečítáme daňové slevy (na poplatníka, dítě, studenta, invaliditu)

Částka k výplatě Částku k výplatě zjistíme, když od čisté mzdy odečteme individuální platby (srážky půjček, spoření) a přičteme nemocenské dávky. Výplata probíhá buď hotově nebo bezhotovostně. ČKV = ČM – individuální platby + nemocenské dávky

Kontrolní otázky Vyjmenuj složky hrubé mzdy Jak zjistíme čistou mzdu? Co jsou to individuální platby?

Seznam obrázků

Seznam použité literatury [1] Zákon č.1/1992 Sb. Zákon o mzdě, odměně za pracovní pohotovost a o průměrném výdělku [2] Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů [3] Zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění [4] Zákon č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění