Záminka k 1. světové válce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vilém II..
Advertisements

Vztahy mezi velmocemi na přelomu století
Cesta k 1. světové válce 8. ročník.
I. světová válka, vznik Československa
římský císař, král český a uherský
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
1. Světová válka Roman Valenta.
I. světová válka ( ) opakování pro 9.ročník ZŠ
1.světová válka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl08
28. října 1918 Vznik Československé republiky.
František Josef I..
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl16 ŠkolaZákladní škola Olomouc, Heyrovského 33 Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuMáme šanci číst,
Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380
Počátky a příčiny 1. světové války
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
První svĚtová válka.
1.Světová válka.
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Rakousko-Uhersko.
Identifikátor: VY_32_INOVACE_VL SADA č. 8
František Ferdinand d´Este
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Habsburkové na českém trůně
První světová válka Cesta k válce.
1. SVĚTOVÁ VÁLKA.
VY_32_INOVACE_1_1. SVĚTOVÁ VÁLKA
Atentát na Františka Ferdinanda d Este, vypuknutí 1.světové války
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 9.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Dej 3 1. sv. válka osobnosti.
První světová válka I Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
III/2 XVI B
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ314 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník3. ročník.
František Ferdinand Karel Ludvík Josef Maria d´Este
1. SVĚTOVÁ VÁLKA Tereza Hozová třída 5.A..
I. světová válka – příčiny a záminka
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D11
1. světová válka
Cesta k první světové válce
Sarajevský atentát.
Velká francouzská revoluce
1. světová válka – Boje na 4 hlavních frontách:
VY_32_INOVACE_Lul_I_17 František Josef I. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 9.ročník III
Vypracovala: Andrea Vařílková Střední škola pro knihkupce a nakladatelské pracovníky,o.p.s. Brno 2011.
I. SVĚTOVÁ VÁLKA  do počátku 20.století – nejstrašnější válečný konflikt  Předpoklady: bude krátká, rychlá (naopak)  1.sv. v. – končí NOVOVĚK,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.2.1 Opakování – I. světová válka Název sady: Moderní dějiny.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ světová válka Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:První světová válka TÉMATICKÝ CELEK:Moderní.
První světová válka. Před válkou – nová spojenectví TROJDOHODA Velká Británie + Francie + Rusko TROJSPOLEK Německo + R-U = Centrální mocnosti + Itálie.
Cesta k první světové válce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_16_pred_1_svetovou_valkou.ppt Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, tematický okruh, téma:
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. VY_32_INOVACE_60_První_světová_válka.
AUTOR: Marcela Kaderová
První světová válka. Vznik československého státu.
VY_12_INOVACE_Vl_4.58 VY_12_INOVACE_Vl_4.71.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
TERORISMUS.
1. světová válka Josef Petera ZŠ Nový Hrádek
Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Moderní výuka.
První světová válka 8. třída.
Téma: Člověk a jeho svět – Vlastivěda
První světová válka 8. třída.
Rakousko-Uhersko.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Základní škola Čelákovice
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Záminka k 1. světové válce 2. část

Záminka k rozpoutání války atentát na následníka rakousko - uherského trůnu, synovce Františka Josefa I., Františka Ferdinanda d’Este. byl spáchán 28. června 1914 v Sarajevu, hlavním městě Bosny. František Ferdinand d´Este a jeho žena hraběnka Marie Chotková atentát nepřežili

Atentát František Ferdinand d’Este jel do Bosny na vojenské manévry Ty se konaly poblíž srbských hranic (Srbové to považovali za vyhrožování) Problémem Bosny i celého Balkánu byla výbušnost a napjatost této oblasti, která cítila vůči Rakousku-Uhersku zášť.

Průběh… Kolona s arcivévodovým automobilem jela se spuštěnou střechou po Apelově nábřeží řeky Miljačky, která měla koncem června nízký stav vody. Vtom z davu lidí vylétla podomácku vyrobená bomba-láhev naplněná třaskavinou spolu s hřebíky a sekaným olovem. Arcivévoda ji rukou odrazil na staženou střechu automobilu, odtud se skutálela pod další vůz kolony, tam vybuchla. Střepiny vážně zranily důstojníka, který byl členem doprovodu, další zranění utrpělo asi 20 lidí na chodníku. První tři automobily i s arcivévodou pokračovaly rychlejší jízdou k radnici. U latinského mostu je viděl další ze spiklenců Gavrilo Princip. Byl zmatený. Slyšel výbuch granátu, ale viděl nezraněného arcivévodu. Postavil se za reklamní poutač kavárny na rohu třídy Franze Josefa a čekal.

… Automobily se vracely opět po Apelově nábřeží. Řidič arcivévodova vozu odbočil na tř. Franze Josefa, kudy měla vést původní trasa k zemskému muzeu. Ferdinand ho měl slavnostně otevřít. Pokyny se však změnily, kolona měla pokračovat po nábřeží. Arcivévoda se však rozhodl navštívit v nemocnici důstojníka zraněného bombou při pokusu o atentát. Automobil na příkaz guvernéra Bosny zastavil a couval. V té chvíli k němu přiskočil student Princip. Na následníka trůnu dvakrát vystřelil. Ze vzdálenosti několika kroků zasáhl ze svého browningu jedenapadesátiletého arcivévodu a nechtěně i jeho šestačtyřicetiletou manželku. Ferdinandovi kulka prostřelila plícní tepnu a poškodila páteř, druhá se odrazila od dvířek vozu a zasáhla jeho ženu do podbřišku. Policie atentátníka okamžitě zadržela, musela ho dokonce chránit před šavlemi rozzuřených rakouských důstojníků z Ferdinandova doprovodu.

František Ferdinand d´Este 18. 12. 1863 – 28. 6. 1914 arcivévoda rakouský, následník rakousko-uherského trůnu narodil se 18. prosince 1863 v Grazu jako synovec císaře Františka Josefa I. stoupenec silné státní moci odpůrce dualismu plánoval přestavbu říše na federalistických základech

František Ferdinand d´Este

Žofie Chotková 1. 3. 1868 – 28. 6. 1914 Žofie Marie Josefína Albína Chotek Hraběnka z Chotkova a Vojnína Od r. 1900 kněžna z Hohenbergu Od r. 1909 vévodkyně z Hohenbergu 1. 7. 1900 se koná svatba v Zákupech

Žofie Chotková

Děti Žofie z Hohenbergu – 24. 7. 1901 – 27. 10. 1990 Maxmilián, vévoda z Hohenbergu 29. 9. 1902 – 8. 1. 1962 Arnošt z Hohenbergu 27. 5. 1904 - 1954

František Ferdinand s dcerou Žofií

František Ferdinand s chotí

V Sarajevu

Gavrilo Princip 25. 7. 1894 – 28. 4. 1918 bosenskosrbský politický aktivista 28. 6. 1914 spáchal atentát na následníka trůnu a jeho ženu Princip se pokusil zabít nejprve spolknutím kyanidu a poté svou zbraní v říjnu 1914 byl ve dvanáctidenním procesu odsouzen k dvacetiletému žaláři zemřel na tuberkulózu v českém pevnostním vězení Terezín. V době smrti vážil pouhých 40 kilogramů.

Gavrilo Princip

http://www. moderni-dejiny http://www.moderni-dejiny.cz/rubrika-metodika/pocatek-stoleti-a-prvni-svetova-valka/81/1/ zaminkak1.sv.v.htm