•Národní soustava kvalifikací (NSK) •Metodika naplňování NSK Legislativní prostředí pro nové přístupy k uznávání kvalifikací je dáno zákonem č. 179/2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní soustava povolání
Advertisements

Možnosti Propojování ECVET a NSK Mezinárodní seminář projektu POspolu
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání v České republice Konference ke kvalitě a uznávání neformálního vzdělávání 12. prosince 2007 Bratislava.
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Setkání se členy Svazu obchodu a.
Národní soustava kvalifikací
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Vývoj konceptu kompetencí v celoživotním učení a vzdělávání – teoretická východiska a aplikace v neformálním vzdělávání PhDr. Michaela Tureckiová, CSc.
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
Národní soustava povolání a úloha Sektorových rad
Národní soustava kvalifikací Metodika naplňování NSK doplněné a upravené vydání Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Podpora provázanosti NSK s počátečním vzděláváním a posilování její systémové úlohy a úplnosti Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Konference projektu KRUH
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Systém ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání podle zákona č. 179/2006 Sb.
Neformální vzdělávání jako součást Strategie celoživotního učení ČR Martin Sycha
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
1 Školy jako centra celoživotního učení a uznávání Jana Bydžovská KONFERENCE MŠMT K VYUŽÍVÁNÍ ESF VE VZDĚLÁVÁNÍ
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Projekt K2 Klíčová aktivita Metodická podpora uznávání neformálního vzdělávání Mgr. Daniela Havlíčková, garantka Ing. Zuzana Kratinohová, odborná pracovnice.
Další vzdělávání v technických oborech Krajská konference projektu UNIV 2.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.
Národní soustava kvalifikací Praktický nástroj pro řešení nerovnováhy na trhu práce Proč jsme šli do NSK? Jaroslava Doležalová personální ředitelka Synthesia,
Národní soustava kvalifikací a její přínosy pro zaměstnavatele
Národní soustava kvalifikací (NSK). Co je to NSK? Národní soustava kvalifikací (NSK) je pružný a praktický nástroj, který nabízí vedle školní docházky.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Šaratice Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP Vzdělávání.
Dalším vzděláváním k uspokojení požadavků zaměstnavatelů a k uplatnění na trhu práce Celoživotní učení - Kroměříž, Projekt je spolufinancován.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji - Klíčové aktivity projektu a jeho úloha v rámci současného vzdělávacího systému ČR přednáší.
CÍLE A PŘÍNOS MISTROVSKÉ ZKOUŠKY
Národní soustava kvalifikací Praktický nástroj pro zaměstnavatele Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Národní soustava povolání. Národní soustava povolání  Popis světa práce v ČR: otevřená, veřejně dostupná databáze.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Slavkov Komenského, ZŠ Drnovice, ZŠ Pustiměř, ZŠ Šaratice,
Národní soustava kvalifikací. N á rodn í soustava kvalifikac í –  Hlavní cíl: umožnit občanům,
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ. Národní soustava povolání (NSP) je otevřená soustavně aktualizovaná databáze informací o potřebách trhu práce, vytvářená zaměstnavateli.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje
Výsledky referenčního procesu NSP, NSK, EQF Pavel Hradecký.
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
1 Roman Kučera – VŠB – TUO Radka Najmanová - OU Michael Rada – VŠP Jiří Bolgáč – SLU 2.
STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Assessment centrum.
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Personální plán pro podnikatelský plán
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ EUR. Ing. Petra Bednářová, Ph.D.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
Veřejná zakázka na realizaci projektu MPSV NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ ing. Jaromír Janoš, Trexima spol. s r.o. Zlín 2. Národní konference projektu NSK,
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání Seminář k rekvalifikacím Monika Pokorná Martin Sycha.
2. BLOK Zákon o uznávání – nástroj propojení PV a DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 20. prosince 2010 CVLK - Liberec.
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ (NSK) Hlavní cíl Umožnit občanům, aby jim mohly být uznávány skutečné znalosti a dovednosti, bez ohledu na to, jakou cestou.
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.
ROZVOJ A IMPLEMENTACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ N S K II.
Druhy DV a strategické směry Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání Školy jako autorizované osoby.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
European Qualifications Framework Evropský rámec kvalifikací Národní ústav pro vzdělávání :
ROZVOJ A IMPLEMENTACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ N S K II.
Osobnost člověka SPOLEČENSKÁ VÝCHOVA 3
Assessment centrum.
Projekt Impuls / Seminář
Projekt Impuls / Seminář
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Podpora polytechnického vzdělávání v Centrech celoživotního učení škol
Transkript prezentace:

•Národní soustava kvalifikací (NSK) •Metodika naplňování NSK Legislativní prostředí pro nové přístupy k uznávání kvalifikací je dáno zákonem č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání. Zákon, který nabyl účinnosti , definuje Národní soustavu kvalifikací, její strukturu, způsob vytváření a postupy při ověřování a uznávání kvalifikací. Základním smyslem NSK a zmíněného zákona je, že občanům mohou být uznávány jejich skutečné znalosti, dovednosti a kompetence, bez ohledu na to, zda je získali ve škole, v kurzu, v praxi nebo samostudiem. Národní soustava kvalifikací

Širší souvislosti NSK 2 má silné věcné, legislativní a smluvní vazby na další domácí i mezinárodní aktivity: • na Strategii celoživotního učení v ČR • na zákon č. 179/2006 Sb. o uznávání výsledků dalšího vzdělávání • na živnostenský zákon • na sektorové rady • na projekt UNIV 2 KRAJE • na projekt Koncept • na projekt Národní soustava povolání • na Evropský rámec kvalifikací (EQF) • na Evropský systém kreditů pro odborné vzdělávání (ECVET) • na aktivity OECD

NSK rozlišuje dva druhy kvalifikací: • Úplnou kvalifikaci (ÚK), kterou zákon č. 179/2006 Sb. definuje jako „odbornou způsobilost fyzické osoby vykonávat řádně všechny pracovní činnosti v určitém povolání“ (úplnou kvalifikací je např. cukrář, kadeřník, instalatér, ekonom, strojírenský technik aj.). • Dílčí kvalifikaci (DK), kterou zákon č. 179/2006 Sb. definuje jako „způsobilost fyzické osoby vykonávat řádně určitou pracovní činnost nebo soubor pracovních činností v určitém povolání“. Tyto soubory činností jsou užší než povolání a podstatné pro ně je, že ve svém celku umožňují určité profesní uplatnění (např. montáž nábytku, montáž výtahů, výroba čalouněných sedadel, sportovní masáž, vazba a aranžování květin, příprava studené kuchyně, výroba zmrzliny aj.). Jinak řečeno, každá dílčí kvalifikace musí být samostatně uplatnitelná. Při vymezování dílčích kvalifikací je třeba použít jako zdroj Národní soustavu povolání, zejména kompetence již stanovené u jednotlivých typových pozic, příp. další informace (pracovní činnosti, příklady prací). Úplná kvalifikace Dílčí kvalifikace

Kvalifikační standard Hodnotící standard Kvalifikace jsou popisovány v Národní soustavě kvalifikací prostřednictvím kvalifikačních a hodnoticích standardů: • Kvalifikační standard (KS) je obecně řečeno soubor požadavků potřebných pro získání příslušné kvalifikace (tzn., co má držitel kvalifikace umět). Zákon č. 179/2006 Sb. vymezuje kvalifikační standard dílčí kvalifikace jako „strukturovaný popis odborné způsobilosti fyzické osoby pro řádný výkon určité pracovní činnosti nebo souboru pracovních činností v určitém povolání“. • Hodnoticí standard (HS) je obecně řečeno soubor kritérií a způsobů ověřování požadavků stanovených v kvalifikačním standardu – (tzn., jak se ověří, jestli to uchazeč o kvalifikaci skutečně umí). Zákon č. 179/2006 Sb. vymezuje hodnoticí standard dílčí kvalifikace jako „soubor kritérií a organizačních a metodických postupů stanovených pro ověřování dosažení odborné způsobilosti vykovávat řádně určitou pracovní činnost nebo soubor pracovních činností v určitém povolání.“ Správcem Národní soustavy kvalifikací je Národní ústav odborného vzdělávání (NÚOV).

Národní soustava kvalifikací by tak měla plnit dvě důležité role jdoucí nad rámec uznávání podle zákona č. 179/2006 Sb. • Most spojující svět práce a svět vzdělávání – z kvalifikačních standardů úplných (a nepřímo dílčích) kvalifikací by měly být odvozovány rámcové vzdělávací programy (RVP) oborů počátečního vzdělání (s vědomím toho, že počáteční vzdělávání má ještě další funkce než jen profesní přípravu), ke standardům dílčích kvalifikací by měla směřovat čím dále větší část nabídky dalšího vzdělávání. • Společný systémový rámec pro počáteční a další vzdělávání – NSK by měla díky popisu kvalifikací pomocí výsledků učení umožňovat srovnatelnost výstupů počátečního i dalšího vzdělání. Národní soustava kvalifikací

Kompetence • Odborné kompetence specifické, které říkají, co by pracovník v dané pozici měl umět po odborné stránce (např. diagnostikování poruch automobilu, měření elektrických veličin, vedení podvojného účetnictví aj.). • Obecné kompetence, které říkají, co by pracovník v dané pozici měl zvládat nad svoji odbornost, ale co je současně pro výkon dané pozice nezbytné (např. cizí jazyky, efektivní komunikace, práce s informacemi aj.). Dělí se na měkké kompetence a na odborné kompetence obecné.

Odborná kompetence specifická v sobě zpravidla zahrnuje dvě složky: – činnostní – znalostní. Zjednodušeně lze říci, že „znalostní“ složka je představována určitým okruhem znalostí, „činnostní“ složka dovednostmi. Vzájemným spojením obou těchto složek vzniká kompetence. Kompetence se vyznačuje tím, že směřuje k dosažení žádoucího výsledku práce. Ve své formulaci by ale neměla tento výsledek popisovat detailně, to je úkolem kritérií hodnoticího standardu. Až ta by měla určovat, jak se prokáže, že kompetence směřuje k dosažení žádoucího výsledku práce. Př. zdravotnické kurzy Odborné kompetence specifické

Obecné kompetence Obecnými kompetencemi rozumíme ty kompetence, které jsou minimálně závislé na specifické specializaci vykonávaných činností, přesahují danou odbornost a jsou přenositelné do jiné odbornosti, tedy i do jiných kvalifikací. Obecné kompetence se člení na: − měkké kompetence (tzv. softskills) − obecné kompetence odborné. Měkké kompetence vycházejí z určitých obecných schopností člověka (např. pohotovost, přesnost, pečlivost, srozumitelnost, přesvědčivost, praktičnost apod.), ze kterých se dalším rozvíjením stávají kompetence. Odborné kompetence obecné jsou založené na určitém znalostním základu, na rozdíl od specifických kompetencí jsou však široce přenositelné (zejména angličtina, využívání počítače, řízení motorových vozidel).

Stávající kompetenční model •společný pro Národní soustavu povolání a Národní soustavu kvalifikací •Obsahuje soubor 15 měkkých kompetencí, avšak ne všechny jsou vhodné pro NSK •V NSK jsou využitelné následující:

• Kompetence k řešení problémů • Kompetence k plánování a organizaci práce • Kompetence k celoživotnímu učení • Kompetence k aktivnímu přístupu • Kompetence ke zvládání zátěže (odolnost vůči stresu) • Kompetence k objevování a orientaci v informacích • Kompetence k vedení lidí Měkké kompetence • Kompetence k efektivní komunikaci • Kompetence k ovlivňování ostaních • Kompetence ke kooperaci (spolupráci) • Kompetence k podnikavosti (podnikavost) • Kompetence k flexibilitě (operativnost a pružnost v myšlení a chování) • Kompetence k uspokojování zákaznických potřeb • Kompetence k výkonnosti • Kompetence k samostatnosti

Děkuji za pozornost